Шта кад упаднете у проблем са Линуксом?

Подоста људи је пробало Линукс Минт захваљујућу упутству које сам поставио (линк овде) за инсталацију у dual-boot варијанти са Виндовсом. Неки су одушевљени, за неке је срање тешко, неки налетеше на неки проблем.

Занимљиво је да ми људи поставаљају банална питања, почевши од „Како да подесим сат на Линукс Минту?“ па преко „Како да инсталирам флеш?“ па до „Имам Леново XYЗ789 12345X лаптоп и не знам како да инсталирам драјвере за nVidia графику?“ без икаквог претходног покушаја проналаска решења.

ОК, разумем ја да сте почетници али морате научити правилан начин потраге за решењем кад се деси неки проблем, уместо што ћете мене да чекате да дам одговор ако уопште и стигнем да га дам.

Кад се деси да нешто запне, редослед је следећи:

Поиграјте се прво сами

Претресите инсталацију коју сте поставили, можда неко решење већ постоји у самим подешавањима. Конкретно, рецимо, до решења проблематике подешавања сата, инсталације флеша или неког другог програма бисте дошли да сте се мало поиграли сами и нашли Software Centar а ценим да бисте и брже нашли решење него што сте изгубили време за куцкање мејла, слање и чекање мене на одговор – који вам нисам ни дао – а нисам одговорио на ове мејлове јер морате сами решити ову „проблематику“ или макар користећи Гугл – само тако можете научити и дубље се упознати са Линуксом.

Прочитајте и: Шта је мени конкретно донело познавање Линукса?

Ако нисте вољни да се играте и учите нове ствари онда останите на Виндовсу који вам је неко некад инсталирао и не дирајте ништа, а кад се нешто прејебе на њему спремите кеш или цимајте рођака кога знате као „уме он са компјутерима, то је њему 5 минута“ да вам оправи то.

Ако не успете сами или једноставно нема решење прелазите на корак 2:

Гугл до смрти

Већ сам писао о коришћењу Гугл претраге па да се не понављам (текст овде). Укратко, шанса да је неко већ имао проблем који вас мучи и да је поставио тако неко питање заједници су огромне, ви само треба да упецате одговор – јер „Гугл је велики“…ако ме разумете.

Дакле, гуглај, погледај и другу страницу Гугл претраге можда је тамо решење, иди на линкове које ти Гугл нуди, читај, прегледај, испитуј, пробај. Рецимо, да сте макар пробали да на Гуглу укуцате „How to install flash on Linux Mint“ или то исто на српском па и да вам одговорим, али нисте ни пробали.

Интернет је сем лајковања фотки и качења бљузги на Фејсу, бесплатних порнића и скидања филмова огромна база знања и информација и то у огромном проценту случајева бесплатна, зашто то не користите?

Ако ваш проблем потпада под 1% оних које не можете наћи на Гуглу онда пређите на корак 3:

Линукс форуми

Зашто форуми? Прво, огроман је број корисника како домаћих тако и страних који су стварно вољни да помогну, како апсолутним почетницима тако и професионалцима. Учествујте у дискусији, прво претражите форум (нпр како се инсталира nVidia драјвер) поставите питање на форуму ако нисте нашли ништа у претрази.

Ево конкретно Линукс Минт за који мислим да је идеалан за кућне кориснике, где све можете потражити помоћ на форумима:

Линукс Минт, главни форум, енглески језик: http://forums.linuxmint.com/
Убунту, главни форум, енглески језик: http://ubuntuforums.org
Убунту, највећи домаћи форум, српски језик: http://forum.ubuntu-rs.org/
Форум портала „Линукс за све“, хрватски језик: http://www.linuxzasve.com/forum/

Шансе да нећете добити одговор на овим форумима су сведене на минимум минимума…а ако нешто „неће“ обично ће вам људи тамо тако и рећи.

Ево рецимо једног мог питања које сам поставио људима кад сам био апсолутни почетник са Линукс десктопом и USB TV картицом која ми је јела џигерицу: http://forum.ubuntu-rs.org/Thread-usb-tv-kartica-winfast-dtv200h-i-ubuntu мени сад из овог угла делује смешно, али ми је тад решило проблем. Нисам успео сам да наместим TV картицу, на Гуглу тад нисам нашао ништа паметно, поставио сам питање на форуму и то је то – проблем решен али са другом картицом коју сам имао, док сам ову буђаву USB поклонио некоме.

Остала места за потражити помоћ

Ту су и разне Фејсбук групе са људима који су вољни да помогну, а наравно не треба заборавити ни дружење уживо, ако имате с ким. Једна група за које ја знам а да је рецимо мени помогла је LUGoNS Фејсбук група а ви можете потражити и друге, немојте се стидети.