„Linux operativni sistem – šta je bre to dodjavola?“ – je standardno pitanje koje dobijem od osobe kojoj nakon silnih muka/frka/ludila sa virusima, kočenjem sistema i ostalih problema sa Windowsima predložim nešto novo.

Pitanje jeste na mestu, jer taj operativni sistem sada po nekoj statistici koristi malo više 1% svih PC korisnika i generalno, malo se zna o njemu, što zbog moćnog i dobro osmišljenog marketinga Microsoft-a, Apple-a i ostalih korporacija, što zbog straha od novog.

To ti je nešto kao Windows, samo nećeš imati u skorije vreme probleme koje si do sada imala vezano za računar – je moj standardni odgovor, koji opet nije na mestu jer Linux nije nešto kao Windows već je potpuno drugačija filozofija

A šta ja mogu da radim na tom Linux-u? – opet pitanje na mestu jer važi mišljenje da je Linux ono crno sa nekim slovima/firoglifima u kome rade debeli hakeri sa cvikama marke kafanska piksla, manijaci koji nikada nisu imali videli devojku i potencionalne ubice koje juri FBI

Sve što si i na Windows-u, eventualno nećeš moći da igraš fensi igrice (mada je i ovo ograničenje delimično ukinuto dolaskom Valve-a, velikog proizvodjača igrica na Linux platformu. Kažem delimično, jer korisnici u 99% slučajeva igraju krekovane/pečovane igrice koje su skinuli sa torenta a toga još uvek u Linuxu nema). A to…muzika/filmovi/radio/internet/Facebook/chat/Video Pozivi/Torrenti/online igrice marke farmwille i slično…..sve bez ikakvih problema.

Linux operativni sistem je legalan, dakle ništa krek, peč, serial, activation killer i ostalo. Hajde samo to, nego eto, instalirao sam ga i na poslovnom kompu i najnormalnije radim u njemu i bez ikakvih problema. Imam ja i Windows 7 na računaru, ali samo kao sekundarni operativni sistem, jer otkud znam, možda mi za nekad zatreba 🙂

Pročitajte još i: Šta je to konkretno Linux meni doneo dobro u životu, uključujući i poboljšanje finansijkog stanja

E sad, ono što Windows korisnike zanima….koliko je komplikovano raditi u Linux-u, kako se instaliraju programi. Obično svi, taj operativni sistem vezuju za rad u terminalu, i opšte je mišljenje da je on dozlaboga komplikovan. E pa nije evo i zašto:

  • Programi se instaliraju jednostavno da jednostavnije biti ne može. Odeš u takozvani Software Manager, ukucaš svoju lozinku, ukucaš u pretragu koji te program zanima, pritisnes Enter, pritisnes Install….i to je to. Ukoliko se desi da nekog programa nema u tom Software centru, onda malo proguglaš i to je to, mada u principu sve što ti treba se nalazi tu. Hoćeš da deinstaliraš program? Procedura je ista, samo umesto Install klikneš na Remove i to je to.
    Linux - šta je bre to dodjavola?

    Software Manager na Linux Mintu

  • Odmah nakon instalacije Linux-a, sve je spremno za rad. Dakle tu je i video plejer, i audio plejer, chat klijent, Firefox/Chrome, PDF čitač, Office alternativa LibreOffice, program za rezanje diskova, pregledač slika, fleš (dakle možete odmah na Youtube).
  • Hardver u velikoj većini slučajeva bude ceo prepoznat pa nema onog Windows-ovog „nadji pravi drajver – skini drajver – instaliraj drajver – restartuj računar“. Evo skoro sam sa kolegom sa posla instalirao štampač HP1020. Procedura instalacije je protekla ovako: Utakni jedan kraj kabla u štampač, sada utakni drugi kraj kabla u računar. Da, to je to, možeš da štampaš.
  • Ako je besplatan, kako to da je čist? Pa tako, cela zajednica ljudi stoji iza njega, i ukoliko se primeti neka nepravilnost u samom software-u, to se odmah prijavljuje i rešava.
  • Po defaultu nemate privilegije da se igrate sa sistemskim folderima, tako da ona moja omiljena „Deca mi obrisala system32“ nije moguća. Da bi ste se igrali sa sistemskim programima, fajlovima i slično, morate da imate administratorski pristup (tj root pristup), a njega u principu ne možete dobiti ako ne znate šta tačno radite.

Dakle, rezime priče je da ne morate da budete informatičar / sistem inženjer / kompjuterski zaludjenik da bi koristili Linux. Dovoljno je samo neko da vam ga instalira (u početku) i to je to, mada priznaćete i Windows vam je sigurno neko instalirao sem ukoliko ste ipak u malo boljim odnostima sa računarima.

E u ovom blogu koji sam pokrenuo juče, ću vam u nekom od sledećih postova objasniti u STEP-BY-STEP žargonu kako vi sami da instalirate taj Linux (a naravno objasniću vam i kako vi sami da instalirate i Windows) i videćete, da je to, narodski rečeno, sprdnja 🙂

(Kada se kaže Linux misli se prvenstveno na takozvani Linux Kernel koji predstavlja jezgro odnosno motor operativnog sistema, ali nisam želeo sada da vas zračim i bombardujem terminima poput Distro, terminal itd..) 

KORISNI LINKOVI: