Заштита деце на интернету [Windows]

Заштита деце на интернету представља једну од највећих брига родитеља. У тренутку када ваше дете седне за рачунар и преко браузера или чет клијента оде на интернет, у том тренутку постаје потенцијалана мета за лопове, провалнике, педофиле….и остале људе криминалне оријентације.

То све почне са: Сви моји другари причају о том Фејсбук / Скајп / Вајберу / Твитеру а ја немам профил. Креираћу профил да бих могао/ла да се чујем са другарима и да будем у тренду….

Нажалост, обично се та прича се заврши са: „Неки човек ми је понудио најновију игрицу MEDAL OF HONOR. Не морам ништа да платим, рекао је да ми даје игрицу за џ зато сто ми је добар друг…идем сутра код њега да је узмем….“

Катастрофа!

…или почео распуст и дете на Фејсбук/Твитер/МајСпејс профилу остави поруку…“Ураааа, почео распуст, идем са родитељима у петак на море, 2 недеље уживања….“ – рај за провалнике…све је на тацни

Чак штавише, отишло се корак унапред па је једно време постојао и сајт pleaserobme.com који је аутоматски прикупљао све те „паметне“ статусе и делио их са другима…. Такође, постоји шанса и да ваше дете укуца један појам на Гуглу, а претрага га одведе на неку порнографску страницу.

Пример који је запазила једна мајка тражећи опис неког лека на интернету:

http://www.kurir-info.rs/crna-hronika/porno-navlakusa-na-internetu-79754.php

Још је једна ствар која ме забрињава, а то је да велики број родитеља , такорећи њих 95%, ставља голишаве слике својих беба на Фејсбук.

Прво, да ли сте сигурни да су сви људи које имате у контактима, нормални људи, да нису ментално заостали, прикривени педофили и слично??? За колико сте педофила у вестима чули да су били мирни и повучени људи за које комшије никада не би рекле да су били педофили?

Друго, да ли мислите да је оно сто поставите на Фејсбук, само ваше и да нико не може да види те слике ко није на вашој листи пријатеља???

Треће, и када обришете слику, да ли мислите да сте је стварно обрисали са ФБ сервера (можете чак и експериментисати са овим, тако што ћете запамтити линк ка слици, па да обришете слику, па да опет одете на тај линк

Прочитајте још и: Како један једини несмотрени Фејсбук статус може да вас кошта губитка имовине?

Генерално, 100% заштита деце на Интернету јесте немогућа, али опет не можете због тога седети скрштених руку. У даљем тексту појаснићу вам детаљније једну од метода за заштитом деце на интернету, која ми се уједно чини најбржом и најлакшом за инсталацију.

И да…свестан сам да је ово задирање у приватност детета, и да ће многи интернет моралисти сада да ме нападну, али сам и заговорник тезе да дете не треба на интернету ни да има приватност у односу на његовог родитеља, односно мора увек бити под присмотром јер буквално будала и превараната има свугде, како на интернету тако и ван њега.

И сам сам родитељ двоје мале деце и до њихове 15 године ће бити под мојим мониторингом када је интернет у питању.

Користан линк: Фејсбук за тинејџере – где грешите са својом децом?

K9 Веб заштита (K9 Web Protection)

K9 Web Protection представља програмчић од 2-3 мегабајта, којом на једноставан начин можете забранити, пратити и лимитирати одређене сајтове, употребу чет-клијената и осталих онлајн алата…како?

Одете на www.k9webprotection.com и кликнете на FREE DOWNLOAD, попуните тражене податке тј Име, Презиме, имеил адресу (немојте уносити неку измишљену имејл адресу), и изаберите неку вредност из падајућег менија „How did you hear about us?“, на пример „Flyer or Newsletter“. На имејл који сте унели, стићи ће вам линк „Download K9 Web Protection“ одакле ћете програм „скинути“ као и лиценцни серијски број за употребу овог програма. Прво скините програм са датог линка и покрените инсталацију.

Доћи ћете до прозора за унос лиценцног серијског броја (који сте доби на имејл који сте навели у пријави). Ту требате унети и такозвану администраторску лозинку, којом ћете уствари закључавати и откључавати забране и привилегије, и уз помоћ које ћете моћи да деиснталирате програм, уколико нисте задовољни њиме. Поставите лозинку коју ћете само ви знати и немојте да је заборавите. Ако дете на било који начин дође до ње, моћи ће да откључа програм и да има пун приступ интернету. Након клика на „install“, сачекаћете пар секнди да се програм инсталира, и када дође до краја инсталације, изаберите „reboot now“ и „finish“, да би се рачунар рестартовао и процес инсталирања завршио.

Након рестарта идите на START – PROGRAMS – Blue Coat K9 Web Protection – Blue Coat K9 Web Protection Admin. Када вам се отвори прозор, кликните на SETUP и унесите лозинку коју сте поставили и кликните на ОК. Отворице вам се такозвани администраторски прозор, на коме постављате или скидате разне забране. Са леве стране имате главни мени са посебним командама од којих би ја издвојио 2: WEB CATEGORIES TO BLOCK – ту се налазе подешавања за коју врсту категорија хоћете да дозолите или забраните приступ (нпр SOCIAL NETWORKS ће забранити приступ Фејсбуку, МајСпејсу и слично).

Моја је препорука да под овим подешавањима изаберете CUSTOM са десне стране, оставите зачекираним COMMONLY BLOCKED CATEGORIES и да изаберете додатне ставке из „OTHER CATEGORIES“ …као сто су CHAT/INSTANT MESSAGING, SOCIAL NETWORKING, LGBT и слично. Наравно поред CUSTOM можете изабрати и унапред исконфигурисане нивое заштите, као што су HIGH, DEFAULT….TIME RESTRICTION– ту се налазе временска подешавања интернет конекције и категорија које сте дефинисали унутар „WEB CATEGORIES TO BLOCK“, тј од када до када желите да уопште и имате интернет на свом рачунару.


Наравно уколико сте поставили забрану, на рецимо Фејсбук а желите да се ви улогујете тамо, једноставним уношењем администраторке лозинке, можете приступити датом сајту, тако што ћете из падајућег менија изабрати период до када хоћете да скинете забрану са њега, кликнути на ALLOW THIS SITE и унети лозинку.

Поред опције забране унутар програма K9 Web Protection имате и могућност праћења активности на интернету, тачније можете истражити, где је то све ваше дете било на интернету, шта је радило, које је сајтове обилазило и слично.

То можете видети кликом на VIEW INTERNET ACTIVITY унутар администраторског прозора.

Корисно за прочитати: Контрола приватности на Фејсбуку