Провера програма који се стартују приликом стартовања рачунара

Постоје програми који се стартују приликом стартовања рачунара а који су битни за корисника, систем и безбедност рачунара, попут рецимо антивируса (који је бесплатни антивирус по мени најбољи а мало људи за њега зна прочитајте овде), Скајпа, Dropbox-а и слично.

Постоје и неки програми који бивају стартовани са системом, не кориситите их често а требаће вам некад, не би сте да их деинсталирате, а не би сте ни да вам стално буду активни кад је рачунар стартован. Ти програми који се беспотребно стартују са рачунаром, сем што константно црпе ресурсе рачунара (меморију, процесор) утичу и на дужину стартовања рачунара (рачунар се спорије пали, што би се рекло).

Обично, доста инфомација о стартованим сервисима можете видети простим погледом у system tray. Ту ћете у старту видети очигледне (нису скривено стартовани) програме који су покренути. Већину стартовања са системом тих програма можете регуларно угасити кроз подешавања у самом програму. Рецимо, на мом рачунару, на основу иконица у system tray-u мог рачунара видим програм µTorrent који се стартује а да ја „не знам“.

У подешавањима самог програма може се једноставно зауставити стартовање рачунара:

Провера програма који се стартују приликом стартовања рачунара
Довољно је да у подешавањима програма надјем ставку везану за стартовање са стартовањем Виндовса, да је одчекирам и завршим причу

Проналажење програма који се стартују са Виндовсом

Постоји више оваквих програма а један од њих које препоручујем јесте Autoruns, који можете скинути са ове адресе.

Има и других програма, мало једноставнијих за рад, али и детаљнијих, али овај је ем мали за скидање, ем портабилан (не мора да се инсталира већ је довољно само да се покрене) ем је Мајкрософтов што ми опет даје ту неку официјалну ноту, ем се, бар код мене показао одличним.

Дакле, кад скинете програм (који је иначе у зип формату), распакујте га и покрените (autoruns). Отвориће вам се прозор са свим живим и могућим програмима који се стартују са Виндовсом. Прво је препорука да кликом на Save As (један појам од 57 речи који су потребне за нормалан рад са рачунаром а које можете прочитати овде) сачувате тренутно стање пре било каквих преправки као неки бекап. Ако нешто зезнете можете урадити упоређивање (File-Compare) те вратити све на стање какво је и било.

Кад сте урадили чување постојећег стања, остаје вам само да одчекирате непотребне програме (чим одчекирате/зачекирате нешто овим програмом посао је завршен).
Наравно, подразумева се да знате бар мало шта радите 🙂 али и ако баш све зезнете можете кроз упоређивање да вратите на старо.

Битно је само да не бришете ништа (сем наравно ако баш знате шта радите).

wордпресс_118
КЛИК НА СЛИКУ ЗА УВЕЋАЊЕ.
У овом примеру, ја сам рецимо искључио: OpenVPN Client (нема потребе да се стартује са системом), Evernote Clipper (исто), Windows Mail који не користим, Интернет Експлорер (јер ми је ионако погрешан унос, наравно), Google update за Chrome (пошто Chrome користим једном у месец дана па могу тад да га ручно ажурирам), Skype и uTorrent (је ми не требају приликом стартовања), још неке глупости које се не виде у овом екрану.

 

Прочитајте још и: