Ажурирање инсталираних програма новијим верзијама

Кад кажем ажурирање прогама новијим верзијама програма, не мислим да ви сад морате проверити све програме које имате инсталиране и губити време на ажурирање свих њих. Мислим првенствено на оне који могу утицати на безбедност вашег рачунара. Дакле:

  • Интернет прегледачи – Фајерфокс, Хром, Опера, Сафари, Интернет Експлорер 10 (све верзије испод 10-тке не сматрам уопште икаквим програмом). Већина ових програма ради проверу доступности новијих верзија програма, кад кликнете на HELP – ABOUT а ради и аутоматско ажурирање најновијим верзијама програма (али ви ипак с времена на време проверите). Они су ваше прво оружје на интернету, па треба да буду најновији са закрпљеним баговима и сигурносним пропустима.
  • Антивирусни програми (новије везије имају закрпљене безбедоносне рупе, побољшања). Претпоставља се да вам је увек укључено аутоматско скидање дефиниција (које је обично искључено само ако сте га ви искључили, или не-дај-Боже неки вирус или хакер)
  • Adobe Flash Player (он је вазда мета хакерских напада, јер је рањив катастрофа)
  • Java (један од најкритичнијих програма на рачунару, кад је безбедност у питању)
  • Драјвери (управљачки програми) – њих у принципу и не морате да ажурирате ако вам све ради добро и нормално, а и реално свакога мрзи да се с овим бакће, сем нас гикова 🙂
  • Adobe Reader – ако га користите ( а било би добро да уместо њега користите Foxit Reader) и он вазда слаб на нападе, па га ажурирајте обавезно
  • Остали вама битни програми – новије верзије доносе исправке багова и грешака и побољшања у перформансама и брзини рада, али не мора да буде баш тако. Деси се некад и да новија верзија упрска ствар до краја 🙂 Зато, видите прво по нету, да ли има проблема са новијим верзијама и жали ли се ко на њих.

Дакле, све за ове програме би тебали бар једном у 2-3 месеца да проверите по нету да ли постоје новије верзије. Ако су програми застарели ризикујете да вам неко ухакује рачунар или га зарази вирусом.

Прочитајте још: Како очистити рачунар од вируса?

Постоје и програми који аутоматски раде провере верзија инсталираних програма али их ја лично не користим па вам их не могу ни препоручити. Ево рецимо, скинуо сам и пробао FileHippo update checkер који ми је указао да имам неке маторе програме (од којих је мени лично за безбедност критичан Аваст aнтивирус и Foxit Reader, што је својеврсни Epic Fail 🙂

Ажурирање инсталираних програма новијим верзијама

Такође напомињем да понекад новији програми доносе нове могућности али самим тим и траже веће ресурсе (више RAM меморије, процесора) па се може десити да после неког времена почну да утичу на брзину рада рачунара.

 

Прочитајте још и: