Шта јесте а шта није „То само ви штребери знате и само то и знате“

Шта јесте а шта није &qуот;То само ви штребери знате и само то и знате&qуот;Скоро сам упао у ватру где ме је неко изнапушавао јер није знао како да искључи „Conversation View“ у Џимејлу (Gmail).

Conversation View је, за оне који не користе Џимејл, преглед имејлова у вези, нешто попут чета, дакле видите у вези оригинални имејл (e-mail) и одговоре на тај имејл уместо прегледа где је сваки имејл прича за себе.

Кад сам кориснику рекао да се то искључује у подешавањима на два клика добио сам критике типа „А откуд ја то знам, нисам ја штребер ко ти, ти само то и знаш и ништа више сем тих компјутера и не знаш. Нисам ја завршила факултете за компјутере па да то знам“

ОК, као и до сад, неаргументована напушавања лагано уђу па панично изађу из мозга попут страног инвеститора који би да развија бизнис у Србији, али поставља се питање…да ли основно познавање компјутера данас спада у неку основну писменост или смо ми на Балкану и даље у варијанти: „Писменост је кад знаш да пишеш и знаш да читаш“.

Ја мислим да је је писање и читање данас само 50% од онога за шта мислим да је основна писменост – друга половина је данас: основно познавање енглеског језика и основно познавање рада на рачунару.

За познавање енглеског нисам баш меродаван – није ми то професија, али за познавање компјутера – тврдим, да за проналазак неке информације на Гуглу или самосталним прчкањем по подешавањима било ког програма није потребно магистрирати „Компјутеризам Универзума и Васионе“.

Ајде баш да видим човека који ће наћи неки иоле плаћенији легалан посао без познавања енглеског језика и познавања рада на компјутеру.

ОК, програмирати нешто, јебавати се са скриптама, инсталирати нешто (иако има богаоца упутстава на нету), инсталирати штампач или шта ти ја знам, али да ли је „То само ви штребери знате“ везано за рецимо наредних 15 питања:

 1. Како послати имејл, прилог (у нашим народима познат као атачмент) или више прилога путем имејла?
  Идем до оног штребера да видим зашто неће да ми се пошаље фајл од 2 терабајта
  Идем до оног штребера да видим зашто неће да ми се пошаље мејлом фајл од 2 терабајта
 2. Како подесити потпис у имејлу?
 3. Како подесити било шта на Outlook-у или Џимејлу и ако не знате где наћи упутство?
 4. Како смањити текстуални фајл који је величине 100 мегабајта тако да може да се пошаље имејлом?
 5. Како на Џимејлу поставити „Vacation responder“ или ти, што би Веља Илић рекао „оно кад сам на годишњем па што аутоматски шаље“?
 6. Како зиповати фајл?
 7. Заборавила сам лозинку на Скајпу, шта да радим?
 8. Има ли начина да се некако пошаље фајл од 2GB путем Џимејла?
 9. Шта су Дропбокс, Вајбер, Вацап, Фајерфокс, PowerPoint…?
 10. Како поставити српску тастатуру на Виндовсу уместо енглеске?
 11. Преко чега наћи неку информацију на нету?
 12. Како неку реченицу превести на шпански језик помоћу нета?
 13. Како направити Фејсбук или Твитер налог?
 14. Како креирати имејл налог на Yahoo, Outlook.com…
 15. Како нарезати DVD?

Мајка му стара, за већину одговора имате решење и на овом блогу (рецимо линк овде).
А шта јесте „То је само за ваш штребере и само се у то разумете“?. Ево рецимо ових десетак питања (мада и за решавање њих имате подоста јавно доступних упутстава):

 1. Компјутер успорио одједном, шта да радим?
 2. Пао ми систем, компјутер неће да се упали, шта да радим?
 3. Како да инсталирам Виндовс, Линукс, штампач, веб камеру, скенер…
 4. Како да подесим да сви из канцеларије могу да штампају на штампачу који је инсталиран код мене?
 5. Обрисао сам све контакте са свог Андроида, могу ли некако да их вратим?
 6. Обрисао сам тај-и-тај фајл са компјутера и испразнио Recycle Bin, има ли шансе да то вратим?
 7. Како да обезбедим свој компјутер да буде отпорнији на хакере, вирусе или штатијазнам?
 8. Како да заштитим одређени фолдер тако да нико сем мене не може да га отвори.
 9. Како да заштитим фајлове за случај да кад ми неко украде компјутер не може да дође до мени битних фајлова на њему?
 10. Како да од веб камере од 20€ направим ‘Surveillance system’ у кући или канцеларији?

По мени, основна информатичка писменост подразумева рад на интернету и коришћење претраживача, подразумева рад са имејловима и основе радње на компјутеру – али хајде сад то објасните неком 40-тогишњаку „знам да пишем, знам да читам – ја сам писмен“.

Разумео бих да није човек имао компјутер па се не разуме, али обично ти људи који одбијају да науче да сами нешто провале имају компјутер у свом власништву више од 10 година!!?

Колико су ми несхватљиви људи који имају компјутер толико дуго са све пуним приступом интернету а не знају и одбијају да науче најосновније радње везане за рад на компјутеру обаснићу следећом истинитом причом:

Imao sam komšiju – Сафета, Ром, отац чини ми се двоје деце, живео у бараци (преселили га касније у оне државне контејнере), дакле као и већина Рома код нас, сиромашан и поштен човек, највероватније није завршио ни основну школу – некако је нашао неки матори бачени компјутер, највероватније поред неког контенера, којег је неко највероватније оставио јер је купио нов а овај стари је био вишка – и то је био његов први контакт са компјутерима.
Сафет је у року од 2 године, сам, без Гугла (нема нет, тј пара за нет) или некога ко би га обучавао томе – научио да сам инсталира компјутер и Виндовс на њему са све драјверима, да сам промени део на компјутеру који је покварен и да сам инсталира програме и игрице за децу. Касније је налазио и друге одбачене компјутере и са њих скидао делове који су исправни па мењао делове у свом компјутеру а и продавао другима уколико им затреба.

У међувремену Сафет је добио приступ нету (не би ме чудило да је научио како да хакује Wi-Fi), почео је по комшилуку да људима инсталира и сређује компјутере, да мења покварене делове (наравно, сам је налазио шта је покварено) – и то је понекад и наплаћивао.
Ето, од чисте нуле – за две године, човек који није завршио ни основну – постао је информатички писмен па онда шта кочи људе који имају и нет и компјутер 10 година – ево не знам богами.