Sigurno se desilo da ste snimali nešto mobilnim telefonom te da su vam video snimci okrenuti za 90 stepeni, što izludjuje, jel da? I onda sledi uobičajno pitanje – Kako okrenuti tj zarotirati video snimak?

Pojasniću vam najlakši i najbrži način koji i ja primenjujem kada treba nešto brzinski odraditi, a to je uz pomoć programa Avidemux koji postoji i za Windows i za Linux i taj program je besplatan kako za kućnu tako i za poslovnu upotrebu, a relativno je lak za korišćenje.

Pročitajte još i:
Koji su besplatni programi još dobri za moj računar?
Kako iseći scenu iz videa?

Da bi ste program skinuli za Windows idite na ovaj link i ispod odeljka Windows kliknite na SourceForge

Kako okrenuti video snimak?

Za instalaciju na Linux Mint-u potražite program u Software Centru i kliknite install – za Windows skinite sa gornjeg linka i instalirajte. Nakon instalacije pokrenite Avidemux i ucitajte video koji bi da zarotitate, tako što ćete klikom na Open naći klip koji želite zarotirati. Potom treba izabrati izlazne kodeke i novoe kompresije. Ja uvek izaberem MPEG4-ASP (XVID) koji mogu da pročitaju svi video plejeri kao i televizori.

Kako okrenuti video snimak

Potom idite na Video – Filters:

videorotate3

U Video Filter Manager-u kliknite na Rotate i +, a potom izaberite za koliko stepeni želite da zarotirate snimak (obično svi pogreše za 90 stepeni)

videorotate4

Primetićete da se sada sa desne strane panela nalazi stavka Rotate. Kliknite na Preview kako bi se uverili da ste zarotirali snimak ispravno. Ako je sve OK, kliknite na OK i zatvorite Video Filter Manager klikom na Close:

videorotate5

Sada vam samo ostaje da snimite to sto ste uradili klikom na SAVE i izabiranjem putanje i naziva fajla i to je to:
videorotate5