Деинсталација непотребних програма

Зашто би уопште деинсталирали (односно уклонили) програме које не користите? Имате довољно места на хард диску а и тај програм није није превелики?

Није ту велики проблем величина простора који програм заузима, него то да обично ти програми постављају неке глупости да се стартују са стартовањем системом и раде у позадини кад вам је упаљен рачунар, иако немају никакав користан рад.

Непотребни програми својим стартовањем са системом троше снагу и ресурсе рачунара, првенствено процесора и меморије а и повећавају време потребно да се систем стартује.

Видите рецимо на који сам ја случај налетео кад сам сређивао један рачунар кад је у питању crapware и непотребни програми:

Прочитајте још и:
Шта је то процесор (народским језиком)?
а шта меморија?

Ту су и програми које, ако сте којим случајем купили лаптоп или brand-name рачунар са унапред инсталираним оперативним системом, добили уз рачунар а не требају вам ни за шта на свету а инсталирао вам је сам произвођач јер је у партнерским односима са том-и-том софтверском кућом и од њих добија неку кинту за сваку инсталацију на рачунару. Такви програми се зову Bloatware (блоутвер) и најуобичајени на које сам налазио су пробне верзије антивируса (обично је у питању McAfee или Norton), пробна верзија Microsoft Office-а, разни глупи DVD плејери, iTunes, Windows Messenger, Yахоо/Google/Аск.com toolbars за браузере и остале глупости.

За деинсталацију тих програма са вашег рачунара, идите у ваш Control Panel, нађите програм који вам је непознат, само будите пажљиви да не деинсталирате нешто битно (отприлике, ако у програму имате као део назива Intel, Nvidia, ATI, AMD, Realtek, driver то не дирајте сем ако баш знате да је то вишка) кликните десник кликом да непотребан програм па клините на Uninstall/Change

Постоје и разни бесплатни анинсталери, који раде детаљније уклањање (деинсталацију) програма са рачунара (бришу и заостале фајлове које би Windows Uninstall-ер оставио, заостале registry уносе) али ово је званични Виндовсов алат за уклањање програма, па се држим њега у овом тексту.

Прочитајте још и: