Skoro mi se jedan drugar požalio kao mu sajt koji poseduje a koji se nalazi kod jednog domaćeg provajdera malo-malo pa misteriozno obori iako nema veliki broj poseta, možda 100-tinak dnevno jer je u pitanju obična statička prezentacija, nema 404-greške nit ko skenira sajt onim fensi Kali Linux alatima i pokušava da ga obori.

Koji hosting da uzmem – jeste pitanje koje dobih od njega. Jednostavno, ne želi više da ima išta sa trenutnom kompanijom pa me pita za preporuku, jer ipak imam malo više iskustva sa tim.

Odmah da razjasnimo, ovo je lično moje iskustvo sa hosting provajderima i to ne znači da će hosting provajder za vas biti dobar ili loš, baš naprotiv, već jednostavno, ja sam imao takva iskustva do sad i prenosim ih ovde. Takođe, treba znati i da nisam profesionalni svemirski ninja webmaster koji ima pod svojom rukom 100 sajtova i koji se ovim bavi ceo život. Trenutno imam 7 javnih sajtova, par testnih (čekaju se klijenti da napune sadržaj i odluče šta će raditi sa njima) i jedan u izradi i ovim se bavim isključivo honorarno tj kad me neko lično pita da mu napravim sajt (jer mu drugi traže neke ogromne pare) i bavim se ovim, čini mi se se od kraja 2012-te dakle na današnji dan ukupno oko dve godine.

U tekstu ima affiliate linkova ali samo ka hosting provajderima koji su se dobro pokazali i koje lično preporučujem.

IZMENE:
—————

22/12/2014 – Inicijalni tekst
05/09/2016
– Ažuriran tekst: Dodata iskustva sa mCloudom, Hetznerom, Time4VPS-om, dodat zaključak, izmenjen utisak o GoDaddy podršci, izmenjeno iskustvo o Ninetu

Domaći hosting provajderi

VERAT

Ovaj blog koji sad čitate, se vrteo na serverima Verata i zato počinjem od njega. Odziv i page-load je bio odličan, sve je radilo bez problema…ali…

…blog je od kako je na Veratu bio u down-u dva puta zbog pucanja konekcije ka MySQL bazi na kojoj se nalaze svi unosi sa Kompjuteras.com. OK, dešava se, nije problem. Nazvao sam dva puta podršku, oba puta su rešili problem za nekih 20-tak minuta, jer koliko sam razumeo ljude sa druge strane – pao je server gde su hostovane baze ili tako nešto. Uglavnom – rešeno.

Drugi put sam ih nazvao da bi ih priupitao zašto poddomen ne može da ima fajlove na root lokaciji umesto na /public_html/poddomen jer mi se na /public_html nalaze fajlovi bloga koje mi ne dozvoljavaju da premestim na drugu lokaciju i nisam dobio odgovor. Operater je rekao da će da proveri neka podešavanja na CPanelu i da će obavestiti putem maila o tome u roku od 10-tak minuta….i to odgovor nije dobijen do preseljenja bloga na drugog provajdera. Ta nemogućnost korišćenja foldera za Addon i poddomene je ujedno bila i najveći razlog zašto sam promenio provajdera.

Poslednjim mailom koji sam poslao podršci (screenshot na FB je ovde) sam stekao utisak da nije ni bio pročitan pre nego što je odgovoreno na njega.

Zadovoljan hostingom: DELIMIČNO
Zadovljan podrškom: DELIMIČNO (pola-pola)
Da li bih preporučio ovaj hosting: NE
Link ka hostingu

EUNET

Jedan od domaćih provajdera od kojeg sam najviše očekivao, jer od kako znam za internet znam i za Eunet i Verat. Na Eunetu su se, pre ažuriranja teksta, nalazile dve prezentacije koje sam ja pravio…i mogu reći…da Eunet ne bih preporučio nikom – a prezentacije su migrirane na drugog provajdera.

Zašto?

Postavio sam Uptime robot  za sve prezentacije koje sam do sad pravio i jedino gde često imam „Server is down“ su baš ove dve prezentacije. Sajtovi padaju većinom preko noći, otprilike jednom nedeljno, kad vlasnici sajtova to i ne znaju i desi se nekad da budu oboreni i više sati. Dakle, primedba broj 1: nestabilan hosting – dovoljno, ne bih dalje ni pisao. Istina, da ne lažem uptime je 99.8% vremena ali to opet znači da je u proseku sajt bio down oko 3 minuta dnevno.

Jedan od sajtova koji je bio na Eunetu je bio difejsovan, drugari koji su ga oborili su na svojoj Facebook stranici objavili spisak čini mi se tad oko 20 oborenih sajtova iz Srbije – i opala, svi su bili na Eunetu. Poslao sam mail Eunetu sa žalbom da mi je sajt oboren i sa navođenjem svih sajtova koji su oboreni – od njih sam dobio mail da nije bilo nikakvog hakovanja servera već da obezbeđenje mog sajta nije bilo OK. Prihvatam, možda i nije – ali šta je sa ostalim sajtovima iz tog vremena koji su oboreni isti dan?

Inače, jedna od stvari koje nisam prijavio podršci (zvao par puta nije se niko javio) je i to da iz Cpanela nije moguće skinuti pun bekap home foldera…jednostavno tar arhiva neće da se otvori.

Trenutno na Eunetu imam 2 sajta jer je tako tražio klijent, pri čemu ću jedan najverovatnije od januara da prebacim na drugo mesto.

Zadovoljan hostingom: NE
Zadovoljan podrškom: NE
Da li bih preporučio ovaj hosting: NE
Link ka hostingu: Mimoiđite

ORION

Dok sam imao sajtove na Orionu (a imao sam 2 dok ih nisam panično prebacio na drugo mesto), u dva meseca su 3 puta bili difejsovani od strane drugara sa Kosova. Malo sam pretraživao po forumima, grupama i društvenim mrežama….i ustanovio da je mass-deface normalan za taj hosting i da su bušni ko švajcarski sir. Doduše to je bilo, čini mi se pre dve godine, ne znam kakvi su sad – niti želim da znam.

Trenutno na Orionu nemam ni jedan sajt, imao sam ranije 2 koja sam panično prebacio na drugog provajdera.

Zadovoljan hostingom: NE
Zadovoljan podrškom: NE
Da li bih preporučio ovaj hosting: NE
Link ka hostingu: Ni u najluđim snovima

ADRIAHOST

Jedan od hosting provajdera kojeg mogu da pohvalim, a izgleda je tako….zato što oni uopšte i nisu domaći hosting provajder 🙁

Serveri se ne nalaze u Srbiji već u Holandiji, dakle najverovatnije zakupljeni kod drugog provajdera koji hostuje zakupljene fizičke ili virtualne servere o kojima brine domaći tim Adriahosta, dakle nešto što praktikuje dosta domaćih hosting provajdera.

Nemam zamerke što se tiče samog rada sajtova koji su hostovani tamo – čini mi se da nikad nisam ni imao down, pogotovo nemam zamerke na podršku ali imam debele zamerke što se tiče cena – elem, paket od 20GB prostora, 300 giga protoka i sa dozvoljene 4 instalacije sajtova kod njih košta 70 evra godišnje (ako zakupite jednu godinu, na više daju popust), recimo isti paket kod Verata košta košta 40 evra.

Zadovoljan hostingom: DA
Zadovoljan podrškom: DA
Da li bih preporučio ovaj hosting: i DA (ako vam cena nije problem) i NE (ako jeste)
Link ka hostingu

NINET

Nakon problema sa prethodnim hosting provajderom, rešio sam da blog prebacim na neki jeftiniji strani hosting (do 5$ mesečno) tako da su u obzir došli GoDaddy, Namecheap i još neki, ali onda naleteh na neku akciju koja je tad bila aktuelna kod domaćeg provajdera „Kupite RS domen i dobićete Basic hosting za dž“ pa rekoh, hajd’ da probam – kupio sam neki in.rs domen za 500 dindži i po dogovoru – dobio hosting.

Nakon 15-tak dana igranja sa taze postavljenim personalnim sajtom, rešio sam da prebacim i Kompjuteras.com na Ninet, pa kud puklo (iskreno, malo sam se zentao nekih problema koje su imali u prošlosti – link ovde ali kontam, može svakom da se desi, valjda su naučili nešto iz te priče) – i nisam zažalio – sve radi najnormalnije i bez štucanja.

Imao sam par puta problem da mi je Ninet banovao IP adresu jer su neke moje radnje skontali kao bezbedonosnu pretnju te mi ubili pristup bilo čemu, ali mi je podrška odmah stavila IP adresu na belu listu tako da se taj problem više nije ponavljao. Bio je i neki problem sa pucanjem konekcija ka bazi ali su i to rešili te se više nije ponavljalo. Podrška radi putem ticketing sistema, kao i kod Adriahosta što meni lično odgovara (mrzim fiksni telefon).

U međuvremenu sam uzeo veći paket, prebacio još par nekih sajtova koji su u test fazi i mislio da u nekom daljem periodu neću morati da menjam provajdera – odnosno, da je to – to.

Blog je već duže vremena na Ninetu i nemam nikakvih zamerki – sem ovih rendom banovanja moje IP adrese jer se njihovom csf-u ili mod_secure-u učinilo da hakujem nešto…koje je podrška rešila vajtlistovanjem moje IP.

Zadovoljan hostingom: DA
Zadovoljan podrškom: DA
Da li bih preporučio ovaj hosting: DA
Link ka hostingu

mCloud

Igrom prilika sam počeo sa ovim provajderom nakon što su ga svi živi ishvalili na sva usta. Domaća su firma i bave se isključivo hostingom što je po meni veliki plus kad je u pitanju odabir provajdera i njihova firma Mainstream hostuje skoro sve najposećenije domaće sajtove počevši od onog govneta „nećete verovati“ Blica. Kod njih imam Cloud hosting koji je zapravo običan hosting ali sa garantovanim resursima i zasebnom IP adresom i jedan Cloud server (koji je zapravo VPS koji se lako može proširiti) – i stvarno se ne mogu požaliti kako to radi. Podrška se javlja u roku od 10 minuta na tiket, testirano, cimao sam ih par puta zbog jedinog problema – a to je…pomalo komplikovan Sentora control panel.

Dakle, nema cPanela na koji su svi navikli pa samim tim i problem za običnog korisnika. Istina jeste i da je sve o Sentori dokumentovano kod njih na našem jeziku – ali….ko će to čitati 🙂 I ja sam imao problem kad sam dodavao novi domen…dodam ga preko Sentore – a on neće pa neće…međutim, morao sam ga prvo dodati preko nekog AnyDNS čuda sa sve ručnim izmenama DNS rekorda pa tek onda u Sentori. Piše to sve – ali opet, ko će to čitati. Za cPanel recimo ne treba nikakvo čitanje, može i malo dete da skonta kako on radi.
Recimo meni je i problem što sam navikao da sitne izmene radim preko file managera i editovanjem fajlova direktno u samom File Manageru – tako nešto postoji i u Sentori ali baguje prilikom izmena fajlova.

E sad, to što je u pitanju Sentora a ne cPanel ima i svoje prednosti a to je što je cena dosta jeftinija. Sentora je free a cPanel je komercijalni softver, tako da bi cena umesto sadašnjih 10€/mesečno za minimal VPS server (1vCPU i 1GB RAM) ili 70€/godišnje za cloud hosting bila najverovatnije skuplja bar za duplo. Inače, cena za VPS je konkuretna čak i odnosu na DigitalOcean-u koji se vodi „kao ćale cloud computinga“.

Dakle, sem same Sentore na koju sam se navikao u međuvremenu nisam naleteo na neki problem sa mCloudom. Radi bez greške.

Zadovoljan hostingom: DA
Zadovoljan podrškom: DA
Da li bih preporučio ovaj hosting: DA
Link ka hostingu

DOMAĆI HOSTING PROVAJDERI

šta zameram svima?

PODRŠKA – iako na skoro svima piše da je 24h x 7 dana u nedelji x 365 dana – NIJE.
Javljaju se na telefon samo radnim danima u radno vreme i eventualno subotom do 15h (Verat). Ako vam se desi neki problem na nivou hosting provajdera recimo u subotu u 21h…moraćete da sačekate do ponedeljka ujutru da se problem reši a do tad sajt je u problemu ili ne radi, a neki provajderi nude i premijum podršku (Adriahost) za koju morate da iskeširate oko 60 evra na sat a tad naravno – može i nedeljom

AUTOMATSKI BEKAP – iako na većini piše da postoji bar jedan nedeljni bekap – ne vidi se u Cpanelu – pa dakle, ako vam neko hakne i uništi vebsajt a niste samo pravili bekape za oporavak ćete morati da zovete podršku i da im kukate, ne može se rešiti u 3 klika. Nisam nikad imao potrebu za ovim (bekape sajtova čuvam lokalno i na 2 različita cloud servisa) ali to što ne vidim bekape u CPanelu mi nešto i ne uliva nadu.

Hosting provajderi - moje dosadašnje iskustvo sa njima

CRONTAB (cron jobs) – sem Adriahosta nije dozvoljen nigde. Zašto? Evo ne znam bogami, oni kažu zbog bezbednosti servera – budalaština.

Strani hosting provajderi

iPage

Jedna od stranih hosting kompanija koje se najviše reklamiraju, najbolji su, najbrži su, najjeftiniji su. Realnost je, sem cene, skroz drugačija. Hteo sam kompjuteras.com da prebacim na iPage, i sajt tamo jednostavno nije hteo da radi, tj radio je, uz tonu PHP grešaka i brzinom približavanja Srbije Evropskoj Uniji.
Kad bih stavio neku drugi WordPress temu sat bi i proradio ali je brizina učitavanja bila kao da su serveri locirani u Kuala Lumpuru i obezbeđeni dial-up konekcijom. Da bi se učitala početna strana trebalo je čekati cela dva minuta. Pokušavao sam i sa raznim keširanjima, CloudFlare-ovima i ostalim čudima – ćorav posao.

Korisničku podršku možete startovati putem chata ili otvaranjem ticketa, obično je, kao i za ogromnu većinu američkih komanija lokacijski u Indiji (jeftina robovska radna snaga, a visoko obrozavana – dobrodošli u novi svetski poredak). Imam, tačnije imao sam milion otvorenih ticketa, počevši od onih veznih za brzinu pa do nemogućnosti pravljenja nove baze podataka – i na skoro svaki ticket je odgovoreno sa….“saćemo mi sami da se ulogujemo i da rešimo“. Naravno, sistem „Drži vodu dok majstori ne odu“ posle par dana problem isti. Nisam uspevao ni da kreiram običnu MySQL bazu kako treba.

Odustao sam, prebacio hosting na domaćeg provajdera (Verat) i zatražio vraćanje para, naravno – što sam i dobio bez problema. Ukratko, iPage je blacklistovan što se mene tiče za sva vremena

Zadovoljan hostingom: NE
Zadovoljan podrškom: NE
Da li bih preporučio ovaj hosting: Ni najgorem neprijatelju
Link ka hostingu: Nisam lud da stavim

GoDaddy

Kupovina hostinga kod GoDaddy-ja je kod mene bila prvo plaćanje karticom preko neta nekome ko nije iz Srbije. Ispostavilo se kao odlična kupovina. Tad je bila neka akcija, tipa domen+hosting za 12$, probao sam, rekoh „ma nek me i izvaćare, za 12$ neću da umrem, a i tu je money-back) i nisam se prevario.

Hosting je radio brzo, sve je bilo stabilno, imaju i jedan nod u Evropi (u Engleskoj) dakle ni jedna jedina zamerka, prosto ne znam ni zašto sam otišao od njih….a da…produženje hostinga i domena za još jednu godinu je koštalo čini mi se 60$, što je značilo da na mojoj kartici moram da imam 120$ (glupava pravila domaćih banaka) tako da sam odustao i prebacio se iz monetarno-patriotskih razloga u Srbiju 🙂

Zamerka bi potencijalno bila podrška, par puta su mi trebalo „ko lebac“ mogao sam da ih dobijem samo preko telefona (‘nači račun haos), ali sam par puta četovao sa njima i čet im radi obično u večernjim satima – pretpostavljam zbog razlike vremena i da je tad radno vreme u USA.

Zadovoljan hostingom: DA
Zadovoljan podrškom: DELIMIČNO (chat radi u večernjim satima)
Da li bih preporučio ovaj hosting: DA
Link ka hostingu

Hetzner

Na nemačkom Hetzneru imam jedan dedicated server, Dell neki nabudženi koji košta oko 200€ mesečno, na njemu se vrte neke opasne produkcione aplikacije već više od pola godine i do sad, da ga ne ureknem, radi perfektno i niko se ne žali. Takva konfiguracija kod Hetznera bi kod drugog provajdera bila bar 3x skuplja, što će reći da sam baš zadovoljan cenama iako na prvu deluje preskupo.

Mišljenja oko Hetznera u javnosti su podeljena, neki ga kunu, neki se zaklinju u njega kako kad su u pitanju dedicated serveri tako i kad su u pitanju VPS serveri, neki su stalno pod DDoS napadima koje Hetzner navodno reši – tako što ti ugasi server (:-O) – šta je istina…ne znam.

Support sam cimao nekoliko puta, najviše oko nekih pitanja vezanih za nadogradnju servera i slično – i dobijao sam odgovore u roku od 2 sata.

Hetzner je dakle jedan od provajdera za kojeg nemam zamerke i definitivno bih ga preporučio, bar kad je ovaj moj mini uzorak od jedne dedicated mašine u pitanju.

Zadovoljan hostingom: DA
Zadovoljan podrškom: DA
Da li bih preporučio ovaj hosting: DA
Link ka hostingu

Time4VPS

Ovo je ultra jeftini litvanski hosting, gde možete dobiti VPS server, od recimo 2vCPU-a i 2GB RAM-a, 80GB prostora i 2TB protoka – za 2€ mesečno pod uslovom da se uzme za duži period. Sad imam neki najosnovniji VPS sa 1vCPU i 1GB RAM-a koji plaćam 2€/mesečno jer sam odabrao plaćanje na mesec dana (da je na recimo 2 godine izašao bi me uploa jeftinije na mesečno nivou. Sam server koristim oko 3-4 meseca za neka testiranja, isprobavanja i igranja i do sad nisam primetio neke probleme a lomim se i da prebacim kompjuteras.com kao i neke druge sajtove koje imam tamo, čisto da vidim kako će se server izboriti sa tim (naravo, bekapi prioritet) a naravno i ja da se malo upraksujem sa VPS-ovima, napadima sa neta i sličnim rabotama.

Support još nisam imao razloga da cimam i jedini problem koji sam imao do sad je bio problem pristupanju Billing portalu – puko im je ili CDN ili sam portal – ali uglavnom, sam server je radio bez problema. Inače, kad već pomenu, control/billing panel im je zaštićem dvostepenom autentifikacijom putem SMS-a.

Zadovoljan hostingom: DA
Zadovoljan podrškom: DA
Da li bih preporučio ovaj hosting: DA (za zezanja za sad)
Link ka hostingu

Zaključak: I koga bi na kraju preporučio?

Kad su domaći hosting provajderi u pitanju: Ninet (shared) i mCloud (Cloud i VPS).
Kad su strani provajderi u pitanju: GoDaddy (shared) i Hetzner (dedicated)
Kad je pitanju server za igranje i testiranje: Time4VPS