Kako instalirati Linux Mint u dual-boot varijanti sa Windowsom

Dosta bi ljudi da koriste ili bar da probaju kako izgleda to čudo zvano Linux ali im je frka da ostave Windows, ipak su na njemu „od rođenja“ što bi se reklo, a nisu ni sigurni kako će se uopšte i navići na novo okruženje.

Najbezbolnije rešenje za ljude koji bi želeli da probaju linux na svom računaru a da se pri tom postepeno prilagođavaju jeste imati dva operativna sistema na računaru, Windows i Linux. Neka od pitanja koja dobijam na ovu temu su:

– Da li će mi dva operativna sistema opteretiti računar?
Neće, kad radi jedan ne radi drugi, kad radi drugi ne radi prvi, svaki se pokreće kao priča za sebe

– Da li će Linux videti fajlove pod Windowsom i obratno, ili ću bitne fajlove morati da kopiram?
Linux je car i videće najnormalnije sve fajlove koji se nalaze na fajl sistemu koji koristi Windows (ntfs/fat32/fat). S druge strane Windows je malo priglup pa sem svojih fajlova ne vidi ništa na linux fajl sistemu (ext3, ext4, xfs…). Dakle, Linux hoće videti i s windows particijama ćete najnormalnije upravljati pod Linuksom, a obrunuto nije moguće.

– Da li će mi taj dual-boot nešto zajebati na Windowsu?
Ne, sem ako sami nešto ne obrišete, premestite i slično. I naravno, pod uslovom da ne isformatirate pogrešnu particiju. Pažnja mora biti prisutna.

– Koliko će trajati ta instalacija?
U zavisnosti od snage i brzine vašeg računara, u principu od 10-30 minuta. U tom vreme je uračunata i intalacija drajvera i programa.

– Zašto da instaliram bilo šta u dual-boot, kad mogu taj linux da pokrećem sa DVD-ja ili fleša kad zatreba?
Možete, ali ovako ćete uvek imati ažuriran i iskonfigurisan sistem po vašoj želji. Plus, brže će se pokretati…a i pitanje je koliko je OK da svuda sa sobom nosite linux DVD ili instliran na USB flešu.

Pročitajte još i: Zašto Linux da, a Windows ne, na praktičnom primeru

Pa krenimo sa instalacijom…

Pre bilo čega, smaranje sa onim glupim odricanjem od odgovornosti. Dakle, najbolje kad prvi put radite ovako nešto, bekapujte sve vaše bitne podatke na neki eksterni disk, USB fleš i slično… Ako niste bekapovali Windows bekapujte ga (uputstvo je ovde). Ustvari bekapujte Windows i ako nećete da instalirate Linux, bekap svakako uradite jer ne može da škodi, a čim ne škodi znači da koristi. Ovu instalaciju radite na svoju odgovornost, te iako je verovatnoća 99.9% da nećete nešto zeznuti…uvek postoji i šansa od 0.01% da hoćete zbog onog ludaka Marfija i njegovih zakona. Tako da, budite pažljivi i pridržavajte se uputstva, ne klikćite rutinski i čitajte obaveštenja koja vam izađu.

Šta je potrebno da imate pre početka ove priče?

 • Bar 20GB slobodnog prostora na hard disku, nebitno na kojoj particiji
 • Instalacioni DVD Linux Minta (možete ga skinuti odavde). Preporuka je da skinete Linux Mint Cinnamon (on ima najlepši interfejs). Ako imate 32-bitni procesor skinite 32-bitni ISO fajl, ako imate 64-bitni onda ništa (šalim se). Taj ISO fajl možete da svučete na DVD (opcija Burn ISO image na CDBurnerXP programi za rezanje diskova), a možete i uz pomoć programa Unetbootin da ga prevučete na USB disk.
 • Treba da imate bar 512MB memorije, i procesor od bar 1GHz
 • Za dual-boot vam treba i windows, u ovom primeru ćemo obraditi dual-boot sa Windows 7

Šta može da krene po zlu?

Eventualno neki problem sa drajverima. Ono na šta sam ja nailazio u retkim situacijama to je da po defaultu ne radi wireless na laptopovima. Tu mora malo da se gugla, istražuje, ali na kraju može da se reši (kabl radi uvek).
Drugo, to je pregrevanje na hibridnim grafičkim karticama na laptopovima. Ovo se rešava gašenjem izdvojene grafičke kartice kroz vgaswitcheroo (al’ da ne smaramo sad o tome).
Detaljnije korake o rešavanju problema prilikom instalacije, postinstalacionom procesu ili bilo kad možete pročitati u ovde:
Šta kad upadnete u problem sa Linuksom?

Napomena: Iako je ovo uputstvo vezano za Linux Mint, može se upotrebiti na sve distribucije koje su bazirane na Ubuntu (Linux Mint je baziran na Ubuntu) jer je isti Ubuntu instaler u pitanju. Dakle, ovako možete instlirati Ubuntu, BackBox Linux, Xubuntu, Lubuntu, elementaryOS, Zorin, LXLE, Kubuntu i ostalu družinu. Videćete, instalacija je sličkin dim 🙂

Korak 1 – Smanjivanje particije za 20GB

Desni klik na Computer – Manage – Disk Managment, pa desni klik na particiju na kojoj imate slodnih 20GB prostora (najbolje da ne bude sistemska particija, tj ona na kojoj je Windows) pa izaberite Shrink Volume…
DualBoot_Linux_Windows01

Pod „Enter the amount of space to shrink in MB“ ukucajte 20000 (kako bi ste smanjili particiju za 20GB) pa kliknite na shrink.

DualBoot_Linux_Windows02

Primetićete posle toga da se pojavio neki „Unalocated“ prostor na hard disku od oko 20GB i to je znak da ste sve uradili kako treba.

DualBoot_Linux_Windows03

Ovaj deo oko smanjenja particije možete raditi i iz Linuksa, ali ja preferiram ovaj iz jednog razloga, a to je…“Nek se sa Windows particijama bakće Windows“.

Korak 2 – pokretanje instalacije sa DVD-ja

Ubacite disk, restartujte računar, uđite u BIOS i podesite da se sistem pokreće prvo sa DVD uređaja (First boot device da bude CD/DVD). Noviji računari imaju mogućnost da se ovo menja bez ulaska u BIOS, klikom na F7, F9 ili neki od funkcijskih tastera. Kad ste podesili, sačuvajte BIOS podešavanja klikom na F10 i restartujte računar. Ako ste sve uradili kako treba pojaviće vam se početni ekran za pokretanje instalacije i starovanje Linux Mint-a sa DVD-ja.
DualBoot_Linux_Windows04

DualBoot_Linux_Windows05

Dok ste u ovom prozoru, možete proveriti kako izgleda Linux Mint, kako radi, da li vam je prepoznao WiFI karticu i slično. Najbolje kad pokrećete prvi put ovakvu instalaciju da budete zakačeni na internet preko mrežnog kabla. Kliknite duplim klikom na „Install Linux Mint“ kako bi pokrenuli instalaciju i pratite uputstva

 

DualBoot_Linux_Windows06

Izaberite English (ili Srpski, Bosanski, Hrvatski…) pa kliknite na Continue

 

Klik na Continue

Klik na Continue

 

DualBoot_Linux_Windows09

Začekirajte „Install Linux Mint alongside Windows 7“ pa kliknite na „Install now“

 

Kliknite na mesto odakle ste (u ovom sluaju Beograd) pa klinite na Continue

Kliknite na mesto odakle ste (u ovom sluaju Beograd) pa klinite na Continue. Ovde će se iskonfigurisati vremenska zona, te možete primetiti u daljim koracima da je vreme „skočilo“ za dva sata.

 

Izaberite odgovarajuću tastaturu koju imate pa kliknite na continue. Ako vidite na tastaturi slova ĐŠPŽĆČ, to je znak da imate YU tastaturu te izaberite Srpsku, Hrvatsku, Bosansku ili Slovenačku tastaturu.

Izaberite odgovarajuću tastaturu koju imate pa kliknite na continue. Ako vidite na tastaturi slova ĐŠPŽĆČ, to je znak da imate YU tastaturu te izaberite srpsku, hrvatsku, bosansku ili slovenačku tastaturu. U ovom slučaju, ja sam izabrao srpsku latiničnu tastaturu.

 

DualBoot_Linux_Windows12

Ukucajte vaše ime, kako hoćete da bude naziv računara, izaberite korisničko ime (izbegavajte naše karaktere đšžćč za username). Ako ne želite da vam pri startovanju računar traži username i password, začekirajte „Log in automatically“ pa kliknite na Continue

 

To je to, instalacija je krenula i potrajaće minimum 15-minuta (zavisi od brzine vašeg računara). Idite zapalite pljugu, popijte kafu sa komšinicom i slično u međuvremenu :)

To je to, instalacija je krenula i potrajaće minimum 15-minuta (zavisi od brzine vašeg računara). Idite zapalite pljugu, popijte kafu sa komšinicom možda se desi nešto zanimljivo 🙂

 

Kad se instalacija završi, restartujte računar i to je to....Linux Mint je instaliran

Kad se instalacija završi, restartujte računar i to je to….Linux Mint je instaliran.

 

Kao što vidite po vremenu u system tray-u, samoj instalaciji je trebalo 7+1 minuta da se instalira. Dakle, uz podešavanje i instalaciju oko 10 minuta za gotov sistem sa sve drajverima i programima. Nije loše? Koliko vam treba vremena da instalirate Windows, drajvere i programe? 10 minuta? Ne verujem.

Posle restarta dočekaće vas izbornik operativnih sistema. Linux Mint će se biti podrazumevana opcija te ukoliko strelicom ne promenite nešto, on će se startovati.

DualBoot_Linux_Windows16

Korak 3 (opcioni) – Ažuriranje sistema, podešavanje izbornika operativnih sistema.

U principu ovo su opcioni koraci i ne morate da ih odradite. I bez njih vi imate potpuno funkcionalan operativni sistem koji možete koristiti za surfovanje internetom (ima Firefox), gledanje filmova (ima VLC media player), obradu teksta i tabela (ima Libre Office), obradu fotografija (ima GIMP) itd…

1) Update sistema

DualBoot_Linux_Windows17

Klik na Menu, kucajte „update“ pa klinite na Update Manager

DualBoot_Linux_Windows18

…potom kliknite na Install Updates. Može li jednostavnije? Sačekajte da se update iskinu i instaliraju i time je proces ažuriranja sistema završen.

2 ) Izmena Boot redosleda
Ako želite možda da vam se kao default startuje Windows dok bi recimo Linux startovali samo kad vi želite, to ćete uraditi uz pomoć programa Grub Customizer. Uz pomoć tog programa možete menjati redosled izbornika, brisati stavke (ja redovno brišem ovaj memtest koji mi ne treba), menjati default operativne sisteme koji se startuju i slično. Ako želite da učite, najbolje je da vam Linux bude primarni OS a Windows sekundarni, ali ako ste pomalo nesigurni ili dok se ne naviknete, možete postaviti da vam Windows bude primarni a Linux sekundarni operativni sistem…nadam se da je takva postavka privremena.

Napomena: za ovu instalaciju, za sad, treba da ste nakačeni na net.

Kliknite desnim klikom na prazan prostor na desktopu te izaberite, „open in terminal“. Potom kucajte sledeće (nova linija znači pritisak na Enter). Kad vas pita za lozinku ukucajte je (nemojte se zbiniti što se ne vide zvezdice kad kucate lozinku, i deluje kao da ne kucate ništa to je OK)
sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer -y
sudo apt-get update
sudo apt-get install grub-customizer -y

Potom klinite na Menu, kucajte grub i kliknite na Grub Customizer (kad vas pita za lozinku, ukucajte je).
DualBoot_Linux_Windows20

DualBoot_Linux_Windows21

Da bi ste postavili da default OS bude Windows, kliknite u Grub Customizer-u na General Settings – pod „predefined“ izaberite Windows – klinite Save. To je to.

Instalacija dodatnih programa, igrica i tako to…

To se sve može odratiti gospodski kroz Software Manager (dok se ne naviknete malo na terminal). Softwate manager gledajte kao na Google Play prodavnicu ili App Store na iPhone-u. Sve se zasniva na…pronadji i instaliraj.

Ja preferiram da sve što mi se treba instalairati spakujem u jednu .sh skriptu koju čuvam negde na Dropbox-u pa je pokrenem. Evo kako igleda sadržaj jedne takve skripte koji će instlirati neke dodatne programe i igrice za klince a bogami i mene:

#Programcici
sudo apt-get install p7zip-full -y
sudo apt-get install network-manager-openvpn -y
sudo apt-get install openvpn -y
sudo apt-get install openssh-client -y
sudo apt-get install openssh-server -y
sudo apt-get install skype -y
sudo apt-get install gimp -y
sudo apt-get install inkscape -y
sudo apt-get install smplayer -y
sudo apt-get install gedit -y
sudo apt-get install unetbootin -y
sudo apt-get install pinta -y
sudo apt-get install keepass2 -y

#Edukativni softver za klinca
sudo apt-get install tuxpaint tuxpaint-data tuxpaint-config -y
sudo apt-get install gcompris -y

# Igrice
sudo apt-get install supertuxkart -y
sudo apt-get install torcs -y
sudo apt-get install trigger-rally -y
sudo apt-get install hedgewars -y
sudo apt-get install openarena -y
sudo apt-get install frozen-bubble -y
sudo apt-get install supertux -y
sudo apt-get install sauerbraten -y
sudo apt-get install neverball -y
sudo apt-get install lbreakout2 -y
sudo apt-get install assaultcube -y
sudo apt-get install assaultcube -y
sudo apt-get install extremetuxracer -y
sudo apt-get install neverputt -y
sudo apt-get install xmoto -y
sudo apt-get install zaz -y
sudo apt-get install abuse -y
sudo apt-get install scorched3d -y
sudo apt-get install smc -y
sudo apt-get install gl-117 -y

#BackBox Tools (obratiti paznju na znakove navoda prilikom kopiranja)
#Testirano na Mint Cinnamon 17.01 (oprezno sa drugim distroima i verzijama)
sudo echo „deb http://ppa.launchpad.net/backbox/four/ubuntu trusty main“ > /etc/apt/sources.list.d/backbox-four-trusty.list
sudo echo „deb-src http://ppa.launchpad.net/backbox/four/ubuntu trusty main“ >> /etc/apt/sources.list.d/backbox-four-trusty.list
sudo apt-key adv –keyserver keyserver.ubuntu.com –recv-keys 680E1A5A78A7ABE1 -y
sudo apt-get update
sudo apt-get install aircrack-ng apktool armitage backbox-artwork backbox-default-settings backbox-menu backbox-tools beef-project binwalk dex2jar ettercap-graphical fang fimap firmware-mod-kit hash-identifier hashcat ipba jd-gui knockpy magictree maskprocessor metasploit-framework nikto nmap python-pyqtgraph ruby2.1 rubygems-integration setoolkit sqlmap theharvester w3af wapiti weevely whatweb wifite wirouterkeyrec wpscan zaproxy -y

#Ostalo
sudo add-apt-repository ppa:linrunner/tlp -y
sudo apt-get update
sudo apt-get install tlp tlp-rdw -y
sudo tlp start

Korisni Linkovi:

Linux Mint 17 All-In-One (Linux Mint sa različitim desktop okruženjima na jednom disku, naš čovek radio, Željko Popivoda)
Linux u Srbiji  – Google+ zajednica (pomoć za Linux početnike a bogami i seniore)
Šta je Linux meni konkretno dobro doneo?

Vežba

Evo nekih stvari koje pokušajte sami da zbudžite uz pomoć gospodina Gugla:

 • Kako da promenite pozadinu sa nekom vašom slikom?
 • Kako da postavite vremensku prognozu na desktop?
 • Kako da postavite da vam Winows particija bude učitana odmah prilikom startovanja sistema?
 • Kako da promenite izgled teme na Linux Mintu?
 • Pronađite program za rezanje diskova koji je na Linux Mintu već instaliran.

Povezani tekstovi:

88 komentara na tekst Kako instalirati Linux Mint u dual-boot varijanti sa Windowsom

 • Željko Popivoda

  Odličan tekst. Svaka čast!
  Hvala za link. 🙂

 • Anonimni

  Sjajno uputstvo

 • Mix

  Ovaj moj digitron od kompijutera progledo. Hvala na ovome

 • Jan

  Odlicno uputstvo!!! Ovo mi je trebalo da bih se upustio u ovaj posao i uspeo sam. Hvala ti puuuuunoooi samo nastavi tako

 • Ivana

  Ovo kad si stavio na face pre mesec-dva probala sam i racunar mi je oziveo jer su me virusi unistili. Dakle kakav je bio kad sam tad instalirala takav je i sad, nije nista tezi od windowsa i ne menjam ga. Ustedeo si mi bar 50 evra za majstora tvoja je petina koju mozes dobiti pićem i kafom da bih ti i licno zahvalila :-*

  • Darko Dražović

   Nadam se da ovo nije pročitala moja žena 🙂

 • Laki

  skinuo sam Zorin OS 9.1 core 64 bit ali nedozvoljava mi da instaliram napise mi Error during installation: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(0,0) sta da radim 🙁 Hvala unapred

  • Darko Dražović

   Za početak: bit.ly/1tK9c9Q
   🙂

 • Zeljko

  Da li je Linux nezavisan? Mislim ako reinstaliram Windows da li on ostaje da radi normalno?
  Inace hvala na ovom kao i na ostalim tekstovima.

  • Darko Dražović

   Moraćeš da se igraš sa GRUB-om što je pomalo komplikovano. Opet ti je lakše da reinstaliraš i Linux

 • Svaka cast puno zahvaljujem madaaaaa tesko se to meni ici probao slackware ni makac HVALA

  • Darko Dražović

   Slackware je pretežak za početnike. Probaj Mint bar iz live moda…

 • Anonimni

  Pozdrav,
  Da li se izbornik operativnih sistema pojavljuje automatski posle instalacije linuxa ili to treba podesiti posebno?
  Unapred hvala

  • Darko Dražović

   Automatski ali ti je difolt stavka (ako ne diraš strelice na tastaturi) linux.

 • Anonimni

  Hvala puno.Čitala sam članak o backup-u sa clonezillom i deluje mi komplikovano.Da li usb mora da bude prazan da bi se uradio bacup?

  • Darko Dražović

   E ovo pitanje već nisam razumeo 🙁

 • Anonimni

  Pa čist,bez podataka

  • Darko Dražović

   Aaa da li USB fleš mora da bude prazan ako ćeš CloneZilla da instaliraš na fleš pa odatle da butuješ i radiš bekap…ne mora, ali ipak ako imaš na njemu nešto bitno sačuvaj na nekom drugom mestu, da te ne bije maler 🙂

 • Anonimni

  🙂

 • sasha

  Pozdrav,
  Uspela sam da instaliram linux mint i lamp i wordpress.Sve to radi ali ne mogu da instaliram nove teme,čak ni ručno a ni pluginove.U čemu je problem?Pretpostavljham u apche serveru?Ja sam apsolutni početnik i deluje mi dosta komlikovano.Jel to samo prvi utisak i stvar navike ili šta?
  Možeš li da preporučiš neke tutorijale za početnike?
  Pozzz

  • Darko Dražović

   Ček nove teme za Mint ili nove teme za WordPress?
   Na Wordpresu te najverovatnije zajebava mod_rewrite, file_size limiti i ostale budze na podešavanjima Apača, baze, php-a…
   Ako pitaš za tutorijale za WordPress/Apache/MariaDB —> Google ih je pun

 • Anonimni

  Puno hvala i svaka cast za ovaj blog

  • Darko Dražović

   Txs, trudim se koliko mi vreme to dozvoljava 🙂

 • Sima

  Instalirao sam Linux u Windowsu preko Virtualne Masine da nebi nesto zeznuo i brzi mi je Internet. Posto Linuxu ne treba antivirus, a u Windowsu ga imam, zanima me jel mogu u Windowsu da ga iskljucim, jer se vise preko njega ne kacim na net? Pitam zbog toga jer me na mrezi vide kako i dalje koristim Windows.

  • Darko Dražović

   Na Windowsu uvek treba da postoji antivirus jer ne dobija se zaraza samo preko neta.
   Posto kažeš da ti bolje deluje i radi Mint i Windows ti je tu da bi pokrenuo virtualno Mint, logičnije je da Mint bude primarni OS a da ti Windows bude virtualan pa ga pokreci po potrebi 🙂

 • Sima

  OK, al tek sam poceo s Linuxom pa nebih ga odmah stavio kao primarni sistem. Ne znam ni kako se radi odrzavanje Linuxa, jel treba ciscenje diska, defragmetacija i sl.? Ima li nekih programa ili su vec instalirani?

  • Darko Dražović

   Pametno, tek kad se uveriš da je to-to…tutni ga, za početak u dual-boot a posle i dibidus 🙂
   Nema softverskog održavanja, nema defregmentacije, eventualno s vremena na vreme možeš da pokreneš bleachbit (on je alternativa za CClenaer) čisto da bi oslobodio hard disk, ali u principu ne moraš ni to.
   Naravno, ima i na Linuksu fora za dodatno ubrzavanje sistema, ali da ne gušim sad dok počinješ

  • Dragan

   U terminalu kucate (terminal se poziva sa ctrl+alt+t)
   Uklanjanje paketa od kojih više ništa ne zavisi:
   sudo apt-get autoremove
   Uklanjanje ostataka deinstaliranih programa:
   sudo apt-get autoclean

  • Dragan

   I predjite na Linux Mint odmah ukoliko Vam ne trebaju aplikacije za čitanje saobraćajne dozvole, lične karte i zdravstvene knjižice. Ostalo Vam ništa neće manjkati. Ako ste baš navikli na Microsoft Office (kome ne dajem nikakvu prednost u odnosu na Libre Office) i on se može instalirati kroz Wine emulator tako da je i to rešivo. I ostali programi imaju svoje alternative, a i logika Minta je jako slična Windowsu.

 • siroliver

  pozz.. instalirao sam linux mint prema upustvima preko usb,ali imam problem.. kako formatirati usb na kojem je instalacija linuxa. linux a ni windows ne prepoznaju usb.

  • Darko Dražović

   Ako ga ne prepoznaju ni Windows ni Linux, velika je verovatnoća…..da je crk’o 🙂
   Na Windowsu gledaj u device manageru, šta se dešava kad ubodeš fleš. MOžda te samo zeza DriveLetter.
   Na linuksu, ubodi fleš i lupi komandu:
   sudo fdisk -l
   …ona ce da ti izlista sva skladišta koja imaš, te ako se pojavi fleš (prepoznaćeš ga najpre po kapacitetu), ima nade.
   Pregledaj ovo za početak: http://www.pendrivelinux.com/restoring-your-usb-key-partition/

 • Djuka

  Probam ovaj Mint na usb stiku. Lepo to radi. E sad, imam windows 8.1 da li je za njega ista dual-boot instalacija? Mislim, na vec instaliran windows ide ova Mint instalacija… jel tako? I nakon te instalacije preko onog Grub-a podesim primarni OS…

  • Darko Dražović

   Ne bih da te lažem, nisam još koristio Windows 8 zbog skupe licence pa ne znam iz prve ruke, ali trebalo bi da je sve sto kao i na sedmici, XP-u…

 • nn

  poz. upravo sam instalirao linux i mnoogo je dobar, e sad me interesuje gdje smjesta instalaciju programa,igrica i sl. da li na ovih 20GB ili sta?

  • Darko Dražović

   Instalacija Minta ti zauzima oko 5GB čini mi se. Naveo sam 20GB da bi „bilo lufta“. Kod mene (doduše više ne koristim Mint nego BackBox) linux sa svim dodatnim programima i sa jedno 20 igrica za klinca (uključujući i Left4Dead koji zauzima 4GB) zauzima 17GB

 • Parker

  Druze, jel vazi ovo i za Debian?
  Hteo bi ovo cudo da instaliram
  Kali C.I.A V2
  System: Debian Wheezy 7 Stable
  Kernel: 3.7-trunk-amd64 x86_64 (64 bit)
  Multiarch
  Desktop: Gnome
  Distro: Wheezy 7 Kali GNU/Linux 1.0
  User name: root/Pass: toor

  To install the distribution could begin to Default or live mode, and the Application menu select System tools >Live Installer.

  http://n0where.net/kali-c-i-a-v2/

  Ima neki live instalater pa se plasim da nesto ne zeznem.
  Kad ga pokrenem ne vidi moje particije.
  Hvala unapred.

  • vandrf

   Odradih ovo sa smanjivanjem diska, i kada mi je pocela instalacija ubunt-a nije mi ponudio opciju da ga instalira alongside windows 7! Gde pogresih i kako da mi se ta opcija pojavi za instalaciju?

  • Darko Dražović
 • Danijel

  Pozdrav Darko.
  Uspeo sam da instaliram Ubuntu, ali kompletna instalacija je završila na C particiji zajedno sa Windows-om, dok je onih 20 GB koje sam na početku preuzeo sa druge particije ostalo netaknuto. Ne znam da li je to u pitanju, ali prilikom tog deljenja particije sam dobio „free space“, a ne „unlocated“ i ne znam kako to da promenim. Da li ima to uticaja na instaliranje ili je nešto drugo problem?

  Hvala unapred na odgovoru.

  • Darko Dražović

   Nisi dobro radio, pretpostavljam da si instalirao preko windows instalera, takozvanog wubi-ja a nisi ni dobro oslobodio 20GB tako da…moraćeš to iznova…a možeš i da ga ostaviš ovako kako jeste, čisto da se uveriš da li je to to – ili nije. Ako nije…AddRemove Programs i deinstaliraj Ubuntu.

  • Danijel

   Nisam instalirao preko Windowsa, ali jesam imao problem tokom instaliranja. Kada bih pokrenuo instalaciju na samom početku bi se pojavio crni ekran, horizontalna crta koja blinkuje i to je to. Tastatura uopšte ne reaguje. Onda sam pronašao ovo rešenje
   http://askubuntu.com/questions/162075/my-computer-boots-to-a-black-screen-what-options-do-i-have-to-fix-it/162076#162076
   i na taj način sam uspeo da pokrenem Ubuntu (bez instaliranja) preko acpi = off, a onda odatle sam pokrenuo instalaciju i ispratio sve korake onako kako je i ovde opisano. Instalacija je završena, sve je radilo kako treba i onda proverim i vidim da onih 20 GB nema. Vratim se u Windows i stvarno stoji i dalje „free space“, a što je još čudnije od Linuxa ni traga na C particiji. Onda sam ubacio instalacioni disk Windowsa i poništio dual boot režim. Sada bih probao da instaliram Linux Mint, ali moguće je da će se isto desiti, pa sam odlučio da vam se najpre obratim.

 • Dino

  Dobar dan

  Kao prvo moram da kazem da je blog fantastican !!!!

  Moje pitanje je: Kako da instaliram Kali na externe hd i po potrebi da se prebacim tamo ili ovamo?
  Takodje da li je moguce instalisati vise verzija linux-a na taj hd?

  Unaprijed hvala, pozdrav

 • Uros

  Imam jedan problem. Nemam opciju „Install Linux Mint alongside Windows“. Trenutno mi je na racunaru Windows 10 T.P.. Inace mi pise ono iznad „This computer currently has Windows 8 on it. What do you like to do“. Sta da radim?

  • Uros

   Pokusao kao sto je na ovo sajtu: „http://www.blog.megadizajn.com/dual-boot-ubuntu-windows-8-uefi/“, ali kada stigne do dela kada treba da odaberem particiju nema onog „Free Space“, nego ima samo:/dev/sda1, /dev/sda2 ntfs, /dev/sda3 ntfs, /dev/sda4.. Sta da radim?

 • Marko

  Pozdrav Darko!
  Imam neki mali netbook i Win 7 ultimate 32 bit na njemu (vec dugo se vuce kao prava mrcina). Probao sam linux mint 17.1 cinnamon sa live usb-a, i komp je prosto poleteo, a i vidim da bih se bez problema navikao. Imam dve particije, C: 50 gb – windows i programi, D: 100 gb – podaci i ostalo. Ono sto me zanima je: postoji li mogucnost da instaliram pomenuti linux umesto windowsa, a da mi D particija ostane netaknuta. Znaci, jednostavno zelim da sa windowsa predjem na linux (dual-boot ne zelim), da zadrzim podatke na D i particije tolike kolike jesu. Hvala unapred.

  • Darko Dražović

   Ako sam te razumeo, ti bi da ukloniš skroz Windows a nikakve dual-boot zajebancije ne dolaze u obzir…..ali da ti podaci sa druge particije ostanu netaknuti?
   Ako je tako, naravno da možeš, obrišeš particiju na kojoj ti je bio instaliran Windows i umesto nje postaviš particije za Linux…a drugu particiju postaviš da se mauntuje kao /mnt/Windows (ne formatiraš naravno) pa napravi prečice kako želiš (ovo sa mountovanjem možeš i posle instalacije).
   Preporuka je da ipak bekapuješ podatke, isformatiraš i tu drugu particiju u EXT4 pa vratiš fajlove. NTFS će ti se vremenom fragmentovati zbog brisanje/pisanje a Linux nema dobre alate za defregmentacije NTFS particija…jer NTFS je Microfotovo vlasništvo.

  • Marko

   Hvala ti puno! 🙂

 • Dejan

  Znači najbolji si 😀 Puno ti hvala za ovo, pomoglo mi je 🙂

 • TurboSpeedy

  1.Kako da postavim 1920×1080 rezoluciju?
  2.Kako da instaliram drajvere za Nvidia GeFroce 6150SE integrisanu graficku?
  3.Ja sam nesto instalirao neke drajvere,ali se ne razumem u linux prvi put ga koristim ovako,i ne znam sta sam instalirao neke drajvere u Sinaptic Manager i u Software Manager.Updejtovo sam sve one programe i linux kernel iz programa.
  4.Sada mi je rezolucija oko 1152×864 i ima da se izabere samo do 1360×768.Komp mi sad radi usporeno,bolje windows xp radi 10x trenutno na 1920×1080 rezoluciji.Mislim da nisam dobro instaliro drajvere za graficku jer ovakva usporenost bude i na windowsu kada ne instaliram prave drajvere za graficku.

 • linux fan

  zar nebi bilo bolje od tog alociranog prostora da novu particiju napravi
  jer koristeci ovo instaliraj uz windows
  linux mi je insaliralo na C disk s windowsima
  pa sam zato sve formatirao i koristeci ovo
  http://programiranje.org/linux-f20/dual-boot-windows-ubuntu-t18.html
  instaliralo mi je na novu particiju odvojeno od windowsa
  inace svaka cast na blogu on mi je pomogao sredit linux nakon instalacije

 • anonimni2

  Sve sam uradio sto si napisao ,ali kad krenem da instaliram nemam opciju INSTALL LINUX MINT ALONGSIDE WINDOWS 7. Sta da radim?

 • Nenad

  Odradio sve po tutorialu i sve radi kako treba. E sad smorio me win7 i umesto njega instaliram win technical prewiew 8 ili 10 koji li je vec nije ni bitno. Sad komp odma ulazi u win ne da mi da biram ocu li linux ili win 8. Kako da podesim koji taster da kliknem prilikom boot upa da me pita sta da izaberem. Hvala.

  • Darko Dražović

   Moraš da reinstall GRUB pošto ga je Windows ubio ko zeca, pogledaj ovo, skoro je neki momak imao istu zajebanciju (a možeš i da se učlaniš u LUGoNS Facebook grupu), mislim da ti ovaj boot-repair završava posao: https://www.facebook.com/groups/lugons/permalink/10153075906250489/

  • Nenad

   Hvala puno na odgovoru

 • Bokili

  Pozdrav svima,lepi tutorijali,pisanje,srecom pa naleteh.No da ne davim.Mucim se ja vec dugo sa Linux-om,ali na srecu ko narkoman kad se navuce na…,tako ja an linux,i pocetnik sam dibidiz,koristio sam Kali,ali sam shvatio da Mint je za sada za mene najbolje.Ono sto mene muci a i mnoge mislim,je to sviznamo da se dosta radi preko terminala,ali ja znam samo par komandi,pa ako neko zna neka me uputi ka nekom linku gde ima sta -zasta treba kucati u terminalu tipa sudo apt-get upgrade i sl,hvala.

  • Darko Dražović

   Nema tu neko uputstvo…kad ti nešto zatreba a ne znaš šta i kako – Google.com dok me uđeš u štos. Posle ide samo od sebe

  • Лепо упутство. Почетници могу пронаћи упутства за инсталацију и коришћење Линукс Минта и на блогу који сам управо покренуо. Блог се налази на адреси http://linuxnasrpskom.blogspot.com/.
   Предлози и сугестије су увек добродошли.

 • radojcicz

  Nekom nespretnom komandom nestala mi je kompletan Meni bar / tj. donja status linija sa ikonama i komandama – UKLJUC-ISKLJUC I DRUGE/ sa desktopa i ne mog je vratiti, radi se o os Linux Mint cinamon, molim Vas za savet kako da je vratim.
  Gde mogu skinuti /link/ neko uputstvo za rad sa Linux Mintom na srpskom.
  Pozdrav

 • Miljan .

  Sticajem cudnih okolnosti dok sam tonuo u dosadu…naleteh ja na kompjuterasa! I evo vec 2 sata polako uz kaficu listam… Pre svega moram da ti se licno zahvalim sto postojis, citajuci komentare ustedeo si ljudima na hiljade evra prakticnim besplatnim savetima… E sad, ne pisem zbog toga, da bih ti rekao da si dobar covek i samo napred vec:
  – Surak, me dve godine ubedjuje da na svoj bozanstveni digitron od Toshiba lap topa iz 2003. godine, Bog mu dao jos 10 godina i nista vise ne trazim od Toshibe, instaliram Linux, i napokon sahranim XP, i dosao je i taj dan… kad ja tamo a ono medjutim… na netu sam preko usb vajrlesa TP Link TL-WN 7200 WN, i rekoh ajd da skinem drajvere…prc. Ladno TP LINK nema podrsku za Linux… Sta raditi?

 • Vuk

  Pozdrav
  Prvo da se zahvalim na ovom blogu, genijalan si majke mi.
  Al ja sam veci genije da pokvarim, pa sam i to uspeo. Naime, pokusao sam da instaliram ovako, islo sve super, kad mi odjednom iskoci neki prozor, neki error, ne secam se tacno al kao da kaze da nema dovoljno mesta. Ja se uspanicin, prekinem instalaciju, probam opet, on mi nudi samo opciju da izbrise windows i stavi linux kao jedini OS. E sad, mislim da znam i to zasto je bilo, samo ne znam kako da popravim. Kad sam pravio particije, ja sam vec imao nekih 9mb unallocated memorije, ipak sam napravio onako kao sto si ti rekao, i on to nije gledao kao unallocated, vec kao free space.
  Posle neuspesne instalacije je komp to spojio, i to sad izgleda ovako: http://prntscr.com/818q8u
  Pomozi molim te 🙁

 • Nenad

  imao win 7 i instalirao linux, posle uradio update na win 8 i on ubio linux dual boot. Naso se pametan pokrenuo instal linux i izabrao delete disk instal mint. pisalo da brise samo tu particiju gde je mint. sada imam samo linux nema windows a za particiju c i d gde je ukupno 450gb kaze u linuxu da kao da nije mountovan, kako da vrnem win, tj. batali njega kako podatke da vrnem

 • Ivan

  Imam instaliran Lubuntu pa me zanima kako da Boot redosled prebacim da prvo podize winXP a ne lubuntu probao sam sa ovim vasim za linux mint ali nesto mi ne ide sa tom instalacijom.
  Sta mi je ciniti.

 • Vladimir

  Pozdrav!
  Imam mali problem na samom pocetku.
  Odem na tvoj link i preko torenta skinem linux, ali kada ga skinem meni ga skine u WinRAR-u, al’ ajd ja mislim mozda tako i treba ali opet mi cudno sto to nije iso fajl. Skinem i onaj program za butovanje i preko njega prebacim taj WinRAR na usb i on ga tamo raspakuje i sve to i restartuje mi racunar (ponudi mi na kraju), i ja F12, izaberem USB, kad ono meni kaze da nije detektovao(registrovao) operativni sistem na usb.
  E u cemu je tu problem, i kako da ja skinem ISO fajl a ne WinRAR?
  ‘Fala unapred 🙂

  • Darko Dražović

   Vladimire, apsolutno pojma nemam kako si ti došao do tog rara niti kako to da reprodukujem…upravo sam probao i strogo je u pitanju ISO bilo da sam kliknuo na skidanje preko torenta, bilo da sam kliknuo na skidanje preko http-a: http://screencast.com/t/lVYhPYnOrHKQ

  • Vladimir

   i meni pise ISO, ali kada skine meni skine u RAR-u,
   evo u torentu
   http://prntscr.com/9l0xhh
   a evo kako izgleda u downloads
   http://prntscr.com/9l0xt4
   Sta mislis da bi trebalo da uradim po ovom pitanju 😀 🙂

  • Darko Dražović

   Pod pretpostavkom da me ne zajebavaš…
   …WinRAR može da otvori iso fajl i file assosiation ti je vezan za njega pa na svim iso fajlovima vidiš ikonicu WinRAR-a (meni stoji 7-zip ikonica na iso fajlovima). Ne ideš duplim klikom na taj ISO nego ili ga narežeš na DVD (kao iso, ne kao fajl) ili ga prevučeš na USB (isto ne kao fajl nego kao iso)

  • Vladimir

   Letos sam skidao neku igricu pa mi je skinulo u iso fajlu pa sam ja desni klik i open with WinRar i tako je instalirao, pa je mozda ostalo zbog toga, ali mi je dosad uvek iso fajlove prikazivalo a ne u RAR. i kako mislis samo da prevucem na USB?
   Jel bukvalno ili treba ono normalno da napravim da je butabilan ili preko onog programa?

  • Vladimir

   ubuntu ja imam na kompu koji koristi cale, a ja na lap top hocu da skinim linux mint.
   Ja pre nego sto postavim bilo koji komentar ovde na tvoj blog (koji inace pratim redovno) obavezno o svom problemu se raspitam na YT i Google 😉 Ali ovo je vec (sto bi milan rekao) „Stvar rezije“ 😀
   a lakse bi bilo da si mi napisao jel samo treba bukvalno da ga prevucem na USB (Jer tako deluje) ili treba da ga probam preko unetbootin preko koga sam vec probao pa ispao corak, ili treba nesto trece 😀 🙂 DVD ne pominjem jer nemam optiku na lap topu 😀

  • Dragan

   Desni klik na Iso fajl pa Properties (Svojstva)/General/Change i izberite program kojim inače režete CD i DVD diskove.Sada Vam neće otvarati Win Rar-om.

 • Vlada

  Skinem ja Linux Mint preko torenta i udjeem u downloads kad meni prikazuje WinRAR dokument, udjem u njega i ovo vidim http://prntscr.com/9l89nc . E sad meni to cudno al ajd ja preko Unetbootin-a prebacim to na USB, restartujem racunar i pokrenem preko USB, kad meni prijavljuje da ne detektuje operativni sistem. Sta da radim sad? SKinuo sam PowerIso i probao sa njim da stavim kao iso fajl pa opet na USB ali dzabe, isto mi prikazuje. Kako da skinem normalno ISO fajl i da mi radi kada ga prebacim na USB i da mogu da instaliram Linux Mint? Hvala unapred

 • pora61

  Pozdrav svima,

  NAJZAD sam zadovoljan! Alternativa za jebeni Win je na mom kompu vec 2 nedelje. Instalirao sam ga sa CD-a bez ikakvih problema i sve je ok. Pojebao se dual-but pri jacem padu Win, pojavi se i sve sto odredis ne ide dize samo Win, nijer proiblem CD sa Linuxom u citas i napravis novi dual-but. Vajber na Win mi je otvarao prozor a u njemu nista, povremeno i dalje tako radi ali u Linux-u bez greske.
  Posto radim grafiku jos nisam instalirao Corel i Photoshop ali cini mi se da to moze preko Wine programa. Ono sto sam primetio je da LibreOffice i MS Ofis nisu bas 100% kompatibilni, mala razlika u prelomu tekstakao da Libra ima veci medjuredni razmak, a kada ga smanjis i pogledas doc u MS Ofisu medjuredni razmak manji nego u originalnom dokumentu. Videcu kako ce se ponasati graficki programi.
  Ono sto mene interesuje je: Win se „goji“, trpa sve i svasta u redzistri i kod deinstalacije ostaju kojekakvi repovi i vremenom sistem poctaje trom i nepouzdan sto rezultira reinstalacijom na max 1.5 god, kako funkcionise Linux Mint? Sta se desava kada instaliram program, ne svidi mi se pa ga deinstaliram?

  pozdrav
  Rade

 • Dusan

  Jel moze malo pojasnjenja oko ove provere MD5 i instalacije „zarazenog “ MINT-a 17.3

  ja ga bas juce skinuo i instalirao kao dual boot..

  da li je ovo ispravan MD5 >>> 6e7f7e03500747c6c3bfece2c9c8394f linuxmint-17.3-cinnamon-32bit.iso , da li je potrebno bas sve tako drasticno brisati

  PS
  izvor sa ovog sajta >>http://www.linuxzasve.com/linux-mint-hakiran-korisnicima-se-preporucuje-oprez

  • Darko Dražović

   Potrebno je – ne moraš Windows da diraš, samo Linux deo. Linux Mint koji si instalirao nije originalan i ne bih se ja zajebavao time…

 • chedomil

  Imam isti problem kao Vlada. Skinuo sa Linux Mint (Rosa), bacio ga na USB, krenuo da instaliram i sve ide prema uputstvu do momenta kada treba da označim da se instalira paralelno sa Windowsom. Uopšte ne prepoznaje da postoji drugi sistem i nudi opciju da izbriše cijeli disk.

  • Chedomil

   Uspio sam ovo da riješim. Problem je bio u UEFI „particiji“ isključio sam u BIOS-u „Secure boot“ i prilikom instalacije ni dalje nije nudio tu opciju. Ali onda sam išao preko „Custom“ opcije i tamo našao svojih 20 odvojenih giga, podesio i normalno instalirao.

 • Srdjan

  Veliki pozdrav ! Prvo da pohvalim blog, odlican je !Drugo, ja sam apsolutni pocetnik u Linuxu. Instalirao sam Mint u Dual Bootu, po ovom uputstvu i sve radi besprekorno. Ali naravno, ima par sitnica koje ne znam da podesim, pa mi je potrebna tvoja pomoc. Imam samo englesku tastaturu, a ne znam kako da dodam Srpsku cirilicnu i latinicnu, i da mi to bude dole u taskbaru …. ?  Veliki pozdrav!

 • Alex Mahone

  Na Windows Xp-u nemam opciju shrink volume…

 • Boris

  Kao prvo da pohvalim blog,zaista je koristan i zahvalan.Pokusavam da negde nadjem resenje ovde,ali izgleda da mi ne ide od ruke..Pokusavam da instaliram mint u dual boot-u sa windows 10,ali ne ide pa ne ide..tj,instalira se bez problema,ali je problem prilikom butovanja,uvek i samo se pojavljuje win 10,nemam opciju biranja koji cu OS..na kraju sam shvatio da je pronlem do UEFI(sta god to bilo) i da treba da u BIOS-u iskljucim secure boot,ali u mom BIOS-u nemam tu opciju (MSI bios click 4)..ako imate kakvo resenje,bio bih vam zahvalan,pozdrav

  • Darko DRAŽOVIĆ

   Preko vikenda najverovatnije ću probati da instaliram Linux Mint u kombinaciji sa mojim Windows 10 – baš da vidim šta se dešava, jer veliki broj ljudi mi prijavljuje taj problem…da Mint i W10 neće da rade u dual-boot varijanti…što mi smrdi.

 • Boris

  ok,hvala,cekamo tvoj rezultat,hvala i pozdrav

  • boris

   evo ovako stoje stvari..skapirao sam da je problem do mog biosa i UEFI,nemam opciju da bude samo legacy ili uefi..vec uefi i uefi+legacy,druga stvar,to me najvise buni,kad postavim u biosu,na primer,da se podize sa cd-a,a nemam cd u kompu onda mi normalno ponudi dual boot meni i podigne se,upravo sad kucam iz linuxmint-a(odustao od ubunta)..i nije live cd,vec normalno udjem u sistem..sta moze da bude uzrok ovome,da li se neko susretao sa slicnom situacijom?

 • Boris

  Pretpostavljam da nije moguce,ali da pitam,da li je moguce da windows bude na jednom HDD a linux (linux mint konkretno) na drugom HDD..tj da li bi onda bila oba OS bila upotrebljiva?

Komentarišite

Email neće biti javno objavljen. Sajt je neobavezan podatak, svi ostali su obavezni.