Провера стања хард дискова

Бед Сектори (bad sectors) јесте једна од ствари која људима диже косу на глави, све и да је немају. Чим почне са појавом бед сектора то је аларм за чешћим прављењем бекапа система и фајлова на неки други хард диск или cloud решење (о ком сам писао овде) јер се може десити да вам хард диск „цркне“ сутра или у скорије време, али се може десити и да са тим bad sector-има живи још 100 година (мало претерах).

Прочитајте: Како да направите бекап система уз помоћ бесплатног програма CloneZilla (корак-по-корак)

Виндовсов програм за поверу грешака на хард диску зове се Check Disk (или ако се позива и командне линије chkdsk, што је прегледније) и он сем bad sector-а проверава и разне друге грешке на диску попут изгубљених кластера, неисправно повезаних фолдера или грешака самих фолдера (ако га рецимо нисте обрисали нити сакрили…а нема га па вас ухвати паника…са Check Disk-ом ћете га повратити „у живе“).

Да би сте дошли до Check Disk програма идите на My Computer, кликните десним кликом на C:\ партицију (и ово морате партицију по партицију), па изабрати PropertiesTools – па под Error Cheking изабрати Check Now, зачекирајте и кликните Start.

Добићете поруку да ово не може да се уради док је диск у раду, те ће вам тражити дозволу да ово све уради приликом следећег стартовања система. Кликните на Schedule disk check па потврдите са ОК. Кад сте то урадили, урадиће се провера и исправка потенцијалних грешака на хард диску приликом следећег стартовања рачунара.

Можете и сами да рестартујете рачунар, па да испратите дешавања. Лог провере дискове може се видети у Event View-еру, али о том неки други пут 🙂

Ја обично прво испроверавам диск кроз командну линију, тако сто отворим Command Promпt (куцајте у претрази у Start менију), унесем команду chkdsk c: (за проверу C:\ партиције, а после поверим и остале партиције) и притиснем Ентер. Уколико скенирање не јави никакву грешку, онда ником ништа, уколико јави одрадим повере и исправке са рестартом рачунара.

 

Прочитајте још и: