Instalirali ste recimo Linux Mint u dual-boot varijanti sa Windowsom, videli ste, probali ste i sad bi da ga sklonite?
Pre nego što vam objasnim kako to da odradite razmislite o sledeća dva predloga:

  • Zašto ne biste ostavili Linux na svom računaru i podesili ga kao sekundardni operativni sistem?
    Što bi naš narod rekao „ne jede leba“ sem tih 20GB prostora na hardu.
    Dakle, prilikom restarta ili startovanja računara pokretaće vam se Windows, a samo kad vi želite startovaćete Linux. Sem prostora koliko ste mu dodelili na hard disku, taj Linux koji leži tu ne crpi nikakve druge resurse, a može vam zatrebati ponekad, kad virusi izjedu Windows. Kako ovo lako da podesite, odjasnio sam pri kraju teksta na ovom linku.
  • Zašto ne bi pokušali još malo da radite na njemu?
    I ja sam u startu odustajao od korišćenja Linuksa, ali sam na kraju počeo ozbiljnije da ga koristim i sad sam u fazi da se mogu zakleti u njegovu stabilnost i efikasnost. Sa tim operativnim sistemom ako ništa, izaćićete iz dosadnog Windows kruga, gde je sve isto i monotono. Možda ćete nešto i pokvariti, ko zna, ali ćete uspeti sami i da nađete rešenje za to što ste pokvarili, sami ćete naučiti nešto novo.

Pročitajte još i: Šta je taj Linux meni konkretno doneo dobro

Pre „deinstalacije“ Linuksa pobrinite se da nađete instalacioni CD/DVD Windowsa koji je instaliran na vašem računaru. Idealno bi bilo da ga imate jer je oporavak boot fajlova preporučen da se radi preko njega.
Ako ga nemate, proverite da li je vaš Windows 32-bitni ili 64-bitni te skinite odgovarajući ISO fajl Boot Repair Diska sa ove adrese i narežite na CD ili DVD.

U ovom tekstu obradićemo dve varijante, varijatnu kad imate instalacioni disk i varijantu kad nemate i ne možete da nabavite Windows instalacioni disk i uklonićemo Linux Mint iz dual-boot režima sa Windows 7 64-bitnim operativnim sistemom (nije bitno koji je Linux distro u pitanju).

Na Windowsu 8.1 još nisam probao sve ovo jer Windows 8.1 nije besplatan a ja nemam para za bacanje, ali ne verujem da može biti problema, eventualno može biti ako se radi o EFI ili UEFI particijama, tako da nemojte ovo pokušavati na tom operativnom sistemu (ili pokušajte ali mu ga malo dajte po guglovanju).
Dakle ovde radimo samo deinstalaciju linuksa koji se nalazi u dual boot varijanti sa Windows 7 operativnim sistemom.

Windows XP neću obraditi u ovom tekstu jer je to penzionisani operativni sistem ali i kod njega je isti sistem deinstalacije.
A sa čime besplatno da zamenite taj penzionisani operativni sistem te produžite vek vašem računaru pročitajte ovde: Četiri najbolje zamene za Windows XP

Za ovaj posao će vam trebati maksimum 5-10 minuta vremena iako sam udetaljio uputstvo maksimalno i okitio ga sa milion skrinšotova.

Bilo bi dobro da napravite bekap vama bitnih podataka sa ovog računara pre bilo kakve radnje, jer ma koliko ovo bilo bezbedno, jebavaćete se sa particijama i hard diskom i vazda se može desiti neki slučaj iz Marfijevog zakona da sve ode dođavola….a može se desiti i da vi sami obrišete pogrešnu particiju i slično. Dakle, oprez, pogotovo ako ste početnik, nemoj posle da bude da vam nisam rekao.

Korak 1a

Oporavak boot fajlova pomoću Windows instalacionog diska

(preporučen metod)

Boot fajlovi se prilikom instalacije linuksa u dual-boot režimu promene da bi u meniju pre startovanja sistema imali izbornik za biranje između operativnih sistema.
Pošto vi više ne želite da imate Linux ovo morate uraditi jer sistem neće moći da podigne posle brisanja Linux particija.

Korak 1a radite samo ako imate instalacioni disk Windowsa. Ako ga nemate i ne možete da ga nabavite pređite odmah na korak 1b!!!

Ubacite Windows instalacioni disk u vaš DVD uređaj (nebitno u kom ste operativnom sistemu trenutno), restartujte računar i podesite u BIOS-u da vam se sistem podigne sa DVD-ja te sačuvajte podešavanja i restartujte računar.
Kad vam bude pisalo „Press any key to boot from CD…“ pritisnite bilo koji taster na tastaturi i sačekajte da se Windows učita pa pratite korake:

Kako deinstalirati Linux iz dual-boot režima sa Windowsom?

Izaberite odgovarajuću tastaturu (možete i da ne dirate ništa) i kliknite NEXT

 

Kako deintalirati Linux iz dual-boot rezima sa Windowsom 07

Klik na „Repair your computer“ i sačekajte malo

 

Klik na NEXT

Klik na NEXT

 

Klik na Command Promt

U prozoru koji vam se otvorio kliknite na „Command Prompt“

Ovo je najbitniji detalj – Ukucajte pa lupite enter:
bootrec /fixmbr

Ukucajte "bootrec /fixmbr" pa pritisnite taster Enter. Ako je sve prošlo bez problema, pisaće vam ispod (kao što piše ovde)

Ukucajte „bootrec /fixmbr“ pa pritisnite taster Enter. Ako je sve prošlo bez problema, pisaće vam ispod (kao što piše ovde)

 

Sad zatvorite Command Prompt, izbacite Windows instalacioni disk iz računara i kliknite na Restart

Kako deintalirati Linux iz dual-boot rezima sa Windowsom 11

Ostaje vam samo da gledate kako se vaš Windows startuje normalno 🙂

Korak 1b

Oporavak boot fajlova bez Windows instalacionog diska

(malčice zajebaniji način)

Ovo je korak ako nemate i ne možete da nabavite Windows instalacioni disk koji je bio instaliran na vašem računaru, te morate da se snalazite.

Ako ste završili posao sa prethodnim korakom (2a) odnosno sa instalacioni diskom Windowsa, ovaj korak prekočite i pređite na korak 3!!!

Prvo, biće vam potrebna informacija o Partition Style korišćenom na vašem disku, i nju možete dobiti recimo kroz Disk Managment na Windowsu.

U Windowsu idite na Disk Managment (opisao sam u tekstu pod korakom 2 kako da dođete do Disk Managmenta), kliknite desnim klikom na hard disk (ne na particije desno, nego na prostor desno gde vam piše Disk…), kliknite na tab Volume i pogledajte da li vam pod  Partition Style stoji MBR ili GPT.

Kako deintalirati Linux iz dual-boot rezima sa Windowsom 28

U ovom primeru imamo MBR partition style…tako da to zapamtite.

 

Kad ste zapamtili Partition Style, skinite sa neta Boot Repair Disk sa ove adrese i narežite na CD ili DVD. Boot Repair Disk je ustvari Lubuntu Linux sa nekim progamima za upravljanje particijama i oporavkom sistema koji odmah prilikom pokretanja startuje programčić Boot Repair.
Ubacite u računar,  restartujte računar, podesite u BIOS-u da se sistem diže sa CD/DVD-ja, sačuvajte podešavanja, restartujte računar i pratite korake:

Pita vas za jezik...samo pritisnite ENTER na tastaturi

Pita vas za jezik koji će biti korišćen pri radu…samo pritisnite ENTER na tastaturi

 

Samo pritisnite ENTER na tastaturi i sačekajte malo

Samo pritisnite ENTER na tastaturi i sačekajte minut dva da se program učita

kako-deintalirati-linux-iz-dual-boot-rezima-sa-windowsom-15

 

Klik na MAIN OPTIONS, začekirajte Restore MBR a otčekirajte sve ostalo.

Klik na MAIN OPTIONS, začekirajte Restore MBR a otčekirajte sve ostalo.

 

Sad sleduje malo zajebaniji korak. Klik na MBR options.
Ovde bi trebali da podesite oporavak za određeni partition table odnosno tip particionisanja hard diska, poput recimo GPT. U gornjem koraku u Disk Managmentu ja sam došao do informacije da moj har disk poseduje MBR partition style tako da ću ovde odabrati (generic mbr). Ako je vama pod Partition Style izašla informacija da imate GPT style kliknite na prvu stavku i odaberite (generic gptmbr) inače u suprotnom vam se računar neće ni startovati.

U principu, i ako pogrešite te postavite recimo gptmbr umesto umesto mbr, možete ponovo butnuti ovaj disk pa ponoviti sve ovo ali sa mbr opcijom.

Ja u ovom primeru nemam UEFI niti GPT particije već standardne, tako da ću izabrati (generic mbr).
Pod „Partition booted by the MBR“ izaberite Windows koji ima „(boot)“ u nazivu. Može se desiti da ima više oznaka Windows.

Kako deintalirati Linux iz dual-boot rezima sa Windowsom 27

 

Kako deintalirati Linux iz dual-boot rezima sa Windowsom 16

Klik na tab „Other options“, začekirajte „Repair Windows boot files“ otčekiajte sve ostalo iz tog taba i kliknite na „Apply“

 

Dočekaće vas poruka da je sve u redu. Samo kliknite na OK.

Dočekaće vas poruka da je sve u redu. Samo kliknite na OK.

Da biste ugasili računar kliknite na Shutdown ikonicu u donjem desnom uglu.

Da biste ugasili računar kliknite na Shutdown ikonicu u donjem desnom uglu.

 

Kad vidite ovaj prozor, izbacite CD iz računara pa pritisnite ENTER na tastaturi

Kad vidite ovaj prozor, izbacite CD iz računara pa pritisnite ENTER na tastaturi. Time će se računar ugasiti.

Ostaje vam da startujete računar i gledate kako se vaš Windows startuje normalno 🙂

Korak 2

Brisanje Linux particija i dodeljivanje Windows particijama

Ovde morate biti pažljivi i pažljivo locirati Linux particije, jer ako kojim slučajem obrišete Windows particiju, možete se oprostiti da podacima koje ste obrisali.
Startujte Windows, klik na Start meni, desni klik na na Computer i izaberite Manage

Kako deintalirati Linux iz dual-boot rezima sa Windowsom 01

Locirajte vaše Linux particije. Ovde morate biti pažljivi kako ne biste obrisali nešto Windowsovo. Linux prilikom instalacije kreira minimum 2 particije, jednu takozvanu SWAP particiju koja je obično veličine vaše RAM memorije i jednu takozvanu root particiju koja zauzima preostali prostor na hard disku koji ste namenili Linuksu.

Ja recimo znam da sam prilikom instalacije dodelio 20GB prostora za Linux koji sam postavio u Dual-Boot režimu, nisam radio dodatno particionisanje, tako da imam dve particije, jednu od oko 1GB prostora i jednu od oko 19GB prostora. takođe, još jedan od pokazatelja da se radi o Linux particiji jeste taj da nema drive letter-a na tim particijama za koje mislim da su Linuskove (Windows 7 ima minimum 1 drive letter „C“ i System reserved particiju) kao i to da je oznaka za File Sistem prazna….jer kao što rekoh, Windows ne ume da pročita ne-Windows particije, dok Linux uvek može da pročita Windows particije. Windows ponekad sem „System reserved“ particije napravi još jednu manju od oko 200MB, tako da pazite da ne obrišete i nju.

Dakle….da biste našli linuks particije koje ste instalirali, uverite se da nemaju drive letter i da su im pod file sistem prazne oznake a pokušajte se orjentisati i prema veličini Linuks particija koje ste imali.

Kako deintalirati Linux iz dual-boot rezima sa Windowsom 02

Kad ste locirali Linux particije, desni klik na svaku od njih pojedinačno, pa izaberite Delete Volume pa potvrdite brisanje. Odmah da znate, posle ovoga nema nazad, obrisano je za vo-vjek-vjekova. Sve što ste imali na tim particijama, više nemate, uključujući i Linux koji ste instalirali.

Kako deintalirati Linux iz dual-boot rezima sa Windowsom 03

Nakon što ste obrisali particije, videćete Free Space, i to je znak da je taj deo oko brisanja particija sa sistema skoro pa gotov.

Kako deintalirati Linux iz dual-boot rezima sa Windowsom 04

Kliknite

Kliknite desnim klikom na prostor koji je ostao posle brisanja Linux particija pa kliknite na „Delete Partition“ i potvrdite.

 

Ako vidite ovo "Unlocated" uradili ste posao kako treba oko brisanja particija

Ako vidite ovo „Unlocated“ uradili ste posao kako treba oko brisanja particija

Proširivanje Windows particije

Desni klik na najbližu particiju tome "Unlocated" pa kliknite "Extend"

Desni klik na particiju koja je najbliža tom „Unlocated“ prostoru (u ovom primeru to je C particija) pa kliknite „Extend Volume“

 

Klikćite samo po Next-u do poslednjeg Next-a

Klikćite samo po Next-u do poslednjeg Next-a i Finish-a i ne radite ništa više od toga.

 

...i to je to, posao je završen

…i to je to, posao je završen. Nema linux particija, nema neiskorišćenog prostora, sistem se podiže normalno.

Ovim je posao deinstalacije Linux Minta iz dual-boot režima završen i na računaru sad imate samo Windows i time ste računar vratili na stanje kakvo je bilo pre nego što ste instalirali neki Linux distro. Ako vam već ne odgovara Linux u dual-boot režimu, razmislite i o pokretanju Linuksa kao virtualnok kompjutera unutar VirtualBox programa jer na taj način se možete upoznati sa Linuksom bez ikakvog manipulisanja sa particijama ili MBR problemima, i sve što vam treba je 10GB (i manje) slobodnog prostora na kompjuteru.