Objavljen je (31/05/2014) Linux Mint 17, trenutno najbolje rešenje za personalne računare za korisnike koji se prvi put susreću sa Linux operativnim sistemom.
Instalacija je laka i traje ukupno 15-tak minuta sa sve drajverima i programima i možete ga, ako baš želite instalirati u takozvanom Dual-Boot režimu tako da ćete na računaru imati i Windows i Linux pa ćete prilikom startovanja računara da birate koji operativni sistem želite da pokrenete od ta dva.

Pročitajte koji operativni sistem admin ovog bloga koristi na svom laptopu ovde.

Ažuriranje svih programa se radi samo jednim klikom umesto kao što ste do sada radili (nadji na netu, skini, instaliraj, obrisi) a mozete postaviti i da se sve to radi automatski.

Rad u Linux Mintu je lak i nema neke velike mudrosti…sve vam se nalazi u meniju koji je sličan kao na Windows-u.
Neki od programa koje postoje za Linux postoje i za Windows (pričam zbog privikavanja): skoro svi internet pretraživači sem Interet Exporera (Chrome, Firefox, Opera..), Libre Office, video plejeri poput odličnog VLC media playera ili SMplayera, Cloud klijenti poput Dropbox, Copy, Cloud.mail.ru, chat klijenti poput Skype, Pidgin, GTalka (Hangoutsa) itd.

Pročitajte još i: Kako instalirati Linux Mint u dual-boot varijanti što je ujedno i najbolja varijanta za one koji se prvi put susreću sa Linuksom.

Veliki procenat programa koji postoje na Windowsu a koje sad najverovatnije koristite krekovane postoje i u Linux varijanti ali legalno…Umesto krekovanog Photoshopa imate GIMP (postoji i za Windows), umesto Corela imate Inkscape, Microsoft Office-a imate Libre Office (koji može biti i na našem jeziku)…

Linux Mint 17 je takozvani LTS (Long Term Support) ima podršku do 2019-te tako da ste do tad apsolutno mirni…a i taj datum kad dođe uradićete upgrade na novi Linux Mint LTS i nikom ništa. Ova akcija je za razliku od Windows filozofije besplatna i ne morate da kupujete ništa ni od koga (na Windowsu MORATE da kupite nov sistem, ili da „se snađete“), samo, ako imate dobru volju, možete donirati neki dolar ekipi koja stoji iza Mint projekta ako ste zadovoljni njegovim radom, jer ipak i oni moraju da plaćaju račune 🙂

Jedna od posebnih pogodnosti Linuksa koje recimo Windows nema je ta da ga ne morate instalirati da bi ste videli kako izgleda i kako radi na vašem računaru. Dovoljno je da ga narežete na DVD (ili prebacite na USB flash putem programa Unetbootin) i pokrenete prilikom startovanja računara (samo umesto Install izaberete Live). Na taj način, originalni operativni sistem koji vam je na računaru neće biti taknut a moći ćete da istestirate Linux i proverite kako vam ta priča izgleda…pa ako vam se ne svidi restartujete računar, izbacite DVD iz njega i nikom ništa.

Linux Mint postoji u više desktop varijanti (Cinnamon, Mate, Debian i Xfce, ali da vas ne smaram sa tim) ali ja za početnike preporučujem Cinnamon kao stabilno i moderno desktop okruženje i možete ga skinuti sa ovog linka zavisno od toga da li vam imate 32-bitni ili 64-bitni procesor.

Kompletan spisak linuks distribucija mozete videti na sajtu DistroWatch.

Korisni linkovi:

Šta dobijate sa Linux Mintom:

 1. Brz i stabilan sistem. Nema padanja sistema, plavih ekrana smrti i slično. Linuks ima tu karakteristiku da ga instalirate i zaboravite sve dok se jednog dana ne pokvari sam računar hardverski.
 2. Apsolutno legalan operativni sistem bez ičega krekovanog ili sa skrivenim rupama u sistemu. Dakle idealan za poslovnu primenu, rad sa novcem putem interneta, rad i čuvanje poverljivih fajlova itd.
 3. Više ne morate brinuti o virusima, padanjima sistema zbog njih i slično. Naravno, postoje i virusi pisani za Linux ali se njihov broj meri u promilima i morate biti baš-baš uporni da bi uspeli da se zarazite.
 4. Mogućnost da naučite nove stvari i da udjete „u srž“ rada na računaru
 5. Iza linux filozofije stoji ogromna zajednica i koji god problem da imate postavite ga na nekom od Linux foruma i oni će vam pomoći bez ikakvog „al’ si glup“ podsmeha (znam iz sopstvenog iskustva iz perioda kad sam ja prvi put seo za linux računar).

Šta gubite sa Linux Mintom:

 1. Ako ste zagriženi gejmer zaboravite još neko vreme na Linux. Iako ima dosta igrica koje se mogu igrati na Linuksu kroz Steam klijent (ja i koj klinac pikamo na BackBox linuksu Left4Dead 2 sve u šes’) jos uvek je taj broj mali i odnosi se isključivo na legalno nabavljene igrice putem istog, što složićemo se…nije popularno na području Balkana
 2. Moguće probleme sa nekim od drajvera. Iako je ogroman broj drajvera „integrisan“ u Linux postoje neki, prvenstveno vezani za WiFi ili grafičku karticu gde mora malo da se burgija što ne odgovara početnicima ali je izazov za stare Linux korisnike.
 3. Ako računar koristite u poslovnom okruženju i neki poseban softver koji nije Web orjentisan, najverovatnije taj program neće raditi inicijalno na Linuksu.

Za koga je Linux idaelan:

 • Za korisnike koji vazda imaju probleme sa virusima, padanjima sistema, plavim ekranima smrti (BSOD ekranima)
 • Za korisnike koji računar koriste najviše za surfovanje netom (pa i po sumnjivim sajtovima:-), gledanje filmova, slušanje muzike, fejs, youtube i slično
 • Za korisnike koji upravljaju novcem preko neta, koriste e-banking, plaćaju i slično
 • Za korisnike koji žele na lak način da nauče nešto novo i sami, uz pomoć, naravno Google-a 🙂
 • Za poslovne korisnike koji poseduju nelegalan softver a ne koriste neki specifičan poslovni softver koji nije WEB orjentisan
 • Za korisnike koji koriste penzionisani Windows XP koji je sad lak za hakere jer se više ne ažurira.

Za koga nije Linux:

 • Za gejmere
 • Za zagrižene windows korinike

Ovog puta sam se za Linux Mint uhvatio jer je, po meni, najbolje i najlakše rešenje za linux početnike a i za ostale linux korisnike (recimo čovek koji je i započeo priču oko Linuksa radom na njegovom jezgru Linus Torvald koristi Linux Mint u Debian verziji, takozvani LMDE). Trenutno postoji trilijardu linuks distroa u uvek možete probati bilo koji jer je sve to besplatno.
Trenutno su sem Linux Minta najpopularniji Ubuntu, Arch, Fedora, openSUSE, Debian, elementaryOS.