Како убрзати рачунар?

На првом месту кад је топ листа питања корисника је управо то: „Рачунар ми је успорио, како га убрзати?“, „Имам неку матору канту са 1GB RAM-а на којој је Виндовс 7 постоји ли фора да се то некако убрза и растерети“ и слично.

Рачунари, посебно они са инсталираним Виндовсом после неког времена имају тај „кеч“ да почну да успоравају што због разно-разног смећа које се нацрта на њему, што због разно-разних зараза и вируса, што због прегрејавања и разних других зајебанција које умеју да се појаве.

Наравно, постоје и рачунари, они старији, који не могу тако лако да се убрзају због маторог процесора или премало меморије старије генерације која више и нема где да се набави па за њих је увек препорука да се уместо „убрзавања система“ приступи инсталацији неког од лаких Линукс дистроа. Постоје функционалне Линукс дистрибуције које се могу гурати и на машинама са 64MB RAM-а, попут рецимо Puppy Linux-a али обично кад се људима помене Линукс добија се од корисника кратак одговор –> „Одјеби!“

Процес убрзавања рачунара ћу поделити у два дела, први део ће бити стандардни начин за убрзање успореног компјутера који је опште прихваћен и препоручљив свима и увек, а други део ће се бавити (у наредном тексту) advanced тј мало зајебанијим начином оптимизације и убрзања рачунара за које ипак морате имати неко техничко знање из систем администрације и оба дела су везана што се софтверског дела тиче за Виндовс оперативни систем.

Како убрзати рачунар

1. део – Стандардни начини оптимизације

Употреба виндовсовог „Performance Troubleshooter-a“

Иако не верујем много у те мистериозне ћорак Виндовсове „Help“ алате, овај алат стварно може да помогне ако приметите да је компјутер успорио. Troubleshooting нађите у Start менију и под „System and Security“ видећете Check for performance issues, кликните па изаберите Next и пратите даља упутства.

Ubrzavanje racunara
Клик на фотку за увећање

Појачајте перформансе рачунара на уштрб визуелног угођаја

Овим кораком ваш рачунар може изгледати као председник Уругваја Хосе Мухика, просто и једноставно, али ће исто као и тај председник уштедети ресурсе вашег рачунара уколико их немате довољно.

Десни клик на Computer (код Виндовс 7-це) – Properties – Advanced System Settings – Advanced и унутар одељка Performance кликните на Settings.

Уколико желите да комплет све одрадите како би повећали перформансе једноставно кликните на „Adjust for best performance“ па кликните на ОК. Овим ћете изгубити фенси изглед прозора, Аеро ефекат, „smooth“ изглед фонтова и свега осталог што утиче на перформансе те ће вам Виндовс изгледати визуелно ко Виндовс 2000 али шта да се ради ако имате мало RAM меморије па вам све споро, ваља га уштедети мало.

kako da ubrzam racunar

Мени је тај Виндовс 2000 ака Алија Сиротановић „look“ мало тежак за око, тако да ја кликнем на „Adjust for best performance“ али зачекирам „Use visual styles on windows and buttons“, „Smooth edges of screen fonts“ и „Use drop shadows for icon labels on the desktop“

kako da ubrzam racunar 02

Овим највише растерећујете меморију (RAM).

Деинсталирајте све програме који вам не требају

Сем што заузимају хард диск беспотребно, обично накарикају и неке процесе који се стартују приликом стартовања рачунара те оптерећују и меморију и процесор и простор а ничему корисном не служе – баш као и већина наших државних службеника.

Детаљније о деинсталацији непотребних програма прочитајте овде.

Очистите компјутер од вируса

Скините програм који се зове MalwareBytes Antimalware Free са интернета и скенирајте с њим цео рачунар, без обзира да ли имате или немате инсталиран антивирус. Увек је препорука да имате један антивирус који чува систем у реалном времену и ради нон-стоп, и један обичан „on-demand“ скенер који ћете покретати с времена на време, а MalwareBytes се показао одлично.

Сем MalwareBytes-а, можете скинути нека премијум решења који нуде бесплатно скенирање рачунара, попут рецимо Kaspersky Security Scan алата.

Kaspersky Security Scandownload
MalwareBytes AntiMalwaredownload

Прочитајте још и: Који бесплатни антивирус препоручујем да ради у реалном времену.

Очистите компјутер од прашине

Прашина блокира слободан ток ваздуха те хлађење није ефикасно. Дешава се понекад и да се прашине толико накоти да рецимо на лаптопу у потпуности заблокира проток ваздуха…па онда процесор хоће д’умре због прегрејавања, кулери раде ко ненормални јер CPU има превисоку температуру, батерија слабије траје баш због тих кулера и високе температуре и све лагано почиње да тоне…док не дођете до бетон стадијума а то је да вам се рачунар рестартује због превелике температуре.

Овај процесор ће радити ко српска влада
На компјутеру овај кулер може да се скине пошто ионако не служи сврси а џаба троши струју, док процесор греје собу или канцеларију

Минимум једном у две године (идеално једном у годину дана), отворите кућиште, очистите кулере и кућиште од прашине, намажите термалну пасту на CPU, очистите напајање…дајте рачунару мало хигијене. Ако ви не можете ово да изведете – на лаптопу првенствено, ту уме да буде компликација око отварања, поготово код HP (Ха-Пе) лаптопова, однесите рачунар у сервис да вам они то ураде, не би требало да вам наплате више 20 евра за овај посао а тиме ћете директно продужити радни век рачунара.

Искључите „search“ индексирање системске партиције

Ово радите само ако не радите често претрагу путем search-а у Виндовс Експлореру. Индексирање служи побољшању локалне претраге на рачунару, где ви укуцате појам а систем на основу индекса тачно зна где је фајл и проналази га тренутно. Без индексирања, систем ће фајл који тражите тражити „од нуле“.

Иако је индексирање корисна ствар, ја рецимо не радим претрагу за фајловима на рачунару, поготово не на системској партицији, па ми је ово вишак. Индексирање ће у одређеном временском периоду да провери све податке на рачунару како би нашао нове фајлове или обрисао индексе који гађају обрисане фајлове и слично. На рецимо, оној буђавој Висти а богами и на XP-у (Икс-Пе) индексирање фајлова може поприлично да смори систем док се извршава тако да га на свим компјутерима који имају Икс-Пе или недај боже ону недолупану Vistu одмах онемогућим.

Да бисте угасили индексирање, нађите у Start менију (на Виндовс новијем од Виндовс XP-а) Indexing Options, кликните на Modify, одчекирајте све локације које се индексирају (има ту чак и индексирање историје Интернет Експлорера) као и типове фајлова и сачувајте подешавање. Приликом де-индексирања, појавиће вам се некевнебитне грешке па само кликните на Ignore all.

Ubrzanje-kompjutera

После овога можете и угасити и онемогућити сервис Windows Search (нађите service у Start менију) да не дрља и он безвезе.

Искључите System Restore

Иако је осмишљен као прва помоћ кад наступи системско срање на рачунару, још нисам упознао човека који је решио проблем употребом System Restore опције тако да овај процес схватам као вишак који служи за непотребно трошење ресурса – првенствено хард диска.

Као System Restore мени је меродавнија варијанта са бекапом направљеним CloneZilla алатом иако нема System Restore тачке, јер њиме буквално враћам систем на дан кад је направљен бекап.

Замена тешких програма – лакшим програмима

Овај корак вам је потребан првенствено ако имате мало RAM-а на рачунару. Неки програми доста срчу и меморије и процесора а имају замену у лакшим програмима који су исто или мало мање функционални али не дрљају по систему ко ненормални. Новији програми не мора да значе и да су лакши за систем, обично буде баш супротно али бар кад су у питању рањиви програми попут претраживача гледајте да бар они буду ажурни, чисто ваше е-безбедности ради.

Ево рецимо неких замена које бисте требало да размотрите уколико имате мало RAM-а или имате слабији процесор…а можете и генерално да их пробате и користите.

Уместо Chrome/Firefox….Opera, уместо Адобе Readеr-а – Foxit Readер или Sumatra PDF (до 3 пута су лакши и за RAM и за CPU),  уместо Worda – AbiWord (користи само око 30MB RAM-а)…Chrome и Firefox јесу добри и брзи претраживачи али срчу доста меморије те ако имате <2GB размислите и о овим аltернативама.

О ажурирању програма сам већ писао овде.

Убрзање коришћењем ReadyBoost технологије

ReadyBoost технологија се може описати као компонента свих Виндовса од глупаве Висте па на даље а која ваш USB флеш користи као HDD cache меморију повећавајући брзину читања хард диска (дифоlt HDD cache на већини хард дискова је од 2-128MB). Вама је потребно да имате USB флеш од бар 1GB слободног простора и по могућству да је USB 3.0 стандарда како би се добило на брзини читања и писања по њему али може и стандардни USB 2.0 стандард да заврши посао.

Ово није баш паметно радити на лаптоповима јер на њима није баш практично да вам USB порт буде вазда заузет и да из њега вири флешка, али је добро код кућних рачунара…нађете неки флеш од 2-3 GB који вам не треба јер сте у међувремену купили неки од 16+ гигабајта, утакнете га позади и заборавите на њега. Такође, ово неће бити могуће ако имате SSD диск на рачунару који је ионако брз па би овим начином кеширања било више штете него користи а неће бити могуће ни помоћу маторих флешевима који немају бар USB 2.0 стандард.

ReadyBoost опцију ћете видети кад утакнете флеш у USB, па унутар Мy Computer-а кликнете десним кликом на њега и изаберете Properties – ReadyBoost.

Ubrzanje racunara

Ubrzanje racunara 10

Креирајте „High Performance“ као power опцију

Ово ће вам повећати потрошњу струје и дужину трајања батерије на лаптопу али ће повећати перформансе.

Идите на Control Panel – Hardware and Sound – Power Options – Create а power plan и изаберите High Performance, подесите понашање кад је лаптоп на батерији и на напајању и сачувајте.

Искључите позадину на десктопу.

Иако позадина на десктопу не троши много меморије препорука је да се ипак она онемогући како би се додатно ослободио RAM. Истина, десктоп ће вам изгледати мало пензионерски, али шта да се ради, такав је пос’о ни ја га не волим.

Признајем, ово нисам никад радио јер не волим да десктоп позадина има боју као из чекаонице Дома здравља, одељак реуматологије.

Ако желите да је искључите, ударите десни клик на празан простор на десктопу изаберите Personalize – Desktop Background и из Picture Location изаберите Solid Colors и потврдите.

Простор на системској партицији

Водите рачуна да на системској партицији (обично је C:\) имате минимум 15% слободног простора. Чим пређете тај постотак компјутер ће почети лагано да лагује због фрагментације и недовољно простора за извршење дефрегментације.

Обично највише простора заузимају Desktop, Documents, Downloads, My Pictures, My Music, My Videos и остали кориснички фолдери који се по дифолту налазе на C (це) партицији. Њих можете безбедно преместити на било коју другу партицију и препорука је да то ианако урадите.

Премештање радите тако што у старт менију кликнете на свој username, потом десни клик на фолдер који хоћете да премесите (у овом примеру фолдер Desktop), изаберите Properties, кликните на Location па на Move

Ubrzavanje racunara 20

Остаје вам да одаберете фолдер где желите да буде нова локација за фолдер који премештате или да креирате нови и то је то. Сви фајлови (у овом случају) биће видљиви на десктопу као да се није ништа догодило а физички ће се налазити на другој партицији.

Простор сем корисничких фајлова заузимају највише инсталирани програми и игрице (све што не користите – uninstall), софтверско смеће (CCleaner и удри) као и укључена System Restore функционалност.

Остале стандардне ствари описане раније на овом блогу

  • Очистите софверско смеће са рачунара. Детаљније овде
  • Wise Registry cleaner и очистите registry смеће са рачунара (ово може бити опасно, није препорука да га урадите, али ја га ипак увек радим и нисам имао проблема до сад). Детаљније овде
  • Дефрегментација диска – обично се ради аутоматски али ви пустите нек се уради још једном, не једе ‘леба. Детаљније овде
  • Гашење непотребних програма и процеса који се стартују са рачунаром. Детаљније овде
  • Провера стања хард диска. Детаљније овде

Како убрзати рачунар (2.део) – мало напреднији начини >>>