Šta je VirtualBox? Profesor, zent remover, sparing partner…

VirtualBox je jedan od onih besplatnih programa otvorenog koda, koji kad god pokrenem kažem „E vala svaka mu se dala“ a služi pokretanju drugog operativnog sistema koji će biti izolovan od postojećeg – tako da se ne može desiti nikakvo direktno sranje na vašem sistemu – iako je na sistemu pod VirtualBox-om u toku smak sveta koji ste greškom napravili.

VirtualBox i BackBox instalacija

BackBox pokrenut pod VirtualBox-om na Windowsu

Sistem odnosno kompjuter instaliran pod VirtualBox-om je virtualna mašina i sa njom možete raditi šta god želite bez straha da ćete nešto pokarambasiti na postojećem sistemu.

Takve virtualne mašine se ustvari ponašaju kao regularne, fizičke mašine te ako pustite skeniranje mreže (a tim virtualnim mašinama recimo postavite bridge-networking), skener će ih najnormalnije videti na mreži.

Ukratko, imaćete više izolovanih virtualnih sistema na svom sistemu a sa kojima možete da se igrate, učite se radu na drugim sistemima, testirate aplikacije, brišete sistemske fajlove, ubacujete viruse, formatirate ono što se formatirati ne sme ili bilo šta drugo.

Nevezano sa ovom pričom, u nekoj mojoj mašti, pod VirtualBox-om i izolovani od host sistema se trenutno nalaze pojedini članovi Vlade i političkog establišmenta, starlete, zaposleni u državnoj administraciji, Karleuše, Bubamare, Atine Ferari, NATO, hosting kod iPage-a, Bajatovići…. i JEDAN DOBAR ANTIVIRUS (koji antivirus preporučujem za host ali i za virtualne mašine koje nisu baš ovoliko zaražene pročitajte ovde)

Mogućnosti su neograničene što se samih virtualnih mašina tiče, ali resursi nisu. Te virtualne mašine koriste host resurse (host=vaš fizički računar na kome je instaliran VirtualBox), tako da ako imate 2GB RAM-a a virtualnoj mašini (guest) treba 2GB za rad – neće to moći tako, moraćete da pojačate malo hardver na fizičkoj mašini.

VirtualBox – šta sve možete pomoću njega?

 • Možete na vašem Windowsu instalirati i pokrenuti bilo koji Linux, bilo koju drugu (ili postojeću) verziju Windowsa ili bilo šta drugo unutar tih naknadno instaliranih sistema.
  Isto važi i za Linux – možete na njemu kroz VirtualBox pokrenuti bilo koji drugi Linux ili Windows
 • Ne znate da instalirate Linux, pokušali biste a nemate pojma kako se instalira, tj nikad niste ni probali? Isprobajte na VirtualBoxu. Istina, instalacija na fizičkoj mašini se ponekad razlikuje od instalacije na virtualnoj – ali razlike su male. Obično je problem neki drajver na fizičkoj mašini (virtualne mašine nemaju taj problem)
 • Želite da vidite kako izgleda neka Linux distribucija a ne biste baš da formatirate i da se igrate sa svojim hard diskom? Instalirajte pod VirtualBox-om, vidite kako izgleda – kad vidite i istestirate, obrišite uz tri klika tu mašinu i nikom ništa.
 • Pokušali biste da instalirate neki specifični program koji je poprilično težak za instalaciju ali niste sigurni da li je bezbedan za vaš postojeći sistem? Ili želite da razvijate neki vaš program a ne biste baš na svojoj mašini? Instalirajte ga unutar operativnog sistema na VirtualBoxu.
 • Skinuli ste neko čudo sa torenta ali niste sigurni da li je to virus koji će vam pojesti sve na sistemu? VirtualBox, pod njime instaliran Windows a pod Windowsom neki antivirus pa probajte.
 • Želite da simulirate mrežu računara pa da ih rutirate kroz nešto za šta mislite da ste nekako iskonfigurisali da bude ruter? Instarajte više virtualnih mašina i pokrenite ih.
 • Treba vam operativni sistem koji biste pokretali po potrebi, recimo BackBox linux za testiranje bezebdnosti a ne biste se zezali sa dual-boot varijantama
 • Ostalo šta vam padne na pamet

VirtualBox sam recimo baš pre neki dan koristio da bih pokušao naučiti kako da kad dodam novi hard disk LVM-u koji nije u RAID-u i sve iskonfigurišem – pa taj hard disk crkne a nema novog za zamenu – kako da sve vratim na stanje pre dodatka diska a da sistem ne umre (još nisam došao do rešenja, ako neki Linux mag zna odgovor nek se javi meni ili dole u kometarima). Kad bih se s tim mogao igrati da nema virtualizacije?

Kad vam VirtualBox zaista može zajebati sistem?

Ako na mašini pod njim testirate neke viruse – pa povučete neki virus koji se širi kroz mrežu. S obzorom da se virtualna mašina ponaša kao fizička ta mašina će videti vaš računar na mreži i virus će pokušati da se proširi na vaš kompjuter. Ovo može biti problem ukoliko je vaša mrežna kartica vezana u brigde mada može biti i ukoliko je u NAT-u.
Ovu opasnost možete izbeći tako što ćete kad prekopirate sve te viruse sa kojima biste se igrali – jednostavno isključiti mrežu za tu virtualnu mašinu – odnosno, mašina će se ponašati kao fizička mašina koja nema net.

VirtualBox – dodatne mogućnosti

VirtualBox ima mogućnost da možete „uslikati“ s(r)tanje na koje se možete kasnije vratiti kao da niste nigde ni odlazili 🙂 Ta funkcionalnost se zove Snapshot.
NPR, imate virtualnu mašinu, napravite joj snapshot, pa je uništitite virusima, brisanjem sistemskih fajlova ili tako što ćete pristup njoj dati nekom radniku iz državne firme…desni klik na taj Snapshot, izaberete Restore Snapshot – i kao da se ništa nije desilo.

VirtualBoxNa mašinu unutar VirtualBoxa možete nakačiti vaš USB flash, CD/DVD drive, ISO sliku, drugi hard disk, mrežni disk i sve ostalo što možete inače da nakačite na neku fizičku mašinu.

Možete dodavati nov virtualni hardver bilo kad (nove virtualne mrežne kartice, hard diskove, CPU/RAM, pojačati memorija za grafičku karticu…) ili menjati postojeći.

Mašinu možete klonirati u tri klika a jednostavno je možete prekopirati na neki drugi računar jednostavnim „Ugasi virtualnu mašinu – prekopiraj njene fajlove na drugi kompjuter na kome je instaliran VirtualBox – pokreni mašinu“

VirtualBox je multiplatofrmski i instalacije postoje za Linux, Windows, OS X i Solaris – ovoj ekipti nedostaju još samo Android i iOS, to bi tad tek bila prava perverzija 🙂

Zaključak

VirtualBox je odličan besplatan softver za igranje sa sistemom, testiranje svega i svačega, učenje, upoznavanje sa drugim sistemima i okruženjima – ali nije baš za produkciono okruženje. Za produkciono okruženje majka-i-boginja su VMware, KVM, lxc, Docker i druga družina, ali za testiranje majka je ovaj o kome je reč sad.

Ako želite da uplovite u IT vode ovo vam je obavezan softver, ali i ako ste u tim vodama opet je, što bi fešn bloger rekli must-have zbog igranja u sigurnom izolovanom sistemu bez straha od kvarenja glavnog operativnog sistema (ovo sam namerno do sad ponovio milijardu puta). Ako ga niste do sad koristili (na VirtualBox mislim) a zanima vas IT, odmah skinite i instalirajte, potom na New i instalirajte sistem sa ISO fajla koji ste skinuli neki operativni sistem koji biste želeli da naučite, recimo CentOS koji koriste mnoge kompanije pa taman, eto – dočekajte budućeg poslodavca spremni.

Download VirtualBox programa: Link
VirtualBox izgled: Link

8 komentara na tekst Šta je VirtualBox? Profesor, zent remover, sparing partner…

 • elementhttp

  Napomena: na nekim masinama (ako ne radi mount-ovanje OS-a na VBox) treba u bios-u podesiti u opcijama enable Virtualization Technology

  • Darko Dražović

   Isto i ako ne vidi 64-bit kao opciju za instalaciju guest sistema

 • Боља варијанта је коришћење линукса као домаћина (хост) онда немате проблем са вирусима.

  • Darko Dražović

   Linux + lxc, ako mene pitaš, jedino što ne može Windows da se pogura pod lxc-om, mada – ko ga jebe 😀

 • Darko

  Zdravo, skinuo sam VB 5.0 i ubacio Linux Mint 17.2 Cinnamon 32bit.
  Nisam instalirao nego preko Live-CD (predpostavljam da se tako kaže)
  koristim Linux.Gledao sam video-tutorijale i neke tekstove o instalaciji preko VB-a i primećujem da mi malo koči, na primer kada pregledam neki PDF.Ukretko da li je uzrok to što nisam potpuno izvršio instalaciju,pokrenuo onu CD-ikonicu ili hardverska konfiguracija?!
  KONFIGURACIJA:
  AMD Athom(tm) X4 860K Quad Core Processor 3.70 GHz
  RAM:4 GB
  GPU:AMD Radeon R7 250
  OS: Windows 7 32bit.
  Hvala unapred, za totalnog početnika u svemu ovome;)

 • golden-boy

  Moze pomoc molim te Darko,
  evo vec par dana trazim rijesenje na google i nista.
  Dodje mi da batalim sve i ne zivciram se vise.
  Koristeci ovo uputstvo
  http://www.pametnitelefoni.rs/saveti/tablet/kako-instalirati-android-na-pc-mac-ili-linux-racunaru-video_29426.html

  htio sam instalirati android na svoj kompjuter, skinuo najnoviju verziju VB i zapnem na
  creating process for virtual machine (1/2)
  i onda sam ja to prekinuo i deinstalirao tu verziju, u bios postavio kvacicu
  na enable virtualization technology i skinuo VirtualBox 4.3.34 i instalirao
  i opet zapeo na creating process for virtual machine

  molim te pomozi mi kako ovo rijesiti jer me totalno frustrira a rijesenja nema na vidiku
  ako ne nadjem rijesenje dodje mi da ovo sve batalim jer sta god pokusao i kako god pokusao
  ovo jednostavno nece da radi

  • User

   Dali si resio problem?Ako nisi napisi u odgovoru da ti pomognem.

 • googy

  ja ne znam stvarno kojom to vama brzinom ide,,i kojom to brzinom treba da ide uopšte,,ali ovo je do tih mjera sporo i otežano da čekam miš da mi se pomjeri na ekranu,,baš prevelik smor…

Komentarišite

Email neće biti javno objavljen. Sajt je neobavezan podatak, svi ostali su obavezni.