Који лаптоп да купим? Вечна дилема

Кад ме неко пита: „Који лаптоп да купим?“, обично конверзација крене у овом смеру:
– А који ја лек да купим?
– Што шта ти је, јел те нешто боли?
– Ма то је небитно. Реци ми који лек да купим?

Поента приче да је прво ви морате сами са собом да се договорите за шта вам тај лаптоп треба. Шта сте мислили да радите с њим? Да ли вам треба за пословну приmenu или за кућну или пак желите да пикате најновије игрице?

Конкретно, ја увек као марке препоручујем овим редом, јер се најбоље показаше што се тиче стабилности код корисника, али опет то не значи да су остали бренодови лоши:

 1. Леново
 2. Асус
 3. Тошиба
 4. HP (Ха-Пе, бизнис модели)

Дакле би била нека препорука што се самих брендова тиче, а сад, даље ви морате да скоцкате у глави…лаптоп од 400 евра или лаптоп од 4000 евра?

Ја ћу покушати да вам помогнем око одабира компоненти, а ви идите на неки од домаћих сајтова који нуде претрагу по деловима рачунара па одаберите себи онај за који мислите да је ОК на основу правилног одабира компоненти

Хард диск

Хард диск служи за складиштење података, како ваших личних тако и системских. Величина и тип хард диска који вама треба зависе од:

 • Колико ћете података чувати на хард диску?
  Оперативном систему, ако причамо о Виндовсу треба минимум 80GB за угодан рад и на то додајте процену колико ће вама требати додатног простора за програме, игрице, ваше фајлове. Ако ћете ту чувати филмове, музику, имати инсталирано милион игрица, ако ћете имати тону фотографија високе резолуције требаће вам хард диск од минимум 1TB.
  Ако нећете чувати филмове (а не видим логику зашто би на хард диску чували филмове које сте одгледали) и нећете имати више од 20.000 песама уз фотографије резолуције од 12MPx, хард диск од 500GB вам завршава посао.
  У принципу, код великог броја корисника довољан је хард диск од 750GB. Рецимо мој лаптоп има хард диск од 750GB а на њему је заузето једва 300GB.
  Све у свему, никад не знате кад ће затребати, тако да немојте узимати хард дискове мање од 500GB а и цена се не разликује много између хард диска од пола и хард диска од 1TB.
 • Да ли вам је брзина битна?
  На брзину утиче више фактора на рачунару али што се хард дискова тиче, ја ћу да издвојим тип хард диска и брзину обртаја.
  Тип дискова који се највише тренутно користе јесу SSD (Solid State Drive) и HDD (Hard Disk Drive).

  • HDD (hard disk drive) су стандардни хард дискови са покретним деловима (механични дискови) и њихову брзину одређује брзина обртаја и бафер меморија (постоје и други параметри али да не смарам њима) с тим што продавац обично барата са брзином обртаја хард диска кад вас пита за брзину тако да вас нећу оптерећивати бафером.
   • Брзина обртаја: Стандардне брзине обртаја које су највише у оптицају што се потрошачких лаптопова тиче тренутно су 5400 обртаја у минути (ознака: RPM – Rotations Per Minute) и 7200 RPM. Ове хард дискове од 7200 обртаја између осталог краси и виша цена, док се ови од 5400 тренутно воде као стандард кад су лаптопови у питању.
    Дакле, ако сте стандардни корисник ОК је да узмете хард диск од 5400 обртаја. Ако бисте да ипак имате брже читање и писање података на рачунару и вољни сте то да платите али вам је SSD прескуп, онда изаберите хард диск са 7200 обртаја у минути.
  • SSD (Solid State Drive) јесте новији тип хард диска (сви га неисправно зову хард диск, HDD је хард диск, овај се правилно зове SSD диск) који нема покретне делове што значи да је бржи него HDD, троши мање енергије што значи да ће вам батерија на лаптопу трајати дуже, не производи никакву буку и нема оно смарање са успорењем због фрагментације (дакле не морате мало-мало да радите дефрегментацију).
   Оно што издваја SSD те одбија од коришћења је још увек велика цена, тако да се корисници који желе да добију на брзини а да их не боле уши од цене већином одлучују на варијанту да имају комбиновано SSD од рецимо 80GB на који би кокнули оперативни систем и један HDD на коме ће чувати своје податке.
   Да бих вам дочарао колико добијате на брзини употребом SSD дискова рећи ћу вам овако:

   • Виндовсу 8.1 је у просеку потребно око 40 секунди да се стартује са HDD. Са SSD му треба упола мање.
   • Да прекопирате фајл од 2GB на HDD у просеку вам треба око 60 секунди. Да тај исти фајл прекопирате на SSD вам треба у просеку 25 секунди

Да скратимо причу….

 • Ако вам треба велики капацитет хард диска јер бисте свашта нешто да чувате на компу и не ложите се нешто на велике брзине копирања и стартовања рачунара, буку, топлоту већ вам је оно стандардно ок…купите лаптоп са HDD-ом од једног терабајта и завршите посао (немојте HDD мањи од 500GB).
  Цена: Тошибин 2.5“ HDD од 1TB кошта око 70 евра
 • Ако желите да имате ултра брзу машину и боле вас уши за цену, купићете лаптоп са великим SSD диском и завршити причу.
  Цена: Самунгов 2.5“ SSD диск од 1TB кошта око 600 евра
 • Ако желите да имате мало бржи систем а не дају вам се лудачке паре за рачунар купићете рецимо лаптоп са SSD диском од 120GB и HDD-ом од 1TB.
  Цена ове комбинације:око 160 евра

Можда ће вас занимати и: Табела капацитета (гигабајт, терабајт…)

RAM (меморија)

RAM јесте једна од најјефтинијих компоненти једног рачунара и о њему нећу много да давим јер сам већ писао овде раније па ко жели нек прочита.

Укратко, ако можете, узмите лаптоп са 4 и више гигабајта RAM-а а ако нисте баш при парама онда може и онај од 2GB мада избегавајте. RAM увелико утиче на брзину рачунара и сем његовог капацитета на перформансе рачунара утиче и фреквенција меморије тако да ако можете бирајте лаптопове са вишим фреквенцијама RAM-а, ако уопште и имате тај инфо на спецификацијама лаптопова у продавници.

Да скратимо причу:

 • Ако ћете лаптоп да користите понекад, мало Фејс, мало музика, мало филмови, игрице само неке маторе или онлајн типа Фарма….можете узети и лаптоп са 2GB меморије али гледајте да ипак има 4GB RAM-а (рам је један од јефтинијих делова рачунара па немојте баш на њему да штедите)
 • Ако сте пословни корисник, интернет зависници (па отварате >10 табова по претраживачима), понекад играте игрице али не оне најновије, не покрецете више програма од једном и користите лаптоп за музику, филмове, чет….узмите лаптоп са минимум 4GB, најбоље 6
 • Ако сте гејмер, користите специфичне програме типа AutoCAD, Photoshop и остале специфичне програме…од 8GB RAM-а па навише

Цена:
2GB RAM – око 25 евра
4 GB RAM – око 45 евра
8 GB RAM – око 90 евра

Графичка картица

Ако сте гејмер онда nVidia или ATI графичка (боље nVidia ако можете да бирате) картица са минимум 2GB сопствене меморије. Ако нисте гејмер, може и интегрисана Интелова HD2000 па надаље (најбоље HD3000 па надаље)

Овде не могу навести цену јер се картице као картице не продају одвојено, већ су обично хибридне, односно на лаптопу имате и интегрисану картицу и неинтегрисану….при чему вам се неинтегрисана сама активира кад стартујете неки зајебанији процес (типа видео игрица, видео рендеринг и слично), али има и оних са искључиво неинтегрисаном картицом с тим што коштају богаоца.

Ако имате интегрисану картицу она ће вући меморију из вашег RAM-а, чисто да знате, тако да ако окинете неку фенси игрицу којој треба 1GB меморије да би радила, та меморија ће вам бити одбијена од ваше RAM меморије…а ако сте се стисли за меморију па узели лаптоп са 2GB RAM-а, све ће бити споро дозлабога јер ће се подаци уместо у брзу меморију писати и читати на хард диск који је много спорији.

Као што претпостављате, лаптопови са nVidia или ATI су скупљи него они исте конфигурације али са интегрисаном графичком картицом.

Укратко

Гејмер:

Процесор минимум i7 од 2.4GHz па надаље, RAM – минимум 8GB најбоље 12 и више, графичка картица – nVidia са минимум 2GB сопствене GDDR5 меморије, хард диск – 1TB па надаље + један SSD од бар 240GB.
Морате обратити пажњу и на величину дисплеја као и на његову резолуцију јер и они морају бити довољно велики како би „подмирили“ тражњу игрице а богами морате обратити пажњу и на само хлађење.

Цена лаптопа – од 1000 – 4000 евра

Пословни корисник:

Про серије лаптопова, најбоље Lenovo Thinkpad серија. Лаптоп би требало да буде издржљивији и да има безбедоносне сертификате (Леново лаптопови их имају) који гарантују рад на одређеним температурама, отпорност на вибрације (труцкање у превозу нпр), прашину и остале „параметре“ и што јачу батерију због путовања.

Ови лаптопови треба да трају дуже од гејмерских али и кућних те се немојте изненадити ако видите лаптоп оваквих карактеристика са дупло мањом ценом у некој хоме верзији лаптопова.
Требате узети у обзир и тежину лаптопа због путовања. Пракса је да пословни корисници купују 13-тоинчне лаптопове јачег хардвера с тим што уз такав лаптоп узимају и такозвани „docking station“ који им је фиксиран у канцеларији а на docк накачен монитор већи од 19“, штампач и остала периферија.

Процесор – минимум i3 најбоље i5, RAM – минимум 4GB, графичка картица – може и обична интегрисана али бар да буде Интелова HD4000, хард диск – минимум 750GB

Цена лаптопа – од 500 – 2000 евра

Кућни корисник:

Кућни корисник коме лаптоп треба само за фотке, гледање филмова, слушање музике, играње неких лакших онлајн игрица са Фејса…али првенствено и највише само за сурфовање нетом.
Процесор минимум Pentium са 4 језгра И НИКАКО INTEL CELERON!!!, меморија 4GB (може и 3 али немојте испод три кад вас молим), графика Интелова интегрисана, хард диск минумум 1TB (за складиштење богаоца музике, фотографија, филмова и слично). Обратите пажњу и на портове, требало би да имате минимум 3 USB порта али и HDMI прикључак за случај да желите да повежете лаптоп са телевизором (може и VGA али боље HDMI порт).

Цена лаптопа – од 350 – 700 евра
Пример једног солидног лаптопа за ове намене који кошта 380 евра.

Ово су неке основне тачније главне ствари на које требате обратити пажњу али постоје и друге мање битне али опет битне ствари које нисам навео, као што су резолуције дисплеја, потребни портови, резолуције вебкамерице, лаптоп са или без преинсталираног оперативног система, батерија (која је тек прича за себе), који оперативни систем, да ли можда Apple рачунар, типови дисплеја и слично.

НАПОМЕНА: Цене се односе на датум 14/12/2014 кад је овај текст писан