Besplatni bekap podataka na cloud - zašto ga izbegavate?

Tekst ažuriran: 25/02/2016

Besplatni bekap podataka na cloud - zašto ga bre izbegavate?Po ko zna koji put sam imao slučaj da je korisnik čuvao sve fotografije i video snimke njegove male dece od rođenja pa do danas na svom hard disku, razne druge fotke, diplomski koji je kuckao u Wordu je bio čuvan samo na računaru i tu je trebalo da ostane dok ga ne odštampa i ne ukoriči….i BLOP…nevreme, grom, loša izolacija u kući, osigurači – naravno obezbeđeni žičicom jer je licna bila spaljena pre godinu dana, matična ploča na kompu spržena, hard disk mrtav.

Nazvao je neku od firmi koji se bave spašavanjem podataka sa hard diska, oni mu tražili 200 evra za to, on ispizdeo fazon „Za te pare ću da kupim novi i bolji računar“ jer nema toliko keša (dvoje dece, studije, računi…) i bacio celo kućište u kontejner.

Zbirno, ako izuzmemo trošak od minimum 300 evra za nov računar, ostade čovek bez komplet uspomena vezanih za decu, izgubiće par nedelja opet da iskuca diplomski, živce izgubi…

Želite da napravite svoj neograničeni cloud? Pročitajte ovaj tekst

Mimo ove priče morate da znate jednu stvar, HDD je mehanični deo računara, ima pokretne delove, vibracije, greje se, nije najotporniji na elektromagnetno zračenje…što će reći da je posebno na udaru što se mehaničkih kvarova i oštećenja tiče, te ako vi sve svoje podate čuvate samo na hard disku, to je kao da ih i ne čuvate nigde, jer nikad ne znate kad će sve da ode u tri lepe pičke materine što se kompa tiče.

Niko ne zna da li će vaš hard disk rikunuti sutra, sledećeg meseca ili za 20 godina. 

Slažem se, rezanje na DVD jeste smorni proces, traje dugo i trebate same sebe naterati da sednete, odvojite podatke za rezanje, pa pustite rezanje….pa posle da odvojite podatke koje niste narezali pa tako 50 puta, pa se pojavi nesto novo, pa novo, pa duplikat, pa na kraju više i ne znate sta ste narezali a šta ne.

Dobra zamena za smorno i zastarelo rezanje na diskove jeste pravljenje bekapa podataka na eksternom hard disku, koji ubodete u USB, prekopirate šta vam treba, izvadite iz USB-a i sakrijete negde od dece. Ovo će vas koštati od 50-100 evra, koliko košta recimo eksterni hard disk od 1 terabajta.

Još jedan od načina za bekap podataka jeste bekap na takozvani NAS (Network Attached Storage – skladište nakačeno na računar kroz mrežu). Koristi se obično tamo gde ima više korisnika i možete ga skontati kao malo napredniji hard disk unutar nekog malo slabijeg računara (zbog cene) a na koji ste nakačeni preko mreže, obično nema ventilatore, nečujan je i troši manje struje, s tim što pored čistog čuvanja podataka imate i neke dodatne mogućnosti za korisnika poput sinhronizacije, striminga, video nadzora i slično. Ova NAS zabava će vas koštati 200 ili više evra.

Ljudi se snalaze, pa odvoje neki matori računar iz podruma, koknu mu hard disk od 1TB i zašeruju…sebi na računar postave neki od programa za automatsku sinhronizaciju i tako završavaju posao….jeste dobro rešenje, ali će vas koštati potrošene struje. Takođe postoji rešenje i da vi dignete privatni cloud ali to je ipak za malo naprednije korisnike.

Postoji i jedno rešenje, besplatno, koje od vas ne traži ništa više do toga ga podatke imate na jednoj lokaciji na računaru, aktivan internet bilo koje brzine i ništa više…a vidim da ga dosta kućnih korisnika ne koristi, pojma nemam zašto, kad je lak za korišćenje i besplatan a visoko funkcionalan.

Bekap na Cloud storage – šta je to?

Cloud storage možete shvatiti kao hard disk koji se ne nalazi na vašem računaru već po zaštićenim serverima u tamo nekim Amerikama, Rusijama, Novim Zelandima 🙂 a kome možete da pristupite isključivo vi ili onaj kome vi dozvolite pristup a koji će fajlove koje imate na računaru sinhronizovati po tim serverima, odnosno, sve što imate u tom-i-tom folderu na svom kompjuteru, imaćete i tamo dostupno preko neta, ako vam je cloud client startovan a internet veza aktivna.
Cloud klijent jeste običan programčić koji instalirate na računaru i koji radi tu sinhronizaciju uz još neke dodatne opcije.

Dakle, sve i da vam se ceo računar spali – mirni ste, svojim fajlovima uvek možete da pristupite i da ih skinete sa bilo kog uređaja nakačenog na internet dok ne popravite svoj računar ili kupite drugi.

Sem čiste sinhronizacije vaših fajlova, imate i opciju da delite fajlove na računaru koje želite sa određenim ljudima ili celim svetom bez obzira da li vam je računar uključen ili ne.
Recimo, nesrećni čovek iz gornjeg primera bi mogao da podeli sve fotografije sa tetkom iz Australije i ona bi mogla da ih pregleda ili skine na svoj računar kad god poželi.  Sve bi se svelo na pravljenje share linka i slanja istog tetki iz Australiji.

Taj besplatni hard disk koji se nalazi na internetu ima svoj kapacitet i imaćete od 2-100GB i više slobodnog prostora za čuvanje, a ako vam je to malo, možete da kupite dodatni prostor koji se naplaćuje na godišnjem ili mesečnom nivou, a postoji i Balkan fora….ako vam nestane prostora na jednom servisu, kreirate nalog na drugom i tako imate više servisa za sinhronizaciju, veći prostor za čuvanje podataka a besplatno.

Dobre strane Cloud skladišta:

 • Uvek dostupni fajlovi, sa svih uređaja, 24h na dan
 • Najlakši način bekapa fajlova
 • Ne troše dodatnu struju (kao recimo NAS, Network HDD…)
 • Odlično osmišljen sistem bekapa bez ikakvih dodatnih akcija korisnika, sem standardnog čuvanja podataka na hard disku

Loše strane Cloud skladišta:

 • Ako vam neko ošteti fajlove na računaru, biće oštećeni i na cloud prostoru (mada neki servisi nude mogućnost oporavka fajla verzionisanjem) a isto važi i u kontra smeru…ako neki haker ošteti fajlove na serveru, biće oštećeni i na vašem računaru (ali se ovo još nikada nije dogodilo, samo sam malo paranoičan)
 • Fajlovi koji se nalaze na serveru nisu u vašem direktnom vlasništvu već tamo nekog provajdera ili kompanije. Iako su to dolenavedeni sve provereni servisi, nikad ne znate kad može neko tamo da utrči i pokrade ili obriše sve fajlove.

Idealno situacija bi bila kad biste fajlove koje želite bekapovati samo kopirali u folder koji se sinhronizuje sa cloud skladištem, tako da ga imate na dva mesta (dakle imaćete više podataka na hard disku). U tom slučaju…ako vam crkne hard imate bekap na cloudu…ali neko zajebe bekap na cloudu (kažem još se nije desilo ali ko zna šta donosi noć) imate bekap na svom hard disku. Verovatnoća da će u isto vreme da se pokvari hard disk i da neko hakne i zajebe cloud storage su 0.0001%

U ovom tekstu ću da vas upoznam sa najkorišćenijim cloud servisima koje možete upotrebiti za bekap svojih podataka i tako sebe oslobodite ispijanja tableta za smirenje, histerisanja i ludila ako vam se računar zapali i umre u najgorim mukama a koje aktivno koristim već duže vreme.

Preporuka je da ako imate neke ultra poverljive fajlove, da ih dodatno zašifrujete za zlu-ne-trebalo ili TrueCrypt alatom ili 7-zip programom, tako da, ako se ikada u budućnosti desi da neko hakne ove servise da sa vašim fajlovima ne mogu ništa. Ovo vam govorim jer je recimo skoro hakovan jedan Apple-ov servis iCloud koji se vodio kao ultra siguran, pa su sve intimne slike i video snimci završili na netu (detaljnije ovde) a da su dodatno bile zaštićene nekom zajebanom lozinkom haker ne bi mogao ništa sa tim materijalom.

Servisi koje vam navodim u ovom tekstu (sem Dropboxa od pre dve godine) nisu hakovani ili bar nisu zvanično hakovani, ali svakako ako imate nešto ultra poverljivo, dodatno zaštitite šifrovanjem a tamo gde je moguće aktivirajte dvostepenu autentifikaciju.

Dropbox5. Dropbox

Kao prvo, otkud Dropbox na poslednjem mestu,a prvi krenuli, jedan od najpouzdanijih servisa sa odličnom zaštitom???
Zbog sirotinjske inicijalne ponude besplatnog prostora od 2GB, mislim, stvarno su mogli malo da se otvore.

Dropbox je trenutno najpoznatiji cloud servis za sinhronizaciju podataka a mislim i da je prvi koji je počeo sa ovom pričom oko online sinhronizacije i bekapa.

Osmislio ga je čovek koji je vazda zaboravljao da prekopira na fleš fajlove koje je radio na poslu i tako sebe lišavao nastavka radova kod kuće pa mu je bio pomalo pun ***** sopstvene zaboravnosti te je napravio idealno rešenje. Nije mu više trebao USB flash, fajl koji je imao na poslu imao je i kući, kad bi napravio neku izmenu na fajlu dok je na poslu istu izmenu bi imao i na fajlu kod kuće, što znači da je, eto, pronašao tehnički lek za zaboravnost koji je doneo svojevrsnu cloud revoluciju, a njemu lično velike novce.

Dobre strane:

 • Ima klijente za skoro sve operativne sisteme
 • Dvostepena autentifikacija
 • Ima verzionisanje fajlova
 • Najiskusniji su u ovom poslu

Loša strana:

 • Inicijalno vam daje premalo prostora za dž

Link: Dropbox
Klijent: https://www.dropbox.com/install

Inicijalni prostor za novog korisnika 2GB
Besplatni prostor koji možete dodatno dobiti +16GB (500MB po korisniku)
Klijent dostupan za: Windows,
Linux,
Mac,
Android,
iOS,
Blackberry
Dodatna zaštita Dvostepena autentifikacija SMS kodom
Doplata za više prostora 99$ godišnje za 1TB prostora

O Dropbox-u sam pisao ranije: Dropbox – šta je, čemu služi i kako se radi s njim

google-drive4. Google Drive

Za Google Drive i Google uopšte nemam šta da dodam niti kažem, već se sve zna.
Da bi koristili Google Drive morate otvoriti Google nalog a sa njim dobijate mnoštvo drugih funkcionalnosti, počevši od skoro pa savršenog webmail klijenta, kalendara i YouTube servisa….

Google Drive je na četvrtom mestu na ovoj listi samo zato što ovi iznad njega nude više inicijalnog prostora. Da Google kojim sličajem nudi, recimo 50 ili više gigabajta….prvo mesto – beton….a svi se sećamo da je Google prvi ponudio 2GB prostora za mailove, kad su svi nudili 200MB….i to je jedan od razloga zašto je vodeći mail provajder u svetu.

Mana, sem malo inicijalnog besplatnog prostora, meni bitna (većini korisnika nije bitna) i razlog zašto ga aktivno ne koristim jeste ta što nema zvaničnog GoogleDrive klijenta za Linux.

Dobre strane: 

 • Dvostepena autentifikacija
 • Dobar online Office alat (Google Docs)
 • Odličan interfejs na velikom broju jezika (pa i na Srpskom/Hrvatskom/Bosanskom…)
 • Ima verzionisanje fajlova
 • Najbolja cena od svih za dokupljivanje prostora

Loše strane

 • Ipak očekujemo više od 15GB prostora kad je Google u pitanju
 • Nema klijent za Linux (i to je čudno zašto nema)

Link: https://drive.google.com
Klijent: https://tools.google.com/dlpage/drive

Inicijalni prostor za novog korisnika 15GB
Klijent dostupan za: Windows,
Mac,
Android,
iOS
Dodatna zaštita Dvostepena autentifikacija
Doplata za više prostora 2$ mesečno za 100GB
20$ mesečno za 1TB

OneDrive3. Microsoft OneDrive

I o Microsoftu kao i o Google kompaniji nemam šta da dodam i ma šta ja mislio o njemu kao Linux korisnik, moram da priznam da je firma profesionalna i da je ono što naprave kvalitetno (ako izuzmemo Vistu jebo je ko je napravi onako buđavu i Internet Explorer pre verzije 11).

OneDrive-u kao i Google Drive-u zameram na prostoru i na tome što nema Linux klijenta pa ga ne koristim aktivno (ovo isto nije problem za većinu korisnika, jer je većina ipak na Windowsu).

Interfejs je jedan od najlepših i najfunkcionalnijih, klijent radi odlično, ima dvostepenu autentifikaciju vezanu za drugi mail nalog ili SMS. OneDrive inicijalno dolazi sa sirotinjskom ponudom free prostora za nas sirotinju (4GB) ali zato sa najpovoljnijm ponudom za kupovinu velikog dodatnog prostora.

Dobre strane:

 • Dvostena autentifikacija
 • Odličan online Office alat (Word, Excel…)
 • Ima verzionisanje fajlova
 • Odličan interfejs

Loše strane:

 • Ipak očekujemo više od 5GB besplatnog prostora od Microsofta
 • Nema klijenta za Linux (a i bilo bi čudno da ima)

Link: https://onedrive.live.com

Inicijalni prostor za novog korisnika 15GB
Besplatni prostor koji možete dodatno dobiti 8GB (500MB po korisniku + 3GB ako aktivirate camera upload na telefonu)
Klijent dostupan za: Windows,
Windows Phone,
Mac,
Android,
iOS
XBox
Dodatna zaštita Dvostepena autentifikacija
Doplata za više prostora 2$ mesečno za 50GB
70$ godišnje za 1TB (najpovoljnija ponuda)

MEGA Ikonica2. Mega.co.nz

Iza Mega.co.nz stoji čovek koji je napravio čarlamu sa svojim servisom za deljenje sadržaja Megaupload toliku da je morao FBI da deluje i ukine taj servis zbog povrede autorskih prava velikih diskografskih kuća i holivudskih studija jer su ga skoro svi koristili…

…onda se taj čovek Kim Dotkom dosetio (posle nekog vremena provedenog u ćorci), da postavi takav sistem da ni sama kompanija Mega.co.nz ne može da provali šta imate od fajlova na njihovom serveru zbog enkripcije istih pomoću javnih i privatnih ključeva obavljenih na strani klijenta, tako da sem onoga ko ima privatni ključ i onog sa kime je podeljen fajl ne može da zna šta korisnik ima na Mega.co.nz serverima te tako, da i ako ih tuži neko od autorskih, filmadžijskih i diskografskih kuća mogu da se prave ludi, fazon: „Nesum školuvala

Ovo sad trenutno ima i lošu stranu, a to je da ako zaboravite lozinku a niste napravili bekap vašeg glavnog (privatnog) ključa ostajete bez svih podataka na Mega serverima i možete da plačete, a isto važi i ako vam se neko domogne lozinke pa je promeni.

Mega radi na tome da se omogući reset zaboravljene lozinke na standardni način ali dok oni to ne zbudže jedino vam je rešenje da ne zaboravite lozinku.

Pročitajte: Step-By-Step uputstvo za podešavanje bekapa na Mega.co.nz cloud servis, za početnike

Mega inicijalno besplatno daje više nego većina poznatih servisa zajedno, odnosno inicijalno dobijate na korišćenje 50GB prostora i to je jedan od razloga zašto je na prvom mestu na ovoj listi (zajedno sa sledećim servisom).

Dobre strane:

 • Dobijate inicijalno 50GB što je više nego dovoljno
 • Zbog dobre enkripcije niko sem vas na mreži ne zna koje fajlove sinhronizujete (eventualno NSA)
 • Odličan interfejs na velikom broju jezika (uključujući bosanski, hrvatski, makedonski…)
 • Deluje mi da radi najbrže od svih Cloud servisa koje koristim (a koristim skoro sve)

Loše strane:

 • Ako zaboravite lozinku a nemate bekap ključa, najebali ste
 • Nema verzionisanje fajlova (ima Rubbish Bin za obrisanje fajlove)
 • Dozvoljeni saobraćaj je 10GB mesečno ali se svakih pola sata oslobađa po 500MB za protok
 • Nema dvostepenu autentifikaciju
 • Ako debelog skembaju u tvorza odoše i vaši podaci 🙂

Link za registraciju: https://mega.co.nz/#register
PC klijent: https://mega.co.nz/#sync

Inicijalni prostor za novog korisnika 50GB
Klijent dostupan za: Windows,
Linux,
Mac,
Android,
iOS,
Blackberry
Dodatna zaštita Nema
Doplata za više prostora 5€ mesečno za 200GB prostora
10€ mesečno za 500GB

YandexDisk1. Yandex Disk

Na ovom mestu se nekada nalazio Copy – kojeg su u međuvremenu ugasili jer im nije bio profitabilan – te se se udarilo malo po pretrazi pa naleteh na sasvim odličan ruski Yandex Disk.

Yandex disk inicijalno daje 10GB ali ima odlične funkcionalnosti poput streama videa, muzike (screenshot), WebDAV-a kojim disk možete mountovati kao bilo koji mrežni disk na računaru, klijent radi na svim operativnim sistemima i da – nije na ruskom jeziku (sem ako vi ne zatražite da bude).

Web interface je odličan, klijent je moglo bi se reći kopija DropBox-a, down i up brzine su odlične, dakle nemam nikakvih zamerki. Takođe ga odlikuje najbolja cena za dokupljivanje prostora koja je oko 20$/godišnje za 100GB tako da se lomimo oko te kupovine – što bi nam donelo 120GB. Ja lično trenutno imam 120GB na Outlook.com ali on ima manu da ne radi na Linux-u, tako da je Yandex perfektna alternativa, a u odnosu na pokojni Copy koji je bio na ovom mestu, Yandex Disk ima i dvostepenu autentifikaciju.

…i ono što mi posebno pogoduje, odličan snapshot alat za desktop, tako da mogu i Jing da pošaljem u penziju 🙂

Dobre strane:

 • Ima klijente za skoro sve operativne sisteme
 • Dobijate startno 10GB što je dovoljno a može besplatno da naraste do 20GB
 • Deluje mi da radi brže od glavnog konkurenta
 • Stream videa ili muzike
 • Ima dvostepenu autentifikaciju

Loše strane:

 • Mogao je malo više da se otvori za inicijalni prostor 🙂

Link: Yandex Disk

Inicijalni prostor za novog korisnika 10GB
Besplatni prostor koji možete dodatno dobiti +10GB (500MB po korisniku)
Klijent dostupan za: Windows,
Linux,
Mac,
Android,
iPhone,
Windows Phone
Dodatna zaštita Dvostepena autentifikacija Yandex ključem
Doplata za više prostora 20$ godišnje za 100GB prostora
100$ godišnje za 1TB  prostora

Ostali servisi vredni pomena:

Box.com – 50GB prostora, ograničenje od 250MB na veličinu fajla
MediaFire – 10GB prostora, klijent za većinu operativnih sistema, možete da zaradite besplatno još 40GB dodatnog prostora

Korisni linkovi:
Bekap podataka pomoću besplatno CloneZilla programa
Detaljnije o pioniru cloud sinhronizacije – DropBox servisu

Napomene:
Sve cene i ponude se odnose na dan 25/02/2016 kad je ovaj tekst pisan.
Sve ocene su na osnovu mog ličnog iskustva sa ovim servisima i nemaju nikakve veze sa zvaničnim statistikama ako uopšte i postoje.

———————
Izmene:

 • 21/02/2016 – Uklonjen Cloud.Mail.ru sa drugog mesta – jer više ne nudi 100GB free što mu je bila glavna prednostu u odnosu na ostale (sad može 25GB)
 • 21/02/2016 – Uklonjen upokojeni Copy.com
 • 25/02/2016 – Postavljen Yandex.Disk – i odma’ na prvo mesto. Odlični utisci.

45 komentara na tekst Besplatni bekap podataka na cloud – zašto ga bre izbegavate?

 • Ana Mark

  „moram da priznam da je firma profesionalna i da je ono što naprave kvalitetno (ako izuzmemo Vistu jebo je ko je napravi onako buđavu i Internet Explorer pre verzije 11)“
  Pa umirem :)))))))))))

 • Nenad

  za mobile platformu OneDrive dobijate +3GB za „Camera Uploud“ sa vašeg uredjaja =18GB 😉

  • Darko Dražović

   Nisam znao za ovo. Sad moram da ažuriram tekst. Neznam samo da li je ova 3GB u sklopu onih maksimalnih 5GB koje mogu da se dobiju ili ovim max raste na 8GB. Txs Nenade!

  • Nenad

   ne znam ni ja sam :/ , ali mislim da tih 5GB max dobijas na preporuke ko se registruje i ostalo….

  • Darko Dražović

   Nije, proverio sam ponovo, +8GB je max a ne 5. Hvala ti još jednom za ovaj info“

  • MILAN

   cao carino hvala ti na ovome sad sam poceo da momentalno koristim mail.ru vec imam 2hdd od 500gb ali nikad nije dosta zato sto gledam puno filmova i serija,uglavnom da reknem kako jezik da se promeni na tom sajtu kad si se ulogovao stoji skroz dole pise mail.RU.Agent i odma ispod toga stoji russian kliknes na to i stavis na inglis english 😀 cao i hvala ti puno

 • bate

  a di je http://www.box.com, bate? ne sećam se koliko u startu daju, ali sa aktiviranjem android aplikacije sam dobio 50GB (praktično u startu).

  Inače ono što treba pogledati još su i bandwith (recimo mega daje 10GB mesečno) i max veličina fajla (gorepomenuti box daje 250MB po fajlu – držim uglavnom manje stvari, pa mi ne smeta)

  • Darko Dražović

   Box zbog tog ogranicenja nisam ni stavio.
   Mega – jeste 10GB/mesecno ali ti svakih pola sata puštaju po dodatnih 500MB.
   Na mail.ru je filesize limit 2GB ali sam preko desktop klijenta prebacivao iso slike od 4GB tako da nisu najjasniji sa tom limitacijom.
   Txs bro! 🙂

  • maxa007

   Za mail.ru nema ogranicenja u velicini fajla kada se upload ili sinhronizacija radi preko desktop aplikacije ( kacio sam mkv fajlove i od po 10-ak GB bez problema ). 2 GB je ogranicenje kada se radi upload preko browsera.
   Pozdrav.

  • Nebojša

   Ima ograničenje od 32 gb, što je svakako velikodušno.

   https://help.mail.ru/cloud-support/download/2gb/

  • Filip

   Mega.co.nz vam je očaj tako da slobodno je skloni sa 1b. Njihova premium brzina uploada je max 1.2M/s na 1gbitnom protoku (privatni remote desktop, premium bandwidth, Holandija) i ni k**** da izvuče se više od navedenog.

 • stefan2142

  za pravljenje naloga za klaud na mail.ru-u, na ovoj adresi, dole desno moze jezik da se promeni na engleski
  https://e.mail.ru/signup?_1ld=1_1000000_1000477_0&from=navi&lang=ru_RU&rnd=171090945

  • Darko Dražović

   Odlično txs! Jos ako nađemo web interfejs cloud.mail.ru na engleskom bilo bi extra

  • stefan2142

   ništa 🙂
   nego, sigurno postoji način i za engleski nego me mrzi da se cimam da pravim tamo nalog, 18gb na onedrive-u mi je dovoljno. ako ništa drugo, barem translate.google.com.

  • Dragan Stanisavljevic

   Dražo, koristim sve servise koje si naveo. najbolji je mail.ru cloud. Dodelili su mi 100 gb, a na OneDrive (bivšem SkyNet) doelili su mi 25GB kao starom korisniku. Za mail.ru imaš klijenta za Linux sisteme na engleskom i to na https://help.mail.ru/cloud_web/app/linux. Natavi tako podržavam te u svemu. Znanje je najskuplje, a ti ga daješ besplatno. Pošto radim u prosveti napravio sam grupu na Fejsbuku ,,Slobodan softver u nastavi“. Par puta sam uzeo nešto sa tvog bloga i dao link prema tvom blogu. Volim da se zna kojekude. Pozdrav!

 • Miodrag Miljkovic

  Copy je imao akciju da ne postoji ogranicenje na broj referala. Ja uspeo da skupim 650GB. Nadam se da je jos neko uskoristio akciju. 🙂

  Copy je ubedljivo najbolji, mada ja koristim i Dropbox (imam 22.88GB).

  • Darko Dražović

   Mašala, ja na Copy imam 10x manje…

  • Miodrag Miljkovic

   Nije ti valjda promakla akcija? 🙁

  • Darko Dražović

   Jebiga 🙁
   Ali ok i 62GB mi završavaju pos’o uz ostale. Žao mi je što nisam zagrabio 1TB na mail.ru pa da batalim sve ostale…

  • Miodrag Miljkovic

   Ja i to ugrabio, ali ne koristim. Mislio sam da ce uvek davati 1TB, a oni smanjili na 100GB…

 • Marko

  „Idealno situacija bi bila kad biste fajlove koje želite bekapovati samo kopirali u folder koji se sinhronizuje sa cloud skladištem, tako da ga imate na dva mesta“

  A ja bih dodao uz to da se napravi i bekap na NAS, externi disk, USB flash, da diskovi budu u RAID10 vezi i na lokalnom fajl serveru i čisto preventive radi da se narežu na BR diskove i onda su ljudi sigurni…ako me razumeš 😀

  • Darko Dražović

   Pošto si spomenuo RAID kontam da si iz IT struke…ali možeš li ovo isto ponoviti recimo mojoj 45-godišnjoj tetki iz Kuršumlije?
   Nisu svi ljudi gikovi digitronci ko ti ili ja, ljudima je nulearna fizika i instalacija cloud klijenta a kamoli šta naprednije…

  • Marko

   Zadravo. A sto tetka iz Kursumlije, a ne i iz Cicevca. Nemoj nas dole. Nego kako se radi ili jos bolje gde da nadjem taj private key za Megu?

 • Jelena

  Jao što mi se dopada naslov 😀

  Nego ček da probam da si razjasnim par stvari: koristim Dropbox i GDrive (pa pretpostavljam da i ostali servisi koje si naveo rade na istu foru) i ono što me kod njih NE zadovoljava je što samo odabrane fajlove možeš da smestiš u cloud.

  Nedavno naletim na servis BackBlaze za koji (koliko po opisu mogu da zaključim na osnovu svog relativno dudučkog razumevanja tih stvari) ukapiram da mi lepo sinhronizovano bekapuje ceo računar u cloudu a da ja nakon inicijalne instalacije ne moram prstom da mrdnem, i to za smešnih $5/mo. Raspamećena, krenem u registraciju kad cvrc! – we are blocking your country’s IP address.

  Pa da te pitam, pošto si manje duduk 🙂 Prvo, da li sam ja to dobro ukapirala, i drugo, da li možeš da preporučiš još neke servise koji to rade? Nije da nisam probala da nađem i nije da ih nema, ali bekap celog računara hm, ipak bih nešto provereno / po preporuci.

  • Darko Dražović

   Jelena, otkud ti to da samo određeni fajlovi mogu da se sinhronizuju? Svi tipovi fajlova mogu da se sinhronizuju, bitno je samo da ne probijaju file-size ograničenje ukoliko ono postoji.

   Ako si mislila na sinhronizaciju van recimo Dropbox foldera i to se da „zbudžiti“ pravljenjem takozvanog symlink-a sa datog foldera na Dropbox (ili Copy, Cloud.mail.ru…) folder…dakle rade svi servisi.

   Ako imaš veliku količinu podataka za bekap, ja bih ti ipak preporučio da zabatališ Cloud storage bekap i da razmisliš o NAS-u. Jeste malo skuplji, ali si ona sama svoj gazda (dakle, moze i ovako) 🙂

   Preporuka….hmmm….sa Acronisom sam radio dugo (ne i sa cloud backup-om), ali pogledaj i raspitaj se oko ovoga: http://www.acronis.com/en-us/cloud/backup/purchasing/ (99$ godišnje, unlimited backup po personalnom računaru). Možeš da se raspitaš kod njih direktno putem live chata o celom sistemu.

  • Jelena

   Hvala za link ali koliko vidim to ne nudi sinhronizaciju. Biće da je taj NAS ono što meni treba. Bacam se na guglanje, hvala 🙂

  • Dragan

   Free Nas je lokalni server za skladištenje podataka. Može da radi i na netu ukoliko se obezbedi statička IP.Pravi se od nekog računara. Ne treba instalirati poslednju verziju, jer traži zahtevnu računarsku konfiguraciju. Sad nameravam da napravim jedan za moju školu u kojoj radim. http://www.freenas.org/

 • Moram samo da naglasim neke mane Mail.Ru Cloud servisa. Ugrabio sam onu 1 TB opciju i imam 1 TB, međutim, opet sam prešao na MEGA servis sa samo 50 GB. Zašto?

  Recimo da imaš verziju datoteke na cloud-u i nemaš internet konekcije. Preko nekog editora, štajaznamkojeg napraviš neku izmjenu u toj datoteci. Priključi se na cloud iiii… dobiješ nešto što oni zovu „conflicted copy“, tj. sinhronizuju se obje verzije istog programa. Sa MEGA servisom nemam taj problem.

  Drugi problem ću objasniti jednom rečenicom: Pokušaj da osposobiš indikator u bilo kom ne-Unity desktop okruženju i vidićeš kako ćeš proći. Sa Pantheon-om nisam imao sreće, ni sa KDE-om ako se dobro sjećam.

  • Student

   Mail.ru koristim tek nekoliko meseci, možda je taj problem postojao u vreme kada si pisao komentar, ali sada koliko mi se čini (bar je 100% tako iz mog iskustva) ispravili su ove greške koje si naveo.

   Meni nikada ni jedan Cloud klijent nije „all the time“ aktivan, već kada napravim izmene, pokrenem, sinhronizuje i onda isključim. Tako je i na mail.ru, uradim izmenu fajla u folderu, pokrenem klijent, on obavi sinhronizaciju i samo izmenjeni fajl postoji i u web aplikaciji.

   Što se tiče indikatora u Cinnamon-u (Linux Mint) radi odlično.

   Popravili su bagove. 😀

 • Андрија

  Ја на маил.ру имам налог сигурно 9-10 година, али тек сад сам приметио, после читања овог текста да нуде услугу „облака“. lol 25гб је сасвим довољно за моје потребе. Што се тиче Јандекса, њего користим већ неко време, али чувам само неке текст фајлове тако да не верујем да сам до сада искористио више од 10мб. 🙂 Јбг, чак ми није пало на памет ни да пробам остале опције иако су ми баш скоро требале. Обично за чување користим стари хард диск. Мораћу мало да се осавременим.

  • Мени Јандекс довољан. Имаш и после 10ГБ бесплатно, додаје аутоматски.
   Нервира ме само што је руски сервис, а нема српски. Иначе за 3-4 године коришћења нисам имао ни један проблем.
   Да сам принципијелан, користио бих Own Cloud – https://owncloud.org/
   Мада то треба знати наместити…

  • Darko Dražović

   Imaš na full engleskom, samo umesto ru kucaj com: disk.yandex.COM
   ownCloud – imaš ovde na blogu ful step-by-step uputstvo kako se instalira 🙂

  • Александар Јовановић

   Па на енглеском га и користим. Али како не разумеш што ме нервира што их и после толико година не интересује да направе српску верзију? Мени не треба, има коме треба.

 • Хиперборејац

  Здраво другари,

  нисам параноик али моје податке нећу да стављам на Међународну електронску мрежу (ионако и превише знају о нама). Екстерни Диск 3.0 од 500ГБ плус Меморијска картица 64ГБ 3.0 све укупно платио 78 еврића. На преносном рачунару и том диску идентично све а на картици најваћнији документи и слике. Десетак секунди додатних да сваки пут прекопирам није много тако да…

  Свако добро

 • Хиперборејац

  Здраво другари,
  нисам параноик али моје податке нећу да стављам на Међународну електронску мрежу (ионако и превише знају о нама). Екстерни Диск 3.0 од 500ГБ плус Меморијска картица 64ГБ 3.0 све укупно платио 78 еврића. На преносном рачунару и том диску идентично све а на картици најваћнији документи и слике. Десетак секунди додатних да сваки пут прекопирам није много тако да…

  Свако добро

  • Igor Jerosimić

   Ako želimo da imamo pravi backup, gde je jedan od uslova da kopija podataka bude na bar još jednoj fizičkoj lokaciji, onda mislim da nemamo mnogo izbora. 🙂

   Recimo ti kažeš da imaš sve na memorijskoj kartici, nisi rekao gde ju držiš:
   – Ako stoji na istoj fizičkoj lokaciji gde ti je računar može doći do poplave, požara, krađe, itd. gde postoji mogućnost da ostaneš i bez harda i bez kartice (backupa) istovremeno.
   – Ako ju nosiš sa sobom onda si definitivno sigurniji da nećeš odjednom ostati i bez harda i bez kartice, ali ne možeš baš uvek da ju nosiš sa sobom, recimo kad ideš na bazen, more, itd. Plus se izlažeš riziku u slučaju da ti kartica negde ispadne da neko dođe u posed tvojih podataka. Da bi se zaštitio u tom slučaju podaci bi morali biti kriptovani, a sinhronizacija tada više nije baš laka i nije samo desetak sekundi.

  • Palermo

   Dodao bih još jedan važan momenat – svi ti eksterni hard diskovi imaju elektroniku, a to je podložno kvaru. Možda nikada, a možda već sutra. Meni se dogodio posle dva meseca, a da zlo bude veće nigde više nisam uspeo nabaviti elektroniku, jer je bila potpuno drugačija nego na drugim primercima potpuno istog modela. Zato mi se čini da je kombinacija hard disk i neki cloud najbolja.

 • Dalibor

  Koliko sam shvatio,a u vezi Cloud mail.ru,svi koji ga koriste,na Windowsu su. Ja na Linuxu.Ok,mogu da pristupim i odatle na Cloud preko neta,ali potražio sam da li postoji klijent za linux i nađoh nešto ovde…
  http://prostolinux.ru/kak-ustanovit-oblako-mail-ru/
  Skinuo,zatim u permission toga fajla dozvolio pristup svakome,jer ga drugačije nisam mogao pokrenuti….i klijent se startovao na PC-u.Uneo user i pass,al govori kako ne može ući na cloud….ima li preloga od strane linuksaša koji je ovo probao?
  Da,koristim PClinuxOS.

 • Dalibor

  E jebote,ovo mi se redovno dešava…..ne mogu nešto danima da rešim,odlučim da potražim pomoć i onda čekajući odgovor naletim na rešenje….
  Dakle za korisnike Linuxa (kod mene konkretno PCLOS) koji koriste Cloud-mail.ru,a žele i desktop klijent za njega…..
  Odavde…http://www.linux.org.ru/forum/desktop/10006817…odmah u prvom postu klik na link koji vam odgovara i download.Nakon skidanja,potražite taj fajl i desnim klikom na njega idite u properties i kod permissions podesite sve na Anyone.Nakon toga kliknite ponovo na fajl i onda na Execute.Otvoriće vam se prozor,unesite mejl i šifru,možda će vas pitati nešto oko foldera za sinhronizaciju. Nakon toga ćete imati ikonicu Cloud klijenta u taskbaru/panelu i pristupate joj i njenim podešavanjima desnim klikom.
  Verovatno/sigurno nisam otkrio toplu vodu i verovatno mi se linuksaši koji ovo koriste smeju sad i vrte očima,al neću da bude posle „E znao si nisi rek’o“

 • Dalibor

  I da,klijent možete podesiti i na ingliš i na rusian lenguidž….;)

 • Враг

  Занимљив преглед, срећом па сам активирао mail.ru у време кад су давали 100ГБ па се више не бакћем са намицањем додатног простора…
  Иначе активно користим како Облак на Маил.ру тако и Yandeks Disk и све то на линуксу.
  Иначе и Јандекс и Облак имају опције прегледа и уређивања докумената (Мајкрософтов Веб клијент). С тим да клијент који користи Јандекс подржава и отворене документ формате.
  Иначе уз малко играња успео сам да подесим да исти документ могу да уређујем на рачунару и мобилном телефону и да се аутоматски синхронизује преко Јандекс диска. Што ми преко Облака на Маил.ру није пошло за руком.

  • Darko Dražović

   Можеш преко WebDav-a на Јандексу да наместиш да се директно ради на документу. Ја сам у међувремену купио простор на Јандексу (100ГБ ~ 20$/y) и презадовољан сам како то све ради.

  • Враг

   Да тако сам и одрадио, испоставило се да је преко WebDav-a комотнији рад него преко клијента. Такође су мање шансе да због грешке дође до губитка података како на локалном диску тако и на серверу.

 • Marko

  Da li si znao ako postanes google lokalni vodic da dobijes nadogradnju na 2TB google drive prostora na 2 godine ? Sada se sigurno i ostali pitaju kako a sve cete pronaci na dodjem linku

  https://www.google.com/intl/sr/local/guides/

  Svog glas dajem upravo njemu tj. premestio bi ga na prvo mesto.
  Pozdrav

 • Marina

  Dropbox nije bezbedan. Server-side encryption.

Komentarišite

Email neće biti javno objavljen. Sajt je neobavezan podatak, svi ostali su obavezni.