Нови најбољи бесплатни антивирус – 360 Internet Security

360 Internet Security као програм више не постоји и његово место је заузело бесплатно а такође одлично решење исте фирме са још бољим нивоима заштите, које дуго користим и препоручујем, имена 360 Total Security (писао сам о њему овде), тако да се овај текст може водити као застарео. Ако ипак желите да га прочитате, кликните на плус у следећој линији.

Стари текст

Избор квалитетних бесплатних антивируса за компјутер на ком се налази Виндовс се свео на избор између Аваста, Авире или AVG-а, а у међувремену се нечујно појавио одличан бесплатан антивирус за којег и дан данас скоро па нико не зна – 360 Internet Security кинеске компаније Qihoo (мислим да се чита Киху) којег можете скинути одавде (фајл је величине од око 250MB).

Сем 360 Internet Security постоји и мало напреднији 360 Total Security бесплатни антивирус од исте компаније који поседује 5 механизама за заштиту рачунара, алате за убрзавање система, Windows Update ажурирање сигурносних проблема, чишћење смећа и остале занимљиве алате, као и програме за заштиту смартфона и Мек рачунара али ћемо се у овој рецензији задржати искључиво на Internet Security заштитном програму.

Ради се о кинеском антивирус решењу које у свом склопу поседује 3 различите технологије за детекцију: сопствено „cloud scanning“ решење базирано на потпису вируса (checksum-based), сопствену самоучећу cloud технологију за напредну детекцију вируса (хеуристика) и изненађење: општепознато одлично Битдефендер решење за локалну заштиту базирану на стандардном ажурирању дефиниција вируса (Total Security на све ово има још и Авира механизам за детекцију). Дакле, може се рећи 3 антивирус решења у једном премијум решењу…која раде у реалном времену, бесплатно.

360 Internet Security - Главни интерфејсОвај бесплатни антивирус је ултра популаран у Кини, али даље од ње нико чуо за њега, иако му је интерфејс на енглеском језику. То што је ово кинески софтвер му је уједно и највећа мана.

Кад се каже „Кинески“ прво се помисли да је у питању неко тешко њесра од производа које ће се распасти за 5 дана, а кад се каже „Кинески“ у ИТ терминологији прво се помисли на вирусе, кинеске хакере, праћење и свашта софтверски малициозно. Дакле, тешке предрасуде које ниђе везе немају.

Прве импресије су да је ово одличан програм, по мени бољи од свих познатијих бесплатних решења а богами и неких комерцијалних.

Реномирана непрофитна организација AV-Comparatives, која се уназад већ 10-так година бави анализом и тестирањем разних врста заштитног софтвера му је дала најбоље оцене у трци како са бесплатним тако и са комерцијалним антивирус програмима. Резултате и сам тест можете видети овде и датира из јула 2014. Оцена коју је решење добило је највише Advanced+ и ту оцену сем 360 Internet Security су добили између осталих и комерцијални програми попут решења Kaspersky и NOD. Испод су Аваст, Авира и остала екипа.

Оно што ми је ипак прво пало на памет кад сам сазнао за троструку заштиту коју овај програм поседује било је…“ово једе и меморију и процесор ко да је слава код ујака“, чак прочитах и по разним страницама да је стварно тешко за рачунар, и то сам наравно проверио. Ево резултата на лаптопу који има i3 процесор на 2.67GHz и 3GB меморије:

Заузеће процесора и меморије кад је 360 Internet Security у фази мировања у system tray-у са свим активираним механизмима и заштитама – 0-1%CPU, око 20-30MB меморије

Фаза Мировања
Заузеће у фази мировања, кад није стартовано ручно скенирање
360 Internet Security - фаза фул скенирања
Заузеће у кад је стартовано фул скенирање система

Заузеће кад је активирано ручно скенирање целог система је 2-10% процесора (и3 процесор, 2.67GHz) и од 100-200MB меморије.

360 Internet Security сем стандардног сета реал тиме заштите фајлова и сајтова као и проактивне хеуристичке заштите поседује и:

 • WebCam заштита – заштита камере на вашем лаптопу од неовлашченог стартовања од стране хакера или вируса (старлете неће више имати изговоре за шатро процуреле видео клипове)
 • AntiKeyloger заштита – забрана праћења уноса на тастатури и уз помоћ миша
 • Sandbox технологија за изоловање жељених програма од целог система
 • Privacy cleaner – за брисање података које сте оставили кроз систем, браузер и слично

Тестирање360 Internet Security - Ухваћен вирус

Наравно, ја као неверни Тома Николић одмах сам се бацио на тестирање решења. Прво, имам под VirtualBox-ом једну виртуалну машину која је заражена са свим могућим срањима, она ми је репер. Има у себи богаоца вируса, црва, форк бомби, фејк антивируса, адвера, скервера, рисквера и осталих чуда….а коју сам скенирао са свим познатим решењима како бих знао колики је ред величине заразе на њој. Укупно око 7000 малициозних фајлова и уноса.

Најбољи резултат кад су бесплатна решења у питању до сад је имао Malwarebytes Antimalware који додуше у бесплатној варијатни нема real-time заштиту и који је скинуо око 95% укупне заразе исте машине.

360 Internet Security је скинуо неверованих 99% малвера на том рачунару. Остали су само неки фајлови који су били скривени унутар 7-zip архива. Дакле, све је детектовао и уклонио. Оцена – чиста десетка.
Друго тестирање, одлазак на мој омиљени сајт Malware Domain List и играње са разним зараженим страницама, разним врстама експлоита, најновијих вируса…све је било детектовано, скинуто, обрисано, забрањено. Ништа није промакло.

Лиценца

Програм је потпуно бесплатан за кућну употребу и за употребу у некомерцијалне сврхе (непрофитне организације) али је било нејасно да ли је програм бесплатан и за употребу у фирмама.

Из уговора о лиценцирању
The Software is a free product. 360 hereby grants you and only you a limited license to download, install, use and copy the Software on a single device for non-commercial use and without limitation on number of uses.

Контактирао сам по овом питању Qihoo компанију, и добио сам одговор од њих на мејл да се производ сме најнормалније и бесплатно користити и на пословним рачунарима али да не сме да се продаје, мења и остало, што је наравно и нормално:

RE: 360 Internet security for business use (mail: 21/08/2014)
Dear Darko,
Thank you for your support to 360safe.

You can use 360 Total Security/360 Internet Security both on the computers in your home, and in your company.
But you could not use our product for commercial use, such as selling it, repacking and rebuilding it for other use, or so.

We define a commercial use as the use which is undertaken for a business purpose, rather than hobby, recreational, educational, or other purposes, and which can, directly or indirectly, further the commercial, trade, or profit interests of the user. The software is not licensed for any commercial business activities, profit business activities, or revenue-generating business activities.

You may not exercise any of the rights granted to you under the software license agreement in any manner that is primarily intended for or directed toward commercial advantage or private monetary compensation. Provided that the above is strictly observed, you may use the software in the enterprise-wide environment.

You can use 360 Total Security/360 Internet Security both on the computers in your home, and in your company.

Also, we recommend users to try our 360 Total Security with more features.

So again, thank you and please feel free to contact us anytime you have any question or suggestion about our product.

Kind regards,
Jay
Qihoo 360 Support Team
Email: support@360safe.com

Иначе затражио сам им и да ово поставе у лиценцни уговор, пошто је клаузула „single device for non-commercial use“ помало нејасна. Нигде у уговору не стоји да се под „non-commercial use“ подразумева да нећете продавати производ, већ ћете га само користити на пословном рачунару.

Ако желите да користите бесплатну заштиту на свом пословном рачунару без бојазни од инспекције, док Qihoo ово не поправи у лиценцном уговору, можете користитио Comodo Internet Security коме баш у лиценцном уговору стоји да је бесплатан за употребу у комерцијалне сврхе.

Резиме

На рачунарима који су ми пали шака и где сам инсталирао овај бесплатни антивирус корисници нису приметили неко штуцање у раду, успорење или баговање. На мом рачунару сам ово решење користио око месец дана (и даље га користим кад нисам на Линуксу) и могу донети закључак да се ради о једном високо квалитетном антивирус решењу које увелико парира комерцијалним решењима и које поносно постављам на листу препоручених бесплатних програма за Виндовс. Трострука заштита, од којих једна позната и награђивана Битдефендер дефинитивно гарантују чист систем. Оптерећење рачунара – ни неосетно ни осетно. Ради брзо, хвата у лету све малициозно, сендбокс ради посао (морам да налетим на неку добру ransomware заразу да бих ово тестирао). Може се користити и на кућном и на пословном рачунару.

Добре стране:

 • Одлична и брза детекција злонамерних програма
 • Одличан интерфејс
 • Заштита уз помоћ 3 механизма
 • Бесплатан за употребу
 • Није много тежак за рачунар

Лоше стране:

 • По дифолту није подешено циклично скенирање целог рачунара, али ово можете сами подесити унутар програма. Најбоље га подесите да вам једном месечно искенира све, за сваки случај.
 • Копирање фајлова на хард диск бива спорије за око 20% због скенирања. Није страшно, али ето, некоме је то битно. Ово додуше можете избећи тако што ћете подесити унутар самог програма да не скенира фајлове веће од рецимо 100MB, али тиме губите на сигурности.
 • Програм нема опцију самозаштите лозинком. Дакле, свако може да седне за ваш рачунар и деинсталира овај антивирус. Додуше, може то и даљински, али да би то успео мора да вам зарази рачунар, а то иде „мало теже“ са овим програмом.
 • Нема верзије за Линукс (мада то линуксу и не треба)
 • Параноја (додуше за сад само моја). Ако ти Qihoo компанија (нагласак на компанија) нуди премијум решење бесплатно које ради одлично, нема никакве рекламе и слично…како стиче профит или новац за даље истраживање? Мора да има ту нека скривена фора. Можда и нема. Али ајд сад, ко ће га знати.
  Обично компаније које овако крену, касније кад постану популарне накарикају ту рекламе (попут Авире), цикличну регистацију (попут Аваста) и одсеку пола функционалности које поседују њихова плаћена заштитна решења. За сад мало људи зна за овај програм и требаће времена да се људи натерају да скину диносаурусе кад су у питању бесплатни антивируси (Аваст, Авира, AVG) са својих рачунара и поставе 360 Internet SecurityДакле, док не видимо где је цака или неко од директних конкурената овог антивируса не нађе неки сигурносни или привацy проблем, ово ће бити препорука за бесплатан антивирус

ОЦЕНА: 9/10