Бесплатно имејл решење за вашу малу фирму?

Изненадим се кад видим да неко има малу фирму која има до 10 запослених (10-20 горе доле) а имејлове уместо са gazda@mojafirma.com шаље са gazda1970@gmail.com – а још и на све то, има свој сајт са све купљеним доменом? Па 10x размислим кад добијем понуду од „озбиљне“ фирме да нешто купим – а имејл стигне са Gmail/Outlook адресе – обично и изигноришем иако су и Google и Мајкрософт озбиљне компаније.

Бесплатно имејл решење за вашу малу фирму?ОК, и сам сам учестововао у одабиру најбољег имејл решења за компанију у којој радим, радио анализе, да ли имати свој сервер и на њему неко селфхостед OpenSource решење попут postfix/sendmaila и сличних, одржавати имејл сервер, бринути се о спам блеклистингу, плаћати струју и одржавање сервера или имати неко професионално али и проверено клауд (cloud) решење па ми је јасно колико је озбиљна прича наћи добро решење а да не кошта ко Србију улазак у ЕУ.

За људе који већ имају свој сајт, уместо адресе на Gmail.com, Outlook.com и сличним сервисима мало срозано али опет колико толико бар на око професионално решење би било коришћење имејл налога које су добили паралелно са хостингом. Хостинг провајдери обично и за најмањи хостинг пакет нуде минимум 30 имејл налога док рецимо ако имате VPS или наменски сервер тај број може бити и већи.

Ако планирате да користите имејл на овај начин избегавајте дељене (shared) хостинге јер више хостинг налога дели једну IP адресу, те уколико неко од њих почне да спамује IP адреса сервера биће маркирана као спамерска те ће имејлови са свих налога на том серверу код других бити маркирани као спам – а то не желите. Једини дељени хостинг који би дошао у обзир на овај начин јесте онај где бисте добили наменски IP адресу што ће вас, наравно, додатно коштати.

Обично хостинг провајдери нуде cPanel са неким од OpenSource вебмејл панела попут Roundcube, Horde или SquirrelMail са све POP/IMAP приступом и уз SSL заштиту тако да бисте колико толико могли да задовољите своје потребе кад је имејл у питању – али – да ли је „колико – толико“ довољно за пословање једне фирме?

По мени, да би једно имејл решење било прихватљиво за коришћење у пословне сврхе мора да поседује минимум следеће три карактеристике:

 • Обавезна SSL заштита (неки хостинг провајдери немају ни то)
 • Обавезна могућност двостепене аутентификације (још нисам налетео на неко решење унутар cPanel-а да је имало могућност двостепене аутентификације) уз „per-app“ аутентификацију одвојеним лозинкама које немају везе са мастер лозинком
 • Добра репутација

Од професионалних и плаћених клауд решења, ако мене питате, постоје само два озбиљна: Google Аpps и Microsoft Office 365 а оба решења ће вас коштати око 5$ по кориснику месечно па онда кад баците на папир: 5$ x 10 корисника x 12 месеци = 600$ годишње за 10 корисника.

…за тих 600 долара годишње за 10 корисника добијате ултра стабилно клауд безбедно имејл решење, плус друге алате попут календара са SMS нотификацијама, онлајн офис апликације и слично. Можда вам ових 600$ на први поглед делује много, али од тога одбијте (ако бисте ишли „self-hosted“ решењем) струју, одржавање сервера, човек-дане систем администратора који то све треба да одржава, евентуално сервис или замену делова сервера и сличне зајебанције.

По мени једна и једина мана клауд имејл решења у односу на „self-hosted“ без обзира на то колико су клауд решења безбедна и професионална јесте та ни један ваш мејл није директно у вашем власништву већ се налази на тамо неком серверу по разним Америкама те нисте баш најчистији да ли тамо нека CIA или неки Џорџ чита и анализира вашу електронску пошту (а можда сам и само мало параноичан, опростите ми нисам попио лекиће за данас, не морате да устајете одох ја).

…а опет, и то „self-hosted“ решење, ма колико га добро заштитили опет ће да се појави нека тамо NSА која ће наћи начина да се ушуња на сервер и прати сва дешавања на њему, тако да – нисам паметан.

Бесплатно имејл решење а одлично за мање фирме?

Бесплатно имејл решење које обитава већ доста времена а за 0$/месечно нуди веома добро искуство – име му је Zoho. Zoho сем имејл сервиса има у себи имплементиран и Office алат, календар и свашта још нешто али ћемо се ми сад усредсредити искључиво на имејл.

Основне карактеристике имејла на Zoho:

 • 0$/месечно по кориснику за стартних 10 корисника
 • 5GB простора по кориснику што је, по мени, сасвим довољно, сем уколико не шаљете и не примате видео клипове и остала чуда која чувате у инбоксу уместо негде другде. Временом ће се и тих 5GB напунити тако да бисте требали радити с времена на време (рецимо сваке 2 године) архивирање и брисање старих мејлова или мејлова старијих од 2 године. А можете и докупити простор, рецимо за око 25$ годишње по кориснику (дакле упола од Гугла или Мајкрософта) можете повећати простор за још 5GB на укупно 10.
 • Двостепена аутентификација SMS-ом или Google Authenticator апликацијом
 • POP/IMAP приступ имејловима (може се дакле користити Outlook, знам да сви секу вене због њега)
 • Има своју Андроид имејл апликацију, али се може користити и на другим имејл клијентима на телефону попут Gmail-a или К9
 • Email forwarding ради најнормалније, дакле можете рецимо све имејлове који вам стигну на Zoho Mail да аутоматски проследите на неку пету имејл адресу
 • Email алиаси су омогућени – можете да накачите више имејл адреса на једну и то вам се неће одбити од броја корисника јер се ради о истом mailbox-у.
 • Наравно, филтери раде нормално као и управљање фолдерима

Дакле, као што видите, за решење од 0$ – перфектно. Једина већа мана коју ја примећујем на Zoho-у јесте величина атачмента која не сме бити већа од 3MB (ваљда сам навикао на 25MB у Gmail-у).

Веб интерфејс Zoho-а
Веб интерфејс Zoho-а

Шта треба да поседујете да бисте користили Zoho Mail?

Свој домен, наравно. На домену треба да ажурирате MX рекорде да гађају Zoho сервере и то је то. Приступ имејловима је могућ путем веб-браузера или имејл клијента.

Zoho иницијално даје бесплатне ресурсе за 10 корисника али овај број може да нарасте и до 25 путем Zoho referral програма довођења нових корисника (значи секта или политичка партија).

Сем Zoho који користим, постоје и друга слична бесплатна решења попут Bitrix24.com (ево линка овде) који нуде више бесплатних налога, простора или лепши интерфејс. Све у свему Zoho је одличан сервис и што је најбитније – ради одлично.

Повезани текст: Који провајдер даје 1000 имејл налога за коришћење са вашим доменом и неограниченим mailbox-ом?