Зашто Linux ДА, а Windows НЕ – практичан пример

Десило се да морам ултра хитно да приступим од куће једном серверу који се врти на Linux-у, како би нешто ултра хитно урадио.

На кућном компу имам легални Windows Vista Business (зашто та лиценца дуга је то прича) и тазе, јуче инсталирани elementaryOS Linux, који је још у бета фази и на ком сам инсталирао само пар програмчића типа Дропбокс, my-weather-widget и слично, чисто да бих видео како се тај дистро понаша у раду (ја сам онај који воли свашта да проба и тестира од тих гиковских ствари).

Елем, пошто сам се у Windows Vistu ретко кад логовао, такорећи једном у 3-4 месеца, нисам имао OpenVPN дескtop клијент како бих се накачио на сервер. Отишао сам на адресу https://openvpn.net/index.php?option=com_content&id=357 скинуо клијент на свој Дескtop, лупио дупли клик, крену инсталација….кад оно међутим:

Зашто Linux ДА, а Windows НЕ - практичан пример

Ма ок, скинућу ја и тај Framework 3.5, одем на Мајкрософтов сајт, и покренем download, скинем фајл на свој дескtoп лупим дупли клик…кад оно тртМИЛОЈКА:

OpenVPN02

Каже мени Windows, у преводу овако….“Овај фајл што си дуплокликовао на Дескtopу, ту, изнад Старт менија….како си га бре уопште и покренуо када не постоји. Јеси ти неки медијум, па покрећеш ствари које не постоје…глупане?“
Да, прави ме глупим, али контам па ОК, могуће је да сам стварно грешком покренуо са дескtopа dotnetfx35setup.exe који не постоји, погреши човек.

Прочитајте још и: Шта је Linux то мени конкретно донео добро у животу?

Немам времена за гуглање, ајд скинућу офлајн верзију Frameworkа, то увек упали када се Скајп, Јава, Chrome заглупе при инсталацији код корисника….одем да је скинем…кад оно међутим…фајл је величине од око 270MB. Да ли да чекам 10так-15 минута да се скине, па да ме опет ово чудо прави глупим…ризиковаћу…..маааааа нећу да ризикујем…јебо ти ово…РЕСТАРТ!

Сачекам пар секунди, појави се мени који ме пита који OS хоћу да подигнем Vistu или elementaryOS који сам јуче тазе инсталирао, изаберем наравно ово друго, пошто ме ово прво вређа 🙁

Дигне се систем за 10-так секунди…и сада треба инсталирати OpenVPN дескtop клијент…како?
На Google нађем у року од 3 секунде, да ми је довољно само у терминалу да окинем ово и притиснем ентер:
sudo apt-get install network-manager-openvpn openvpn -y (ок, ово сам мало издрамио, није баш-баш тако било пошто сам и раније инсталирао ово на Linux Минт-у који користим већ дуже времена као и на другим дистроима на којима сам радио)

Тако и урадих, клијент се сам скиде са нета и инсталира….све укупно је трајало око 10-так секунди.

ТО ЈЕ ТО???

Јесте….клијент је инсталиран, остало ми је да урадим импорт конфигурационих фајлова OpenVPN-а и да се улогујем.

И стварно, улоговах се без проблема, све ради перфектно, заврших посао на серверу.

Screenshot from 2013-07-01 23:12:47

Ето, посао за који ми је на баговитом Windows-у требало брат-брату око сат времена…на Linux-у сам завршио за 3 минуте од којих сам 2 провео у WC-у (мала нужда). И ко сада мени може рећи да је Linux систем за гикове са теглама на очима, компликован, тежак, спор…. Срећа, па ето, имао сам dual-boot, иначе да га нисам имао највероватније ми сам Windows не би ни дао да завршим посао.
Ок свестан сам чињенице да је то Vista, али чекај мало…та Vista…па та лиценца је купљена, дате су паре на њу (лаптop је купљен са њом, дакле она је уграђена у цену лаптopа), у међувремену је појела 2 service pack-а тј као окрпљена је….дакле огромна корпорација стоји иза ње, није је правио Радојица из Баћевца.

Када бих назвао подршку из Мајкрософта, претпостаљам да бих добио одговор „Апгрејдујте је на Windows 7 или Windows 8, није то много скупо, лиценце скоро џаба, само 100-тинак евра, зашто бре користите Vistu“.

OpenVPN04
За крај, цитираћу, свог клинца, који иако још увек не зна шта је дистро, шта је Linux а шта Windows….врло добро зна све

А опет, са друге стране, OS који је бесплатан, иза којег стоји заједница људи који су решили да жртвују своје слободно време како би свима обезбедили слободан софтвер, који живе од донација….ради беспрекорно…па ту нешто не штима.
Мислим да сам одговорио на питање „Зашто Linux ДА, а Windows НЕ“ кроз овај практичан пример који сам имао пре него што сам написао овај чланак.

Корисни линкови:

Како инсталирати Linux и Windows у dual-boot варијанти?
Који је то, по мени најбољи Linux за кућну употребу и почетнике у Linux свету?