Контрола приватности на Фејсбук друштвеној мрежи

Када се прича о онлајн мешању у вашу приватност обично се прво помисли на велике интернет корпорације попут Гугла, Фејсбука, Мајкрософта или пак безбедоносние службе, а шта је са мешањем у вашу онлајн приватност осталих тачније обичних корисника друштвених мрежа?

Конкретно, скоро сам упознао неке студенткиње које појма нису имале да су све слике које су објављивале на Фејсбуку биле видљиве свима, и њиховим пријатељима, и странцима, и онима који имају налоге и онима који немају налоге а што је најгоре и сутра њиховим потенционалним послодавцима. Њихова је изјава била када су то сазнале и виделе: „Па шта сад да радим, моја је приватна ствар шта ја објављујем на свом приватном Фејсбук профилу.“

Е па није!

Приватна је ствар ако си то поделила само са својим пријатељима/фамилијом у које имаш поверења и ако то нико сем њих не може да види, али ако си то поделила са свима то је онда приватна ствар свих нас ако тако могу да кажем.

Нисам сигуран да ли ће послодавац баш желети да те запосли ако види слику где си мртав/а пијана са повраћком испред себе (није било ове слике на њиховим профилима, него драматизујем потенционалну ситуацију), без обзира колики си стручњак и да ли си факултет завршила/о са десетком.

Прочитајте још и: Колико вас конкретно може коштати један ретардирани статус на Фејсбуку?

Контрола приватности на Фејсбук друштвеној мрежи никада не може бити 100% контролисана, јер ипак Фејсбук није ваш лично пројекат, али можете колико-толико ограничити вашу, да каже, видљивост. Па кренимо са опцијама контроле приватности када су обични корисници у питању, за сада везаних само за Фејсбуку, а у неким наредним чланцима ћу се позабавити и осталим мрежама.

КОНТРОЛА ВИДЉИВОСТИ ПОСТОВА

PUBLIC (јавно)

Степен приватности=0/3 (све је на изволте селом свету)
Кад поделите пост на овај начин, њега може да види буквално свако ко има приступ интернету. Када неко лајкује тај пост, велика шанса је и да ће пријатељи тог неког ко је то лајковао да виде као информацију да је пост лајкован. Јасно вам је да овако не постављате слике и објаве које не желите да види цео свет.

FRIENDS (пријатељи)

Степен приватности=1/3 (све је на изволте вашим пријатељима, али потенцијално и њиховим пријатељима, а богами и целом свету.

Када поделите пост на овај начин, сви ваши пријатељи ће моћи да га виде а уколико га неко лајкује ту ће информацију видети ваши заједнички пријатељи и нико више. Ово је стандардно дељење, и прихватљиво је али има једну зачкољицу: Такав ваш пост, ваш пријатељ може да подели са његовим пријатељима тако да опет немате увид у то ко све може да га види.

Дакле ако имате 100 пријатеља, и свако од тих ваших пријатеља има по 100 пријатеља који вам нису заједнички и та пост подели са њима…сем ваших 100 пријатеља овај пост ће видети и додатних 10.000 људи које не познајете. Е сад, има ту и додатак приче – они то могу да поделе и на PUBLIC, што ће рећи да опет то што делите са пријатељима, може некако да се опет појави у јавности и да сви виде.

Решење: Интимне фотографије које не желите да виде све очи овога света делите искључиво са пријатељима у које имате поверење, што ћу појаснити у следећој ставци. Све остало, поделите са свим пријатељима.

CUSTOM (ручно)

Степен приватности 2/3 – контролисани постови
Ту је дељење мало контролисаније те можете тачно назначити ко шта где може видети и од кога објаву треба сакрити.

 

Конкретно у овом примеру, пост може да види листа пријатеља која се зове „Close Friends“ и пријатељ Мирјана, а листу не може да види искључиво пријатељ који се зове „Засада Опоменовић“.

Ви рецимо можете ту правити разне комбинације, типа да пост може да види „Friends of Friends“ дакле ваши пријатељи и њихови пријатељи, а да не може један или више корисника и листа корисника. Ове постове они не могу даље да деле. Једино како могу даље да их поделе јесте да ураде скриншот па поделе даље, али вам од тога спаса нема све и да сте FBI.

Ваше јавне постове можете прегледати тако што ћете кликнути на линк ка вашем профилу (горњи десни угао), потом кликнути на стрелицу поред „Activity Log“ па кликнути на „View As“ те ће вам на тај начин бити излистани сви ваши јавни постови, односно постови које види цео свет.

Уколико постоје постови које сте објавили јавно (Public) а ипак не би сте желели да их види свет, не морате да их бришете већ им можете променити статус кликом на икониицу Глобуса, па изабирањем жељеног степена приватности.


Постоји и фора да комплет све ваше постове објављене тако да их цео свет види (Public) или да их виде и пријатељи ваших пријатеља (који нису вама пријатељи) у два клика све омогућите само и искључиво за ваше пријатеље, што ћу објаснити у тексту испод.

ФЕЈСБУК ПРЕТРАГА ЗА ВАМА

Можете забранити да вас ико нађе путем претраге на Фејсбуку, односно да сте само ви ти који могу додати пријатеља. Наравно, тај неко може да вас нађе ако има директан линк ка вашем профилу, али ту вам већ нема спаса.
Забрану проналаска путем претраге урадићете овако:
Кликните на зупчаник у горњем десном углу па изаберите Privacy Settings (Подешавања Приватности на нашем језику)

 

Отвориће вам се нов прозор у коме можете подешавати свашта нешто везано за свој профил. Ја ћу вам рећи шта је шта а само подешавање остављам вама.

WHO CAN SEE MY STUFF (ко може видети моје ствари) – Само вам име говори о каквим забранама се овде ради.

 • Who can see your future posts? – ту подешавате ко сме видети ваше будуће објаве или објаве које објављујете путем SMS-а. У принципу, ово вам и није нешто битно пошто то лимитирање можете радити приликом саме објаве поста.
 • Review all your posts and things you’re tagged in – Ако ту кликнете видећете ваш такозвани Лог Активности, односно шта све ваши пријатељи или јавност види од ваших коментарисања, лајкова, таговања и слично, те ту можете нешто сакрити или обрисати.
 • Limit the audience for posts you’re shared with friends od friend or Public – Ееее ово је већ битно, скоро па најбитније. Овде можете све ваше објаве које сте икада објавили јавно или са пријатељима ваших пријатеља, једним јединим кликом (тачније са два клика) лимитирати само и искључиво на ваше пријатеље, што ће рећи да све оно што је цео свет могао да види…сада више не може већ то могу само људи које сте додали у пријатеље. сем њих, пост могу видети и људи који су таговани у тексту или фотографији.

WHO CAN CONTACT ME? (ко може да ме контактира) – Овде подешавате забране на нова пријатељства и контактирања.

 • Who can send you friend request (ко само може да ми пошаље захтев за пријатељство) – Нема ту шта даље да се дода. Можете поставити да вам захтев може послати било ко, или искључиво пријатељи ваших пријатеља (не можете поставити да вам нико не може слати захтев)
 • Whose messages do I want filtered into my Inbox? (чије поруке могу да ми стигну у инбокс) – Ту подешавате ко може да вам пише на инбокс, пријатељи ваших пријатеља или искључиво пријатељи. Поруке од свих осталих, укључујући и спамовање вам неће стићи у инбокс већ у лабелу Остало.

WHO CAN LOOK ME UP? (ко може да ме тражи по фејсбуку) – сама реченица све збори 🙂

 • Who can look you up using the email address or phone number you provided? – подешавате ко вас може тражити на основу имејл адресе или броја телефона. Овде вам по дифолту стоји СВИ (Public), али ако поставите Friends, не може вас нико наћи и ако има ваш имејл или број телефона.
 • Do you want other search engines to link to your timeline? – Овде забрањујете Гуглу и осталим претраживачима да показују ваш фејсбук профил у резултатима претраге. Ако ово одрадите, ваш профил ће и даље бити видљив неко време.

БЛОКAДА КОРИСНИКА

Људе који вас смарају или не желите да могу да вас виде или контактирају можете заблокирати (мислим да ово већина вас зна, али поуздано знам и да већина не зна)
Блокирање радите тако што одете на профил тог неког, кликнете на зупчаник који се налази на његовом профилу, и изаберете BLOCK/REPORT (није битно да ли га имате у пријатељима или не) па то потврдите.

ЗАБРАНА ИЛИ ОГРАНИЧАВАЊЕ ЧЕТОВАЊА

Овде можете издефинисати ко може а ко не може са вама да четује, тако да можете оне који вас смарају да игноришете, и ни вас никада неће видети као онлајн. Ову забрану спроводите у дело овако:

Кликните на зучаник у доњем десном углу где вам се налази чет.

Уколико желите дибидус да искључите чет кликните на Turn Оff Chat, ако не кликните на Advanced Settings:

Ту сада имате опције:

 • Turn on chat for all friends except (пали чет за све пријатеље сем за) где ви бирате кога не желите да видите у чету, односно за кога ћете увек бити офлајн.
 • Turn on chat for only some friends (са мном могу да четују искључиво) где ви бирате људе за које ће једино бити укључен чет док ћете за све остале бити офлајн.
 • Turn off chat (угаси четовање) – нема шта да се дода, чет је угасен за све и свакога.

У принципу то је то што се тих неких основних ставки везаних за приватност ваших Фејсбук активности тиче. Ово није све, има ту још неких подешавања, попут подешавања ваших контакт података, безбедности самог Фејсбука и слично, али о томе ћу у неком другом члаку, пошто је и овај сам по себи већ прегломазан.

Дакле укратко, у овом чланку имате одговоре на следећа питања:

 1. Како да мој пост не виде сви?
 2. Како да мој пост виде само моји пријатељи?
 3. Како да мој пост виде само неки од мојих пријатеља, али не и сви пријатељи?
 4. Како да прегледам све моје постове које могу сви да виде?
 5. Како да све моје јавне постове ограничим да могу да их виде само моји пријатељи, не и цео свет?
 6. Како да ограничим да не може баш свако да ми пошаље Friend Request?
 7. Како да забраним да ме неко нађе на Фејсбуку било путем Фејсбука или било путем Гугла?
 8. Како неког да блокирам на Фејсбуку?
 9. Како да угасим чет на Фејсбуку?
 10. Како да ограничим ко сме а ко не сме да четује са мном?

Корисни линкови: