LOL, omg, wtf….појашњење неких интернет жаргона

Овај чланак пишем више због себе него због вас 🙂 јер ни сам више појма немам шта су LMAO, FYI и остале SMS и интернет скраћенице које се користе по свим друштвеним мрежама, четовању или слању SMS порука.

Ухватим себе више пута да благе немам по чему се прича када ми неко каже „LOL, fyi – awesome“
Ето, једном да појасним и вама и мени, како би нам лаше било комуницирати на интернету (или путем SMS-а), јер чудних интернет жаргона има колико пожелите.

LOL – Скраћеница од „Laughing Out Loud“ односо „Lots of Laughs“ или ти преведено на наш језик „Смејем се гласно“ тј у нашем жаргону „Смејем се па умирем колико је смешно“. Обично се користи када неко одвали неку убитачну провалу, исприча виц или уради нешто смешно.

 

WTF – Скраћеница од „What The Fuck“ или ти преведено некако на наш језик „Шта који курац?“. Представља одраз изненађења или што би млади рекли „Невера“. У неком културнијем преводу би можда могло да се преведе као „Немогуће“ или „Не верујем шта сам видео/чуо“ или пак „Ма да ли ме ложиш“ или „Не сеееери“

 

OMG – Скраћеница од „Oh My God“ или ти на нашем језику „О Боже“. Користи се када се коментарише нешто немогуће или пак лудо и исто представља одраз одушевљења или изненађења.

 

LMAO – Скраћеница од „Laughing My Ass Off“ или ти у неком нашем преводу „Смешно па умирем од смеха“ или у неком буквалијем преводу „Смејем се док ми се гузица не отпадне“. Као што претпостављате, користи се као LOL v2.0 дакле тамо где је нешто још урнебесније, смешније и луђе.

 

ROFL – Скаћеница од „Rolling On Floor Laughing“ или ти преведено на наш језик „Ваљам се по поду од смеха“. Дакле слично значење као и LOL и LMAO, односно употребљава се када је неко лупи или уради нешто смешно.

BTW – Скраћеница од „By the way“ или ти на нашем „Узгред речено“. Користи се обично када се нешто објашњава. Пример: „Од плате ћу да купим телефон. BTW, евро је скочио па ми је плата мања тако да ћу ипак да купим само тефлон“

FYI – Скраћеница од „For Your Information“ или ти на нашки „Иначе за твоју информацију“ или „Чисто као информација“ или „Чисто да се информишете“. Обично се користи у имејл комуникацији када вам неко пошаље неки опасан мејл, па га ви проследите другоме а не знате шта би написали у мејлу, а користи се и када се жели испасти паметан на социјалним мрежама.
– Дали се каже Ирак или Иран?
– Каже се „Смараш са тим праисторијским форама“. А да, FYI каже се и „да ли“

IMHO – Скраћеница од „In My Home Opinion“ или „In My Humble Opinion“ односно преведено некако на нашки „По мом скромном мишљењу“.

GTFO – Скраћено од „Get The Fuck Out“ или ти на неком нашем сленгу „Одјеби“ или „Одјеби одавде“. Обично се користи када вас неко смара, или прича неке глупости које везе са мозгом немају.