Јесте ли видели на Гуглу?

Доста људи поставља нека безвезе питања која могу на Google (Гугл) претраживачу сами да упецају за десетак секунди. Доста таквих питања добијам и на овом блогу.

Пошто не желим да се бавим гугловањем уместо некога обично на такве захтеве и не одговарам. Хоћу и желим да помогнем свима (између осталог, зато овај блог и постоји), али не желим да радим посао уместо некога…бесплатно, а пошто паре да тражим за овакве ситнице нећу обично и не одговорим.

Хоћу да људи који нису гикови/нердови/ користе потенцијал који им је бесплатан и на дохват руке и лак за употребу, уместо што ће да кукају тражећи од некога „ко се бави рачунарима“ да им реши проблем. ОК, постоје некад ствари које не може Гугл да реши, али таквих је у промилима.

Дакле сваку информацију коју тражите, пре него што кренете да молите људе и размишљате да ли ће и кад ће имати времена да вам реше проблем….ПОТРАЖИТЕ НА ГУГЛУ јер доста решења имате негде на неком сајту, а Гугл ће вам рећи где и на коме.

Рецимо, ако у Гуглу укуцате „Шта је DropBox“ или „како окренути видео“ или „како очистити компјутер од вируса“ Гугл ће вас довести до овог блога где вам је то лепо објашњено.

Пример

(Одмах да кажем да се ово десило, али да ћу мало на нашминкам ситуацију како бих дочарао како неко може доћи до информације, а да рецимо, не зна енглески)

Скоро сам добио питање од једне пријатељице који гласи отприлике овако: „Имам неку музику на компу, хтела бих да је пребацим на флеш па пуштам на стубу али да музика буде сортирана као што је сортирана на мојој плејлисти на Winampу. Копирала сам плејлисту на флеш, копирала и саме mp3 фајлове али није хтело то тако да ради на стубу„.

Е сад, пошто сам ја последњи пут музику пребацивао на стуб никад, а нисам никада ни пребацивао музику на флеш да буде сортирана као што је на плејлисти ово је за мене било ново колико и за њу.

Шта сам урадио?
Оно што је њу мрзело….укуцао Google.com и кренуо са потрагом.
Унео сам на Гугл „Како сачувати плејлисту на USB флешу“ и добијао сам неке безвезе резултате који везе са мозгом немају. Дакле, требало би то потражити ипак на енглеском језику.
Пошто хипотетички не знам енглески језик (а и за нормалан рад је у старту довољно само 57 речи, ево их овде), треабло је да нађем некога ко зна, па сам унео:
ScreenShot00018

Аха….Гугл преводилац, кликнуо сам на линк и пробао:
ScreenShot00019

Потом сам урадио претрагу помоцу превода са Гугл преводиоца. Добио сам неке безвезе резултате везане за трансфер са iTunes-a (ајТјунса).

Потом сам у преводилац укуцао „Бесплатан програм за пребацивање плејлисте на флеш“ па укуцао превод на гоогле и опет сам добио неке безвезе резлутате везане за iTunes. Дакле, очигледно сама претрага ми није била добра, морам некако тај глупи iTunes да избацим из приче.

Овог пута сам у гоогле преводилац укуцао: „Најбољи програм за трансфер Winamp плејлисте на USB флеш“ и он је то превео као „The best program to transfer Winamp playlists on the USB flash“ па сам са тим урадио претрагу на Гугл и као одговор добио:
ScreenShot00020

У овом првом резултату видим опет iTunes нешто, па ми је други резултат у претрази био занимљив. Програм по називу Amok Playlist Copy. Скинуо сам програм, распаковао и покренуо.
ScreenShot00021

Дочекао ме програм на неком мени непознатом језику:
ScreenShot00024

Дакле, требало би га некако пребацити на енглески језик….како?
Гугл преводилац и Google.com, наравно:

ScreenShot00025

ScreenShot00026
Ово је у гиковском жаргону „Џек пот“ односно резултат претраге за који нема потребе да одете на страницу јер све пише у опису линка. Али пошто хипотетички не знамо енглески идемо другим начином…

Пошто се овде ради о страници на енглеском, комплетно целу ћу да је пребацим на Гугл преводилац и да процуњам мало по њој.
И тамо Екрем Јеврић или неко од Карађорђевића лично преводио текст али ми је помогло:

ScreenShot00027
Преведено са Екрем Јеврић језика (за овај језик не постоји Гугл Преводилац) пише: „Идите у фолдер languages и прекопирајте фајл language.lng на месту где сте све прекопирали“

Тако и урадих, нађох на месту где сам распаковао све фолдер language и у њему фајл languages.lng и прекопирах га на место где сам распаковао програм.
ScreenShot00028

Покренух програм и опала, енглески:
ScreenShot00029

Е сад даље сам ишао неком логиком. Дакле шта треба:
1) Учитати плејлисту из Winampа у програм
2) Прекопирати и плејлисту и фајлове на USB flash

Срећом прочитао сам текст „57 енглеских речи које морате знати за нормалан рад на рачунару“ па ми Add, Copy, Save и остале основне речи нису проблем. У овом случају урађено је овако: Add – (додао плејлисту коју сам сачувао са Winampа) – Copy/Save – „Copy Files & Playlist“ – навео локацију на флешу где треба сачувати све и то је то. Енде.

Опет напомињем, није било баш овако као што написах, било је брже (знам помало од енглеског језика, дакле није било додира са Гугл преводиоцем) али то је отприлике то.

Резиме

Огромна је, такорећи стопостотна шанса да ћете нешто наћи на Гугл претрази било да се ради о томе како да направите паприкаш или како да очистите рачунар од вируса па до неких комплекснијих питања и информација попут рецимо „шта је то хипоталамус“ или „како направити PL/SQL пакет“, само треба тражити, а када кажем тражити мислим на Гугл, он је тренутно број 1 и највероватније ће дуги низ година то бити. Бесплатан је, брз, има одговоре на сва питања, доступан је свима (сем Севернокореанцима) и зашто га не би и ви користили?

Дакле на питања типа „Који програм препоручујеш за…“, „Кад сам покушавао да ухакујем комшин Wi-Fi као што си написао, наишао сам на грешку…“, „Како да заштитим фолдер лозинком“, „Како да се очистим од вируса“, „Како да убрзам комп“, „Како да на мејлу подесим…“, „Како у Excel-у да…“, „Како да инсталирам…“, „Како на Андроиду да наместим…“ и слична не одговарам…јер одговор на таква питања је питање: „Јесте ли видели на Гуглу?