Шта је RAM? (меморија)

МЕМОРИЈА – Јесте, да се изразим у аутомеханичарском речнику цилиндар мотора на вашим колима. Ако је цилиндар већи, више ће горива бити ушприцано, добиће на кубилажи те ће и снага мотора бити већа јер мотор ради са већом количином горива (можда сам мало и лупио, али схватите ме, слаб сам са аутомобилима).

Дакле меморија (у даљем тексту RAM меморија) јесте физички део рачунара који служи да скупља привремене податке над којима ће остали делови рачунара (процесор, хард диск, графичка картица) да раде.
Што је већа количина тих података спремљених за рад, то је и већи опсег рада осталих делова рачунара.

Ако којим случајем има превише података које треба обрадити, а мало меморије у коју се ти подаци требају спаковати, у том случају подаци за обраду ће се „паковати“ на хард диск који је за читање података много спорији од RAM меморије, па ће сам систем бити успорен и мрљав до бесвести. Дакле, што већа количина RAM меморије то лакши рад.

Исто тако, ако имате камионски цилиндар на аутомобилу (тј на компу рецимо 16GB RAM-а) и огромну снагу на аутомобилу, а ауто вам служи за градску вожњу и не превозите неке велике тежине, аутомобилу неће сметати, али се поставља питање….шта ће вам толико јак мотор за ту радњу. Ја волим рећи…“Купио си МИГ29 да би се возио од Земуна до Жаркова„.
Уградња меморијеДакле, велике количине RAM меморије требају највише гејмерима, док је обичним корисницима довољно у овом тренутку 4-6GB. Може и 2GB али је цена RAM меморије смешна, такорећи никаква инвестиција. Рецимо 4GB RAM меморије кошта око 40 евра (у овом тренутку).

Још један од услова јесте да вам и остали хардвер (тачније процесор) и софтвер (тачније оперативни систем) подржавају капацитет меморије или брзину меморије (матична плоча). Ако имате рецимо, матори комп који нема 64-битни процесор, или сте инсталирали 32-битни Виндовс 7, све и да ставите 8GB меморије, рачунар ће видети само ~4GB без обзира што сте у комп убацили рецимо 16GB RAM-а (дакле бачене паре).
Опет…постоји могућност и да 32-битни процесор види и користи и више од 4GB меморије уколико CPU има такозвани PAE. PAE (Physical Address Extension) је одлика одређених 32-битних процесора, већином серверских процесора да могу видети и до 64GB меморије.

Опет аналогијом, направите сцену да вам је мотор слаб, а треба да превезете 5 палета брашна из Новог Сада у Ниш 🙂
Можда ћете и успети да га превезете, али вожња ће вам трајати 5 дана, угушићете мотор а можда га чак и покварити, дакле више штете него користи.

Напомена, ако имате интегрисану графичку картицу, она ће користити меморију из RAM-а, тако да је препорука да када имате тај тип графике узмете мало већу количину меморије, поготово ако сте имали у плану играње игрица.

Ако желите да купите меморију, морате водити дакле рачуна о следећем:

Који тип меморије може да се угради у вашу матичну плочу?

Има више врста меморије (DDR1, DDR2, DDR3, SDRAM и слично), не може свака меморија да се користи на свакој матичној плочи. Да би сте знали који тип меморије, који капацитет и која брзина може да се „ћера“ код вас морате видети спецификацију матичне плоче на нету или код онога ко вам је продао рачунар/лаптоп, а да би то знали морате за знате тачан назив модела матичне плоче (или лаптопа).

Који процесор имате?

Ако имате 32-битни процесор, свака куповина меморије преко 4GB је бацање новца под условом да процесор нема PAE могућност, а и од тих 4GB рачунар ће видети само 3.25GB. Дакле можете купити 8GB меморије, неће сметати рачунару, али ће систем видети мало више од ~3GB меморије.

А шта је то процесор и маже ли се на хлеб прочитајте овде.

Који оперативни систем имате?

Ако сте инсталирали 32-битни оперативни систем, џаба вам и 64-битни процесор и 8GB RAM меморије, јер ће систем видети количину меморије као из претходног одговора (опет уз услов да CPU није PAE и да нисте омогуцили његову употребу у оперативном систему). Дакле исто, рачунару неће сметати толико меморије, али је неце ни видети, дакле, џаба сте бацили паре. Ово се решава тако што „доватите“ па прегазите 32-битну са 64-битном верзијом оперативниг система.

Који тип рачунара имате?

Меморије за лаптоп и десктоп нису исте, тако да треба да водите рачуна и о томе.

Пажљиво са лаптоповима

Немају сви лаптопови више од 1 слота за меморију, па ћете ако имате 2GB уместо да докупите још 2GB како би имали 4GB, морати да ту једну меморију која вам је већ у лаптопу извадите а уместо ње да купите модул од 4GB и да га ставите на њено место. Дакле, тај модул од 2GB ће вам бити вишка.

Сем капацитета, битна је и брзина саме RAM меморије (на колико MHz ради), као и то да ли ваша матична плоча подржава ту-и-ту брзину. То опет морате проверити на спецификацији матичне плоче.

Проверите и под обавезно колико RAM-a ваш лаптоп подржава, да не бисте рецимо џаба пукли пара и времена на 16GB а лаптоп може да поднесе максимум 8GB.

Шта је RAM меморија?
Меморијски модул изгледа отприлике овако

Немојте да бркате, као што већина брка, МЕМОРИЈУ са ХАРД ДИСКОМ.

На RAM меморију, да се опет изразим аутомеханичарски, гледајте као на цилиндаре мотора, а хард диск као на резервоар мотора (није баш најсрећнија аналогија, али шта сад). Подаци у RAM меморији су ту привремено (док мотор ради) и губе се када угасите рачунар, а подаци на хард диску су ту и даље, сем уколико их сами не обришете (потрошите гориво) или вас нека вирушчина не зајебе (неко вам мазне гориво из резервоара преко ноћи).