Чишћење софтверског смећа са рачунара

Кад кажем софтверско смеће, мислим да разне фајлове и фолдере који се налазе на систему, а за ништа се живо не користе нити су потребни да би систем нормално функционисао.
Ту су разни фајлови остали од разних програма које користите, кеш фајлови и разно остало смеће.

Е сад, кад је софтверско чишћење рачунара у питању, зна се који је бесплатан програм апсолутни ћале за ту намену. Наравно, CCleaner који можете скинути одавде. Логично би било да пишем о њему, али нећу? Зашто?
Јер је у питању одличан бесплатан програм који користим и шаком и капом а који се показао одлично, а има и додатних алата у његовом склопу (Чишћење регистара, провера програма који се стартују са рачунаром, анинсталер), алииии који није званичан Виндовсов алат за ову намену, те не бих да сутра нешто зезнете па да буде да сам ја крив 🙂
Овако ако се нешто зезне биће крив Виндовс и његов творац Мајкрософт 🙂

Ако нисте направили бекап система, направите га а упутство како то да урадите имате овде.

Елем, Виндовс има званичан алат имплементиран у оперативни систем који се зове Disk Cleanup и чија је намена, као што му име каже, да очисти хард диск од вишкова. Наћићете га тако што ћете (на Виндовс 7-ци) у претрази у Start менију да куцате Disk Cleanup:

Чишћење софтверског смећа са рачунара

Па ћете да изаберете партицију коју би да прочистите. Изаберите системску партицију, дакле C:\ a касније ако желите можете очистити и друге партиције ако их имате
Кад кликнете на ОК следи скениање система које траје отпилике 1-5 минута
Чишћење софтверског смећа са рачунара
Након скенирања, кликните на ОК. Можете и ви чекиати додатне ствари за брисање попут Recycle Bin или Temproary files које нису по дифолту чекиране, појма немам зашто јер би требале да буду чекиране. Ја, укратко, зачекирам све што је надјено и кликнем ОК па потврдим брисање.

Понављам, да је CCleaner много бољи алат (после рецимо овог брисања, CCleaner ми је нашао још 2GB смећа) али није званичан Виндовс алат те зато о њему не пишем овде (а требало би пошто је одличан)

 

Прочитајте још и: