Линукс оперативни систем – шта је бре то дођавола?

„Линукс (Linux) оперативни систем – шта је бре то дођавола?“ – је стандардно питање које добијем од особе којој након силних мука/фрка/лудила са вирусима, кочењем система и осталих проблема на Windows машинама предложим нешто ново.

Питање јесте на месту, јер тај оперативни систем сада по некој статистици користи мало више 1% свих корисника персоналних рачунара и генерално, мало се зна о њему, што због моћног и добро осмишљеног маркетинга Microsoft-a, Apple-a и осталих корпорација, што због страха од новог.

То ти је нешто као Windows, само нећеш имати у скорије време проблеме које си до сада имала везано за рачунар је мој стандардни одговор, који опет није на месту јер Линукс није нешто као Windows већ је потпуно другачија филозофија

А шта ја могу да радим на том Линуксу? – опет питање на месту јер важи мишљење да је Линукс оно црно са неким словима/хироглифима у коме раде дебели хакери са цвикама марке кафанска пиксла, манијаци који никада нису имали видели девојку и потенционалне убице које јури FBI.

Све што си и на Windows-у, евентуално нећеш моћи да играш фенси игрице (мада је и ово ограничење делимично укинуто доласком Valve – великог произвођача игрица…на Линукс платформу. Кажем делимично, јер корисници у 99% случајева играју крековане/печоване игрице које су скинули са торента а тога још увек у Линуксу нема). А то…музика/филмови/радио/интернет/Фејсбук/Чет/Видео Позиви/Торенти/онлајн игрице марке Farmwille и слично…..све без икаквих проблема.

Линукс оперативни систем је легалан, дакле ништа крек, печ, серијал, убица активације и остало. Хајде само то, него ето, инсталирао сам га и на пословном компу и најнормалније радим у њему и без икаквих проблема. Имам ја и Windows 7 на рачунару, али само као секундарни оперативни систем, јер откуд знам, можда ми за некад затреба.

Прочитајте још и: Шта је то конкретно Линукс мени донео добро у животу, укључујући и побољшање финансијког стања

Е сад, оно што Windows кориснике занима….колико је компликовано радити у Линуксу, како се инсталирају програми. Обично сви, тај оперативни систем везују за рад у терминалу, и опште је мишљење да је он дозлабога компликован. Е па није ево и зашто:

  • Програми се инсталирају једноставно да једноставније бити не може. Одеш у такозвани Софтвер Менаџер, укуцаш своју лозинку, укуцаш у претрагу који те програм занима, притиснеш Ентер, притиснеш Install….и то је то. Уколико се деси да неког програма нема у том Софтвер Центру, онда мало прогуглаш и то је то, мада у принципу све што ти треба се налази ту. Хоћеш да деинсталираш програм? Процедура је иста, само уместо Install кликнеш на Remove и то је то.
    Linux - šta je bre to dodjavola?
    Софтвер Менаџер на Линукс Минту
  • Одмах након инсталације Линукса, све је спремно за рад. Дакле ту је и видео плејер, и аудио плејер, чет клијент, Firefox/Chrome, PDF читач,  канцеларијски пакет ЛибреОфице, програм за резање дискова, прегледач слика итд.
  • Хардвер у великој већини случајева буде цео препознат па нема оног Windows-овог “ нађи прави драјвер – скини драјвер – инсталирај драјвер – рестартуј рачунар“. Ево скоро сам са колегом са посла инсталирао штампач HP-1020. Процедура инсталације је протекла овако: Утакни један крај кабла у штампач, сада утакни други крај кабла у рачунар. Да, то је то, можеш да штампаш.
  • Ако је бесплатан, како то да је чист? Па тако, цела заједница људи стоји иза њега, и уколико се примети нека неправилност у самом софтверу то се одмах пријављује и решава.
  • По дифолту немате привилегије да се играте са системским фолдерима, тако да она моја омиљена „Деца ми обрисала System32“ није могућа. Да би сте се играли са системским програмима, фајловима и слично, морате да имате администраторски приступ тј рут (root) приступ, а њега у принципу не можете добити ако не знате шта тачно радите.

Дакле, резиме приче је да не морате да будете информатичар / систем инжењер / компјутерски залуђеник да би користили Линукс. Довољно је само неко да вам га инсталира (у почетку) и то је то, мада признаћете и Windows вам је сигурно неко инсталирао сем уколико сте ипак у мало бољим одностима са рачунарима.

Е у овом блогу који сам покренуо јуче, ћу вам у неком од следећих постова објаснити у КОРАК-ПО-КОРАК жаргону како ви сами да инсталирате тај Линукс (а наравно објаснићу вам и како ви сами да инсталирате и Windows) и видећете, да је то, народски речено, спрдња.

(Када се каже Линукс мисли се првенствено на такозвани Линукс Кернел који представља језгро односно мотор оперативног система, али нисам желео сада да вас зрачим и бомбардујем терминима попут Дистро, терминал итд.. те пошто је и уврежен у народу појам Линукс као оперативни систем, а и исти се тако означава и на Википедији – онда ћемо га и ми тако звати)

 

 

КОРИСНИ ДОМАЋИ ЛИНКОВИ: