Google Plus друштвена мрежа – укратко

Гугл Плус (Google+) друштвена мрежа или како неки воле модерно да је зову „Град Духова“ због уваженог мишљења да тамо никог нема је тренутно друга мрежа на свету по броју корисника (била у тренутку писања овог текста).

Прва мрежа је наравно неприкосновени Фејсбук са више од милијарду корисника. Иза Гугл+ се налазе величине попут Твитера, Линкедина и Пинтереста. Е сад, по чему је то Гугл+ различит од Фејсбука, Твитера и тако даље? Прво, он је мешавина свих мрежа, а опет различит.

Ево неких појединих функционалности:

  • На Гугл+ можете делити постове искључиво са особама са којима то желите, али са том разликом што можете забранити да неко други то дели даље или чак и да коментаришу. На Фејсбуку немате опцију забране даљег дељења.
  • Можете одредити од кога могу да вам стижу обавештења, ко може писати по вашим јавним постовима и слично. Не може се десити да вас тамо неки Алжирац тагује или убаци у неку групу па да вам стигне то обавештење.
  • На вашем стриму (ФБ еквивалент је Зид) можете ограничити видљивост постова људи из ваших кругова. Тако рецимо можете креирати круг „Смарачи“ у њега убацити оне који смарају са Јутјуб клиповима, депресивним статусима и слично, а које не би да бришете из кругова и њему забранити видљивост на стриму једноставним превлачењем клизача. На Фејсбуку то морате одрадити за сваког Смарача посебно.
  • Ту су видео позиви, такозвани Хенгаут (Hangout) који је доступан како са рачунара тако и са мобилног телефона и у којем може да учествује доста људи. Рецимо ово је добро приликом конференцијских позива а могуће је и тај видео позив преносити директно на Јутјубу.
  • Чет је наравно ту и исто лако можете ограничити ко сме са вама да четује.
  • Оно што је мени лично најбоља ствар….нема смарања са обавештењима о играма, које исто тако на ултра лак начин можете да забраните, иако саме игрице као функционалност постоје у Гугл+ мрежи.
  • Још увек нема реклама које парају очи (као што је на Фејсбуку), ево већ друга година. Интерфејс је чист да чистији бити не може
  • Не могу а да не споменем заједнице, где људи сличних интересовања деле искуства о одређеној теми, попут рецимо Линукс у Србији или Филмофили заједнице. Постоје мале заједнице, као што су ове које сам навео, а постоје и заједнице са висе од 50.000 чланова попут рецимо Линукс, Nature Photography или Science Google+ Community. Tу су такође и Странице које су погодне за фирме и рекламирање њихових производа. (еквивалент су Facebook Pages односно Фејсбук Странице)
  • Нема „swатkica“, „wоwim te“ и осталих сликам-се-у-клоњи особа, а оно што мене још увек фасцинира јесте да нема ретардираних родитеља који деле слике голе деце док се купају, као што сам избомбардован на Фејсбуку
  • Гугл мало-мало па уводи додатне функције и побољшања попут интеграције Мапа, Гугл+ Локала, аутоматског бекапа слика и осталио.

Тренутно је ситуација таква, да су већином људи који знају упалити рачунар а богами и нешто више од тога на овој мрежи, тако да још увек нема троловања Јужним Ветром, лајковања слика болесне деце (она будалаштина марке 1$ за лајк, 3$ за коментар и 5$ за дељење). Конкретно ја у својим круговима имам укупно око 90 људи, и мислим да много више паметних и забавних ствари могу видети од тих 90 људи него од 300 колико их имам на свом Фејсбук профилу.