Program TOAD predstavlja jedan od najboljih programa za Database Developere, DBA-ovce, i Data Analitičare s kojim imate pun pristup manipulisanju sa Oracle bazom, kreiranju raznih Oracle objekata, testiranju i slicno.

TOAD trenutno postoji samo u verziji za Windows, ali naravno postoji i trik kako može da se instalira na Linux-u, tačnije na Ubuntu-u ili Linux Mint-ui da bude funkcionalan.

 • Instalirajte wine. Wine predstavlja podlogu za pokretanje raznih Windows programa na Linux sastavima.
 • Pokrenite u terminalu sledece komande da bi instalirali Wine:
  sudo apt-get update
  sudo apt-get install wine
 • Pokrenite winecfg kako bi se kreirali inicijalni folderi za taj program. Nakon sto se winecfg otvori možete ga zatvoriti. Pokrecete ga komandom winecfg preko terminala.
 • Kreirajte foldere potrebne za Oracle Client
  mkdir ~/.wine/drive_c/ORA
  mkdir ~/.wine/drive_c/ORA/BIN
  mkdir ~/.wine/drive_c/ORA/NETWORK
  mkdir ~/.wine/drive_c/ORA/NETWORK/ADMIN
 • Prekopirajte sav sadrzaj iz foldera instantclient_10_2 u folder ~/.wine/drive_c/ORA/BIN
  cp -r instantclient_10_2/* ~/.wine/drive_c/ORA/BIN
 • Napravite kopiju fajla oci.dll koja ce se zvati OCI.DLL
  cp ~/.wine/drive_c/ORA/BIN/oci.dll /home/draza/.wine/drive_c/ORA/BIN/OCI.dll
 • Pokrenite regedit unutar wine-a komandom: wine regedit
 • Kreirajte Key Oracle na lokaciji: HKEY_LOCAL_MACHINE – Software i unutar njega String Value ORACLE_HOME sa vrednosću C:\ORAKako instalirati TOAD na Linux Mint-u?

 

 • Na istom mestu dodati i string NLS_LANG sa  vrednoscu AMERICAN_AMERICA.WE8MSWIN12522
 • Unutar KeyString-a PATH koji se nalazi na lokaciji HKEY_LOCAL_MACHINE > System > CurrentControlSet > Control > SessionManager > Environment dodati na kraj reda vrednosti: ;C:\ORA;C:\ORABIN
  3

 

 • Na istoj lokaciji kreirati String Value TNS_ADMIN sa vrednoscu c:\ORA\NETWORK\ADMIN4Preostaje vam jos samo da instalirate Toad putem Wine-a.

 

 • Unutar TOAD-a podesiti da je moguce pokrenuti samo jednu instancu TOAD-a.
  View – Toad Options – StartUp i odčekirajte Allow multiple copies of Toad to be loaded, jer se moze desiti da na nekim verzijama Wine-a moze biti problema ukoliko se pokrene više instanci TOAD-a.
  5

 


NAPOMENA:

Po mojim iskustvima, Toad na Linuxu radi relativno dobro ali ima dosta bug-ova, prvenstveno sa stabilnoscu.

Takodje, napominjem da sam 6 meseci radio u Toad-u na Linux-u i da nisam imao vecih problema sem tih sa smrzavanjem prozora koji su se sporadično dešavali, sto opet moze biti opasno ukoliko ukoliko ste napisali ogroman SQL upit, niste backup-ovali a Toad pukne i sve ode u bespovrat.

S obzirom da Marfi nikada ne spava, i da mi se gorepomenuti problem dešavao baš kada ne treba, nazalost, na kraju sam odustao od upotrebe Toad-a, te sada upravo pokusavam da se naviknem na upotrebu SQL Developera, zvaničnog Oracle alata za administraciju baze koji ima i svoju verziju za Linux operativne sisteme.

Korisni linkovi:
– Najbolji Linux za personalne računare – Linux Mint
Kako instalirati Linux Mint u dual-boot varijanti sa Windowso