Bed Sektori (bad sectors) jeste jedna od stvari koja ljudima diže kosu na glavi, sve i da je nemaju. Čim počne sa pojavom bed sektora to je alarm za češćim pravljenjem bekapa sistema i fajlova na neki drugi hard disk ili cloud rešenje (o kom sam pisao ovde) jer se može desiti da vam hard disk „crkne“ sutra ili u skorije vreme, ali se može desiti i da sa tim bad sector-ima živi još 100 godina (malo preterah).

Pročitajte: Kako da napravite bekap sistema uz pomoć besplatnog programa CloneZilla (korak-po-korak)

Windowsov program za poveru grešaka na hard disku zove se Check Disk (ili ako se poziva i komandne linije chkdsk, što je preglednije) i on sem bad sectora proverava i razne druge greške na disku poput izgubljenih klastera, neispravno povezanih foldera  ili grešaka samih foldera (ako ga recimo niste obrisali niti sakrili…a nema ga pa vas uhvati panika…sa Check Disk-om ćete ga povratiti „u žive“)

Da bi ste došli do Check Disk programa idite na My Computer, kliknite desnim klikom na C particiju (i ovo morate particiju po particiju), pa izabrati PropertiesTools – pa pod Error Checking izabrati Check Now, začekirajte i kliknite Start.
chkdsk

Dobićete poruku da ovo ne može da se uradi dok je disk u radu, te će vam tražiti dozvolu da ovo sve uradi prilikom sledećeg startovanja sistema. Kliknite na Schedule disk check pa potvrdite sa OK. Kad ste to uradili, uradiće se provera i ispravka potencijalnih grešaka na hard disku prilikom sledećeg startovanja računara.

chkdsk1

Možete i sami da restartujete računar, pa da ispratite dešavanja. Log provere diskove može se videti u Event View-eru, ali o tom neki drugi put 🙂

Ja obično prvo isproveravam disk kroz komandnu liniju, tako sto otvorim Command Promt (kucajte u pretrazi u Start meniju), unesem komandu chkdsk c: (za proveru c particije, a posle poverim i ostale particije) i pritisnem Enter. Ukoliko skeniranje ne javi nikakvu gresku, onda nikom ništa, ukoliko javi odradim povere i ispravke sa restartom računara.

 

Pročitajte još i: