Dosta bi ljudi da koriste ili bar da probaju kako izgleda to čudo zvano Linux ali im je frka da ostave Windows, ipak su na njemu „od rođenja“ što bi se reklo, a nisu ni sigurni kako će se uopšte i navići na novo okruženje.

Najbezbolnije rešenje za ljude koji bi želeli da probaju linux na svom računaru a da se pri tom postepeno prilagođavaju jeste imati dva operativna sistema na računaru, Windows i Linux. Neka od pitanja koja dobijam na ovu temu su:

– Da li će mi dva operativna sistema opteretiti računar?
Neće, kad radi jedan ne radi drugi, kad radi drugi ne radi prvi, svaki se pokreće kao priča za sebe

– Da li će Linux videti fajlove pod Windowsom i obratno, ili ću bitne fajlove morati da kopiram?
Linux je car i videće najnormalnije sve fajlove koji se nalaze na fajl sistemu koji koristi Windows (ntfs/fat32/fat). S druge strane Windows je malo priglup pa sem svojih fajlova ne vidi ništa na linux fajl sistemu (ext3, ext4, xfs…). Dakle, Linux hoće videti i s windows particijama ćete najnormalnije upravljati pod Linuksom, a obrunuto nije moguće.

– Da li će mi taj dual-boot nešto zajebati na Windowsu?
Ne, sem ako sami nešto ne obrišete, premestite i slično. I naravno, pod uslovom da ne isformatirate pogrešnu particiju. Pažnja mora biti prisutna.

– Koliko će trajati ta instalacija?
U zavisnosti od snage i brzine vašeg računara, u principu od 10-30 minuta. U tom vreme je uračunata i intalacija drajvera i programa.

– Zašto da instaliram bilo šta u dual-boot, kad mogu taj linux da pokrećem sa DVD-ja ili fleša kad zatreba?
Možete, ali ovako ćete uvek imati ažuriran i iskonfigurisan sistem po vašoj želji. Plus, brže će se pokretati…a i pitanje je koliko je OK da svuda sa sobom nosite linux DVD ili instliran na USB flešu.

Pročitajte još i: Zašto Linux da, a Windows ne, na praktičnom primeru

Pa krenimo sa instalacijom…

Pre bilo čega, smaranje sa onim glupim odricanjem od odgovornosti. Dakle, najbolje kad prvi put radite ovako nešto, bekapujte sve vaše bitne podatke na neki eksterni disk, USB fleš i slično… Ako niste bekapovali Windows bekapujte ga (uputstvo je ovde). Ustvari bekapujte Windows i ako nećete da instalirate Linux, bekap svakako uradite jer ne može da škodi, a čim ne škodi znači da koristi. Ovu instalaciju radite na svoju odgovornost, te iako je verovatnoća 99.9% da nećete nešto zeznuti…uvek postoji i šansa od 0.01% da hoćete zbog onog ludaka Marfija i njegovih zakona. Tako da, budite pažljivi i pridržavajte se uputstva, ne klikćite rutinski i čitajte obaveštenja koja vam izađu.

Šta je potrebno da imate pre početka ove priče?

  • Bar 20GB slobodnog prostora na hard disku, nebitno na kojoj particiji
  • Instalacioni DVD Linux Minta (možete ga skinuti odavde). Preporuka je da skinete Linux Mint Cinnamon (on ima najlepši interfejs). Ako imate 32-bitni procesor skinite 32-bitni ISO fajl, ako imate 64-bitni onda ništa (šalim se). Taj ISO fajl možete da svučete na DVD (opcija Burn ISO image na CDBurnerXP programi za rezanje diskova), a možete i uz pomoć programa Unetbootin da ga prevučete na USB disk.
  • Treba da imate bar 512MB memorije, i procesor od bar 1GHz
  • Za dual-boot vam treba i windows, u ovom primeru ćemo obraditi dual-boot sa Windows 7

Šta može da krene po zlu?

Eventualno neki problem sa drajverima. Ono na šta sam ja nailazio u retkim situacijama to je da po defaultu ne radi wireless na laptopovima. Tu mora malo da se gugla, istražuje, ali na kraju može da se reši (kabl radi uvek).
Drugo, to je pregrevanje na hibridnim grafičkim karticama na laptopovima. Ovo se rešava gašenjem izdvojene grafičke kartice kroz vgaswitcheroo (al’ da ne smaramo sad o tome).
Detaljnije korake o rešavanju problema prilikom instalacije, postinstalacionom procesu ili bilo kad možete pročitati u ovde:
Šta kad upadnete u problem sa Linuksom?

Napomena: Iako je ovo uputstvo vezano za Linux Mint, može se upotrebiti na sve distribucije koje su bazirane na Ubuntu (Linux Mint je baziran na Ubuntu) jer je isti Ubuntu instaler u pitanju. Dakle, ovako možete instlirati Ubuntu, BackBox Linux, Xubuntu, Lubuntu, elementaryOS, Zorin, LXLE, Kubuntu i ostalu družinu. Videćete, instalacija je sličkin dim 🙂

Korak 1 – Smanjivanje particije za 20GB

Desni klik na Computer – Manage – Disk Managment, pa desni klik na particiju na kojoj imate slodnih 20GB prostora (najbolje da ne bude sistemska particija, tj ona na kojoj je Windows) pa izaberite Shrink Volume…
DualBoot_Linux_Windows01

Pod „Enter the amount of space to shrink in MB“ ukucajte 20000 (kako bi ste smanjili particiju za 20GB) pa kliknite na shrink.

DualBoot_Linux_Windows02

Primetićete posle toga da se pojavio neki „Unalocated“ prostor na hard disku od oko 20GB i to je znak da ste sve uradili kako treba.

DualBoot_Linux_Windows03

Ovaj deo oko smanjenja particije možete raditi i iz Linuksa, ali ja preferiram ovaj iz jednog razloga, a to je…“Nek se sa Windows particijama bakće Windows“.

Korak 2 – pokretanje instalacije sa DVD-ja

Ubacite disk, restartujte računar, uđite u BIOS i podesite da se sistem pokreće prvo sa DVD uređaja (First boot device da bude CD/DVD). Noviji računari imaju mogućnost da se ovo menja bez ulaska u BIOS, klikom na F7, F9 ili neki od funkcijskih tastera. Kad ste podesili, sačuvajte BIOS podešavanja klikom na F10 i restartujte računar. Ako ste sve uradili kako treba pojaviće vam se početni ekran za pokretanje instalacije i starovanje Linux Mint-a sa DVD-ja.
DualBoot_Linux_Windows04

DualBoot_Linux_Windows05

Dok ste u ovom prozoru, možete proveriti kako izgleda Linux Mint, kako radi, da li vam je prepoznao WiFI karticu i slično. Najbolje kad pokrećete prvi put ovakvu instalaciju da budete zakačeni na internet preko mrežnog kabla. Kliknite duplim klikom na „Install Linux Mint“ kako bi pokrenuli instalaciju i pratite uputstva

 

DualBoot_Linux_Windows06

Izaberite English (ili Srpski, Bosanski, Hrvatski…) pa kliknite na Continue

 

Klik na Continue

Klik na Continue

 

DualBoot_Linux_Windows09

Začekirajte „Install Linux Mint alongside Windows 7“ pa kliknite na „Install now“

 

Kliknite na mesto odakle ste (u ovom sluaju Beograd) pa klinite na Continue

Kliknite na mesto odakle ste (u ovom sluaju Beograd) pa klinite na Continue. Ovde će se iskonfigurisati vremenska zona, te možete primetiti u daljim koracima da je vreme „skočilo“ za dva sata.

 

Izaberite odgovarajuću tastaturu koju imate pa kliknite na continue. Ako vidite na tastaturi slova ĐŠPŽĆČ, to je znak da imate YU tastaturu te izaberite Srpsku, Hrvatsku, Bosansku ili Slovenačku tastaturu.

Izaberite odgovarajuću tastaturu koju imate pa kliknite na continue. Ako vidite na tastaturi slova ĐŠPŽĆČ, to je znak da imate YU tastaturu te izaberite srpsku, hrvatsku, bosansku ili slovenačku tastaturu. U ovom slučaju, ja sam izabrao srpsku latiničnu tastaturu.

 

DualBoot_Linux_Windows12

Ukucajte vaše ime, kako hoćete da bude naziv računara, izaberite korisničko ime (izbegavajte naše karaktere đšžćč za username). Ako ne želite da vam pri startovanju računar traži username i password, začekirajte „Log in automatically“ pa kliknite na Continue

 

To je to, instalacija je krenula i potrajaće minimum 15-minuta (zavisi od brzine vašeg računara). Idite zapalite pljugu, popijte kafu sa komšinicom i slično u međuvremenu :)

To je to, instalacija je krenula i potrajaće minimum 15-minuta (zavisi od brzine vašeg računara). Idite zapalite pljugu, popijte kafu sa komšinicom možda se desi nešto zanimljivo 🙂

 

Kad se instalacija završi, restartujte računar i to je to....Linux Mint je instaliran

Kad se instalacija završi, restartujte računar i to je to….Linux Mint je instaliran.

 

Kao što vidite po vremenu u system tray-u, samoj instalaciji je trebalo 7+1 minuta da se instalira. Dakle, uz podešavanje i instalaciju oko 10 minuta za gotov sistem sa sve drajverima i programima. Nije loše? Koliko vam treba vremena da instalirate Windows, drajvere i programe? 10 minuta? Ne verujem.

Posle restarta dočekaće vas izbornik operativnih sistema. Linux Mint će se biti podrazumevana opcija te ukoliko strelicom ne promenite nešto, on će se startovati.

DualBoot_Linux_Windows16

Korak 3 (opcioni) – Ažuriranje sistema, podešavanje izbornika operativnih sistema.

U principu ovo su opcioni koraci i ne morate da ih odradite. I bez njih vi imate potpuno funkcionalan operativni sistem koji možete koristiti za surfovanje internetom (ima Firefox), gledanje filmova (ima VLC media player), obradu teksta i tabela (ima Libre Office), obradu fotografija (ima GIMP) itd…

1) Update sistema

DualBoot_Linux_Windows17

Klik na Menu, kucajte „update“ pa klinite na Update Manager

DualBoot_Linux_Windows18

…potom kliknite na Install Updates. Može li jednostavnije? Sačekajte da se update iskinu i instaliraju i time je proces ažuriranja sistema završen.

2 ) Izmena Boot redosleda
Ako želite možda da vam se kao default startuje Windows dok bi recimo Linux startovali samo kad vi želite, to ćete uraditi uz pomoć programa Grub Customizer. Uz pomoć tog programa možete menjati redosled izbornika, brisati stavke (ja redovno brišem ovaj memtest koji mi ne treba), menjati default operativne sisteme koji se startuju i slično. Ako želite da učite, najbolje je da vam Linux bude primarni OS a Windows sekundarni, ali ako ste pomalo nesigurni ili dok se ne naviknete, možete postaviti da vam Windows bude primarni a Linux sekundarni operativni sistem…nadam se da je takva postavka privremena.

Napomena: za ovu instalaciju, za sad, treba da ste nakačeni na net.

Kliknite desnim klikom na prazan prostor na desktopu te izaberite, „open in terminal“. Potom kucajte sledeće (nova linija znači pritisak na Enter). Kad vas pita za lozinku ukucajte je (nemojte se zbiniti što se ne vide zvezdice kad kucate lozinku, i deluje kao da ne kucate ništa to je OK)
sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer -y
sudo apt-get update
sudo apt-get install grub-customizer -y

Potom klinite na Menu, kucajte grub i kliknite na Grub Customizer (kad vas pita za lozinku, ukucajte je).
DualBoot_Linux_Windows20

DualBoot_Linux_Windows21

Da bi ste postavili da default OS bude Windows, kliknite u Grub Customizer-u na General Settings – pod „predefined“ izaberite Windows – klinite Save. To je to.

Instalacija dodatnih programa, igrica i tako to…

To se sve može odratiti gospodski kroz Software Manager (dok se ne naviknete malo na terminal). Softwate manager gledajte kao na Google Play prodavnicu ili App Store na iPhone-u. Sve se zasniva na…pronadji i instaliraj.

Ja preferiram da sve što mi se treba instalairati spakujem u jednu .sh skriptu koju čuvam negde na Dropbox-u pa je pokrenem. Evo kako igleda sadržaj jedne takve skripte koji će instlirati neke dodatne programe i igrice za klince a bogami i mene:

#Programcici
sudo apt-get install p7zip-full -y
sudo apt-get install network-manager-openvpn -y
sudo apt-get install openvpn -y
sudo apt-get install openssh-client -y
sudo apt-get install openssh-server -y
sudo apt-get install skype -y
sudo apt-get install gimp -y
sudo apt-get install inkscape -y
sudo apt-get install smplayer -y
sudo apt-get install gedit -y
sudo apt-get install unetbootin -y
sudo apt-get install pinta -y
sudo apt-get install keepass2 -y

#Edukativni softver za klinca
sudo apt-get install tuxpaint tuxpaint-data tuxpaint-config -y
sudo apt-get install gcompris -y

# Igrice
sudo apt-get install supertuxkart -y
sudo apt-get install torcs -y
sudo apt-get install trigger-rally -y
sudo apt-get install hedgewars -y
sudo apt-get install openarena -y
sudo apt-get install frozen-bubble -y
sudo apt-get install supertux -y
sudo apt-get install sauerbraten -y
sudo apt-get install neverball -y
sudo apt-get install lbreakout2 -y
sudo apt-get install assaultcube -y
sudo apt-get install assaultcube -y
sudo apt-get install extremetuxracer -y
sudo apt-get install neverputt -y
sudo apt-get install xmoto -y
sudo apt-get install zaz -y
sudo apt-get install abuse -y
sudo apt-get install scorched3d -y
sudo apt-get install smc -y
sudo apt-get install gl-117 -y

#BackBox Tools (obratiti paznju na znakove navoda prilikom kopiranja)
#Testirano na Mint Cinnamon 17.01 (oprezno sa drugim distroima i verzijama)
sudo echo „deb http://ppa.launchpad.net/backbox/four/ubuntu trusty main“ > /etc/apt/sources.list.d/backbox-four-trusty.list
sudo echo „deb-src http://ppa.launchpad.net/backbox/four/ubuntu trusty main“ >> /etc/apt/sources.list.d/backbox-four-trusty.list
sudo apt-key adv –keyserver keyserver.ubuntu.com –recv-keys 680E1A5A78A7ABE1 -y
sudo apt-get update
sudo apt-get install aircrack-ng apktool armitage backbox-artwork backbox-default-settings backbox-menu backbox-tools beef-project binwalk dex2jar ettercap-graphical fang fimap firmware-mod-kit hash-identifier hashcat ipba jd-gui knockpy magictree maskprocessor metasploit-framework nikto nmap python-pyqtgraph ruby2.1 rubygems-integration setoolkit sqlmap theharvester w3af wapiti weevely whatweb wifite wirouterkeyrec wpscan zaproxy -y

#Ostalo
sudo add-apt-repository ppa:linrunner/tlp -y
sudo apt-get update
sudo apt-get install tlp tlp-rdw -y
sudo tlp start

Korisni Linkovi:

Linux Mint 17 All-In-One (Linux Mint sa različitim desktop okruženjima na jednom disku, naš čovek radio, Željko Popivoda)
Linux u Srbiji  – Google+ zajednica (pomoć za Linux početnike a bogami i seniore)
Šta je Linux meni konkretno dobro doneo?

Vežba

Evo nekih stvari koje pokušajte sami da zbudžite uz pomoć gospodina Gugla:

  • Kako da promenite pozadinu sa nekom vašom slikom?
  • Kako da postavite vremensku prognozu na desktop?
  • Kako da postavite da vam Winows particija bude učitana odmah prilikom startovanja sistema?
  • Kako da promenite izgled teme na Linux Mintu?
  • Pronađite program za rezanje diskova koji je na Linux Mintu već instaliran.

Povezani tekstovi: