Evo jednog meni zanimljivog pokušaja zaraze kompjutera putem emaila – takozvani ruski rulet, iako je završio neuspešno.
Mail je šatro poslat sa DHL-ove mail adrese i u sebi sadrži 6 linkova, 5 linkova vode zaista ka DHL-u, 1 koji očigledno vodi ka DHL-u ustvari vodi ka nekom buđavom inficiranom wordpress sajtu i na njemu ka ransomware malveru (pisao sam o njemu ovde).  Fajl, kad se klikne na njega je fajl sakriven iza ikonice za PDF dokument a zove se invoice128.pdf.exe.

Spam

Pretpostavka je da ćete kliknuti na prvi link i videti da je sve regularno, možda proveriti poslednji, videti da je sve regularno, kliknuti i na ovaj inficirani link, pa skinuti i otvoriti ovaj inficirani fajl za koji mislite da je PDF dokument i tako pokrenuti zabavu.

Kako se zaštititi?

Prvi stub odbrane je Spam filter na vašem email serveru, te ako koristite Gmail/Outlook.com/Yahoo/Zoho i ostale poznatije servise ovo bi trebalo da je otišlo u folder spam.
Ako imate neko drugo email rešenje sa sirotinjskom antispam zaštitom (obično je implementirano neko free rešenje po firmama ili vam ih nudi provajder kod kog ste kupili internet) verovatnoća je i da vam je stiglo u Inbox. U ovom slučaju radilo se o Gmailu i otišlo je u spam ali sam ga ja za potrebe ovog teksta markirao kao regularan mail.

Drugi stub odbrane, ako ste na Windowsu je vaš antivirus (Linux korisnici nek trknu po pivo). Antivirus bi skinut fajl obrisao regularno – pod uslovom da ga prepozna kao pretnju – ako ga prepozna.

Treći stub odbrane ste vi, ako ne očekujete ništa od DHL-a delete&odjebaus ovaj mail a ako očekujete, da li je to baš nemački DHL – a ako jeste, zašto DHL nije poslao PDF u atačmentu – ako je poslao u atačmentu zašto se atačment završava na exe ili bat umesto na doc ili pdf a ako se završava na doc ili pdf – zašto vam to šalje tek sad mailom dođavola.