Зашто користим (када затреба) Виндовс Виста оперативни систем?

Зашто користим (када затреба) Виндовс Виста оперативни систем
Извор слике:mitalis.com

После текста о проблемима које ми је покушао задати овај вољени Мајкрософт производ, а који је на крају бесплатни Линукс решио за 3 минуте, многи људи на друштвеним мрежама, уживо и на друге начине су ме питали једно те исто: ЗАШТО ДОЂАВОЛА КОРИСТИШ ВИНДОВС ВИСТУ, СКИНИ ВИНДОВС 7 И ИНСТАЛИРАЈ? …а ја да не би свима понаособ објашњавао, написаћу овде:

Једноставно не желим да користим за посао, качења на сервере, онлајн плаћања, поверљиве податке које можда имам и слично, крековани оперативни систем.
Ко мени гарантује, да није можда неки Омар Хасан Мустафа из Малезије или Ђинг-Ђанг Пинг из Сингапура инсталирао тројанац у саму душу Виндовса (Виндовс кернел) па га ни једно безбедоносно решење не може дезификовати.

Уосталом, како ја знам да ли је та верзија Виндовса коју сам скинуо са торента безбедна за коришћење? ОК, да ми рачунар служи само за играње крекованих игрица, Фејсбук, филмове, музику и слично, можда бих и користио крековану верзију Виндовса и болело би ме уво….овако…ЈОК! Или ћу да користим бесплатне програме за Виндовс или нећу никакаве.

Мајкрософт је мени продао производ који није исправан —> Виндовс Висту. Свако ко је икада користио дотични оперативни систем, зна које је то смеће а систем администратори поготово. Дакле, мени је продат производ са фабричком грешком, а сам произвођач ми као решење нуди да КУПИМ другу верзију оперативног система. Дакле, зато што је произвођач погрешио и пустио у ПРОДАЈУ недовршени производ ја морам да плаћам пенале?

Разумео бих да је сам Мајкрософт рекао „ОК, погрешили смо, извињавамо се, ево урадите бесплатну надоградњу“.
АЛИ НЕ! Ни код бабе, нема џабе….“ОК, погрешили смо можда, купите други производ…иако сте у гаранцији“. ОДЈЕБАУС!

А опет, са друге стране, неки други произвођач…у овом случају заједница….која стоји иза Линукс дистроа….сваку нову верзију производа који продаје за 0$ дели бесплатно. Па и када се деси неки проблем, нешто не ради….то се пријави званично….и бива исправљено такорећи одмах…и опет бесплатно.

Имате и ту опцију, уколико сте мало бољи са програмирањем, да сами уђете у срж система и сами исправите грешку…што је иначе немогуће на Виндовсима. Виндовс може да поправи само и искључиво Мајкрософт без обзира колико знате, Линукс може заједница, а можете и лично ви, понављам ако сте програмер и ако сте са софтвером на ти.

Прочитајте још и:
Шта је Линукс мени конкретно донео добро у животу (без уопштених политичких баљезгарија)?
Ако се Виндовс баш мора користити како инсталирати Линукс и Виндовс у dual-boot варијанти?

Дакле не кукам, да се разумемо, у Висту се логујем једном у 3-4 месеца када баш-баш мора нешто да се уради кроз програм који нема Линукс верзију која ради, само напомињем да није ОК тражити од купца да плати вашу неозбиљност као продавца.
И зашто користим (када затреба) Виндовс Виста оперативни систем? Нећу крековано за озбиљне послове, и нећу да плаћам за туђе пропусте. Ево, чисто напомене ради, како ради једна озбиљна компанија када пусти у продају производ који је баговит и не ради како треба (текст је из 2009-те, Виста је објављена 2007-е): Тојота са тржишта повлачи више од милион возила