Како очистити Виндовс од вируса?

Истина, метод који ћу вам сада описати јесте можда за нијансу тежи за рад, али је зато и темељнији, има лакших начина али овај је проверен и ради одлично. Такође морате знати да уколико вам је рачунар у хаосу што се злоћудних програма тиче, и ако су вам инфициране битне системске датотеке, чишћењем вируса ћете обрисати и њих (додуше у овом примеру нећете их обрисати већ само реименовати за злу не требало), те постоји шанса да вам се систем неће моћи дићи.

Као и у претходним а и будућим текстовима, ово ћемо радити уз помоћ бесплатних алата. У неком од следећих текстова ћу вам објаснити и тај лакши начин за чишћење, попут чишћења рачунара из сигурног мода (енг. safe mode) и слично.

Понављам, постоји шанса и да вам се после чишћења систем неће дићи уколико је „заражен за све паре“ те уколико ћишћење система очисти и неки заражени системски фајл…мада уколико је систем стварно толико отрован најбоље је и да се уради реинсталација система од нуле (или опоравак уколико сте направили бекап система путем Clonezilla или Acronis програма).

Да се подсетимо са једног од пређашњих текстова…да би вам рачунар био колико толико безбедан, морате да:

 1. Имате инсталиран антивирус који ради у реалном времену, али никако крекован. Или бесплатан попут Avira-e, Аваста или 360 Internet Security (прочитајте рецензију коју сам написао о њему овде) или купите лиценцу за антивирус. Лиценца се поново купује тј обнавља сваких годину дана и кошта од 10 евра годишње па надаље.
 2. Када идете на интернет, користите Chrome или Firefox, а са Firefox-ом и додатке NoScript и Ghostery
 3. Када сте на рачунару не треба да имате администраторске привилегије, већ је најбоље да имате одвојени администраторски налог заштићен добром лозинком који служи само када нешто треба да се инсталира или исконфигурише, а ви да на компу радите под ограниченим (енг. limited) или гостујућим (енг. guest) налогом.
 4. Онемогућите Autorun, како не бисте били аутоматски заражени када неко утакне заражен USB флеш, mp3 плејер или мобилни телефон.

Прочитајте још и:
Најбољи бесплатни програми за Windows које препоручујем свима
Направите бекап рачунара пре него што нешто оде дођавола

Како очистити Windows од вируса?

Кратко објашњење пре почетка процеса: Отићи ћемо на рачунар који није заражен, од комшије или кума и скинућемо са интернета антивирус који се покреће са диска, нарезаћемо га на DVD, отићићемо на наш комп, подићи систем са тог диска уместо са нашег зараженог хард диска и очистићемо наш заражени хард диск.

Шта вам треба пре него што започнете овај посао?

– Један инфициран рачунар (ха-ха)
– Један неинфициран рачунар, може и комшијски, само да нешто скине са нета и нареже на CD.
– Један празан DVD или CD

КОРАК 1: Скидање програма за чишћење са интернета и његово резање на DVD

Идите на овај линк и скините Avira Antivir Rescue CD кликом на стрелицу поред скраћенице ISO, и сачекајте да се фајл скине. Постоје и други програми који раде скенирање система са CD-а пре подизања Виндовса (имате линкове на дну овог упутства), али овог пута ћу вам описати рад са овим програмом.
Kako očistiti Windows od virusa?

Тај ISO који сте скинули са нета нарежите путем CDBurnerXP-а (који препоручујем) или Nero-a (којег сви живи имају а користе само једну његову функционалоност – резање), али нарежите ISO као диск, не ISO као фајл. Убаците празан CD или DVD, па на CDBurnerXP-у кликнуте на Burn ISO Image.

kako-ocistiti-windows-od-virusa02
Кликните на Burn ISO Image
kako-ocistiti-windows-od-virusa03
Кликните на три тачкице, нађите ISO који сте управо скинули и кликните на BURN DISC и сачекајте да се диск нареже

КОРАК 2: Подешавање BIOS-а за подизање система са DVD-ја

Е сада следи најтежи део посла, а то је подесити у BIOS-у да се систем подиже са CD-а јер се тај део разликује од рачунара до рачунара…али је суштина иста. Уколико имате лаптоп купљен у задњих 5 година, сигурно приликом паљења рачунара а пре учитавања Виндовса имате опцију „Press F2 (или неки други функцијски тастер) to select boot device“ или тако нешто слично, и то је најлакша варијанта, јер све што треба да урадите јесте да убаците CD, притиснете тражени тастер док се систем диже и изаберете CD/DVD. У принципу, сви новији рачунари имају такву неку опцију.

Уколико вам је рачунар „метузалем“ потребно је да одрадите подешавање у BIOS-у како би се систем подигао са CD/DVD-ја. У највећем броју случајева у BIOS ћете ући притиском на тастер DEL док се рачунар пали (или опет притиском на неки од функцијских тастера). Пре овога, покушајте да убаците CD и рестартујете комп, јер је могуће да вам је то неко већ наместио када је инсталирао Виндовс.

boot01
Приликом подизања система притискајте тастер DEL
boot02
Када сте ушли у BIOS, десном стрелицом на тастатури идите на таб BOOT. Када сте дошли на таб BOOT, стрелицом на доле дођите до BOOT DEVICE PRIORITY и притисните ENTER на тастатури.
boot03
Стрелицом на доле се позиционирајте на 1ST BOOT DEVICE и притисните Enter. Стрелицом на доле изаберите CD/DVD и притисните Enter на тастатури.
boot04
Када уочите да вам поред 1ST BOOT DEVICE пише CDROM (или DVDROM) притисните тастер F10. Када вам се појави питање „Save configuration and exit?“ изаберите ОК и притисните Enter. након тога ће се рачунар рестартовати и подићи са диска који сте у претходним корацима убацили у драјв.

КОРАК 3: Подизање система са CD/DVD-ја и чишћење рачунара

Након рестарта систем ће вам се подићи са CD/DVD-ја, наравно, под условом да се исправно нарезали диск. Дочекаће вас овакав прозор, који није леп за око, али немојте се уплашити, већ само притисните на тастатури 1 па Enter.

kako-ocistiti-windows-od-virusa04
Само притисните на тастатури 1 па Enter
kako-ocistiti-windows-od-virusa041
Кликните на Update па на Yes у следећем прозору, како би покушали да скинете најновије потписе вируса са интернета, на основу којих антивирус скенер ради

Након тога ће вам се појавити мало пријатељскији прозор. У њему кликните на Update па на Yes у следећем прозору, како би покушали да скинете најновије потписе вируса са интернета, на основу којих антивирус скенер ради.

kako-ocistiti-windows-od-virusa05
Само кликните на START SCANNER
kako-ocistiti-windows-od-virusa06
Сада пустите да се скeнирање заврши, и пратите резултате.

Након завршеног скенирања, остаје вам само да извадите диск из драјва и рестартујете рачунар. У долепоменутом случају, Avira је нашла један еxе фајл који је инфициран (а који сам ја намерно прекопирао на тест машину) и онемогућила је простим реименовањем фајла.

Сигурно се сад питате „А зашто га није обрисао када је у питању вирус тј заражени фајл?“. Па није га обрисао из једног јединог разлога….можда је у питању вама или систему битан фајл, а пошто антивирус нема његову копију (односно бекап) не жели да га бесповратно обрише. Стога га Avira само реименује, а на вама је да увидите да ли је вама тај фајл битан и имате ли његов бекап (ако је рецимо у питању нека вама битна слика са мора, или нешто слично).

Наравно, уколико желите да Avira аутоматски обрише све вирусе и заражене фајлове на које налетети приликом скенирања, то можете подесити лако (слика испод).

kako-ocistiti-windows-od-virusa07
Кликните на shutdown па на restart

Подешавање Avira-e да аутоматски обрише све вирусе и сумњиве фајлове са система:

Уколико желите да исконфигуришете Авиру да брише све вирусе на које налети уместо да их реименује, када се Авира подигне са диска, кликните на Configuration, па у одељку "Action when malware found" клините на REMOVE SUSPICIOUS FILES. Изаћиће вам прозор упозорења у коме пише да нећете имати контролу брисања, и пита вас да ли сте сигурни да желите да све заражене фајлове аутоматски обришете. Клините Yes уколико то желите. Остаје вам да одете на Virus Scanner и поново покренете скенирање. Овог пута све што скенер буде детектовао, биће бесповратно обрисано с система во вијек и вјеков :)
Уколико желите да исконфигуришете Авиру да брише све вирусе на које налети уместо да их реименује, када се Авира подигне са диска, кликните на Configuration, па у одељку „Action when malware found“ клините на REMOVE SUSPICIOUS FILES. Изаћиће вам прозор упозорења у коме пише да нећете имати контролу брисања, и пита вас да ли сте сигурни да желите да све заражене фајлове аутоматски обришете. Клините Yes уколико то желите. Остаје вам да одете на Virus Scanner и поново покренете скенирање. Овог пута све што скенер буде детектовао, биће бесповратно обрисано с система во вијек и вјеков 🙂

И то је то, сада сте систем очистили од злокобног софтвера.
Било би добро и после овога, да инсталирате Malwarebytes Antimalware и да покренете једно још једно пуно скенирање система, како би и потенционални преживели вируси били докрајчени и како би сте ви били сигурни да вам је систем чист.

УKРАТКО:

 1. Скинете Avira Rescue Disk са нета
 2. Нарежете га на CD или DVD
 3. Убаците тај CD у свој рачунар
 4. Подесите у BIOS-у да се ситем диже прво са CD-а
 5. Рестартујете комп и систем ће се дићи са тог CD-а
 6. Покушате да урадите ажурирање дефиниција преко нета (уколико сте повезани мрежним каблом то неће бити проблем)
 7. Покренете скенирање и сачекате да се заврши
 8. Када се заврши извадите диск и рестартујете рачунар
 9. Одрадите још једно скенирање неким другим програмом

Иначе….ако вам је све ово много компликовано, инсталирајте и користите Линукс и не размишљајте о вирусима. Да вас не лажем, постоје наравно и вируси и за Линукс (сваки софтвер има своју рупу) али њих је мизеран број и треба да будете баш-баш баксуз да бисте покупили неки малвер док сте на Линуксу.

Корисни линкови:
Avira AntiVir Rescue System
AVG Rescue CD
F-Secure Rescue CD
Bitdefender Rescue CD