CYGWIN – Линукс окружење под Виндовсом

Уколико би смо желели да дамо најприближнију дефиницију, могли би смо рећи да Cigwin представља колекцију алата који обезбеђује креирање Линукс окружења (функционалности сличне Линуксу) унутар Виндовса, уз ограду да се нативне Линукс апликације не могу подразумевано покретати/користити под Cygwin-ом.

Cygwin је актуелан већ више од 20 година и представља бесплатан софтвер који је највећим делом публикован под GNU GPL лиценцом верзије 3. Иницијална верзија Cygwin-а датира из давне 1995 године.
Више информација о овом алату можете пронаћи на матичној страници: cygwin.com.

Cygwin је подржан од стране свих новијих серверских и клијентских Виндовс система, а инсталација је доступна за 32-битну и 64-битну платформу. Инсталер којег је могуће преузети са матичног сајта користи се и за инсталацију и за ажурирање Cygwin платформе, што у принципу значи да обавља и улогу пакет менаџера.

Приликом инсталације, врши се одабир пакета и библиотека који ће бити саставни део Cygwin платформе, а уколико се оставе подразумеване вредности инсталираће се само основни, базични део. Према подацима са Википедије, подразумевана инсталација заузима нешто више од 1 GB, док комплетна инсталација може заузети и до 36GB простора на диску.

Cygwin обезбеђује основне Линукс функционалности на Виндовс оперативном систему, омогућујући коришћење великог броја Линукс алата и сервиса без употребе dualboot-а и виртуализације. Овакав концепт погодује многим категоријама корисника, студентима, програмерима, администраторима, односно свим профилима корисника којима може бити корисно да у оквиру Виндовса имају радно окружење на какво су навикли у Линуксу.

Cygwin Terminal компонента која је интегрисана са Cygwinом платформом има намену да обезбеди комплетно Linux Shell окружење под Виндовсом. Поред засебне Linux Shell конзоле могуће је интегрисати и Linux Shell окружење у оквиру Windows CommandPrompt-а.

Cygwin се не ограничава на подршку само конзолног – терминал приступа, корак више од тога омогућује интегрисани X Windows System (захваљујући Cygwin/X пројекту). SSH сервер, BIND DNS сервер, Apache Web сервер, Exim мејл сервер, PostgreSQL сервер, само су неки од сервиса који су потпуно оперативни под Cygwin-ом.

Постоје и одређене Линукс компоненте које нису доступне и нису директно расположиве, али су портоване тако да раде под Cygwin окружењем и могу се експлицитно инсталирати. Између осталог GNOME, KDE, Xfce, Mate, Rox, LXDE, Sugar графичка окружења портована су да раде под Cygwin-ом, што важи и за MySQL сервер и PHP програмски језик, а све је ово омогућено захваљујући Cygwin Ports пројекту.

Осим скупа софтверских пакета који се подразумевано испоручују, главну полугу у Cygwin архитектури представља Cygwin DLL библиотека чији је задатак да обезбеди извршавање основних POSIX функционалности – она чува табелу процеса, координише њихов рад, одржава „mount“ табелу, итд. Оваква архитектура је згодна јер омогућује паралелно функционисање две или више оперативних Cygwin инстанци на једном рачунару.

Употреба Cygwinа-а подразумева одређени ниво фамилијарности са Линукс оперативним систем и окружењем које Линукс подразумева па, иако је инсталациони процес поприлично поједностављен, не можемо рећи да је ово решење идеално за почетнике. Cygwin, пре свега, представља наменски алат.

Референце за даље информисање и истраживање:
Документација – cygwin.com/docs.html
Cygwin Ports – cygwinports.org
Cygnome okruženje – cygnome.sourceforge.net

Текст је преузет са угашеног блога ИТ модул и оригинални аутор овог текста је Владимир Благојевић. Компјутераш ИТ блог објављује текстове са тог блога како ризница знања са те локације не би отишла у заборав.