Једна од класичних вирусних навлакуша на Фејсу

Ово је већ не знам ни ја који текст по реду везан за Фејсбук. Пишем о њему, иако нисам неки љубитељ, из једног простог разлога: „Сви имају Фејс. Тачније скоро сви. Такорећи сви“

У овом тренутку, активно је милијарду и 300 милиона корисника Фејса и логично је да сајбер криминалци ту виде шансу за бушењем. Сад ћу вам појаснити једну од стандардних превара, на коју се, ако је веровати мом Фејсбук зиду и спам порукама које тамо видим, навуче огроман број људи.

Елем, ваш пријатељ је заражен вирусом који ће на његовом профилу написати неки бомбастичан статус на који це се већина људи примити, нешто типа: „Angelina Jole getting fucked in a hotel“ и линк ка том видеу.

Кликнете на линк он вас одведе на YouTube страницу (како скинути видео са YouTube можете прочитати овде), YouTube страница вам каже да морате да инсталирате неки додатак како би видели видео, ви га инсталирате и опала…..заражени сте, управо све своје Фејсбук пријатеље трујете захтевом да одгледају видео Анђелине Џоли, а ваш компјутер је управо заражен ко зна чиме све.

Једна од класичних вирусних навлакуша на Фејсу

Е сад…кад се врати филм у назад постављају се следећа питања:

  • Откуд такав видео на YouTube? Тамо је забрањена било каква врста порнографије
  • До сад сте милион пута гледали клипове на YouTube, а сад вам одједном треба неки додатак. Зашто бре?
  • Јесте ли проверили која се web адреса налази у адресс бару вашег браузера. Јел youtube.com или можда video83е5426.dе.gg?
  • Да ли вам је YouTube икада тражио неке додатне додатке да би гледали неки клип? Могао је само нешто да вам забрани зато што сте са Балкана, али и томе има лека.

Укратко, највећи проблем код оваквих случајева (screenshot из прилога је из реалног случаја који се завршио инфекцијом рачунара) јесте брзоплетост….што би наш народ рекао „Ко мува без главе“.

Прочитајте још и:
Како очистити Виндовс од разних вирушчина (step-by-step)
Нов а најбољи бесплатни антивирус за кога нико није чуо
Како бекаповати фотке и остале ствари са вашег Фејсбук налога

Како се заштити од оваквих превара? Лако – не кликћите све што вам падне под руку, баците поглед понекад на којој сте вeb адреси.

Ова превара се стручно може назвати Fishing (пецање). То је превара где сте ви убеђени да сте на познатој страници те не обраћате пажњу шта радите. На овај начин криминалци вам могу послати са мејл адресе нпр: banka1ntesa.com мејл на коме ће од вас тражити да попуните податке везане за ваш ебанкинг налог како би повећали сигурност и слично…што ћете и урадити јер вам је мејл стигао са banka1ntesa.com.

Одете на страницу из имејла, та страница изгледа скоро па 100% исто као и регуларна страница, попуните податке и то је то. Почастили сте накога у Кини….а онда премотате филм па видите јединицу у мејл адреси уместо слова и….па видите да страница на којој уностите податке нема https енкрипцију….али тад је већ касно.

Наравно, не треба више ни понављати да вам банке никада неће слати на мејл да било шта урадите како би повећали безбедност налога. У најгорем случају, ако се то и деси, обавестиће вас мејлом да одете у експозитуру и то је то. И да, ако се појави видео Анђеline Џоли, јебала вас Анђелина Џоли, будите сигурни да це цео свет о томе да труби, не само један од ваших Фејсбук пријатеља 🙂