Zašto koristim (kada zatreba) Windows Vista operativni sistem

Izvor slike:mitalis.com

Posle mog poslednjeg teksta o problemima koje mi je pokušao zadati ovaj voljeni Microsoft proizvod, a koji je na kraju besplatni Linux rešio za 3 minute, mnogi ljudi na društvenim mrežama, uživo i na druge načine su me pitali jedno te isto: ZAŠTO DOĐAVOLA KORISTIŠ WINDOWS VISTU, SKINI WINDOWS 7 I INSTALIRAJ? …a ja da ne bi svima ponaosob objašnjavao, napisaću ovde:

Jednostavno ne želim da koristim za posao, kačenja na servere, online plaćanja, poverljive podatke koje možda imam i slično, krekovani operativni sistem.
Ko meni garantuje, da nije možda neki Omar Hasan Mustafa iz Malezije ili Djing-Djang Ping iz Singapura instalirao backdoor trojanac u samu dušu Windows-a (Windows kernel) pa ga ni jedno bezbedonosno rešenje ne može dezifikovati.

Uostalom, kako ja znam da li je ta verzija Windows-a koju sam skinuo sa torenta bezbedna za koriščenje? OK, da mi računar služi samo za igranje krekovanih igrica, Facebook, filmove, muziku i slično, možda bih i koristio krekovanu verziju Windows-a i bolelo bi me uvo….ovako…JOK! Ili ću da koristim free windows softver ili neću nikakav.

Microsoft je meni prodao proizvod koji nije ispravan —> Windows Vistu. Svako ko je ikada koristio dotični operativni sistem (OS), zna koje je to smeće. System administratori pogotovo. Dakle, meni je prodat proizvod sa fabričkom greškom, a sam proizvodjač mi kao rešenje nudi da KUPIM drugu verziju operativnog sistema. Dakle, zato što je proizvodjač pogrešio i pustio u PRODAJU nedovršeni proizvod ja moram da plaćam penale?

Razumeo bih da je sam Microsoft rekao „OK, pogrešili smo, izvinjavamo se, evo uradite besplatan upgrade“.
ALI NE! Ni kod babe, nema džabe….“OK, pogrešili smo možda, kupite drugi proizvod…iako ste u garanciji“. ODJEBAUS!

A opet, sa druge strane, neki drugi proizvodjač…u ovom slučaju zajednica….koja stoji iza Linux distroa….svaku novu verziju proizvoda koji prodaje za 0$ deli besplatno. Pa i kada se desi neki problem, nešto ne radi….to se prijavi zvanično….i biva ispravljeno takoreći odmah…i opet besplatno.

Imate i tu opciju, ukoliko ste malo bolji sa programiranjem, da sami udjete u srž sistema i sami ispravite grešku…što je inače nemoguće na Windows-ima. Windows može da popravi samo i isključivo Microsoft bez obzira koliko znate, Linux može zajednica, a možete i lično vi, ponavljam ako ste programer i ako ste sa softverom na ti 🙂

Pročitajte još i:
Šta je Linux meni konkretno doneo dobro u životu (bez uopštenih političkih baljezgarija)?
Ako se Windows baš mora koristiti kako instalirati Linux i Windows u dual-boot varijanti?

Dakle ne kukam, da se razumemo, u Vistu se logujem jednom u 3-4 meseca kada baš-baš mora nešto da se uradi kroz program koji nema Linux verziju koja radi, samo napominjem da nije OK tražiti od kupca da plati vašu neozbiljnost kao prodavca.
I zašto koristim (kada zatreba) Windows Vista operativni sistem? Neću krekovano za ozbiljne poslove, i neću da plaćam za tudje propuste. Evo, čisto napomene radi, kako radi jedna ozbiljna kompanija kada pusti u prodaju proizvod koji je bagovit i ne radi kako treba (tekst je iz 2009-te, Vista je objavljena 2007-e): Toyota sa tržišta povlači više od milion vozila