Шта је BIOS дођавола?

BIOS – није програм који можете видети на листи програма који су инсталирани на вашем рачунару. Истина BIOS јесте једна врста програма али програма који се стартује чим укључите рачунар а пре него што се стартује ваш Виндовс/Линукс.

BIOS је инсталиран на посебном делу рачунара (који није хард диск) тачније на матичној плочи и служи како би делови рачунара (хардвер) могли да буду у комуникацији са програмима рачунара (софтвера) и како би нормално радили заједно.

Прочитајте још и: Како проверити који се све програми стартују са стартовањем рачунара

Треба ли корисник да мења нешто на BIOS-у?
Не, ако за тим нема потребе и ако све нормално ради.

Па кад треба нешто мењати у BIOS-у?
Рецимо, ја поставке у BIOS-у мењам скоро увек само кад треба да инсталирам неки нови оперативни систем, рецимо Линукс Минт (step-by-step упутство како га инсталирати у dual-boot варијанти са Виндовсом прочитајте овде), па треба да подесим да се систем подиже са DVD-ја или USB флеша уместо са хард диска.

У поставке BIOS-а се улази тако што притискате тастер DEL приликом стартовања рачунара, или неки од функцијских тастера (обично буде F2).
BIOS, кад уђете на њега пре стартовања оперативног система изгледа отприлике овако:
Шта је BIOS дођавола?

Има ту свакаквих џиџа-биџа за штеловање, али најбоље не дирајте ништа ако не знате шта тачно радите. Ово кажем, јер доста људи постави лозинку на BIOS-у…па је после, наравно, заборави. Није превелики проблем, али јесте проблем, тако да…нарани прасиће и не дирај дугмиће.

Као што рекох раније, од целог BIOS-а, нормалном кориснику је довољно само да зна како да постави да му се систем диже (да простите) са CD/DVD/USB флеша и то је то, а и то му треба само када хоће да инсталира нови оперативни систем или да испроба неку Линукс дистрибуцију на живо.

Користан текст: Линукс – маже ли се то на хлеб?

BIOS јесте матора технологија иако и даље ултра функционална, али се ради на њеној замени. Споро али се ради. Идеја је да се повећа сигурност (BIOS је рањив на вирусе као и Виндовс) али и брзина подизања система.