Одржавање и чишћење рачунара под Виндовсом

За разлику од употребе рачунара у корпоративном окружењу где је одржавање планско, кућни корисници имају ту слободу да сређују систем кад се за тим укаже прилика. Додуше, искрен да будем, ја лично пролазим кроз све кораке тек кад приметим да рачунар почиње да успорава са радом (изузетак је чишћење рачунара од прашине које радим редовно, као и додатно скенирање система за вирусима).

Шта се подразумева под одржавањем рачунара?

  1. Физичко чишћење рачунара
    Дакле, шрафцигер у руке, отворите кућиште, очистите од прашине кулере, хладњаке, процесоре и остале делове рачунара, процесор „разбаталите“ и премажете термалном пастом део где хладњак пријања на сам процесор (код десктоп рачунара). Ако нисте баш најбољи са рачунарима, најбоље препустите физичко чишћење сервису или некоме ко то ради професионално, јер ако будете кренули ви да чивијате рецимо један Dell лаптоп може се десити да ћете направити више штете него користи.
    Зашто се ово ради?
    Па, прашина омета слободан проток ваздуха, те рецимо да кулер уместо да хлади хладњак процесора, ваздух ће ударати у тај дебели слој прашине те ће расхлађивање бити или делимично или никако. Може се десити и да рецимо прашина заустави окретање кулера, па да вам се због тога рачунар рестартује чим се мало загреје.
  2. Софтверско чишћење и одржавање рачунара
    Под овим се мисли на (клик на линкове посебно за више детаља):

Овај први део око физичког чишћења вам не могу тако олако објаснити, јер постоји трилијарду модела рачунара, а и то је посао већином за сервис сем анаравно ако нисте ГЕЕК као неки овде 🙂 тако да ћу овај део да прескочим. У даљим текстовима ћу се позабавити софтверским делом чишћења рачунара, ставку по ставку.

Наравно, опет бих искористио прилику и напоменуо, да уколико користите Линукс нема потребе да радите већину ствари везаних за одржавање система (какви црни registry/дефрегментација/вируси 🙂