Windows 8.1 – а шта му то конкретно фали, живота ти!?

Сви кукају како је Windows 8.1 тешко срање. Изјаве типа „Пробао сам – срање живо“ или „Нећу ни да га пробам, чуо сам да је тешко срање“ чујем такорећи од свих. Дакле Windows 8.1 је полупроизвод, мало бољи од оног недолупаног полупроизвода званог Windows Vista.

Ето, имао сам ту част да ми је пријатељ за Нову годину поклонио лиценцу за Windows 8.1 Pro и инсталирао сам је из чисте ИТ радозналости, да лично проверим „то срање“ на које сви кукају и користио – ево већ трећа недеља и користио сам све време без логовања на BackBox Linux и ово су импресије: „Windows 8.1 је на дан писања овог текста – тренутно најбољи Windows„.

И да, свестан сам чињенице да овај текст долази касно, пар недеља пре објаве Windowsа 10, али шта да се ради, скуп је Windows а нема се пара за беспотребно бацање у провалију јер Мајкрософт не даје ништа за џ како неки други док год претходни оперативни системи на мом компјутеру раде посао без проблема.

Интерфејс

Прво на шта сви кукају, те плочице које боду у очи попут бушилице за бетон са бургијом 10-тком (љубитељ хорор филмова са ове стране дисплеја), плочице смарачице – како их назва један мој пријатељ.

Па шта није у реду са њима, ружне нису, иритантне нису, да ли можете да их искључите – можете. Да ли може да се намести да се појави онај стари десктоп приликом бутовања – може. Да ли можете „у један клик“ да се прешалтате на нормалан десктоп – можете. Па где је онда проблем?

Windows 8

Старт мени

Следећа ставка код „Windows 8 је срање“ корисика је Старт мени. Они који користе Windows 8.1 се сналазе тако што инсталирају неке екстерне програме како би им се вратио Windows 7 Старт мени look&feel – али зашто?

Старт мени на Windows 8.1 ради исти посао, кликнеш на прозор, куцаш шта тражиш, притиснеш ентер – и то је то. Који ће вам ђаво онда ти екстерни алати?
Истина, изглед се разликује али ценим да ће вам требати целих четврт минута да се навикнете на нов изглед. Потом следи следеће питање: „А где се ово чудо сад гаси?“. Па исто, као и на седмици, клик на Заставицу/Прозор у старт менију – тастер за гашење – shutdown а може и десни клик на прозоре у старту

Брзина стартовања на Windows 8.1

Мој лаптоп, i5 CPU, 4GB меморије – стартује на 8-ци за 25 секунди. На Windows 7 се стартовао 3x дуже, око једног минута. Ценим да кад бих му активирао UEFI boot да би бутовање трајало 10 секунди. Истина, од нове године до сад сам рачунар стартовао укупно 4 пута али довољно за анализу стартовања. Углавном, некоме ко вазда пали-гаси компјутер, плус има неку слабију машину ова уштеда ће значити.

Windows 8.1 boot тиме
Дијагам са 360 Total Security boot тиме

 

Store

Укратко, то вам је исто што и Google Play или Apple App Store или Ubuntu Software Centar – али у Windows изведби. Ту можете као и на малопре наведеним местима да скидате бесплатне апликације, алате, виџете за ваш Windows, игрице и остале ствари…а наравно, можете и да пазарите апликацију или игрицу уколико вам се свиди. Све у свему, поприлично корисна ствар преузета, пошто је у питању компјутер платформа – од Убунту Софтвер Центра који ту функционалност има већ милијарду миленијума.

Дакле, сад мој петогодишњи клинац, може да седне за компјутер и инсталира шта му срцу мило, без икаквог знања језика или „како се ово инсталира“ питања.

Windows Store

Остали детаљи

  • Таск менаџер на осмици има и неке додатне могућности, попут праћења оптерећења хард диска у реалном времену. Дакле, ако вам компјутер једноставно заглупи имаћете тотални увид у то шта прави проблем. Ту је и AppHistory у Таск менаџеру на којем можете видети шта је оптерећивало процесор или мрежу од кад сте инсталирали систем.
  • Моунтовање ISO слика – више не морате да инсталирате Virtual Clone Drive или којекакве дејмнон тулсове за моунтовање ISO слика диска. То је на Windows 8.1 сведено да дупли клик у ISO фајл.
  • Компјутер, бар мој, се мање загрева на Windows 8.1 него на Windows седмици. Зашто је тако, не знам, углавном од како сам инсталирао осмицу кулере више и не чујем…чак и кад окинем неку игрицу на којој је седмица хтела да са самоуништи.
  • Приликом инсталације је препознат мој Wi-Fi мрежни adapter – и то је вауууу јер уназад никад ни на једном компјутеру приликом инсталације Windowsа нисам ово доживео…тако да сад, уколико ми неко затражи да му инсталирам Осмицу коју је пазарио не морам да му пре инсталације бутујем Linux Mint са флеша да бих скинуо драјвере за Windows (што је апсурд левел српска Агенција за истраживање поморских несрећа).
    Такође, приметио сам да ми је и већина хардвера препозната пре инсталације драјвера попут LAN картице и графике тако да, ето, позитивна кретања.
  • Једна приватна занимљивост, једна матора игрица „FarCry 2“ ми није радила на Windows 7-ци, а на осмици ради – појма немам зашто

Windows 8.1 – Закључак

ОК, нисам га нешто много користио али за ових 18 дана утисак је да је одличан, тачније најбољи Windows који постоји. Ако се размишљате да ли да га купите преинсталираног за ваше рачунаре на послу, наравно под условом да морате да радите на Windows-у – пуна препорука. Ако имате Windows 7 нема потребе да се пребацујете на осмицу сем ако баш-баш не морате јер:
– Лиценца за Windows 8.1 Про (за коришћење у доменском окружењу у вашој фирми) кошта 215€
– Лиценца за Windows 8.1 (за коришћење у недоменском и кућном окружењу) кошта 115€

Мислим да Windows 8.1 пљују искључиво људи који нису пробали да га користе или сем оних плочица на неком copy/paste вебсајту нису нигде ни видели тај оперативни систем. Истина, морате се навићи на новије и мало модерније окружење, али шта сад, ајмо сви да останемо на Windows 95-ци ако је фрка навићи се…а да се навикнете на осмицу, ценим, требаће вам један сат коришћења.

Замерке

Као и на ранијим Windowsима (од седмице на овамо) – лиценца. Мислим да је много пљуснути 220 евра само за основни софтвер на компјутеру који сте купили – поготово за кућне кориснике.
Цена до 50€ увр’ главе и ћао а с обзиром да ће сад Мајкрософт зарађивати на продаји софтвера кроз Store а не само на оперативном систему – могао би оперативни систем да буде слободан за скидање и бесплатан, макар за кућне кориснике. Искрено, да нисам добио лиценцу за поклон за Нову годину – не бих га никад ни инсталирао нити користио.

Признајем, слаб сам са економијом и финансијама, али претпоставка је да кад би оперативни систем имао неку разумну цену – да би се пиратерија смањила драстично па би опет компанија Мајкрософт била на добитку.

Наравно, не морам више да вам напомињем, постоји и оперативни систем који не кошта ништа, вазда је слободан за скидање и преглед кода који је у њега имплементиран, идеалан је за кућне кориснике и лак и за маторе компјутере.

Све у свему, немам већих замерки везаних за Windows 8.1 и препоручујем вам га у потпуности а ја ћу га тестират још бар месец дана.