Дељење фолдера и фајлова на мрежи – како?

Конкретно, добијам питања типа „Имам фајлове на једном рачунару, требам све да их пребацима на други рачунар““ или „Треба један фајл који се налази у фолдеру да поделим са колегама тако да могу да га виде а да не могу да га бришу. Користим Windows XP“ .

Прочитејте још и: Како поделити фајлове са било ким путем Dropbox сервиса?

Дељење фолера и фајлова на мрежи није ништа компликовано а укратко ћу вам објаснити како да то одрадите.

Десни клик на фолдер који хоћете да поделите и изаберите PROPERTIES.
Дељење фолдера и фајлова на мрежи - како?

Изаберите таб SHARING па кликните на „If you understand security risk….“
серовање_фолдера_02

Потом изаберите „JUST ENABLE FILE SHARING“ и кликните на ОК.
серовање_фолдера_04

Потом зачекирајте „SHARE THIS FOLDER ОН THE NETWORK“ у share наме написите како желите да вам се зове тај фолдер на мрежи (по дифолту се зове како се зове и код вас) и кликните ОК. Ако зачекирате „Allоw network user to change my files“ омогућићете колегама да бришу и пишу по фолдеру који делите. Ако га не зачекирате (као што је случај у овом примеру) колеге неће моћи ништа да пишу и бришу већ само да отварају и читају оно што се налази у том фолдеру.
серовање_фолдера_05

Када сте кликнули на ОК, приметићете да се променио изглед иконице.
серовање_фолдера_06

Сада вам остаје да дознате назив рачунара или његову IP адресу како би колеге знале како да дођу до тог фолдера који делите са њима. У овом случају колеге ће вам приступати преко IP адресе, тако да ћу вам објаснити како да је сазнате. IP адреса је лаички речени, ваша адреса на мрежи.
Уђите у Control panel (XP: Start – Control Panel) и заберите NETWORK CONNECTION:
серовање_фолдера_07

Кликните деним кликом на иконицу LOCAL AREA CONNECTION (у већини случаја се тако зове) и кликните на STATUS па на SUPPORT. Tу ћете наћи IP адресу вашег рачунара (у овом случају IP адреса је 192.168.3.175)

Е а сада посаљите мејл колегама или им реците да се фолдер који делите с њима налази на адреси \\192.168.3.175 и да му могу приступити тако што ће отворити My Computer или било који фолдер и у address bar-у укуцати то, дакле ДВЕ КOСЕ ЦРТЕ (на Српској тастатури два пута десни ALT и Q) и IP адресу коју сте нашли малопре па притиснути Ентер:
серовање_фолдера_10

Када то ураде појавиће им се фолдер који сте поделили а у који могу да уђу и да цитају или копирају на свој рачунар оно сто сте поделили са њима:
серовање_фолдера_11

ШТА МОЖЕ ДА ПРОЂЕ ПО ЗЛУ, ПА ДА ОВО НЕЋЕ ДА РАДИ:

  1. Укључен вам је firewall па не дозвољава да се људи накаче на ваш рачунар односно фолдер. У том случају га морате исконфигурисати да дозвољава FILE AND PRINTER SHARING. Уколико имате неко посебно решење за firewall попут Zone Alarm-a или неког all-in-оне решења, ту вам ја не могу помоћи овако на прву руку, јер свако решење има свој начин како се то конфигурише. На Windows firewall-у, се ово омогућава тако што одете у Control panel, па у Windows Firewall, па у Exceptions па зачекирате FILE AND PRINTER SHARING па кликнете ОК. Ово можете уколико имате администраторске привилегије на том рачунару. Уколико немате, кукајте својим систем администратоима 🙂
    серовање_фолдера_12
  2. System администратори су вам забранили дељење (шеровање) фолдера. Ни ту вам ја не могу помоћи (евентуално да откријете админ лозинку разним алатима попут Hirens Boot Disk, или Active Boot Disk-а, али није вам то препоручљиво, можете и отказ да попијете)
  3. Корисник који је поделио фолдер није на мрежи – а није јер му се или исчупао мрежни кабл из рачунара, или му је угашен рачунар или му је покварен рачунар или није добро поделио фолдер 🙂

Шта још треба знати

– Постоје и други начини за дељење, попут дељења помоћу cloud сервиса попут Dropbox-а, Google Drive-а и слично, где ви само превучете то што делите а сервис вам даје јавни линк којим се то може скинути уз помоћ било ког веб браузера. То што превучете ту, остаје на интернету док ви то не обришете.
– Овде сам објаснио просто дељење фолдера, али постоји и оно мало комплексније, где ви можете дефинисати ко сме а ко не сме да пише, брише, мења, приступа и слично.
– Са firewall-ом можете дефинисати са које IP адресе онај који би да приступи фолдеру сме да дође како би осигурали да само корисник са провереног рачунара може да приступи.