Како учинити да Гугл Форме делују званично?

Google Forms представља један од најбржих и најлакших начина да од људи захтевате да попуне неке обрасце, анкете, упите, формуларе и сличне ствари, без да вам треба неко програмерско предзнање и лудило.

Довољно је отворити Гугл (Google) налог, отићи на Google Drive кликнути на Create Form, а све остало је једноставно, практично и интуитивно те нећу о томе ни писати (овде можете прочитати ако баш желите, али је на енглеском).

Е сад, шта је овде са овим формама и обрасцима проблем…ово је Гугл производ и ову форму може свако креирати и послати вам…али како ви сад као неко ко треба ту форму да попуни да верујете да ли је она послата са праве адресе или је део неке преваре…поготово ако се у том обрасцу од вас тражи да унесете неке приватне податке, „недобог“ лозинке, бројеве телефона и слично.

Конкретно, баш данас сам добио на мејл позив да попуним такву неку форму и због тако неких грешака је нисам ни попунио (а могуће и да сам мало параноид):

  1. Позив да попуним форму ми је стигао са @gmail.com адресе а не са рецимо @kompanija.com имејл адресе. Дакле могао је ко год је хтео да осмисли образац и да ми га пошаље.
  2. Линк који је водио ка форми је био http://bit.ly/блаблабла. Bit.ly је „url redirection“ сервис и кликом на bit.ly линк могу отићи ко зна где, можда на сајт компаније која ми је упутила захтев, можда на неки кинески заражени сајт а можда и на неки миџет порно сајт 🙂
  3. Кликнуо сам (наравно, као и сваки параноид са VirtualBox машине) и линк ме је одвео на Google Drive где је требало попунити ту форму…али како ја да знам ко стоји иза ње? Још ако се траже неки приватни подаци….п’каааако….нема чак ни логоа…? Воздра.

РЕШЕЊЕ: Како учинити да Гугл Форме делују званично и буду озбиљне

ОПЦИЈА 1: Имплементирати ту форму на компанијин сајт.
Сад би неко помислио да је ово ултимативно гик решење које само компјутерски фрикови могу извести…али није, може и Миливоје из Баћевца. Довољно је само после креирања форме ископирати такозвани „Embed code“ на страницу….и то је то. Готово? Да!
Кад креирате форму (урадите сами јер је ултра једноставно) кликните на File па Embed (ја сам у овом примеру креирао форму „Да ли вам се свиђа овај чланак“). Након клика на Embed појавиће вам се код који само прекопирате на страницу на вашем вебсајту/блогу где желите та форма да се појави:

Селектујте код и прекопирајте га на страницу на којој желите да се појави форма

И то је то……

ОПЦИЈА 2: Редирекција урла са званичног сајта ка Google Drive-у
Ово је опција ако вас смара да „мећете“ било какве кодове на свој сајт, већ кориснику једноставно јавите мејлом да оде на ту-и-ту адресу на вашем сајту и попуни упитник.

Ово се ради исто лако, уколико имате cPanel код хостинг провајдера сигурно имате у њему и „Redirects“ у одељку Domains:

…а ако немате, едитујте ваш .htaccess фајл и додајте линије (у овом примеру):
Redirect /upitnik_01 https://docs.google.com/forms/d/18zKOVkEqEZiZZTjhvRdMXPS2a7VOnUNA1e9oRGwo8VQ/viewform

Сложићете се да је ово озбиљније решење кад је попуњавање форми, анкета и образаца у питању и обавештавања ваших клијената/потрошача/колега о истим, те на овај начин упитник можете послати и са ваше @gmail.com адресе јер неће бити превише сумњив.

Сигурно ћу се ја као неко ко треба да попини тај образац осећати безбедније ако ћете ми послати да се упитник или анкета коју треба да попуним налази на адреси:
https://kompjuteras.com/kako-uciniti-da-google-forme-deluju-zvanicno или https://kompjuteras.com/upitnik_01

…уместо на: http://bit.ly/1ddfOJR или https://docs.google.com/forms/d/18zKOVkEqEZiZZTjhvRdMXPS2a7VOnUNA1e9oRGwo8VQ/viewform

Наравно, постоји и опција да је неко ухаковао сајт и поставио све ово уместо вебмастера…али то је већ параноја – напредни ниво.

Ви свакако, за злу-не-требало будите пажљиви никада немојте остављати битне податке попут лозинки, бројева платних и кредитних картица и слично, све и да вам то на овај начин траже Барак Обама и Владимир Путин лично.