Скенирање и чишћење рачунара од злонамерних програма

Подразумева се да на свом рачунару који је под Виндовсом имате инсталиран антивирус…макар бесплатни, јер бесплатни антивируси у данашње време нису уопше ни лоши (препоручене програме можете видети овде).
Иако имате инсталиран антивирус, препорука је да с времена на време урадите скенирање система програмом од неког другог произвођача.

За мало детаљније скенирање препоручујем скенирање бесплатним boot дисковима Авире које сам описао овде или неко од других решења (можете их прегледати овде) али за неко брзинско скини-инсталирај-скенирај-очисти решење увек препоручујем програм који се зове Malwarebytes Antimalware Free које можете скинути одавде.

Ово је програм у који имам пуно поверење, и до сад је нашао свакава срања која велика тројка комерцијалних антивируса Kaspersky/ESET/Битдефендер као и велика двојка бесплатних антивируса Аваст/Авира није могла да надје (обично су неки глупи шпијунски програми).

Прочитајте и: Који је то бесплатан антивирус за кога мало ко зна а који је одличан, можда и најбољи

Елем, скините програм, инсталирајте га уобичајеном NEXT-NEXT-FINISH методом (само приликом инсталације одчекирајте да вам постави пробни период про верзије, то вам не треба), приликом првог покретања понудиће вам ажурирање дефиниција малвера које ћете урадити (величине је око 7MB) и програм је спреман за скенирање.

Скенирање и чишћење рачунара од злонамерних програма
Ако сте у журби с временом кликните на брзинско скенирање, а ако имате времена пустите пуно скенирање. Зависно од количине фајлова/програма, а и брзине вашег рачунара скенирање може да траје од 10 минута (брзинска варијанта) до сат и више времена (full варијанта).

Кад се скенирање заврши, зачекирајте све (сем ако сте баш-баш сигурни да нешто скенирано није заражено) и па кликните на Брисање. Званичан Виндовсов програм који се бави проблемом злоћудног софтвера на вашем рачунару и који је имплементиран у сад раширени Windows 7 је Windows Defender, али је он толико лош и никакав да би било безвезе да се њиме бавим овде. Дакле, бесплатни антивирус који ради константно у реалном времену, и скенирање Malwarebytes-ом с времена на време и мирни сте (колико толико јер 100% заштита на постоји кад су рачунари у питању).

Прочитајте још и: