Mega.nz – како подесити бекап ваших фајлова на клауд сервис

Писао сам својевремено о 5 клауд (eng. cloud) сервиса за које сматрам да су најбољи, међутим и даље добијам питања: „Како да бекапујем своје фајлове, читао сам оно што си писао, али ми и даље није јасно“. Обично људи до’вате празне DVD-јеве па напакују све своје фајлове на њих те мисле да су сад сигурни – али се онда деси да хард диск цркне а DVD, иако је чист као суза и био правилно чуван – једноставно неће да се учита. И шта тад радити?

По неко се сети, оде у продавницу, купи екстерни хард диск и пребаци све на њега, а сам хард запакује и остави негде „у ормару“. Кад му буде требало убошће га у компјутер и то је то…
У принципу, добра је то стратегија, али је помало скупа – треба пљунути 60 евра за екстерни диск (цена 13.01.2015 за HDD од 500GB, 1TB је око 70€) који ће у принципу да се користи само као – DVD. А ту је и фактор баксузлука – хард се некако оштети и шта онда?

Најјефтиније и најбрже решење по мени је чување података на хард диску и на неком од клауд сервиса. У овом тексту ћу објасити процес регистрације, инсталације и подешавања Мега сервиса (orig. Mega.nz) на рачунару.

Мега сам узео као први сервис из три разлога:

  • Мега даје солидан бесплатни простор од 50GB. То вам је еквивалент 11 нарезаних DVD-јева (остали дају мање)
  • Kлијент за синхронизацију постоји и за Виндовс и за Линукс.
  • Има одличну point-to-point енкрипцију што значи да ни људи запослени у Мега не могу да провале шта имате од фајлова на серверу.

Шта морате знати о Мега клауд сервису:

  • Има неко ограничење протока од 10GB дневно које се ресетује за 30 минута, мада ја нисам успео да га проузрокујем.
    Пробао сам форе ради да урадим „upload“ 15GB са једног рачунара па да урадим „download“ тих 15GB на другом рачунару, али и даље нисам видео исечен саобраћај или смањену брзину download/uploadа фајлова, тако да искрено, појма немам шта је ово ограничење.
  • Ако заборавите лозинку, нећете моћи да је опоравите никад, нема оне форе да вам пошаљу ресет лозинке на мејл.
    Постоји експортовање кључева али ценим да ћете пре њих да изгубите него саму лозинку. Дакле, потрудите се да лозинку не заборавите…или је макар запишите негде на папирче па сачувајте негде.

Прво – шта је то cloud тј клауд?

МЕГА ИконицаКад објашњавам људима шта је то клауд – објашњавам овако: скуп добро обезбеђених сервера лоцираних по тамо неким Америкама који дају своје ресурсе (у овом случај простор на хард дисковима сервера) кориснику за коришћење, бесплатно или за неке новце. Тиме корисник даје своје фајлове „на поверење“ тим сервисима, те пре било какве акције мора да се распита о репутацији тих сервиса, да не оду фајлови у руке, тамо неким будалама.

Сервиси попут Гугла, Мајкрософта, Дропбокса, Box, Мега, Cloud.Mail.ru до сад нису имали ни један пријављен случај „нестанка фајлова“ или неких тежих безбедоносних проблема (знам да је Дропбокс једном давно био хакован) тако да своје поверење можете да дате овим компанијама (док нешто не засеру – ако и засеру). Наравно постоје и многи други сервиси који су ОК, али да не гушим даље.

Како ради тај бекап на клауд?

 

Имате фајлове на компјутеру и одређене фајлове које би да бекапујете. Региструјете се, инсталирате клијент за синхронизацију са клаудом, прекопирате фајлове које бисте да чувате у фолдер који се кроз тај клијент синхронизује и пустите да се све пребаци на клауд. Кад се пребаци, можете да деисталирате клијент и обришете фајлове (тим редом) и бекап ће остати на клауду.

Сутра вам гекне хард диск, купите други, инсталирате систем, инсталирате клијент за синхронизацију са клаудом, преко њега превучете све фајлове са клауда и то је то. Па кренимо

Корак 1 – Регистрација налога

 

Идите на Mega.nz, кликните на Create Account у горњем десном углу па попуните тражене податке а тражи вам се име, презиме, имејл адреса и лозинка за налог на Мега (гледајте да буде колико толико компликавана). Кад унесте те податке, зачекирајте „I agree блаблабла…“ и кликните на Create Account.
Ако је све ОК, добићете мејл са конфирмационим линком на који морате да кликнете да бисте регистровали налог и то је то што се регистрације тиче

Бекап података на Cloud
Попуните тражене податке

 

У маилу који сте добили кликните на конфимациони линк да бисте потврдили регистрацију Мега налога
У мејлу који сте добили кликните на конфимациони линк да бисте потврдили регистрацију Мега налога

 

Бекап на Мега клауд 00002
Улогујте се у налог са имејл адресом и лозинком које сте навели приликом креирања налога – и то је то

 

Одаберите 'Free plan' и кликните на Complete
Одаберите ‘Free plan’ и кликните на Complete

Корак 2 – Скидање клијента за синхронизацију

Кад сте кликнули на Complete у претходном кораку, кликните на Menu па на Аpps па на Sync Client. Потом кликните на оперативни систем који имате на компјутеру како би скинули клијент. Од клијенaта за синхронизацију тренутно постоје Виндовс, Линукс и Mac клијенти.
У овом примеру ћемо се држати Виндовс клијента јер ме отприлике сви са Виндовса питају како се ово ради, ови Линукс гикови изгледа по дифолту то знају 🙂

Бекап на Мега клауд 00004

 

Бекап на Мега клауд 00005
Кликните на FREЕ DOWNLOAD FOR WINDOWS како бисте скинули клијент за Виндовс

Корак 3 – Инсталација клијента за синхронизацију

Инсталација клијента се своди на класичну Next-Next-Next-Finish инсталацију и нећу да улазим у детаље како се инсталира. Дакле дупли клик на програм који сте малопре скинули и Next-Next… кад инсталирате зачекирајте „Run client…“ и кликните на ОК. Отвориће вам се следећи прозор у ком зачекирајте „I have MEGA account“ па даље идите на Next, унесите податке којима сте креирали налог па Next

Бекап на Мега клауд 00006

 

Бекап на Мега клауд 00007
Унесите податке којима сте креирали Мега налог (имејл и лозинку) па кликните на NEXT

 

Бекап на Мега клауд 00008
Кликните на Full sync па кликните на Next, изаберите путању где желите да вам се налази фолдер за синхронизацију (можете и да оставите како јесте ако имате довољно места на C:\ партицији па кликните Next)

 

Кликом на Finish се завршили са инсталацијом и подешавањем клијента
Кликом на Finish се завршили са инсталацијом и подешавањем клијента

Корак 4 – Копирање фајлова за синхронизацију тј бекап

Приметићете нову иконицу у вашем System Tray-u, М (ако не видите кликните на стрелицу)….е па лупите дупли клик у ту иконицу:

Бекап на Мега клауд 00011

Кад сте лупили дупли клик, отвориће вам се фолдер у који треба да копирате све фајлове које бисте да сачувате на Мега клауд сервису.

После дуплог клика - отвориће вам се фолдер у који треба да копирате фајлове које бисте да бекапујете
После дуплог клика – отвориће вам се фолдер у који треба да копирате фајлове које бисте да бекапујете

Кад будете прекопирали све шта желите да бекапујете (ја сам у овом случају прекопирао албуме The Doors-a) приметићете да се иконица у System Tray-ju променила а променила се и иконица над самим фолдером, односно додат је инфо да је синхронизација у току. Ако кликнете на њу једном, левим кликом, видећете да се ради синхронизација и који се фајлови и са којом брзином синхронизују са Мега клауд сервисом као и колико вам је још остало простора на том сервису.

Бекап на Мега клауд 0000001

 

Бекап на Мега клауд 00013

Кад се иконица у System Tray-u врати у нормално стање, а иконица у фолдеру буде имала зелену ознаку, то је знак да је синхронизација готова. Дакле, док год не видите те ознаке, синхронизација (односно бекап) није завршена.

Иконица фолдера је 'заштиклирана' што значи да се тај фолдер успешно синхронизовао са клауд сервисом
Иконица фолдера је ‘заштиклирана’ што значи да се тај фолдер успешно синхронизовао са клауд сервисом

 

Иконица у System Tray-u се вратила у првобитно стање што је знак да се више ништа не синхронизује, односно да је процес синхронизације завршен
Иконица у System Tray-u се вратила у првобитно стање што је знак да се више ништа не синхронизује, односно да је процес синхронизације завршен

Овим сте у четири корака регистровали свој Мега налог, скинули и инсталирали sync десктоп клијент за ваш рачунар, превукли фајлове који се требају бекаповати у Мега фолдер на вашем рачунару који ради синхронизацију, сачекали да се синхронизација заврши те сад имате своје фајлове на 3 места – на првобитној локацији на хард диску, на локацији на том истом хард диску где је Мега фолдер и на клауд сервису.

Ако нећете више ништа бекаповати неко дуже време, односно ако сте бекаповали све што сте мислили да бекапујете, најбоље деинсталирајте клијент за синхронизацију – односно Sync Client (на стандардан начин из Add-remove programs из Control Panelа) и обришите фајлове из Мега фолдера јер их већ имате на хард диску (тим редом, ако будете прво брисали фајлове па деинсталирали клијент, сјебаћете бекап јер ће се фајлови обрисати и са клауда) и то је то. Ако цркне компјутер, имате фајлове на клауду.

Наравно, уколико су вам фајлови башбаш битни, било би добро и да их за сваки случај, нарежете и на DVD, јер морате бити баш тежак баксуз да вам се појебу и DVD-јеви и хард диск и да неко у међувреmenu хакне Mega.nz или да та компанија пропадне преко ноћи па да нестану фајлови и са тог сервиса.

Шта кад будем хтео да вратим фајлове назад?

Исто, улогујете се преко интернета, скинете клијент, инстлирате га, улогујете се у њега, исто онај Full Sync, next-next-next итд и сачекате да се фајлови путем клијента скину на ваш рачунар.

Вашим фајловима на Mega.nz увек и у сваком тренутку можете приступити путем вашег браузера одласком на https://mega.co.nz

Мала небитна информација: Овај текст је писан за тоталне почетнике и људе који нису баш на ТИ са основама рада на компјутеру тако да се извињавам на детаљисању. Ово је један од оних текстова које сам писао из личне потребе, јер ми је лакше да пошаљем овај линк људима па нек читају него да стално понављам 1000 пута исто ко неки папагај