Дигитално насиље – шта знате о њему?

Дигитално насиље јесте насиље које које се спроводи електронским путем нападом на корисника путем интернета, односно путем Фејсбук, Твитер и других друштвених мрежа, путем чет или маил комуникације, нежељених снимака мобилним телефоном (па касније уценема због тог снимка, или пуштања снимка у јавност), те се може назвати и насиљем савременог доба или модерним насиљем.

Е сад, већина људи мисли да је то насиље безопасно, типа, неко те смара, искључиш Фејс или блокираш тог неког и ћао-здраво, али реалност је мало другачија. Ево позабавићемо се конкретним случајевима…

Како би конкретно могао да изгледа овакав напад?

Дигитално насиље - шта знате о њему?
(клик за увећање)

…нападну рецимо Фејсбук профил девојчице која није могла да им помогне на писменом из математике пушкицама или преписиањем па су је због тога ухватили на зуб, а која је можда игром случаја мало буцмастија, има наочаре, можда и неки мањи физички хендикеп…па је испрозивају преко њеног зида на фејсбуку, што виде сви њени пријатељи и родбина.

Још ако имају неку неприкладну фотографију или видео снимак, а још и не дај боже ако неко од нападача зна да ради са Фотошопом или ГИМП-ом па измонтира рецимо њену главу некој ко-зна-коме и у ко-зна-којој-ситуацији и подели по свом или њеном профилу. Потом ту на њеном зиду могу да се постују разне лажи о њој које ће прочитати сви њени Фејсбук пријатељи, укључујући и родбину али можда и сви људи на интернету.

Ово резултира тиме да та девојчица, ма колико имала јак карактер, упада у тешку депресију, (неискрени) пријатељи је гледају на улици подругљиво и уз подсмех, родбина зове да провери да ли је све ок са њом….а депресија у добу пубертета може да има катастрофалне последице.

Самоубиства због дигиталног насиља

Познат је случај енглеске тинејџерке Хане Смит, која је због прозивки на друштвеној мрежи ASK.fm извршила самоубиство. Тамо су јој корисници упућивали најгоре могуће клетве, увреде и поруке. ASK.fm је мрежа која је посебно обележена као опасна за тинејџере. То је мрежа где свако, ко вас познаје или не познаје може да вам постави било какво питање или поруку анонимно и ви му можете одговорити. Сем покојне Хане, у исту клопку, баш на овој мрежи су упали 15-тогодишња девојчица Ерин Галагер, 15-тогодишња Циара Пигзли

Више о онлајн насиљу и нажалост трагичним исходима прочитајте овде: Девет тинејџера се убило због увреда на ASK.fm-у!

Зашто сам вам о овоме писао и оволико мрачим?
Да бисте на конкретном примеру видели да дигитално насиље није нека спрдња или зајебанција већ озбиљан проблем, првентвено опасна по тинејџере, вашу децу, али и по пунолетне људе.

Кад су у питању одрасли људи, обично мета бивају особе које припадају мањинским групама у друштву (попут гејеваца, верских заједница које су у тој-и-тој држави мањина, мањинских заједница…), особе које физички одступају од већине, који су јавне личности итд…и они сем напада путем стандардних медија (друштвене мреже/SMS/чет) могу бити нападнути и путем коментарисања по порталима новина и осталих медија. Сем на ове начине, оружје потив жртве могу бити и нежељени видео снимци урађени кришом, нежељени телефонски позиви, а како наука напредује можемо очекивати и још савеменије методе дигиталног насиља.

Како одбранити дете од оваквог насиља?
Нажалост, са техничке стране – тешко. Интернет је присутан свуда и свима, већина деце има профиле по свим већим друштвеним мрежама укључујући и злогласни ASK.fm. Дакле, напад може да се изведе „где хоћеш“. Технички, једини начин заштите би био гашење налога по свим друштвеним мрежама, четовима….ограничен и контролисан приступ интернету…а да видим тог јунака који ће без проблема обрисати детету Фејсбук налог и одузети му сматфон.

Нажалост и гашење налога по свим друштвеним мрежама или чак и тотално гашење интернета детету, опет није најбоља заштита, јер нападач може рецимо креирати Фејсбук станицу о жртви са најгорим могућим садржајем и тако опет извршити напад на дете коме ће сви моћи да присуствују.

Дакле остаје вам само да такве случаје пријавите полицији.