Ova radnja iako je svi rade svakodnevno nije podržana od strane samog Windows-a, te ne postoji implementiran alat za ovu namenu u Windowsu (doduše postoji, takozvani regedit ili Registry Editor ali on nije za obične korisnike jer je velika šansa da kroz njega nešto zeznete) niti generalno Microsoft ima neki alat koji se ovim bavi.

Dakle, samim tim što ova radnja nije preporučena od strane Microsofta, čišćenjem registara sami ste krivi ako se nešto zezne na računaru….a može da se zezne, iako još nisam naletao na takve slučajeve.

Preporuka je da uvek imate bekap za ne-daj-bože, ako ne znate kako da napravite imate uputstvo ovde.

Dakle, ajd’ prvo da objasnim šta su uopšte ti registry koji se brišu i šakom i kapom 🙂
Registry unosi, su, može se reći mozak operativnog sistema, oni su baza svih podataka i postavki programa kako sistemskih tako i korisničkih i od njih zavisi da li će sistem biti funkcionalan ili ne. Dakle, dovoljno je da obrišete jedan registry unos koji niste trebali i spremite se za znojenje. Naravno, ako imate bekap sistema, uradićete njegov restore i mirni ste, ali problem ostaju fajlovi koji su bili na sistemskoj particiji.
Kroz registre se može raditi kompletna administracija i fino podešavanje sistema i sve što radite, klikćete i drljate na računaru odražava se na njih i kroz njih prolazi, a oni i odlučuju kako će šta da radi i da li će uopšte i da radi (ako ćemo da uporedjujemo sa nekim delom tela, mogli bi reći da su registry vene&arterije sistema)

Medjutim, oni iako su bitan ako ne i najbitniji deo Windows sistema, nisu baš pametni. Ako imate program koji korisite, pa da deinstalirate, dosta njegovih informacija ostaje u registry-ju kao smeće i nizašta na svetu vam ne treba. Pa sad takvih programa/igrica/fajlova puta X, dakle nakupi se smeća koliko želite u registrima. Plus, desi se nekad i da nešto nepredvidjeno promeni unose u registry-ma pa oni bivaju neispravni, a kad su neispravni i ne trebaju vam.

Takodje, istina je i da koliko god smeća u registry-ma da ima na vašem računaru, to neće mnogo uticati na njegov rad. Uticaće, ali ne drastično, pod uslovom da registry unosi ne startuju ostale servise koji su i dalje aktuelni i neobrisani (ako bi se izražavao u procentima, rekao bih da neispravni i smeće registry usporavaju računar zaaa lupam, 3-5%, a ako pokreću servis i programe onda 2-30%).

Navešču isto, da recimo ja konkretno, skoro nikad nisam ni radio ovo čišćenje na Windows 7-ci na mojom računaru na poslu i kod kuće (a Windows nisam reintalirao niti oporavljao 3-4 godine), i nemam nikakvih problema sa radom. Radim čišćenje registara, samo kad mi neki korisnik prijavi da mu je računar spor-do-zla-boga, ali radim tek kad svi ostali koraci iz „redovnog održavanja sistema“ ne daju neke očite rezultate (što je mala verovatnoća).

Elem, ako ste baš rešili da čistite registry unose, i svesni ste da može doći do problema zbog toga (mala je šansa, ali postoji), predlažem da to čišćenje sprovedete uz pomoć besplatnog programa Wise Registry Cleaner Portable (ne mora da se instalira, samo ga raspakujte i pokrenite). Njega spominjem, jer sam sa njim najviše radio, i pokazao se kao NEproblematičan i dobar.

Da bi ga skinuli idite na ovu adresu, skinite ga, rapakujte ga i pokrenite duplim klikom na WiseRegCleaner, te kliknite na Start Scan kako bi počela pretraga za problematičnim registry unosima. Čišćenje na ovaj način je u 3 klika, i brzo.

Čišćenje registara (čišćenje registry unosa)

 

Nakon skeniranja, napravite bekap (da vas ne bije maler :), klikom na Backup u gornjem delu prozora, pa kliknite na Full backup (ovo će potrajati 5-10 minuta) i taj bekap će se nalaziti u folderu backups odakle ste i pokrenuli program (tj u WRCFree\Wise Registry Cleaner\backup)

reg02

Nakon što ste napravili bekap, kliknite na Start Cleaning kako bi obrisali te „višak i sjebane“ registre. Sam program je obeležio one za koje smatra da su opasni za brisanje te će njih da preskoči a sve ostale da obriše (a vi mu verujte ili ne verujte)

reg03

Meni je program našao oko 900 grešaka (ovih 6 grešaka iz screenshota-a su nakon drugog pokretanja) te sam ih obisao klikom na Start Cleaning

Ponavljam, nisam do sad imao problema sa čišćenjem registry-ja na ovaj način na računarima gde sam to radio, ali ovo nije nabezbednija radnja, te joj pristupajte tek kad ste probali sve ostalo što se optimizacije i održavanja računara tiče, a da nije pomoglo. Bekap registara čuvajte bar 5 do 10 dana, te ako sve radi normalno možete da ga obrišete.

 

Pročitajte još i: