Како најлакше средити компјутер?

У овом чланку ћу вам помоћи да ослободите своје податке а и да рачунару мало „побољшате“ перформансе, пошто судећи по разним компјутерима које сам видео у последње време многи људи баш томе теже.

За оне који ће пажљиво прочитати овај текст, препоручио бих прво да прочитају следећи текст на Википедији.

АНТИВИРУС ВАМ МОЖЕ ПОКВАРИТИ КОМПЈУТЕР

У принципу када инсталирате или добијете компјутер, немојте на њега никада инсталирати антивирус, фајервол и сличне програме који служе да вам одузму време и оптерете рачунар.

Доказано је да вам антивирус може уништити систем и обрисати све податке са њега зато је боље да га немате, а и не можете на неке сајтове чак ни отићи ако имате те видове такозване „заштите“.

Такође антивирус вам некада неће дозволити ни да отворите „lol“ прилог који вам је пријатељ послао на Фејсбуку а можда и заблокира мејл који вам је послао нигеријски принц са потенцијалним лаким кешом

Прочитајте још и: Овај антивирус је један од најпознатијих али га немојте га инсталирати јер вам може уништити рачунар

ОБАВЕЗНО ИМАЈТЕ ЈЕДНУ ЛОЗИНКУ ЗА СВЕ САЈТОВЕ

Зашто би памтили милијарду којекаквих лозинки када можете имати једну са којом се можете пријављивати на све сајтове. А и доказано је да ако неко хоће да вам украде лозинку, прво провери да ли вам је она иста на нпр Фејсбуку и Џимејлу па ако јесте, онда не може да је дира, јер су лозинке повезане и штите једна-другу.

ЛОЗИНКА МОРА ДА БУДЕ ШТО ПРОСТИЈА

Зашто?

Па одговор је једноставан, хакери, лопови, кракери и слични, имају програм за проваљивање лозинке који барата само са компликованим лозинкама, док оне просте типа 123456 не могу никако да провале. Зато је од кључне важности да вам лозинка буде што простија да је нико не може открити.

Мој је предлог, мада је пракса то и потврдила да огроман број људи и примењује (озбиљно) да увек као лозинку поставите или датум рођења, или име детета-девојке-дечка, или 123456, или назив града у ком живите (нпр: beograd).

Битно је и да лозинка увек буде састављена или само од малих слова или само од бројева, ако којим случајем измешате бројеве и слова, то вам може покварити рачунар.

КАДА ДОБИЈЕТЕ БЕЖИЧНИ РУТЕР ОД ПРОВАЈДЕРА НЕ ПОСТАВЉАЈТЕ НИКАКВУ ЕНКРИПЦИЈУ

Енкрипција (односно заштита рутера неким шифрама и чудима) повећава потрошњу струје, па вам може доћи рачун виши него што сте очекивали. Зато и ако вам дође неки ИТ стручњак из краја да вам постави „шифру на вајрлес“ отерајте га из куће мотком!

Такође људи који покушавају да „краду комшији интернет“ то могу да ураде само када је мрежа заштићена, а ако нема заштите они тај модем не могу ни да виде а камоли да се закаче на њега.

Рачунар заштићен од удараца
Рачунар заштићен од удараца

ОД КЉУЧНЕ ЈЕ ВАЖНОСТИ ДА НА РАЧУНАРУ ИМАТЕ ИНСТАЛИРАНЕ СВЕ ПРОГРАМЕ И ИГРИЦЕ ОВОГА СВЕТА

Јер што више тих ствари имате то ћете више знати и бити цењенији у друштву, а знање је оно што је битно!

Такође је веома вазно да те програме и игрице искључиво скидате са торената и Warez-a, јер тамо се налазе само исфилтрирани садржаји очишћени од вируса. Ако којим случајем купите програм или игрицу бићете сврстани у гејеве…а ако сте геј бићете сврстани у педера.

Ако сте неку игрицу (или програм) завршили или вам је постала досадна, само обришите њену иконицу са Десктопа и проблем је решен.

КО ГОД ВАМ ПОШАЉЕ МЕЈЛ, ОБАВЕЗНО ГА ПРОЧИТАЈТЕ И ОТВОРИТЕ АТАЧМЕНТ

…јер то што је у мејлу је важно, јер побогу, да није важно не би вам га нико ни послао.То сто вам пошиљалац није познат може само  бити да сте га негде упознали па заборавили.

Ако у мејлу постоји неки прилог, тј атачмент (attachment), или линк ка неком сајту обавезно кликните на њега или отворите тај атачмент , јер може бити да је нешто важно па да то пропустите, па после цео живот да се због тога кајете…а исто важи и за све линкове које видите у мејлу.

НИКАДА НЕМОЈТЕ СТАВЉАТИ НОВИЈЕ ВЕРЗИЈЕ ИНТЕРНЕТ ПРЕТРАЖИВАЧА

Старије верзије интернет претраживача (браузера) представљају срж самог програма, и све новије верзије само оптерећују ту стару неким глупостима и будалаштинама.

Зато увек користите Интернет Експлорер 6 (који је направљен од највећег софтверског гиганта на свету што само говори колико је добар и безбедан) уколико имате Windows XP или старији OS, а уколико имате Висту или 7-цу, користите искључиво само њихове Интернет Експлорере и уживајте.

Мозила Фајерфокс, Гугл Хром, Опера и слични претраживачи, никада неће „ни присмрдети“ Интернет Експлореру 6, али ако баш-баш морате да их кориситите користите што је могуће старије верзије.

КОЈУ ГОД РЕКЛАМУ ИЛИ ЛИНК ВИДИТЕ НА ИНТЕРНЕТУ ОБАВЕЗНО КЛИКНИТЕ

Уопште немојте ни да гледатe у шта кликћете, већ само кликћите. Тај линк не би био ту да не треба да се кликне и зато кликците. Посебно је битно да ако видите неки линк који се завршава на .cn или на .ru да обавезно кликнете на њих, јер тамо се обично налазе најбољи садржаји.

Рекламе, банери и остали рекламни садржаји по сајтовима су такође веома корисни па кликћите и на њих а такође ако вам стигне преко Фејсбука неки линк на који треба да кликнете да би сте видели нови порно Северине или слично, кликните.

АКО ВИДИТЕ ПОРУКУ ДА СТЕ МИЛИОНИТИ ПОСЕТИЛАЦ И ДА ЋЕТЕ ДОБИТИ НЕКЕ ПАРЕ ЗБОГ ТОГА, ЗНАЈТЕ ДА СТЕ СРЕЋНИК

Ако се деси да сте милионити посетилац неког сајта, онда сте стварно срећник над срећницима. Креатори тог сајта, прослављају милионитог посетиоца, тако сто га новчано награде, а награде иду и до пола милиона долара а у ретким ситуацијима и више од милиона. Евентуално се може десити да морате да уплатите неку сићу од 10-так долара, да би ваша потврда била процесуирана, а то можете лако, само вам треба Visa, Master или American Express кредитна картица ваше банке.

Такође, у свету се са са времена на време раде лото извлачења мејл адреса, па ако и ту добијете мејл да сте извучени, онда сте стварно рођени под срећном звездом.

ОБАВЕЗНО ПОМОЗИТЕ ПРИНЦУ ИЗ ИНОСТРАНСТВА КОМЕ ТРЕБА ВАША ПОМОЋ

Нигерија рецимо, то вам је једна недемократска држава у којој се не цене припадници монархије, па их угљетавају на сваком кораку. Ти принчеви понекад успеју да се искраду и пошаљу мејл да им је потребна помоћ и спремни су ту помоћ да баснословно награде, чим се отргну од тих криминалаца, а за то им само треба нека сића од 10-100 долара како би платили такси до своје банке и деблокирали рачун.

Када деблокирају рачун, очекујте велику награду. Њима исто можете платити ту сићу, преко картица Visa, Master и American Express.

КАДА СКИДАТЕ DVD ФИЛМ или ПЕСМУ ОД 15KB ЗНАЈТЕ ДА ЈЕ ТО НАЈНОВИЈА ТЕХНОЛОГИЈА КОМПРЕСИЈЕ

Слободно отворите тај филм који је на тако фантастичан начин компресован да можете на обичан CD да ставите милион таквих филмова. Такође треба да знате да су најквалитетнији снимци на филмовима који се завршавају на .exe или на .bat, као на пример Терминатор4.exe, или најновији_порно_северине.bat а наравно још боље је када вам такви филмови стигну на мејл, да се не цимате.

АКО НЕ ПОШАЉЕТЕ МЕЈЛ НА 50 КОНТАКАТА ИЗ ВАШЕГ ИМЕНИКА УМРЕЋЕТЕ СИГУРNO

Један мој колега је добио мејл од Свете Јелене из Јерусалима које је написано пре 250 година и слато од човека до човека, а која му је написала на Џимејлу тад да ако не пошаље мејл на 50 адреса из именика да ће му се десити нешто катастрофално.

Пошто је он мудријаш па је одмах почео да филозофира у фазону „ОТКУД СВЕТА ЈЕЛЕНА ИЗ ЈЕРУСАЛИМА ПИШЕ МЕЈЛ И ТО НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ“, и „КАКО ЦИРКУЛИШЕ 250 ГОДИНА КАДА ТАДА МЕЈЛОВИ НИСУ НИ ПОСТОЈАЛИ“ није хтео да пошаље тај мејл даље.

И десило се нешто страшно…УМРО ЈЕ!

И то му није било довољно па опет није хтео да пошаље такве имејлове, па је умро још неколико пута. Шта ћете, неки људи баш не умеју да се науче из грешака.

Ви немојте да будете као он, када вам неко пошаље такав мејл, обавезно га проследите, да не бисте и ви умрли у најгорим мукама. Ја знам доста људи који су слали такве имејлове, и ено их, сви живи и здрави…а не као тај мој колега који мало-мало па умре.

Остало:

  • Ко вам гледа профил – обавезно кликћите на такве линкове
  • Кад вам из банке пошаљу мејл да ресетујете лозику – РЕСЕТУЈТЕ ЈЕ (никако не зовите банку да проверите, мејл је довољно сигуран)
  • Убадајте свачије USB флешеве у рачунар и дајте свој флеш свима да га користе па га утакните у свој комп
  • Никад немојте да чистите рачунар од прашине, прашина штити рачунар од прегревања
  • Никада не одржавајте рачунар, не дефрегментирајте, не радите chkdsk, чишћење од вируса и сличне будалаштине
  • Двостепена аутентификација убија људе!!!!
  • Увек користите крековане програме, никад бесплатне алтернативе
  • Кад се качите на и-бенкинг то је најбоље да радите из интернет кафеа или Мека
  • На рачунару увек имајте админ привилегије и не постављајте никакве лозинке