Dropbox – шта је, чему служи и како се ради с њим

Дропбокс (енг. Dropbox) представља сервис који служи синхронизацији фајлова и фолдера по свим вашим уређајима (компјутер, таблет, смартфон…) и на већини оперативних система (Виндовс, Линукс, MacOS, Андроид…) са Дропбокс сервером (који се не налази код вас) али и чувању и дељењу фајлова са другим корисницима, без обзира да ли они користе или не користе Дропбокс.

Дропбокс постоји у бесплатној варијанти где добијате стартних 2GB простора за складиштење података које се могу бесплатно ширити до 16GB неким видом рекламирања сервиса вашим познаницима а може се и докупити простор…рецимо ако уплатите 100$ годишње имаћете на располагању 100GB простора.

Дропбокс клијент инсталитрате на рачунар и он служи лаком синхронизовању и бекапу простим превлачењем фајла/фолдера у Дропбокс фолдер. Релација којом се ради ова синхронизација је Уређај – Дропбокс удаљени сервер – Уређај.

Прочитајте још и:
Бесплатно клауд складиште – сем Дропбокс сервиса које још сервисе препоручујем за бесплатан онлајн бекап ваших података?
Корак-по-корак упутство за подешавање бекапа на Mega.co.nz клауд сервис

Дропбокс – стандардна намена

 • Желите директан приступ фајловима и фолдерима на свим рачунарима, смартфоновима, таблетима и осталим уређајима које поседујете?
  Рецимо желите слике са мора да имате на свим вашим рачунарима како би сте их показали родбини…или пак лупам желите да вам све фактуре које имате у PDF формату буду увек доступне на свим рачунарима. Ако вам је неки фајл из тог фолдера непотребан, кад га обришете из фолдера он ће бити обрисан са свих локација где сте поставили Дропбокс. Напомена, аутоматска синхронизација се не ради на смартфоновима (појаснићу касније зашто).
 • Желите да правите бекап вама битних фајлова?
  Ако вам којим случајем сви рачунари које имате поцркавају, фајлови ће и даље бити нетакнути…на Дропбокс серверу. Инсталираћете Дропбокс клијент на неког петом рачунару и сви фајлови це се скинути на тај рачунар. Ако вас мрзи да инсталирате клијент, можете преко вашег веб браузера исто скинути све фајлове. Ако случајно обришете фајл из Дропбокс фолдера можете преко веб браузера да га вратите из канте само пазите канта је (као и на Виндовсу ограничена и после неког времена буде испражњена.
  А како да направите бекап система прочитајте овде.
 • Желите да неки фајл који не може да стане у имејл некоме пошаљете?
  Једноставно, тај фајл ћете прекопирати у Дропбокс фолдер, сачекаћете да се он прекопира на Дропбокс сервере, и послаћете том-неком линк ка том фајлу одакле он може да га скине.
 • Желите да вам се фотке које сликате са вашим смартфоном аутоматски чувају за случај лакшег дељења или пак рецимо квара или крађе телефона?
  Уколико инсталирате Дропбокс на телефону и изаберете „Autoupload photos to my Dropbox account“ све фотке ће бити аутоматски пребачене на нет када добијете интернет конекцију. Можете поставити да се ово ради само када имате WiFi конекцију да вас не би глава болела уколико радите то преко мобилне мреже па вам стигне рачун за проток.Генерално, Дропбокс не ради аутоматску синхронизацију са телефоном баш из тог разлога, да вам не би долазили астрономски рачуни за телефон због коришћења мобилне мреже која је код нас и даље папрено скупа.

Дропбокс – напреднија намена

 • Видео надзор и надзор рачунара?
  Можете подесити рачунар да аутоматски „хвата“ слике (или видео снимке) са ваше веб-камере или десктопа, и да се те слике аутоматски пакују у ваш Дропбокс фолдер те тако буду доступни над свим уређајима над којима имате контролу.
 • Скидање торената са било ког места на вашем рачунару?
  Можете ваш БитТорент клијент да исконфигуришете да скида све торенте из одређеног фолдера. Конкретно, у вашем Дропбокс фолдеру направите фолдер Торенти и подесите бит-торент клијент да скида све торенте из тог фолдера. Вама остаје да на било ком вашем уређају прекопирате .torrent фајл (они су величине од 50-так килобајта) у тај фолдер (рецимо са вашем мобилног телефона). Како то урадите, и .torrent фајл „оде“ до Дропбокс сервера и прекопира на рачунар коме сте исконфигурисали торент клијент, „download“ ће бити стартован аутоматски.
 • Дропбокс фолдер дељен као мрежни драјв који делите са вашим колегама?
  Ако немате подешен фајл-сервер у вашој фирми, једноставно можете имати фолдер коме ће свако имати приступ (коме ви дозволите) те тако делити фајлове који су вама битни са екипи из вашег тима.
  Користан линк: Како поделити било који фолдер са колегама у мрежи?
 • Дропбокс као веб сервер?
  Ето може и то, да имате свој сајт без икакве куповине хостинга или коришћења бесплатних хостинга који поседује ваше фајлове (ово додуше још нисам пробао).

Како инсталирати и користити DropBox?

  1. Идите на ову веб-адресу и унесите ваше податке (Име, Презиме, имејл адресу, и лозинку коју ћете користити за Дропбокс), зачекирајте да се слажете са правилима коришћења и кликните на Create Account.
  2. Чим кликнете на Create Account покренуће вам се скидање Дропбокс клијента, али ако се не покрене идите овде и скините га: https://www.dropbox.com/downloading
   Након што се клијент скине, дупли клик на њега.
  3. Понудице вам да се улогујете у клијент те кликните на „I Already have Dropboks account“ и унесите имејл адресу којом сте се пријавили у кораку 1 и лозинку из истог корака и даље идите (за почетак) Next-Next-Finish методом.
   Дропбокс – шта је, чему служи и како се ради с њим
  4. Након што сте завршили са инсталацијом, видећете у вашем System Tray подручју нову иконицу са плавим фолдером. То је знак да сте успешно инсталирали Дропбокс. Да би сте ушли у ваш Дропбокс фолдер довољан је дупли клик на ту иконицу. Дропбокс фолдер је по дифолту постављен у ваш My Documents фолдер. Дакле у тај фолдер копирате све фајлове или фолдере које желите да синхронизујете, бекапујете или делите.
   wордпресс_89
  5. Ако желите неки фајл да поделите са неким (ово је најчешћа ствар која некоме затреба на Дропбокс-у), десни клик на њега па клините на „Share Dropbpx link“ (ово може само на рачунарима којима је оперативни систем новији од Windows XP-a). Уколико користите несрећни Windows XP, мораћете да се преко браузера улогујете на ваш налог и кликнете десним кликом на „Shar…“ па на тастер „Get link“. Тиме ће линк за скидање фајла бити на вашем клипборду (као да сте га селектовали и кликнули на „copy“). Ако желите да видите тај линк, отворите рецимо „Notepad“ и урадите „Paste“ (или CTRL+V). Остаје вам само да тај линк пошаљете томе некоме ко треба да скине тај фајл.

Уколико вам не одговара да вам се Дропбокс налази у My Documents-у, увек можете урадити премештање фолдера. Премештање Дропбокс фолдера радите десним кликом на иконицу кутије у вашем system tray-u (у доњем десном углу вашег таскбара), па клик на зупчаник. Када се отвори Preferences прозор, кликните на таб Advanced, па на Move како би сте преместили фолдер.

Постоје и други системи који вам нуде овакав тип сервиса, попут сервиса Google Drive, Мега и сличних али DropBox је тренутно најраспростањенији те је први који сам описао.
Занимљиво је и како је настао Дропбокс – зато што се његовом аутору стално дешавало да је нешто што је радио на послу увек заборављао да ископира на флеш драјв како би наставио рад на томе кући.