Facebook za tinejdžere – gde grešite?

...i da li vas mrzi "da se" i "da dete" edukujete o opasnostima na internetu?

Trenutno je aktuelna tema po medijima jedna Facebook stranica koja objavljuje slike maloletnih devojčica iz osnovne i srednje škole sa područja ex SFRJ u selfie/duckface/model varijanti uz vulgarne propratne komentare tipa „Droljica iz Dubice“, „Kurvica iz Futoga“, „Voli da ga prima za 50 evra“.

Nebitno je moje mišljenje o toj stranici (isčupati uši besposlenom adminu stranice i poslati ga na dvomesečno okopavanje njive ali samo pod uslovom da nema zakonskih osnova za ćorku a iskreno se nadam da ima).
Takođe nije bitno ni moje mišljenje o trendu selfie i duckface fotkanja (glupost neviđena).

Pretpostavljam da same devojčice koje se nađu na toj stranici ostaju sa teškim psihičkim problemima, maltretiranju u društvu i slično koje će ih pratiti duže vremena.
I sam sam roditelj jedne devojčice i mogu samo da zamislim šta bi se desilo da se ona sutra-prekosutra kad je pukne pubertet u glavu osvane na tako nekoj stranici…ali nažalost, moramo se pomiriti sa činjenicom: „Na stranici se nalaze fotke koje su same devojčice objavile na svom Facebook profilu“.

Ko je ovde kriv?
Ne admin te stranice, ne dete nego vi roditelji! Da vi! Baš vi!

Ne, neću zalaziti u pitanja tipa „Pa kako ste bre vaspitali to dete?“ em nemam dovoljno roditeljskog iskustva da bi vam drobio na tu temu em mislim da deca u pubertetu a bogami i kasnije imaju neki svoj kurs u glavi koji veze nema sa tim šta im roditelji pričaju, dakle imaju onaj tinejdž antiroditeljski bunt a budimo realni i mi smo bili takvi kad smo bili klinci. Keva kaže jedno a mi u inat drugo. Dakle po tom pitanju „nema ljutiš“.

Krivi ste jer ne želite ni vi sami da se upoznate sa opasnostima koje vrebaju decu (a i vas) u online svetu, na internetu, društvenim mrežama, četovima, mejlovima…pa opet to znanje ne možete ni preneti na dete.

Da li ste možda detetu nekad objasnili tipove deljenja sadržaja na Facebooku ili ste mu pojasnili kakve lozinke treba da ima. Hoćete da se kladimo u dvae’s evra da je detetu lozinka na Facebooku nešto tipa 25011998 ili volimpartizan i justinbieber i slično?

Šta i vi kao sami roditelji delite sa prijateljima i svetom? Koliko sam puta samo ja naleteo na to da neki roditelj (ja ga nazivam retardirani debil od roditelja) postavi na svom Facebook profilu sliku svoje bebe koja se gola kupa u koritu i to tako da se vidi sve i da mogu da vide svi. Kome to sem pedofilima i bolesnicima može da bude zanimljivo i slatko?

Da ste se vi prvo upoznali sa opasnostima koje vrebaju na internetu, mogli bi ste detetu objasniti da ga recimo preko Facebook chata može startovati neki „slatki“ tinejdžer iz škole…a ustvari se radi o nekom slatkorečivom matorom preznojenom i zadriglom pedofilu od 50 godina koji je skinuo profil sliku nekog tamo wannabe Džastina Bibera i sad četuje sa vašom ćerkom tražeći joj ko zna šta?

Da ste ste upoznali sa opasnostima na internetu (konkretan primer zloupotrebe privatnosti možete pročitati ovde), znali bi ste da ni jedna fotografija objavljena na Facebook-u ili bilo kojoj društvenoj mreži nije zaštićena od daljeg deljenja pa sve da samo jedna osoba može da je vidi. Prostim print-skrinom se slika se može duplicirati i podeliti sa recimo gorepomenutom Facebook grupom, prostom firefox/chrome ekstezijom FLV bilo koji video se može skinuti sa Fejsbuka i postaviti na Youtube. Dakle dovoljno je imati samo jednog ljubomornog Facebook prijatelja sa kojim ste nešto podelili na toj društvenoj mreži.

Gledam recimo i ovaj moj blog, najmanje poseta ima stranica „Zaštita dece na internetu“ gde sam pisao o jednoj od metoda monitoringa deteta na netu.

Internet trenutno predstavlja nešto što mora da se poznaje, makar u osnovnoj varijanti i nema izgovora. Više nije dovoljno dete edukovati samo kad je u pitanju seks, fizička bezbednost i slično. Prihvatili vi to ili ne, sad je pored tih stvari potrebno dete edukovati i o opasnostima koje vrebaju preko interneta.

Pročitajte recimo:
Zlostavljanje na Ask.fm – devetoro dece se ubilo, ili
Ubila se devojčica koju su maltretirali na Fejsbuku

Priča uopšte nije za šalu ili ignorisanje.

Evo, ako vas mrzi da se sad upoznajete sa opasnostima na netu (Klasika zar ne: „Ja sam suviše star/stara da bi se sad učila tim novim tehnologijama) u kratkim crtama ću vam napisati gde vreba opasnost:

10 kratkih saveta za „Suviše-sam-mator(a)-za-te-fejzbuke“ roditelje:

Maltretiranje dece preko fejsbuka

 

Svaka slika, status, video i slično objavljena na bilo kojoj društvenoj mreži se može deliti dalje.

Dovoljno je da imate jednog ljubomornog prijatelja sa kojim ste podelili to i ćao-zdravo. Privatnost na internetu ne postoji, shvatite to i pomirite se sa tim.

Svaki profil se može duplicirati.

Dakle pedofilu je dovoljno da vidi facebook prijatelje vašeg deteta, da nađe nekog od tih prijatelja ko recimo ima najviše slika, da poskida te slike, kreira novi Facebook profil, pokači te slike kao svoje, postavi sebi ime i profil sliku kao što ima taj prijatelj i da pošalje zahtev vašem detetu sa porukom „Ej ćao ovo je moj novi profil, stari mi je uhakovan, blokiraj ga odmah  i dodaj me u prijatelje“

Svaka fotografija, video, kontakt i ostalo što se nalazi na smartfonu vašeg deteta može biti zloupotrebljeno.

Dovoljno je da telefon bude 10 minuta u rukama nekog ko dobro barata telefonom i koji će detetu reći „Hoćeš da ti ubrzam telefon i instaliram najnoviju igricu“ i da sav taj materijal bude u njegovom vlasništvu. Može mu instalirati recimo i Dropbox ili neki drugi Cloud servis sa Instant Uploads opcijom, poveže ga sa svojim nalogom, uključi „Instant Uploads“ i tako da ima zagarantovano da će uvek sve novokreirane slike i video snimke imati u svom vlasništvu a sam Dropbox sakrije da se ne vidi da je instaliran.

Bilo kakva eksplicitna fotografija ili status je potencijalni problem i ranjiva tačka za online i psihički napad na dete, ALI…

…ako je objavljena javno (Public) onda je to katastrofalni potencionalni problem.
Edukujte dete da ako baš-baš-baš žali da podeli neku takvu sliku, status ili video, da je nikako ne deli opcijom „Public“ (Javno) ili „Friends of Friends“ (prijatelji i prijatelji vaših prijatelja) već da to bude ISKLJUČIVO deljenje Friends (Prijatelji) ili „Specific People“ (pojedini prijatelji). Time se krug potencionalnih budala drastično suzio (ali i dalje dete nije bezbedno – pogledajte prvi savet)

Edukujte dete da na Facebooku ne deli problematične statuse

tipa „Sutra idemo na more“ ili „Kupio mi tata novi iPhone“ jer ti statusi ustvari kažu „Gajba mi je prazna, nosite šta vam treba“ i „Otmite mi telefon“. Ako baš-baš-baš mora da se pohvali i podeli takav status (znate kakva su deca) neka ga deli samo i isključivo opcijom „Specific People“ (određeni prijatelji) gde će imenom i prezimenom označiti sa kim deli takav status, poput recimo sa rodbinom, roditeljima, najboljim drugom i slično. Isto, neka dete pregleda šta je od starih statusa podelio pomocu Public i Friends of Friends opcije. Pročitajte i „Kontrola privatnosti na Facebook društvenoj mreži“ sa ovog bloga.

Bilo kakav status, fotografija, video i slično koje se nalazi na detetovom profilu na društvenim mrežama može biti izloženo celom svetu ukoliko detetu neko uhakuje profil.

Edukujte dete da postavi pametnu lozinku (minimum po 2 velika i mala slova, broja i specijalna karaktera). Edukujte dete i da neko može da mu probije lozinku ma kakva da je ako nalogu pistupa iz Internet kafića, McDonaldsa i slično.

Edukujte dete da ne klikće na sve moguće i nemoguće linkove koje mu neko pošalje putem chata, Fejsa ili maila.

Taj ga link može odvesti na recimo lažnu Facebook stranicu koja izgleda apsolutno isto kao i originalna (samo joj je link malo čudan i nije zaštićena https konekcijom) koja ce mu tražiti email/password. Ukucavanjem ta dva podatka, profil je uhakovan i svi podaci na tom profilu mogu postati javni.

Edukujte se vi, a bogami edukujte i dete o takozvanoj dvostepenoj autentifikaciji na Facebooku (Tviteru, GuglPlusu).

To je opcija da ako haker i sazna vaš ili detetov email/password ne može da iskoristi profil ako nema fizički pristup vašem odnosno detetovom telefonu. Detetu će biti traženo da ukuca kod koji ce mu stici putem SMS-a prilikom logovanja tako da sem email/password postoji i treći fatkor a to je taj kod poslat na drugi uređaj (smartfon).

Edukujte dete kako da blokira na društvenim mrežama osobe koje ih maltretiraju.

Svaka društvena mreža nudi Block opciju.

Prestanite da se krijete pod „Ja sam mator/matora za te fejzbuke i twitere“

…i počnite da se edukujete kako bi to znanje preneli vašem maloletnom detetu. Nije mnogo teško a ni komplikovano, nije samo za programere i gikove niti treba da znate neke nuklearne nauke da bi ušli u priču. Samo vam treba dobra volja i malo ali malo slobodnog vremena. Ako imate neko pitanje u vezi online bezbednosti dece možete pitati i mene ovde u komentarima ili putem maila.

Korisni linkovi:

Uhapšen pedofil s lažnim profilom
Маске педофила на интернету
Virtuelna devojčica razotkriva internet pedofile
Zaštita dece na Internetu (1) – Poražavajuće statistike
Otvorili smo lažan profil da namamimo pedofile. Mi smo ostali u šoku!
Roditelji, tužite pedofile sa Fejsbuka, oterajte ih sve na robiju!
MUP Srbije – Заштитимо децу од педофилије на Интернету

Ukoliko nabasate na bilo kakav vid zloupotrebe dece na internetu kliknite na fotografiju ispod te će vas link odvesti na stranicu gde mžete potpuno anonimno da prijavite slučaj.

NetPatrola

13 komentara na tekst Facebook za tinejdžere – gde grešite?

 • Jelena

  Pazi ja jesam operisana od online pretnji i nisam detetu pricala o zadriglom ciki koji je vreba na četu jer to ne treba ni da zna ali ti ga pretera. Pa ispade da me bas briga za to sta dete radi na fejsu. Naravno da me je briga i znam šta radi jel mi sve prica. Nesto mora da bude zasnovano i na poverenju na relaciji mama-dete? Vidim da kod vas kompjuterskih zaludjenika je sve zasnovano na pracenju, sijuniranju i kriminalnim radnjama a ne na poverenju. Nisu roditelji krivi nego bas vi zaludjenici jebao vas i kopjuter i internet. Ne znam odakle ti pravo da mislis da smo mi roditelji krivi i da na nas svaljujes krivicu.

  • Darko Dražović

   Jelena, komentar koji si ostavila jeste jedan od onih komentara na kojima je svaki odgovor suvišan. I super je što si skontala tekst, svaka čast.

 • Mira U.

  Darko preteruješ.
  Po tebi ispada da su svugde oko nas sve sami pedofili, manijaci i bolesnici. Mislim da si poludeo od tog hakerisanja i računara i da boluješ od opsesivne paranoje.
  Nisu deca tako glupa kao što misliš razmišljaju i ona svojom glavom i slažem se sa prethodnim komentarom mora nešto biti zasnovano i na poverenju a ne samo na špijuniranju ispitivanju i batinama.
  Istina ni ja nisam magistar računara ali znam te neke osnovne stvari koje su mi dovoljne da bih dete zaštitila od pedofila preko neta ali da je 99% populacije pedofilsko kao što ti ovde pričaš to ne verujemniti je istina.
  I još nešto ako nekome smetaju slike moje dece dok se kupaju ne moraju da gledaju te slike. I zašto sam ja kao što kažeš „retardirani debil“ zbog toga?
  Moraš čoveče da se maneš tih tvojih kompjutera idi malo u prirodu prošetaj, oženi se ili ćeš skroz da poludiš od onanisanja.

  • Darko Dražović

   Miro, lepo od tebe što veruješ ljudima i što ZNAŠ da medju tvojim FB prijateljima nema ni jednog „sumnjivog“ koji je možda bolesnik a da to niko u kraju ne zna. Takođe spomenuću da je ova pedofilska stranica za 3 dana okupila 70.000 ljudi…neki su tu zbog znatiželje ili su tu dečaci mladji od 15 godina, ALI po meni makar 5% je tu bolesnika.
   5% od 70.000 ljudi je 3500 pedofila….malo?
   Pa i jedan procenat da je u pitanju to je 700 pedofila…malo?

   Drugo, ko ovde spominje batine? Ja samo kažem, da je dete ravnopravni korisnik interneta te samim tim ima pristup svemu kako korisnim stvarima tako i budalama. Ako dete poznaje osnove neke zaštite procenat da ce naleteti na budalu se smanjuje….a dete se za tu zaštitu samo neće zainteresovati. Njemu je bitno da ima pristup fejsu u ekipi na fejsu.

   Treće. Rekao, stojim i stojaću iza toga. Vi roditelji koji kačite slike gole dece ste debili. Ende. Skinite se vi tako pametni pa šerujete vaše gole slike. Idioti.

   Četvrto. Da se oženim? Nek si ti meni živa i zdrava 100 godina.

   Peto. Zašto si ovaj komentar ostavila a moguće i ostavio sakrivena iza TOR mreže? Kriješ nešto, plašiš se nečega?

 • Mile

  Svaka ti čast Žodra. Skroz si u pravu. Ja bih još više zaoštrio ovu temu da sam na tvom mestu. Tipa nešto: Stavljanje slika dece u bilo kom izdanju na Fejs je isto kao i da zavese uveče ostavite razmaknute dok se presvlačite ili jednostavno sedite u svom domu dok ne znate ko vas gleda spolja i šta mu je na pameti.

  • Darko Dražović

   Ma vidiš da i ovo „nezaoštreno“ ima negativne efekte na neke ljude…

 • sajmon

  Suvišan je svaki komentar,na pomenute propuste koje ustvari čine roditelji.Verujući da se sve može prijateljski i pričom završiti,na obostrano verovanje.
  Stavite se u položaj sebe i svog razmišljanja u tom periodu mladosti.
  Nikada ništa niste skrivali od roditelja?
  Da li se to mi zavaravamo…

  Darko,iako ima neki svoj stil pisanja,koji mnoge čitaoce dovodi do ludila…ipak je u pravu.Ko ga ne razume shvatiće kao predhodni komentari koji su postavljani.
  Ovaj tekst je ustvari,za vas napisan iz najbolje namere…a vi čitaoci ustvari izlazite iz konteksta svega toga.
  Znate kako kažu,kada nešto ne razumete“Napad je najbolja odbrana“.
  Mi ljudi neznamo ni pola stvari koje se dešavaju na internetu,ali ajde da se vežemo po tekstu samo na pomenutu stranicu.
  Deca iz samog neznanja,ali samo iz toga…prave fatalne greške.Ako ste i jednog trenutka zaključili da nisu greške,verujte mi vi grešite.
  Darko,samo svojstvenim jezikom može objasniti ove stvari,koje ustvari bude ljutnju u ljudima iz neznanja.
  Moj vam je savet“Upoznajte se sa tim“…Jer su kompijuteri nužna i možda nepotrebna budućnost,za koju će vaša deca biti vezana bar 70% svog slobodnog vremena.
  Sa tehnikom ide i doza odgovornosti napred.

  Samo da dodam na sve ovo,ja sam lično proveo 2 meseca pokušavajući da obrišem svoj celokupan nalog sa „Fejsbuk servera“-koji ostaje na istom i kada ugasite vaš nalog.
  Ne želim ni da pričam da li je uspelo ili nije…ali je jedan od težih poslova koje sam pokušavao da uradim.
  Ali o tome možda i napišem nešto jednom 🙂

  Darko,samo nastavi da pišeš…i ja sam te gledao na ovaj način,dok nisam shvatio poentu tvog tvrdoglavog i inspirativnog pisanja…

  Svako dobro želim…

  • Darko Dražović

   Txs Sajmone. Ko razume, tačnije, ko želi da razume shvatiće.
   Ja nit sam lingvista, nit sam profi copywriter, pišem onako kako mi stoji baferovano u glavi i tako je kako je, ne obraćam puno pažnju da li ce se neko naći uvredjenim ili ne.
   To je isto kao kad bi se posvađao sa nekim na ulici, uvideo da se dzaba sa njim raspravljaš pa rekao: „Ma idi bre u peršun!“.
   Pa ne ide to tako u našem narodu 🙂

 • Kristina

  TI SI DECKO BUDALA MOJA DECA SU ANDJELI I NEMAM POTREBE DA IH PRATIM PO FESJU A TI AKO HOCES PRATI SVOJU DO MILE VOLJE MOJU NE DIRAJ

  • Darko Dražović

   Pokušavam da shvatim kako ste uspeli da rešite ovo matematičko pitanje pre ostavljanja komentara…i nikako da skontam. To je zato što sam glup. Pretpostavljam da ste zvali nekog iz komšiluka (najverovatnije onog istog što vam je napravio profil na FB pošto vi niste umeli) da ga reši i platili mu za to 200 dinara?

 • MedoGrizzli

  Ovo je stvarno istina i ne znam sta se ljutite: roditelji kada jeste istina. Pogotovo ovo: „Sutra idemo na more = kuca prazna“, „novi telefon = uzmite ga“ … Danas je previse „glupih“ ljudi koji koriste Internet na skroz drugaciji i ne pravilan nacin ( Pozivanje komsija npr da napravi skype, fb logicno za to treba email i komsija napravi email kaze vam e sad mozete staviti novu sifru na fb/skype ja necu znati a preko emaila je moze resetovati 🙂 … onda: instalira 50 programa za „Ubrzavanje“ samo zato sto je ostavljeno „I Accept“ u kutijici od reklama na instalaciji nove igrice. onda: gde da skinem ovu pesmu? – na sajtu za skidanje mp3 fajlova. pa aj ti mi ukucaj / posalji link, onda: izgubio sam igru, sad cu ti DDoS ip=iako ne zna sta to znaci …) previse,previse ali nadam se da ce se bar jednom „IT Obrazovati“ svi pa da nam bude lakse 🙂

 • zika

  Ziva istina..:(
  Roditelji,dozovite se pameti i povremeno proverite sta vam deca rade i s kim se dopisuju na internetu.
  Mnogi roditelji misle da se takve stvari desavaju samo drugim ljudima..

 • Anon

  Odlican tekst.A ove budale sto misle da da je na internetu sve zlatno i što nrmaju pojma samo BLOCK

Komentarišite

Email neće biti javno objavljen. Sajt je neobavezan podatak, svi ostali su obavezni.