Iznenadim se kad vidim da neko ima malu firmu koja ima do 10 zaposlenih (10-20 gore dole) a mailove umesto sa gazda@mojafirma.com šalje sa gazda1970@gmail.com – a još i na sve to, ima svoj sajt sa sve kupljenim domenom? Pa 10x razmislim kad dobijem ponudu od „ozbiljne“ firme da nešto kupim – a email stigne sa Gmail/Outlook adrese – obično i izignorišem iako su i Google i Microsoft ozbiljne kompanije.

Besplatno email rešenje za vašu malu firmu?OK, i sam sam učestovovao u odabiru najboljeg email rešenja za kompaniju u kojoj radim, radio analize, da li imati svoj server i na njemu neko selfhosted OpenSource rešenje poput postfix/sendmaila i sličnih, održavati email server, brinuti se o spam blacklistingu, plaćati struju i održavanje servera ili imati neko profesionalno ali i provereno cloud rešenje pa mi je jasno koliko je ozbiljna priča naći dobro rešenje a da ne košta ko Srbiju ulazak u EU.

Za ljude koji već imaju svoj sajt, umesto adrese na Gmail, Outlook.com i sličnim servisima malo srozano ali opet koliko toliko bar na oko profesionalno rešenje bi bilo korišćenje email naloga koje su dobili paralelno sa hostingom. Hosting provajderi obično i za najmanji hosting paket nude minimum 30 email naloga dok recimo ako imate VPS ili dedicated server taj broj može biti i veći.

Ako planirate da koristite email na ovaj način izbegavajte shared hostinge jer više hosting naloga deli jednu IP adresu, te ukoliko neko od njih počne da spamuje IP adresa servera biće markirana kao spamerska te će mailovi sa svih naloga na tom serveru kod drugih biti markirani kao Spam – a to ne želite. Jedini shared hosting koji bi došao u obzir na ovaj način jeste onaj gde biste dobili dedicated IP adresu što će vas, naravno, dodatno koštati.

Obično hosting provajderi nude CPanel sa nekim od OpenSource webmail panela poput Roundcube, Horde ili SquirrelMail sa sve POP/IMAP pristupom i uz SSL zaštitu tako da biste koliko toliko mogli da zadovoljite svoje potrebe kad je email u pitanju – ali – da li je „koliko – toliko“ dovoljno za poslovanje jedne firme?

Po meni, da bi jedno email rešenje bilo prihvatljivo za korišćenje u poslovne svrhe mora da poseduje minimum sledeće tri karakteristike:

 • Obavezna SSL zaštita (neki hosting provajderi nemaju ni to)
 • Obavezna mogućnost dvostepene autentifikacije (još nisam naleteo na neko rešenje unutar Cpanela da je imalo mogućnost dvostepene autentifikacije) uz per-app autentifikaciju odvojenim lozinkama koje nemaju veze sa master lozinkom
 • Dobra reputacija

Od profesionalnih i plaćenih cloud rešenja, ako mene pitate, postoje samo dva ozbiljna: Google Apps i Microsoftov Office 365 a oba rešenja će vas koštati oko 5$ po korisniku mesečno pa onda kad bacite na papir:
5$ x 10 korisnika x 12 meseci = 600$ godišnje za 10 korisnika. Za tih 600 dolara godišnje za 10 korisnika dobijate ultra stabilno cloud bezbedno email rešenje, plus druge alate poput kalendara sa SMS notifikacijama, online office aplikacije i slično. Možda vam ovih 600$ na prvi pogled deluje mnogo, ali od toga odbijte (ako biste išli self-hosted rešenjem) struju, održavanje servera, čovek-dane system administratora koji to sve treba da održava, eventualno servis ili zamenu delova servera i slične zajebancije.

Po meni jedna i jedina mana cloud email rešenja u odnosu na self-hosted bez obzira na to koliko su cloud rešenja bezbedna i profesionalna jeste ta ni jedan vaš mail nije direktno u vašem vlasništvu već se nalazi na tamo nekom serveru po raznim Amerikama te niste baš najčistiji da li tamo neka CIA ili neki Džordž čita i analizira vašu elektronsku poštu (a možda sam i samo malo paranoičan, oprostite mi nisam popio lekiće za danas, ne morate da ustajete odoh ja).

…a opet, i to self-hosted rešenje, ma koliko ga dobro zaštitili opet će da se pojavi neka tamo NSA koja će naći načina da se ušunja na server i prati sva dešavanja na njemu, tako da – nisam pametan.

Besplatno email rešenje a odlično za manje firme?

Besplatno email rešenje koje obitava već dosta vremena a za 0$/mesečno nudi veoma dobro iskustvo – ime mu je Zoho. Zoho sem email servisa ima u sebi implementiran i Office alat, kalendar i svašta još nešto ali ćemo se mi sad usredsrediti isključivo na email.

Osnovne karakteristike emaila na Zoho:

 • 0$/mesečno po korisniku za startnih 10 korisnika
 • 5GB prostora po korisniku što je, po meni, sasvim dovoljno, sem ukoliko ne šaljete i ne primate video klipove i ostala čuda koja čuvate u Inboxu umesto negde drugde. Vremenom će se i tih 5GB napuniti tako da biste trebali raditi s vremena na vreme (recimo svake 2 godine) arhiviranje i brisanje starih mailova ili mailova starijih od 2 godine. A možete i dokupiti prostor, recimo za oko 25$ godišnje po korisniku (dakle upola od Gugla ili Majkrosofta) možete povećati prostor za još 5GB na ukupno 10.
 • Dvostepena autentifikacija SMS-om ili Google Authenticator aplikacijom
 • POP/IMAP pristup mailovima (može se dakle koristiti Outlook, znam da svi seku vene zbog njega)
 • Ima svoju Android email aplikaciju, ali se može koristiti i na drugim email klijentima na telefonu poput GMaila ili K9
 • Email forwarding radi najnormalnije, dakle možete recimo sve mailove koji vam stignu na Zoho mail da automatski prosledite na neku petu email adresu
 • Email aliasi su omogućeni – možete da nakačite više email adresa na jednu i to vam se neće odbiti od broja korisnika jer se radi o istom mailboxu.
 • Naravno, filteri rade normalno kao i upravljanje folderima

Dakle, kao što vidite, za rešenje od 0$ – perfektno. Jedina veća mana koju ja primećujem na Zohou jeste veličina atačmenta koja ne sme biti veća od 3MB (valjda sam navikao na 25MB u Gmailu).

Web interfejs Zoho-a

Web interfejs Zoho-a

Šta treba da posedujete da biste koristili Zoho mail?

Svoj domen, naravno. Na domenu treba da ažurirate MX rekorde da gađaju Zoho servere i to je to. Pristup mailovima je moguć putem web browsera ili email klijenta za PC i smartfone.

Zoho inicijalno daje besplatne resurse za 10 korisnika ali ovaj broj može da naraste i do 25 putem Zoho referral programa dovođenja novih korisnika (znači sekta ili politička partija).

Sem Zoho koji koristim, postoje i druga slična besplatna rešenja poput Bitrix24.com (evo linka ovde) koji nude više besplatnih naloga, prostora ili lepši interfejs ali sam se ja zadržao na Zohou i tu ću biti bar još godinu dana pre nego što nateram sebe da isprobam i druga rešenja. Sve u svemu Zoho je odličan servis i što je najbitnije – radi odlično.

Povezani tekst: Koji provajder daje 1000 mail naloga za korišćenje sa vašim domenom i neograničenim mailboxom?