Нове мере владе Србије – а шта је са уштедом на софтверским лиценцама?

Скоро сви домаћи медији су објавили вест о новим мерама владе Србије о уштедама које би требало да имају за циљ побољшање ефикасности државе и које ће подупирати мере коначног оздрављења канцерогене економије у којој се налазимо од 1990-те па на овамо.

Спомиње се неко додатно опорезивање државних радника (и оних који раде пуном паром и заслужују попут и веће плате и оних који су само страначки примачи плате или буџетски паразити) а којима је плата већа од 60.000 динара (~530 евра), повећање пореза основних животних намирница са 8 на 10 процента, повећање пореза на неегзистенионалну робу (попут рецимо рачунара) са 8 на 20 процената, реструктурирање јавних предузећа, терање на рад или давање отказа белим медведима из општина специјализованих за софтверски пакет Solitaire.

Дакле….штедња, штедња, уштеда, штедња, праћење трошења пара, штедња….

Нове мере владе Србије – а шта је са уштедом на софтверским лиценцама?
Маскота Slackware заједнице у Србији

Е сад, да ли ће то помоћи болесној Српској економији и да ли ће утицати негативно на нас обичне смртнике не знам (по речима тадашњег министра финансија Лазара Крстића то ће повећати нашу потрошачку корпу само за око 4 евра што ја баш и не верујем, али ајде сад).
Међутим, поставља се ту и једно додатно питање којег се нико није дохватио:

А шта је са уштедом на софтверским лиценцама?

Убеђен сам и верујем да не мора баш сваки рачунар у нашим јавним службама да врти Виндовс и Виндовс сервер, а тотално сам сигуран и да не мора баш сваки рачунар да има инсталиран Мајкрософт Офис.

Ако је проблем у најкоришћенијем софтверу јавних предузећа који се зове Солитер ја ни ту не видим проблем, пошто исти постоји и у бесплатној варијанти због којег не морате давати 150 евра на лиценцу за оперативни систем.

Прочитајте још и: Шта је упознавање са Линуксом донело добро конкретно мени лично?

Ако нисте знали цена једног Виндовса зависно од типа лиценцирања се креце од 100-150 евра, а цена једног Мајкрософт Офис пакета од 100-250 евра. На то додајте и уцене које стижу од компаније Мајкрософт о обавези надоградње оперативног система, што ће рећи да вас терају да платите додатних ~100 евра за нешто што сте већ платили ~100 евра ако сте рачунар купили са преинсталираним оперативним системом.

Такође, по Мајкрософту једини легално купљен рачунар јесте рачунар са преинсталираним Виндовсом, а рачунару који сте купили без оперативног система морате купити њихов Виндовс пакет за легализацију (такозвани GGK – Get Genuine Kit).

О лиценцама за Виндовс сервере нећу причати јер нисам упознат о њиховој функцији у јавним предузећима, тако да и не знам има ли ту луфта за заменом и преласком на бесплатна решења (на којима су, рецимо, Гугл, Твитер и остале мање фирмице). А и…99% свих сервера на свету је под Линуксом, зашто сви сервери државних фирми морају да буду баш под Виндовс Сервером?

ПА ИСПЛАТИ ЛИ СЕ ТАЈ ПРЕЛАЗАК НА ОПЕРАТИВНЕ СИСТЕМЕ ОTVОРЕНОГ КОДА, ТЕ НЕКЕ ЛИНУKСЕ И ЛИБРЕОФИСЕ?

GrbГрад Минхен каже ДА (више о томе можете прочитати овде и овде).
Укратко, управа немачког града Минхена је решила да одјебаус прескупе Виндовсе, Вордове, Екселе и остале програме са својих рачунара, првенствено да би повећали безбедност свог ИТ система, а секундарно и како би смањили трошкове.

Неки су им говорили да ће ту вук појести магарца, односно да ће им то испасти скупље него што би било да су остали на старом (више о томе прочитајте овде) али десило се ипак другачије: Минхен је уштедео око 10.000.000 евра (словима – десет милиона евра) а и даље штеди јер не мора да плаћа надоградње за Виндовс Икс-Пе (ориг. Windows XP) коме је престала подршка у априлу 2014-те, те који је сад лака мета хакера.

А и та надоградња на Виндовс 7 (сада већ на Виндовс 8.1) кошта и хардверски, јер Виндовс 7 не може да се врти на маторим машинама које град има (нема драјвера за Виндовс 7, има испод 1GB RAM меморије итд), те се морају купити и нови компјутери…те када се све сабере и одузме једна компанија уцењује један град да купи и нове рачунаре и нове оперативне системе иако су им стари рачунари са Икс-Пеом радили добро.

Линукс могу (тачније јесу) инсталирати на рачунарима којима је истекао рок трајања, тј који су били зрели за канту јер је Виндовс 7 био презахтеван за њих, а опет Линукс на њима ради без икаквих проблема. Такође, толико су одушевљени истим, да су и грађанима препоручили да ураде исто што и они, чак им и бесплатно давали дискове како би их инсталирали на своје рачунаре и тако им продужили радни век.

Француска жандармерија каже ДА (више о томе можете прочитати овде).
Укратко, заменили су Виндовс и Офис са Линуксом и Либре Офисом (ориг. Libre Office) пакетом и смањили трошкове за више од 40% (словима – скоро па преполовили трошкове)

НАСА каже ДА (више о томе прочитајте овде).
Укратко, решили су да систем учине стабилинијим и да имају контролу над њиме, тако што неће чекати да им Мајкрософт направи и удели сигурносне исправке и преправке већ да то могу сами да ураде када год пожеле (Линукс – отворени код, може свако ко се разуме у програмирање да себи направи шта жели) и тако уштеде на времену и нервирању.

Шпанска регија Екстремадура каже ДА (више о томе прочитајте овде).
Укратко, желе људи смањити трошкове и учинити систем стабилнијим те ће око 40.000 рачунара прешалтати на софтвер отвореног кода, тачније Линукс и његове програме.

Валенсија каже ДА (више о томе можете прочитати овде). Уштедели људи 36.000.000 евра. Ситница.

Има ту још примера, попут владе Португалије и осталих, али се о томе слабо прича јер иза Линукса не стоји ни једна велика корпорација која може да парира Мајкрософту. Сем пар компанија попут Каноникала (ориг. Canonical) и РедХет-а већином иза самог Линукса стоји заједница људи. Када се каже Линукс мисли се првенствено на стабилност и безбедност (подсећања ради, 95% свих сервера и суперрачунара су на Линуксу – зашто?)

Има рецимо код нас, у нашим средњим школима и факултетима, фора да ученици и студенти морају своје презентације правити у Мајкрософт PowerPoint-у или у Ворду, те ако деца то не направе бивају кажњена лошом или негативном оценом.

Пита ли неко родитеље имају ли новца за купити, у овом случају, Виндовс и PowerPoint, цирка око 300 евра? Терају ли се оваквим приступом родитељи на скидање крекованог и нелегалног софтвера?
Зашто наше школе и факултети нису усмерени ка бесплатном софтверу отвореног кода, уместо што су усмерени ка Мајкрософт производима који коштају богаоца?

Понављам, не може се баш увек и по сваку цену прећи на Линукс (ако рецимо имате неки програм који може добро да ради искључиво на Виндовсу попут Аутокеда (ориг. AutoCAD), Фотошопа и осталих или имате ERP софтвер који није WEB орјентисан итд), али опет поставља се питање за нашу Владу…..колико државних службеника ради у Аутокеду?

Примера ради, овај текст сам исписао са Линукс машине тачније на којој је инсталиран Линукс Минт, текст сам куцкао у ЛибреОфису и апсолутно ни један проблем немам са тим као што га немам ни са самим рачунаром.

Ако само за један матор рачунар који ћете да замените новим решите да уместо Виндовса и Офиса на њега ставите, рецимо Арч Линукс (ориг. Arch Linux) и ЛибреОфис…то је уштеда од око 300 евра што је мало када се гледају милиони-камиони нашег буџета, али ако рецимо тих 300 евра дате као једнократну помоћ једној породици из Куршумлије која је социјално угрожена ствари се мењају..једним потезом сте учинили 3 добре ствари: помогли сте једној породици, учинили сте да матор рачунар (који сада не морате да мењате новим) не мора да се баци а да при том ради још и боље и ослободили сте се даљих уцена једне велике корпорације.

Дакле, Министре финансија не видим разлог зашто не би прешли тамо где је то могуће, а убеђен сам да је могуће на великом броју рачунара и сервера, на софтвер отвореног кода и тако донели неке додатне уштеде овој нашој напаћеној економији.