Deset najčešćih zabluda novih korisnika GNU/Linux sistema [LiBRE]

Ako ste na Linuks prešli bez pripreme koja podrazumeva bar osnovno upoznavanje sa načinom rada Linuksa, najverovatnije ćete biti zbunjeni drugačijim načelima u tretiranju programa, sistema datoteka i hijerarhije fascikli. Predstavićemo deset najčešćih grešaka koje prave novi korisnici Linuksa.

Ako ste dugogodišnji korisnik Vindovsa, možda ste odlučili da promenite platformu i da isprobate Linuks operativni sistem o kom se toliko priča i koji mnogi hvale. Uspešno ste instalirali neku od Linuks distribucija uz pomoć uputstava sa mnogobrojnih foruma i blogova koji se bave Linuksom i spremni ste da uživate u čarima besplatnih programa otvorenog koda, u novom grafičkom okruženju sa neverovatnim efektima i u surfovanju internetom bez straha od virusa.

Međutim, ako ste na Linuks prešli bez pripreme koja podrazumeva bar osnovno upoznavanje sa načinom rada Linuksa, najverovatnije ćete biti zbunjeni drugačijim načelima u tretiranju programa, sistema datoteka i hijerarhije fascikli. U nastavku članka predstavićemo deset najčešćih zabluda koje imaju novi korisnici Linuksa.

1) Sve radi kao pod Vindovsom

Iznenađujuć je podatak da prosečan korisnik ne zna koju verziju Vindovsa koristi. Za to postoji jasan i opravdan razlog – ne zanima ga i obično nije ni važno.

Većina ima instaliran Vindovs 7 ili 10 i koristi ga za zabavu, posao ili internet i socijalne mreže. Kada pređe na Linuks, korisnik očekuje da sve radi na isti način kao i na Vindovsu – promena slike na radnoj površini, rezolucija monitora, pristup podešavanjima računara i korisničkim nalozima. Veliki je korak kada novi Linuks korisnik shvati da koristi drugačiji operativni sistem od onog na koji je navikao i da taj operativni sistem radi drugačije.

2) Pokušaj pokretanja .exe datoteke

Mnogi novi Linuks korisnici „skinu“ sa interneta ili prekopiraju sa nekog DVD diska instalacione datoteke omiljenog Vindovs programa i pokušaju da je pokrenu. Kad se ne dogodi ništa ili još gore, kad dobiju poruku o grešci koju ne razumeju, postanu zbunjeni, ljuti i frustrirani. Ne shvataju da Linuks traži programe pravljene za Linuks, isto kao što Vindovs zahteva programe namenjene Vindovsu.

3) Izbor pogrešne distribucije

Izbor distribucije je dilema koja muči nove korisnike Linuksa. Najčešće, odlučiće vizuelni utisak i popularnost distribucije. Retko ko će uzeti u obzir da li, specifični i korisniku važni, programi rade pod izabranom distribucijom a još manje će razmišljati da li su hardver i periferije (štampač, veb-kamera, TV kartica) podržani odgovarajućim drajverima.

4) Uzaludno traženje programa

Korisnici računara koji prelaze sa Vindovsa na Linuks najčešće zadržavaju naviku da programe za svoj kompjuter traže na istim sajtovima kao i ranije. I tamo, naravno, ne nalaze potrebne programe. Synaptic, Packagekit i Ubuntu Software Center, između ostalog, su izvanredni izvori programa koji rade pod određenom distribucijom.

5) Slanje LibreOffice dokumenata korisnicima Majkrosoft Office paketa – u podrazumevanom formatu

Ponosni na činjenicu da rade na alternativnom operativnom sistemu i da koriste alternativne kancelarijske programe, novi Linuks korisnici zaboravljaju da tabelu ili pismo sačuvaju u svima čitljivom formatu, pa poslovna (i privatna) korespodencija liči na igru gluvih telefona – čude se kako oni mogu da otvore MS Vord dokument a njihov prijatelj ne može da pročita dokument sa ekstenzijom ODF. Novi MS Office ima podršku za ODF format a LibreOffice za docx, pa problem kompatibilnosti ne postoji kod novih verzija ova dva najpopularnija kancelarijska paketa. Starije verzije još pate od te boljke.

6) Izbegavanje korišćenja terminala

Čak i iskusni korisnici računara, majstori Fotošopa ili Autokeda, nerado koriste komandnu liniju pod Vindovsom. Novi Linuks korisnici, zbunjeni drugačijim operativnim sistemom i komandama koje on koristi,
izbegavaju da kuckaju u onom čudnom prozoru, iako neka vrlo bitna podešavanja mogu da izvedu samo na taj način.

7) Prebrza predaja

Radoznali Vindovs korisnici, udobno uljuljkani u poznavanje i navike korišćenja Vindovsa, ipak ponekad pokušaju da upoznaju i to čudo zvano Linuks. Ali, kad se suoče sa drugačijim izgledom, hijerarhijom datoteka i fascikli, drugačijim oznakama za diskove i particije, prebrzo odustaju od eksperimenta i vraćaju se, posle dva – tri sata istraživanja, dobro poznatom okruženju u zonu komfora.

8) Fascikle i njihova hijerarhija su isti kao na Vindovsu

Vindovs korisnici dobro znaju da im je c: disk onaj glavni, na njemu je Vindovs, programi, slike i muzika. Kad ugledaju stablo direktorijuma pod Linuksom, neobična imena fascikli i diskova, kad ne mogu duplim klikom da pristupe disku formatiranom u NTSF, zapitaju se zašto ništa ne radi kako treba. Još više su iznenađeni kad im neko pokaže da u istom direktoriju mu mogu da naprave i poddirektorijum „Slike“ i „slike“.

9) Zanemarivanje ažuriranja

Navika iz Vindovsa da se preskače ažuriranje operativnog sistema i, najčešće, Office paketa, prenesena na Linuks, može novim korisnicima da zada glavobolje: redovno ažuriranje poboljšava i stabilizuje operativni sistem i doprinosi bezbednosti i programi su uvek najnoviji i sa zakrpljenim greškama.

10) Logovanje kao root

Administratorska ovlašćenja koja prosečan korisnik Vindovsa preuzima u svom nalogu dovoljno su rizična za neiskusnog korisnika. Tom logikom da je korisnik gazda kompjutera, mnogi Linuks korisnici sebi daju prevelike privilegije nad operativnim sistemom, što, uz neiskustvo, može da dovede do ozbiljnih problema u radu. Linuks je operativni sistem koji „ispod haube“ radi nešto drugačije od Vindovsa ali u kancelarijskim poslovima, multimediji i na internetu razlike zapravo i nema. Stoga je isplativo uložiti malo vremena i truda da biste bolje razumeli kako Linuks radi. Kad savladate osnove i prevaziđete razlike
koje dele Vindovs i Linuks i najvažnije – kad prevaziđete svoje navike donete sa Vindovsa, moći ćete da iskoristite pun potencijal bezbednog, modularnog, stabilnog i za korisnika lepo upakovanog operativnog sistema. Li nuks zajednica će vam sa zadovoljstvom pomoći da prelazak sa Vindovsa na Linuks bude što lakši i bezbolniji.

Ovaj tekst je u potpunosti prekopiran iz LiBRE magazina, broj 05. Autor teksta je Slobodan Uzon. Izdanja LiBRE magazina možete besplatno skinuti sa ovog linka