Шта је хакер?

Хакер је неко ко зна да украде комшијин вајрелес, обори или дифејсује неки вебсајт, украде податке са платних картица, упадне у ФБИ базу података, хакује нечији Фејсбук налог или имејл лозику…

…јесте, али мало сутра!

Горенаведени стручњак се стручно зове cracker (кракер, може и крекер) и он је супротност хакеру, иако је високо-интелигентан човек препун знања и вештина.

Хакер је неко ко зна подоста о компјутерима, испитује њихов рад и мења нешто у његовом раду да би рачунар или нешто друго радило боље, истраживује безбедоносне пропусте у програмима или порталима, пише програме за свеопшту добробит заједнице и генерално, покушава да кроз софтвер/хардвер допринесе бољитку друштва.

Обично су ултра радознали људи и све их нешто занима, све би да испитају и није им тешко и да не спавају и по више дана како би нешто испитали или провалили, не воле никакву цензуру (зато их Владе држава обожавају) и грозе се затвореног кода јер чим је нешто затворено и без увида заједнице а користи се јавно – смрди на зло.

Сама хакерска култура не дозвољава да пропусте које нађу – искористе за неке криминалне радње, већ их пријављују творцима програма како би ови исте пропусте исправили, или пак обнародују пропуст јавности како би и јавност била упозната (за случај да девелопера боли она ствар да исправи пропуст) – без обзира на то да ли ће бити финансијски награђени или не.

Хакер

…је добио негативни контекст, наравно, захваљујући холивудској филмској машинерији и медијима – ни крив ни дужан. О хакерима владају предрасуде да су неки тамо штребери који се не друже са хомо сапиенсима, класични су несексуалци, имају наочаре са стаклима не тањим од 3цм, седе у подруму за рачунарским столом на коме је минимум 3ПЦ-ја, 5 монитора и 2 лаптопа, и ту су да ми некоме наудили или макар изазвали светски рат кад су већ ту или су макар ликови који су метнули Кали Линукс па су самим тим опасни и са капуљачама који седе за лаптопом док се иза њих вијори Матрикс зелени код.

Haker
Дениш Ричи – бог ИТ-ја
(9.9.1941 – 8.10. 2011)

Један од најпознатијих хакера свих времена је Денис Ричи (Dennis Ritchie) који је, може се слободно рећи, ћале свега у ИТ-ју. Написао је прву верзију оперативног система UNIX од којег је кренуло масивније коришћење и развој оперативних система као и програмски језик C (це). Отприлике да није било тог хакера ко зна у каквом би се правцу развијао ИТ, и да ли би се уопште и развијао, икако. ја волим да кажем, рецимо, да је Денис Ричи Тесла ИТ-ја.

Ту су и Ричард Столман (Richard Stallman) оснивач покрета за слободни софтвер, Линус Торвалдс ћале Линукса, Кенет Томпсон (Kenneth Thompson) девелопер UNIX-a и програмског језика B, као и други велики мозгови…а ту је рецимо и један наш локални хакер – Воја Антонић који је један од зачетника ИТ-ја у тадашњој а данас покојној СФРЈ.

…дакле, да поновимо, хакер није онај лик што хакерише комшијин вајерлес и дифејсује сајтује са политичким порукама. Енде.

Најгоре од свега је што се и међу људима који знају право значење појма хакер – хакер повезује са неким нелегалим радњама. Ево, и ја рецимо, доста пута сам и на овом блогу писао о хаковању нечега – и користим тај појам јер ми је дојадило више да људима објашњавам да хакер није нешто што је негативно или криминално.
Корисни линкови:
Како постати хакер?
Осјечки хакери у Дому технике спашавају одбачена рачунала
Познати хакери и зачетници хаковања

Људи су, једноставно, научили из филмова, новина, вести да хакер краде паре људима са банковних рачуна, проваљује људима у систем и слично и то је то, те свако даље објашњење тог појма проузрокује колутање очима левел „ај не кењај“ од стране корисника тако да сам приступио фолозофији „ако не можеш да их победиш онда им се придружи“….

Укуцајте рецимо у Гуглу „најпознатији хакери“ и изаћи ће вам искључиво људи који су проваљивали у нечије системе да би финансијски профитирали, писци злонамерних програма, шпијуни и остали…али не и бог ИТ-ја.