Бесплатни бекап података на клауд – зашто га бре избегавате?

По ко зна који пут сам имао случај да је корисник чувао све фотографије и видео снимке његове мале деце од рођења па до данас на свом хард диску, разне друге фотке, дипломски који је куцкао у Ворду је био чуван само на рачунару и ту је требало да остане док га не одштампа и не укоричи….и БЛОП…невреме, гром, лоша изолација у кући, осигурачи – наравно обезбеђени жичицом јер је лицна била спаљена пре годину дана, матична плоча на компу спржена, хард диск мртав.

Назвао је неку од фирми који се баве спашавањем података са хард диска, они му тражили 200 евра за то, он испиздео фазон „За те паре ћу да купим нови и бољи рачунар“ јер нема толико кеша (двоје деце, студије, рачуни…) и бацио цело кућиште у контејнер.

Збирно, ако изузмемо трошак од минимум 300 евра за нов рачунар, остаде човек без комплет успомена везаних за децу, изгубиће пар недеља опет да искуца дипломски, живце изгуби…

Мимо ове приче морате да знате једну ствар, HDD је механични део рачунара, има покретне делове, вибрације, греје се, није најотпорнији на електромагнетно зрачење…што ће рећи да је посебно на удару што се механичких кварова и оштећења тиче, те ако ви све своје податке чувате само на хард диску, то је као да их и не чувате нигде, јер никад не знате кад ће све да оде у три лепе пичке материне што се компа тиче.

Нико не зна да ли ће ваш хард диск рикунути сутра, следећег месеца или за 20 година.

Слажем се, резање на DVD јесте сморни процес, траје дуго и требате саме себе натерати да седнете, одвојите податке за резање, па пустите резање….па после да одвојите податке које нисте нарезали па тако 50 пута, па се појави несто ново, па ново, па дупликат, па на крају више и не знате ста сте нарезали а шта не.

Добра замена за сморно и застарело резање на дискове јесте прављење бекапа података на екстерном хард диску, који убодете у USB, прекопирате шта вам треба, извадите из USB-а и сакријете негде од деце. Ово ће вас коштати од 50-100 евра, колико кошта рецимо екстерни хард диск од 1 терабајта.

Још један од начина за бекап података јесте бекап на такозвани NAS (Network Аttached Storage – складиште накачено на рачунар кроз мрежу). Користи се обично тамо где има више корисника и можете га сконтати као мало напреднији хард диск унутар неког мало слабијег рачунара (због цене) а на који сте накачени преко мреже, обично нема вентилаторе, нечујан је и троши мање струје, с тим што поред чистог чувања података имате и неке додатне могућности за корисника попут синхронизације, стриминга, видео надзора и слично. Ова NAS забава ће вас коштати 200 или више евра.

Људи се сналазе, па одвоје неки матори рачунар из подрума, кокну му хард диск од 1TB и зашерују…себи на рачунар поставе неки од програма за аутоматску синхронизацију и тако завршавају посао….јесте добро решење, али ће вас коштати потрошене струје. Такође постоји решење и да ви дигнете приватни клауд али то је ипак за мало напредније кориснике.

Постоји и једно решење, бесплатно, које од вас не тражи ништа више до тога га податке имате на једној локацији на рачунару, активан интернет било које брзине и ништа више…а видим да га доста кућних корисника не користи, појма немам зашто, кад је лак за коришћење и бесплатан а високо функционалан.

Бекап на клауд складиште – шта је то?

Клауд складиште можете схватити као хард диск који се не налази на вашем рачунару већ по заштићеним серверима у тамо неким Америкама, Русијама, Новим Зеландима а коме можете да приступите искључиво ви или онај коме ви дозволите приступ а који ће фајлове које имате на рачунару синхронизовати по тим серверима, односно, све што имате у том-и-том фолдеру на свом компјутеру, имаћете и тамо доступно преко нета, ако вам је клауд клијент стартован а интернет веза активна.

Клауд клијент јесте обичан програмчић који инсталирате на рачунару и који ради ту синхронизацију уз још неке додатне опције.

Дакле, све и да вам се цео рачунар спали – мирни сте, својим фајловима увек можете да приступите и да их скинете са било ког уређаја накаченог на интернет док не поправите свој рачунар или купите други.

Сем чисте синхронизације ваших фајлова, имате и опцију да делите фајлове на рачунару које желите са одређеним људима или целим светом без обзира да ли вам је рачунар укључен или не. Рецимо, несрећни човек из горњег примера би могао да подели све фотографије са тетком из Аустралије и она би могла да их прегледа или скине на свој рачунар кад год пожели. Све би се свело на прављење „share“ линка и слања истог тетки из Аустралији мејлом или какогод.

Тај бесплатни хард диск који се налази на интернету има свој капацитет и имаћете од 2-100GB и више слободног простора за чување, а ако вам је то мало, можете да купите додатни простор који се наплаћује на годишњем или месечном нивоу, а постоји и Балкан фора….ако вам нестане простора на једном сервису, креирате налог на другом и тако имате више сервиса за синхронизацију, већи простор за чување података а бесплатно.

Добре стране клауд складишта:

 • Увек доступни фајлови, са свих уређаја, 24 сата на дан
 • Најлакши начин бекапа фајлова
 • Не троше додатну струју (као рецимо NAS, Network HDD…)
 • Одлично осмишљен систем бекапа без икаквих додатних акција корисника, сем стандардног чувања података на хард диску

Лоше стране клауд складишта:

 • Ако вам неко оштети фајлове на рачунару, биће оштећени и на клауд простору (мада неки сервиси нуде могућност опоравка фајла верзионисањем) а исто важи и у контра смеру…ако неки хакер оштети фајлове на серверу, биће оштећени и на вашем рачунару (али се ово још никада није догодило, само сам мало параноичан)
 • Фајлови који се налазе на серверу нису у вашем директном власништву већ тамо неког провајдера или компаније. Иако су то доленаведени све проверени сервиси, никад не знате кад може неко тамо да утрчи и покраде или обрише све фајлове.

Идеално ситуација би била кад бисте фајлове које желите бекаповати само копирали у фолдер који се синхронизује са клауд складиштем, тако да га имате на два места (дакле имаћете више података на хард диску). У том случају…ако вам цркне хард имате бекап на клауду…али неко зајебе бекап на клауду (кажем још се није десило али ко зна шта доноси ноћ) имате бекап на свом хард диску. Вероватноћа да ће у исто време да се поквари хард диск и да неко хакне и зајебе клауд складиште су 0.0001 промила.

У овом тексту ћу да вас упознам са најкоришћенијим клауд сервисима које можете употребити за бекап својих података и тако себе ослободите испијања таблета за смирење, хистерисања и лудила ако вам се рачунар запали и умре у најгорим мукама а које активно користим већ дуже време.

Препорука је да ако имате неке ултра поверљиве фајлове, да их додатно зашифрујете за злу-не-требало или TrueCrypt алатом или 7-zip програмом, тако да, ако се икада у будућности деси да неко хакне ове сервисе да са вашим фајловима не могу ништа. Ово вам говорим јер је рецимо скоро хакован један Apple-ов сервис iCloud који се водио као ултра сигуран, па су све интимне слике и видео снимци завршили на нету (детаљније овде) а да су додатно биле заштићене неком зајебаном лозинком хакер не би могао ништа са тим материјалом.

Сервиси које вам наводим у овом тексту (сем Дропбокса од пре две године) нису хаковани или бар нису званично хаковани, али свакако ако имате нешто ултра поверљиво, додатно заштитите шифровањем а тамо где је могуће активирајте двостепену аутентификацију.

Dropbox5. Dropbox

Као прво, откуд Dropbox на последњем месту,а први кренули, један од најпоузданијих сервиса са одличном заштитом???
Због сиротињске иницијалне понуде бесплатног простора од 2GB, мислим, стварно су могли мало да се отворе.

Dropbox је тренутно најпознатији клауд сервис за синхронизацију података а мислим и да је први који је почео са овом причом око онлајн синхронизације и бекапа.

Осмислио га је човек који је вазда заборављао да прекопира на флеш фајлове које је радио на послу и тако себе лишавао наставка радова код куће па му је био помало пун туки сопствене заборавности те је направио идеално решење. Није му више требао USB флеш, фајл који је имао на послу имао је и кући, кад би направио неку измену на фајлу док је на послу исту измену би имао и на фајлу код куће, што значи да је, ето, пронашао технички лек за заборавност који је донео својеврсну клауд револуцију, а њему лично велике новце.

Добре стране:

 • Има клијенте за скоро све оперативне системе
 • Двостепена аутентификација
 • Има верзионисање фајлова
 • Најискуснији су у овом послу

Лоша страна:

 • Иницијално вам даје премало простора за џ

Линк: Dropbox
Клијент: dropbox.com/install

Иницијални простор за новог корисника2GB

Бесплатни простор који можете додатно добити +16GB (500MB по кориснику)
Клијент доступан за: Виндовс,
Линукс,
Mac,
Андроид,
iOS,
Blackberry
Додатна заштита Двостепена аутентификација SMS кодом
Доплата за више простора 99$ годишње за 1TB простора

О Dropbox-у сам писао раније: Dropbox – шта је, чему служи и како се ради с њим

4. Google Drive

За Google Drive и Google уопште немам шта да додам нити кажем, већ се све зна.
Да би користили Google Drive морате отворити Google налог а са њим добијате мноштво других функционалности, почевши од скоро па савршеног вебмејл клијента, календара и YouTube сервиса….

Google Drive је на четвртом месту на овој листи само зато што ови изнад њега нуде више иницијалног простора. Да Google којим сличајем нуди, рецимо 50 или више гигабајта….прво место – бетон….а сви се сећамо да је Google први понудио 2GB простора за имејлове, кад су сви нудили 200MB….и то је један од разлога зашто је водећи мејл провајдер у свету.

Мана – мало иницијалног бесплатног простора.

Добре стране:

 • Двостепена аутентификација
 • Добар онлајн канцеларијски алат (Google Docs)
 • Одличан интерфејс на великом броју језика (па и на Српском/Хрватском/Босанском…)
 • Има верзионисање фајлова
 • Најбоља цена од свих за докупљивање простора

Лоше стране

 • Ипак очекујемо више од 15GB простора кад је Google у питању
 • Нема клијент за Линукс (и то је чудно зашто нема)

Линк: drive.google.com
Клијент: tools.google.com/dlpage/drive

Иницијални простор за новог корисника 15GB

Клијент доступан за: Виндовс,
Mac,
Андроид,
iOS
Додатна заштита Двостепена аутентификација
Доплата за више простора 2$ месечно за 100GB
20$ месечно за 1TB

3. OneDrive

И о Мајкрософту као и о Google компанији немам шта да додам и ма шта ја мислио о њему као Линукс корисник, морам да признам да је фирма професионална и да је оно што направе квалитетно (ако изузмемо Vistu јебо је ко је направи онако буђаву и Интернет Експлорер пре верзије 11).

OneDrive-у као и Google Drive-у замерам на простору и на томе што нема Линукс клијента па га не користим активно (ово исто није проблем за већину корисника, јер је већина ипак на Виндовсу).

Интерфејс је један од најлепших и најфункционалнијих, клијент ради одлично, има двостепену аутентификацију везану за други мејл налог или SMS. OneDrive иницијално долази са сиротињском понудом бесплатног простора за нас сиротињу (4GB) али зато са најповољнијм понудом за куповину великог додатног простора.

Добре стране:

 • Двостена аутентификација
 • Одличан онлајн канцеларијски алат (Word, Excel…)
 • Има верзионисање фајлова
 • Одличан интерфејс

Лоше стране:

 • Ипак очекујемо више од 5GB бесплатног простора од Мајкрософта
 • Нема клијента за Линукс (а и било би чудно да има)

Линк: onedrive.live.com

Иницијални простор за новог корисника15GB

Бесплатни простор који можете додатно добити 8GB (500MB по кориснику + 3GB ако активирате ‘camera upload’ на телефону)
Клијент доступан за: Виндовс,
Windows Phone,
Mac,
Андроид,
iOS
XBox
Додатна заштита Двостепена аутентификација
Доплата за више простора 2$ месечно за 50GB
70$ годишње за 1TB (најповољнија понуда)

2. Mega.nz

Иза Mega.nz стоји човек који је направио чарламу са својим сервисом за дељење садржаја Megaupload толику да је морао FBI да делује и укине тај сервис због повреде ауторских права великих дискографских кућа и холивудских студија јер су га скоро сви користили…

…онда се тај човек Ким Дотком досетио (после неког времена проведеног у ћорци), да постави такав систем да ни сама компанија Mega.nz не може да провали шта имате од фајлова на њиховом серверу због енкрипције истих помоћу јавних и приватних кључева обављених на страни клијента, тако да сем онога ко има приватни кључ и оног са киме је подељен фајл не може да зна шта корисник има на Mega.nz серверима те тако, да и ако их тужи неко од ауторских, филмаџијских и дискографских кућа могу да се праве луди, фазон: „Несум школувала

Ово сад тренутно има и лошу страну, а то је да ако заборавите лозинку а нисте направили бекап вашег главног (приватног) кључа остајете без свих података на Мега серверима и можете да плачете, а исто важи и ако вам се неко домогне лозинке па је промени.

Мега ради на томе да се омогући ресет заборављене лозинке на стандардни начин али док они то не збуџе једино вам је решење да не заборавите лозинку.

Прочитајте: Корак-по-корак упутство за подешавање бекапа на Mega.nz клауд сервис, за почетнике

Мега иницијално бесплатно даје више него већина познатих сервиса заједно, односно иницијално добијате на коришћење 50GB простора и то је један од разлога зашто је на првом месту на овој листи (заједно са следећим сервисом).

Добре стране:

 • Добијате иницијално 50GB што је више него довољно
 • Због добре енкрипције нико сем вас на мрежи не зна које фајлове синхронизујете (евентуално NSА)
 • Одличан интерфејс на великом броју језика (укључујући босански, хрватски, македонски…)
 • Делује ми да ради најбрже од свих клауд сервиса које користим (а користим скоро све)

Лоше стране:

 • Ако заборавите лозинку а немате бекап кључа, најебали сте
 • Нема верзионисање фајлова (има Rubbish Bin за обрисање фајлове)
 • Дозвољени саобраћај је 10GB месечно али се сваких пола сата ослобађа по 500MB за проток
 • Нема двостепену аутентификацију
 • Ако дебелог скембају у творза одоше и ваши подаци 🙂

Link za registraciju: mega.nz/#register
PC klijent: mega.nz/#sync

Иницијални простор за новог корисника 50GB

Клијент доступан за: Виндовс,
Линукс,
Mac,
Андроид,
iOS,
Blackberry
Додатна заштита Нема
Доплата за више простора 5€ месечно за 200GB простора
10€ месечно за 500GB

YandexDisk1. Yandex Disk

На овом месту се некада налазио Copy – којег су у међувремену угасили јер им није био профитабилан – те се се ударило мало по претрази па налетех на сасвим одличан руски Yandex Disk.

Yandex диск иницијално даје 10GB али има одличне функционалности попут стримовања видеа, музике, WebDAV-а којим диск можете mount-овати као било који мрежни диск на рачунару, клијент ради на свим оперативним системима и да – није на руском језику (сем ако ви не затражите да буде).

Веб интерфејс је одличан, клијент је могло би се рећи копија DropBox-а, брзине су одличне, дакле немам никаквих замерки. Такође га одликује најбоља цена за докупљивање простора која је око 20$/годишње за 100GB тако да се ломимо око те куповине – што би нам донело 120GB.

…и оно што ми посебно погодује, одличан снепшот алат за десктоп, тако да могу и Jing да пошаљем у пензију 🙂

Добре стране:

 • Има клијенте за скоро све оперативне системе
 • Добијате стартно 10GB што је довољно а може бесплатно да нарасте до 20GB
 • Делује ми да ради брже од главног конкурента
 • Стримовање видеа или музике
 • Има двостепену аутентификацију

Лоше стране:

 • Могао је мало више да се отвори за иницијални простор 🙂

Линк: Yandex Disk

Иницијални простор за новог корисника 10GB

Бесплатни простор који можете додатно добити +10GB (500MB по кориснику)
Клијент доступан за: Виндовс,
Линукс,
Mac,
Андроид,
iPhone,
Windows Phone
Додатна заштита Двостепена аутентификација Yandex кључем
Доплата за више простора 20$ годишње за 100GB простора
100$ годишње за 1TB простора

Напомене:
Све цене и понуде се односе на дан 25/02/2016 кад је овај текст писан.
Све оцене су на основу мог личног искуства са овим сервисима и немају никакве везе са званичним статистикама ако уопште и постоје.

———————
Измене:

 • 21/02/2016 – Уклоњен Cloud.Mail.ru са другог места – јер више не нуди 100GB бесплатно што му је била главна предносту у односу на остале (сад може 25GB)
 • 21/02/2016 – Уклоњен упокојени Copy.com
 • 25/02/2016 – Постављен Yandex.Disk – и одма’ на прво место. Одлични утисци.