Увек има луфта за додатно учење од искуснијих

Прошле недеље сам радио са једним од највећих ИТ мозгова једне нама суседне државе који је уједно и највећи радохоличар који постоји на планети. Радили смо на решавању једног фаталног проблема са системом у једној великој фирми.

Човек има око 55 година и огромно искуство у ИТ-ју, сео је у кола, возио до Србије – иако је могао да ради „offsite“ преко VPN-а хтео је да буде на лицу места, радио без престанка и спавања 48 сати и све време је деловао свеже, није чак ни једном зевнуо, мени просто невероватно – а његова помоћ као и ванземаљске идеје су биле круцијалне у решењу проблема. Научио сам од њега за 48 сати оно што нисам научио у последњих 48 месеци укупно а чак сам попио и једно „чупање ушију“ због неке стандардне функционалности у бази података која може бити фатална, а за коју зна искључиво на основу искуства јер је својим очима видео пуцање система због те основне функционалности. Дакле дивим се човеку у потпуности.

Њему је примарни оперативни систем ЦентОС, Виндовс је на некој виртуалној машини…кад сам га питао зашто ЦентОС нао десктоп његов одговор је био: „Па скоро сви сервери где сам радио су на ЦентОС-у. Што мој лаптоп да буде глупљи са Виндовсом од неког сервера који кошта милијарде и врти милијарде?“

  • А зашто не Убунту или Минт (за Минт сам био убеђен да је идеалан, текст овде)?
  • Па јеси видео на неком озбиљнијем серверу Убунту или Минт?

Увек треба учити од паметнијих и искуснијих. Користићу ЦентОС као примарни систем колико год могу, ако не иде, неки Linux дистро обавезно, Виндовс 10 ће морати у пензију. Остале оперативне системе ћу вртети или у dual-boot варијанти (рецимо Виндовс 10) или као виртуалне машине у VirtualBox-у а можда и заменим VirtualBox неким другим решењем, рецимо KVM-ом, јер се он доста користи у пословним окружењима.

Challenge accepted. Welcome CentOS, Vindovs 10 – Goodbye!

CentOS

…али не лези враже. Користио сам ово окружење тачно месец дана и одустао. Елем, доста сам користио програме који не раде нативно на Линуксу, које он човек није, типа vSphere Client (тад веб клијент није био ни у најави), Toad, Excel (имао је неке макрое који се нису добро показали у LibreOffice-у), и још свашта нешто, а покретање истих је непрактично кад се ради из виртуалне машине под Виндовсом, плус – Wi-Fi картица је имала неки проблем на Линуксу па је маломало пуцала ма шта радио и подешавао – тако да сам морао да одустанем и вратим се у зону комфора, али – одлично искуство. Што би млади рекли….све треба пробати.