Како деинсталирати Линукс из dual-boot режима са Виндовсом?

Инсталирали сте рецимо Линукс Минт у dual-boot варијанти са Виндовсом, видели сте, пробали сте и сад би да га склоните? Пре него што вам објасним како то да одрадите размислите о следећа два предлога:

  • Зашто не бисте оставили Линукс на свом рачунару и подесили га као секундардни оперативни систем?
    Што би наш народ рекао „не једе леба“ сем тих 20GB простора на харду.
    Дакле, приликом рестарта или стартовања рачунара покретаће вам се Виндовс, а само кад ви желите стартоваћете Линукс. Сем простора колико сте му доделили на хард диску, тај Линукс који лежи ту не црпи никакве друге ресурсе, а може вам затребати понекад, кад вируси изједу Виндовс. Како ово лако да подесите, одјаснио сам при крају текста на овом линку.
  • Зашто не би покушали још мало да радите на њему?
    И ја сам у старту одустајао од коришћења Линукса, али сам на крају почео озбиљније да га користим и сад сам у фази да се могу заклети у његову стабилност и ефикасност. Са тим оперативним системом ако ништа, изаћићете из досадног Виндовс круга, где је све исто и монотоно. Можда ћете нешто и покварити, ко зна, али ћете успети сами и да нађете решење за то што сте покварили, сами ћете научити нешто ново.

Прочитајте још и: Шта је тај Линукс мени конкретно донео добро

Пре „деинсталације“ Линукса побрините се да нађете инсталациони CD/DVD Виндовса који је инсталиран на вашем рачунару. Идеално би било да га имате јер је опоравак boot фајлова препоручен да се ради преко њега. Ако га немате, проверите да ли је ваш Виндовс 32-битни или 64-битни те скините одговарајући ISO фајл Boot Repair Disk-a са ове адресе и нарежите на CD или DVD.

У овом тексту обрадићемо две варијанте, варијатну кад имате инсталациони диск и варијанту кад немате и не можете да набавите Виндовс инсталациони диск и уклонићемо Линукс Минт из dual-boot режима са Виндовс 7 64-битним оперативним системом (није битно који је Линукс дистро у питању).

На Виндовсу 8.1 још нисам пробао све ово јер Виндовс 8.1 није бесплатан а ја немам пара за бацање, али не верујем да може бити проблема, евентуално може бити ако се ради о EFI или UEFI партицијама, тако да немојте ово покушавати на том оперативном систему (или покушајте али му га мало дајте по гугловању). Дакле овде радимо само деинсталацију Линукса који се налази у dual-boot варијанти са Виндовс 7 оперативним системом.

Windows XP нећу обрадити у овом тексту јер је то пензионисани оперативни систем али и код њега је исти систем деинсталације…а са чиме бесплатно да замените тај пензионисани оперативни систем те продужите век вашем рачунару прочитајте овде: Четири најбоље замене за Windows XP

За овај посао ће вам требати максимум 5-10 минута времена иако сам удетаљио упутство максимално и окитио га са милион скриншотова.

Било би добро да направите бекап вама битних података са овог рачунара пре било какве радње, јер ма колико ово било безбедно, јебаваћете се са партицијама и хард диском и вазда се може десити неки случај из Марфијевог закона да све оде дођавола….а може се десити и да ви сами обришете погрешну партицију и слично. Дакле, опрез, поготово ако сте почетник, немој после да буде да вам нисам рекао.

Корак 1а

Опоравак ‘boot’ фајлова помоћу Виндовс инсталационог диска

(препоручен метод)

Boot фајлови се приликом инсталације линукса у dual-boot режиму промене да би у менију пре стартовања система имали изборник за бирање између оперативних система. Пошто ви више не желите да имате Линукс ово морате урадити јер систем неће моћи да подигне после брисања Линукс партиција.

Корак 1а радите само ако имате инсталациони диск Виндовса. Ако га немате и не можете да га набавите пређите одмах на корак 1b!!!

Убаците Виндовс инсталациони диск у ваш DVD уређај (небитно у ком сте оперативном систему тренутно), рестартујте рачунар и подесите у BIOS-у да вам се систем подигне са DVD-ја те сачувајте подешавања и рестартујте рачунар. Кад вам буде писало „Press any key to boot from CD…“ притисните било који тастер на тастатури и сачекајте да се Виндовс учита па пратите кораке:

Како деинсталирати Линукс из dual-boot режима са Виндовсом?
Изаберите одговарајућу тастатуру (можете и да не дирате ништа) и кликните NEXT

 

Како деинталирати Линукс из dual-boot резима са Виндовсом 07
Клик на „Repair yоур цомпутер“ и сачекајте мало

 

Клик на NEXT
Клик на NEXT

 

Клик на Command Prompt
У прозору који вам се отворио кликните на „Command Prompt“

Ово је најбитнији детаљ – Укуцајте па лупите ентер:
bootrec /fixmbr

Укуцајте "bootrec /fixmbr" па притисните тастер Ентер. Ако је све прошло без проблема, писаће вам испод (као што пише овде)
Укуцајте „bootrec /fixmbr“ па притисните тастер Ентер. Ако је све прошло без проблема, писаће вам испод (као што пише овде)

 

Сад затворите Command Prompt, избаците Виндовс инсталациони диск из рачунара и кликните на Рестарт

Како деинталирати Линукс из dual-boot резима са Виндовсом 11

Остаје вам само да глеdate како се ваш Виндовс стартује нормално 🙂

Корак 1b

Опоравак ‘boot’ фајлова без Виндовс инсталационог диска

(малчице зајебанији начин)

Ово је корак ако немате и не можете да набавите Виндовс инсталациони диск који је био инсталиран на вашем рачунару, те морате да се сналазите.

Ако сте завршили посао са претходним кораком (2а) односно са инсталациони диском Виндовса, овај корак прекочите и пређите на корак 3!!!

Прво, биће вам потребна информација о Partition Style коришћеном на вашем диску, и њу можете добити рецимо кроз Disk Management на Виндовсу.

У Виндовсу идите на Disk Management (описао сам у тексту под кораком 2 како да дођете до Disk Management-а), кликните десним кликом на хард диск (не на партиције десно, него на простор десно где вам пише Disk…), кликните на таб Volume и погледајте да ли вам под Partition Style стоји MBR или GPT.

Како деинталирати Линукс из dual-boot резима са Виндовсом 28
У овом примеру имамо MBR partition style…тако да то запамтите.

Кад сте запамтили Partition Style, скините са нета Boot Repair Disk са ове адресе и нарежите на CD или DVD. Boot Repair Disk је уствари Лубунту Линукс са неким прогамима за управљање партицијама и опоравком система који одмах приликом покретања стартује програмчић Boot Repair.
Убаците у рачунар, рестартујте рачунар, подесите у BIOS-у да се систем диже са CD/DVD-ја, сачувајте подешавања, рестартујте рачунар и пратите кораке:

Пита вас за језик...само притисните ЕНТЕР на тастатури
Пита вас за језик који ће бити коришћен при раду…само притисните ЕНТЕР на тастатури

 

Само притисните ЕНТЕР на тастатури и сачекајте мало
Само притисните ЕНТЕР на тастатури и сачекајте минут два да се програм учита

 

Клик на MAIN OPTIONS, зачекирајте Restore MBR а отчекирајте све остало.
Клик на MAIN OPTIONS, зачекирајте Restore MBR а отчекирајте све остало.

Сад следује мало зајебанији корак. Клик на MBR options. Овде би требали да подесите опоравак за одређени „partition table“ односно тип партиционисања хард диска, попут рецимо GPT. У горњем кораку у Disk Management-у ја сам дошао до информације да мој хард диск поседује MBR partition style тако да ћу овде одабрати (generic mbr). Ако је вама под Partition Style изашла информација да имате GPT style кликните на прву ставку и одаберите (generic gpt) иначе у супротном вам се рачунар неће ни стартовати.

У принципу, и ако погрешите те поставите рецимо gpt уместо уместо mbr, можете поново бутнути овај диск па поновити све ово али са mbr опцијом.

Ја у овом примеру немам UEFI нити GPT партиције већ стандардне, тако да ћу изабрати (generic mbr). Под „Partition booted by the MBR“ изаберите Виндовс који има „(boot)“ у називу. Може се десити да има више ознака Виндовс.

 

Клик на таб „Other options“, зачекирајте „Repair Windows boot files“ отчекиајте све остало из тог таба и кликните на „Apply“

 

Дочекаће вас порука да је све у реду. Само кликните на ОК.
Дочекаће вас порука да је све у реду. Само кликните на ОК.
Да бисте угасили рачунар кликните на Схутдown иконицу у доњем десном углу.
Да бисте угасили рачунар кликните на Shutdown иконицу у доњем десном углу.

 

Кад видите овај прозор, избаците CD из рачунара па притисните ЕНТЕР на тастатури
Кад видите овај прозор, избаците CD из рачунара па притисните ЕНТЕР на тастатури. Тиме ће се рачунар угасити.

Остаје вам да стартујете рачунар и глеdate како се ваш Виндовс стартује нормално 🙂

Корак 2

Брисање Линукс партиција и додељивање Виндовс партицијама

Овде морате бити пажљиви и пажљиво лоцирати Линукс партиције, јер ако којим случајем обришете Виндовс партицију, можете се опростити да подацима које сте обрисали.
Стартујте Виндовс, клик на Start мени, десни клик на на Computer и изаберите Manage

Како деинталирати Линукс из dual-boot резима са Виндовсом 01

Лоцирајте ваше Линукс партиције. Овде морате бити пажљиви како не бисте обрисали нешто виндовсово. Линукс приликом инсталације креира минимум 2 партиције, једну такозвану SWAP партицију која је обично величине ваше RAM меморије и једну такозвану root партицију која заузима преостали простор на хард диску који сте наменили Линуксу.

Ја рецимо знам да сам приликом инсталације доделио 20GB простора за Линукс који сам поставио у dual-boot режиму, нисам радио додатно партиционисање, тако да имам две партиције, једну од око 1GB простора и једну од око 19GB простора. такође, још један од показатеља да се ради о Линукс партицији јесте тај да нема drive letter-а на тим партицијама за које мислим да су Линускове (Виндовс 7 има минимум 1 drive letter „C:\“ и System reserved партицију) као и то да је ознака за File System празна….јер као што рекох, Виндовс не уме да прочита не-Виндовс партиције, док Линукс увек може да прочита Виндовс партиције. Виндовс понекад сем „System reserved“ партиције направи још једну мању од око 200MB, тако да пазите да не обришете и њу.

Дакле….да бисте нашли Линукс партиције које сте инсталирали, уверите се да немају drive letter и да су им под „file system“ празне ознаке а покушајте се орјентисати и према величини Линукс партиција које сте имали.

Како деинталирати Линукс из dual-boot резима са Виндовсом 02

Кад сте лоцирали Линукс партиције, десни клик на сваку од њих појединачно, па изаберите Delete Volume па потврдите брисање. Одмах да знате, после овога нема назад, обрисано је за во-вјек-вјекова. Све што сте имали на тим партицијама, више немате, укључујући и Линукс који сте инсталирали.

Како деинталирати Линукс из dual-boot резима са Виндовсом 03

Након што сте обрисали партиције, видећете Free Space, и то је знак да је тај део око брисања партиција са система скоро па готов.

Како деинталирати Линукс из dual-boot резима са Виндовсом 04

Кликните
Кликните десним кликом на простор који је остао после брисања Линукс партиција па кликните на „Delete Partition“ и потврдите.

 

Ако видите ово "Unlocated" урадили сте посао како треба око брисања партиција
Ако видите ово „Unlocated“ урадили сте посао како треба око брисања партиција

Проширивање Виндовс партиције

Десни клик на најближу партицију томе "Unlocated" па кликните "Extend"
Десни клик на партицију која је најближа том „Unlocated“ простору (у овом примеру то је C:\ партиција) па кликните „Extend Volume“

 

Кликћите само по Next-у до последњег Next-а
Кликћите само по Next-у до последњег Next-а и Finish-а и не радите ништа више од тога.

 

...и то је то, посао је завршен
…и то је то, посао је завршен. Нема Линукс партиција, нема неискоришћеног простора, систем се подиже нормално.

Овим је посао деинсталације Линукс Минта из dual-boot режима завршен и на рачунару сад имате само Виндовс и тиме сте рачунар вратили на стање какво је било пре него што сте инсталирали неки Линукс дистро. Ако вам већ не одговара Линукс у dual-boot режиму, размислите и о покретању Линукса као виртуалнок компјутера унутар VirtualBox програма јер на тај начин се можете упознати са Линуксом без икаквог манипулисања са партицијама или MBR проблемима, и све што вам треба је 10GB (и мање) слободног простора на компјутеру.