Како окренути видео снимак?

Сигурно се десило да сте снимали нешто мобилним телефоном те да су вам видео снимци окренути за 90 степени, што излуђује, је л’ да? И онда следи уобичајно питање – Како окренути тј заротирати видео снимак?

Појаснићу вам најлакши и најбржи начин који и ја примењујем када треба нешто брзински одрадити, а то је уз помоћ програма Avidemux који постоји и за Windows и за Linux и тај програм је бесплатан како за кућну тако и за пословну употребу, а релативно је лак за коришћење.

Прочитајте још и:
Који су бесплатни програми још добри за мој рачунар?
Како исећи сцену из видео снимка?

Да би сте програм скинули за Windows идите на овај линк и испод одељка Windows кликните на SourceForge

Kako okrenuti video snimak?

За инсталацију на Линукс Минту потражите програм у Софтвер Центру (Software Center) и кликните Install – за Windows скините са горњег линка и инсталирајте. Након инсталације покрените Avidemux и учитајте видео који би да заротитате, тако што ћете кликом на „Open“ наћи клип који желите заротирати. Потом треба изабрати излазне кодеке и новое компресије. Ја увек изаберем MPEG4-ASP (XViD) који могу да прочитају сви видео плејери као и телевизори.

Kako okrenuti video snimak

Потом идите на Video – Filters:

videorotate3

У Video Filter Manager-у кликните на Rotate и +, а потом изаберите за колико степени желите да заротирате снимак (обично сви погреше за 90 степени)

videorotate4

Приметићете да се сада са десне стране панела налази ставка Rotate. Кликните на Preview како би се уверили да сте заротирали снимак исправно. Ако је све ОК, кликните на ОК и затворите Video Filter Manager кликом на Close:

videorotate5

Сада вам само остаје да снимите то сто сте урадили кликом на Save и изабирањем путање и назива фајла и то је то:
videorotate5