Kad kažem ažuriranje progama novijim verzijama programa, ne mislim da vi sad morate proveriti sve programe koje imate instalirane i gubiti vreme na ažuriranje svih njih. Mislim prvenstveno na one koji mogu uticati na bezbednost vašeg računara. Dakle:

  • Internet pregledači – Firefox, Chrome, Opera, Safari, Internet Explorer 10 (sve verzije ispod 10-tke ne smatram uopšte ikakvim programom). Većina ovih programa radi proveru dostupnosti novijih verzija programa, kad kliknete na HELP – ABOUT a radi i automatsko ažuriranje najnovijim verzijama programa (ali vi ipak s vremena na vreme proverite). Oni su vaše prvo oružje na internetu, pa treba da budu najnoviji sa zakrpljenim bagovima i sigurnosnim propustima.
  • Antivirusni programi (novije vezije imaju zakrpljene bezbedonosne rupe, poboljšanja). Pretpostavlja se da vam je uvek uključeno automatsko skidanje definicija (koje je obično isključeno samo ako ste ga vi isključili, ili nedaj bože neki virus ili haker)
  • Adobe Flash Player (on je vazda meta hakerskih napada, jer je ranjiv katastrofa)
  • Java (jedan od najkritičnijih programa na računaru, kad je bezbednost u pitanju)
  • Drajveri (upravljački programi) – njih u principu i ne morate da ažurirate ako vam sve radi dobro i normalno, a i realno svakoga mrzi da se s ovim bakće, sem nas gikova 🙂
  • Adobe Reader – ako ga koristite ( a bilo bi dobro da umesto njega koristite Foxit Reader) i on vazda slab na napade, pa ga ažurirajte obavezno
  • Ostali vama bitni programi – novije verzije donose ispravke bagova i grešaka i poboljšanja u performansama i brzini rada, ali ne mora da bude baš tako. Desi se nekad i da novija verzija uprska stvar do kraja 🙂 Zato, vidite prvo po netu, da li ima problema sa novijim verzijama i žali li se ko na njih.