Дефрегментација дискова

Док сте на компу ви и програми које имате креирају и бришете мнооого разних фајлова, те се јавља, што бих ја рекао, ефекат српског буџета….све је пуно рупа (што се података тиче), хард диск ради помало успорено, а док кад ће питање је. Па кад копирате следећи фајл, он се не прекопира „у комаду“ већ је расцепкан по тим рупама, те је систему потребно снаге да „повата“ шта је где по харду, кад је један фајл у питању.

То увећава време отварања једног фајла а и троши ресурсе….те на крају може и да вам уништи хард диск, проузрокује нечитљиве делове диска (такозвани бед сектори) и слично.

Прочитајте: Како направити бекап система уз помоћ алата CloneZilla

Е сад, шта ради дефрегментација дискова….она пронађе те расцепкане делове, премешта их тако да буду у комаду уједно ослобађајући већи слободан простор за нове фајлове како се и они не би копирали у расцепканом стању, да се тако некако изразим.

Наравно, званични алат за ову намену јесте Disk Defragmenter (иако има бољих бесплатних програма, овај вам наводим јер је Мајкрософтов и имплементиран у саме Виндовсе).

Е сад, од Виндовс Висте па на овамо, добра ствар је да је по фабричким подешавањима дефрегментација дискова постављена да се аутоматски извршава сваких недељу дана тако да ви ту немате неке велике радње, али ако имате Windows XP мораћете ово радити ручно. Ову цикличну дефрегментацију ви можете поставити да се извршава рецимо једном месечно, али нема потребе, ОК је и једном недељно.

Иначе, ако желите да проверите стање дискова што се дефрегментације тиче, у старт менију почните да куцате Disk и појавиће вам се Disk Defragmenter те га покрените.

Дефрегментација дискова

Стартујте га и кликните на прву патицију па на Analyze Disk (можете док се анализира диск да кликнете на следеће партиције и да исто покренете анализу, неће ништа да смета).

Дефрегментација дискова
Покренуо сам анализу стања обе партиције. Као што видите подешено је да се дефрегментација ради сваке среде у 1 ујутру што је у мом случају ОК јер рачунар не гасим, али ако је вама у то време угашен рачунар, кликом на Configure Schedule поставите да се дефрегментација ради у време кад вам је рачунар стартован. Због оваквог система, на крају је анализа показала да ми је диск 1% фрагментован (у рупама) што је небитан проценат, тако да нисам покретао дефрегментацију.

 

Прочитајте још и: