Čovek debil

Pre neka 2-3 meseca pokušavam ja da shvatim zašto je toliko opala poseta blogu u poslednjih 10-tak meseci…nema mrtvih linkova, sajt nije mrtav i novi se tekstovi objavljuju – ne često ali se objavljuju, Google Search Console ne prijavljuje neke probleme, sve je kao i ranije…ali posete nekako pukle za trećinu kako veli Gugl Analitika.

Od te trećine pada kontam da je veliki deo i deo posetilaca sa matorim internet pregledačima i operativnim sistemima jer sam u međuvremenu prešao sa http-a na https, to je normalno…ali ovo resto…pametan nisam…mislim se – pa šta da se radi – ko ga jebe, da se nešto sad dodatno ložim na neke SEO munje i slično neću, da nešto plaćam onim kapitalističkim svinjama Fejzbuku i Guglu za reklamu neću – neka ga, šta da se radi, tako je kako je…

Jednom prilikom postavim ja jedan baner koji da se pojavljuje u 3 verzije – jedan baner da se pokazuje na mobilnom, jedan na tabletu a jedan na kompjuteru (ovako), radi to kako treba kad gledam sa laptopa, odem da vidim kako to izgleda sa telefona – a tamo aktuelan AMP koji sam postavio i koji ne jebe nešto mnogo ovaj moj CSS. Za neupućene i ukratko, AMP je Guglova tehnologija koja osiromaši kod na sajtu kako bi se takoreći trenutno prikazivao na mobilnim telefonima ne trošeći mnogo ni procesore na veb serveru ni na klijentu i ujedno štedeći podatke skinute sa mobilne mreže. Dobro osmišljena stvar.

Postavim ja te banere ali vide se sva 3 banera od jednom kroz AMP – ne valjda to, ubiše reklame oči kao da sam na Blicovom sajtu bez maske za varenje i kamilice za ispiranje očiju. Nisam imao vremena da se jebavam sa budženjem AMP-a…i problem rešim „zoljom“ – tako što ubijem AMP funkcionalnost na celom sajtu i postavim 301 redirekciju za sve urlove koji se završavaju na /amp i /amp/ kako ne bih imao gomilu 404 stranica.

# Ovo sam dodao u .htaccess
RewriteEngine on
RewriteRule ^(.*)\/amp$ $1 [R=301,L]
RewriteRule ^(.*)\/amp/$ $1 [R=301,L]

Pogledam posete posle par dana – posete kao ranije, pre ovog pada u posetama. Kako bre? Da li je buđavi Guglov AMP bio uzrok tome onda? NE, nije AMP bio uzrok pada poseta nego debil koji je to postavio a da nije ubacio kod Gugl Analitike u njega…a taj debil sam ja. Dakle sva poseta koja je dolazila sa Gugla i preko mobilnih telefona….nije bila indeksirana na Gugl analitici pa se vodila kao „pad poseta zbog da jedeš govna“ a zapravo je i dalje bila tu…tako da, eto, greškom od jednog kopipejsta u functions.php – ostade Gugl analitika ćorava za dosta poseta zanavek. Uglavnom, još jedna škola naučena.